Autostol.dk

Autostol ca. 4-12 år eller op til 36 kg.

15-36-kg-stolene

Du er på udkig efter den sidste autostol – eller selepude med ryglæn, som den også kaldes.

Autostolene i denne gruppe går typisk fra ca. 3 år til 12 år. Det er autostole, der går fra 15-36 kg.

Hvis du ikke har brug for gode råd eller yderligere læsning og bare vil i gang med, at finde den helt rigtige autostol – kan du hoppe videre til min store autostol guide.

Her indtaster du barnets, højde, alder og vægt – angiver om du har isofix i bilen eller ej – og du får straks mine anbefalinger, der passer præcis til dit barn.

Gå til Autostol guiden

Valg af 15-36 kg autostol

 

Bedste 15-36 kg autostol

 

Test af 15-36 kg autostol

Gå til Autostol guiden

Flere gode råd om 15-36 kg autostole

Inden du køber næste størrelse autostol, er det dog en god ide, at læse nedenstående – så du ikke køber en ny autostol alt for tidligt, køber noget forkert eller overser evt. nye regler.

Autostol, selepude eller selepude med ryglæn

I denne vægtklasse findes der to muligheder for lovlig sikkerhedsudstyr til barnet. Du kan vælge en autostol (det sikreste) eller en selepude. Selepuden med ryglæn er det samme som en autostol. Så den selepude jeg tænker på, er en helt alm selepude, der blot løfter barnet op. Autostolen er klart det sikreste valg, da det beskytter barnet meget mere end en selepude. Hvis du vil se forskellen, kan du læse dette indlæg om autostol eller selepude, hvor der også er en god video.

Skift til en 15-36 kg. størrelse autostol

Inden du køber sidste størrelse autostol, er det en god ide lige, at tjekke om du bør skifte allerede nu og om barnet overhoved må sidde i en 15-36 kg. stol. For barnet SKAL veje over 15 kg. før det må sidde i denne størrelse stol. Derudover bør barnet være mindst 3-3½ år gammelt før det kommer i denne størrelse, da det er meget vigtigt, at sidde korrekt og det kan mindre børn ikke altid forstå. Det og andre forhold kan du læse mere om i dette indlæg, hvor jeg dykker mere ned i, hvornår man skal skifte til den sidste størrelse autostol.

i-Size autostole i 15-36 kg klassen.

Der er endnu ingen i-Size stole i denne vægtklasse, men de skulle komme i løbet af 2018. Det er blevet udskudt et par gange, men nu ser det ud til, at man her i efteråret 2016 får de endelige krav på plads, så der kan blive produceret nye stole. Hvis du vil læse mere om i-Size kan du gøre det her, hvor jeg også har beskrevet i-Size reglerne.

Autostol regler og anbefalinger

Autostol reglerne er faktisk ret lige til –  ”Børn skal spændes fast i en godkendt autostol eller selepude i bilen. Stolen eller puden skal passe til alder, højde og vægt og være monteret efter producentens anbefalinger”.

Som jeg skrev ovenfor er det lovligt både, at bruge selepude og autostol – så tjek lige her om du også er med på de nyeste autostolregler og anbefalinger.

Test af autostol i 15-36 kg klassen.

Der er ikke den store forskel på autostolene i 15-36 kg. klassen – de er næsten alle testet godt. Stolene bliver udsat for samme test som de øvrige stole størrelser – testdukkerne er bare blevet større. I autostol testen kan du se, at der ikke er den store forskel på isofix og selemontering, da det er bilens 3-punktsele der holder barnet. Isofix er mest for, at give støtte og sørge for, at den ikke vælter til siderne eller flyver rundt i bilen.

Du kan altid se de nyeste autostol tests her.

Isofix – eller sele montering?

Isofix findes i alle vægtklasserne og det er også i denne vægtklasse. Isofix har dog ikke den store betydning, da det er bilens 3-punktsele, der holder barnet og isofix er mest for, at holde selve stolen fast. Så sikkerhedsmæssigt er der ikke den store forskel på sele eller isofix montering.

Overtøj i 15-36 kg autostol

Stort overtøj i autostolen bliver ved med, at være en udfordring – også i denne vægtklasse. Du kan måske undre dig over om det også gælder voksne? Men ja, det gælder faktisk også voksne, der skal passe på med, at tage alt for stort overtøj på i bilen. Det kan stadig påvirke, hvordan selen sidder og reagere ved en kollision.

Når du har været ovenstående igennem – burde du være 100% klar til, at Gå til Autostol guiden her.

Ellers må du gerne stille mig et spørgsmål nedenfor.

26 kommentarer

 1. Hej..
  Jeg har en stol til min søn der hedder 9-36kg
  Hvor længe må han sidde med h selen på inde jeg skal bruge bilens egne sele.
  Han vejer 19 kg er 103 cm høj og er 4 år..
  Jeg har hørt noget om at h selen ikke holder ham hvis der skulle ske en ulykke, kan ikke rigtig finde noget om det..
  Info: stolen er en Rømer EVOLVA 1-2-3 SL SICT.

  1. Hej Trine,

   I den model må han kun sidde med 5-punktselen indtil 18 kg – så i skal tage selerne ud og bruge bilens 3-punktsele.

   Det er både for farligt og ulovligt at køre med ham i stolen, som det er nu.

   Mvh

   1. Hej igen..
    Hvad er det der gør det farligt at han sidder med h selen? Tænker han er spændt mere fast.
    Min kæreste har også stolen bare uden isofix. Der er den kun selen der holder stolen men som nu både skal holde stolen og sønnen..
    Så tænke jeg hvad stolen så kan gøre godt for.

    1. Hej Trine,

     De interne sele er ikke lavet til, at holde mere end 18 kg. Så der er risiko for, at de springer, hvis i køre galt og så flyver sønnik.

     Stolen løfter ham op, så selen går korrekt ned over hans skuldre, hofte mv. Derudover passer siden af stolen også på hans hoved.

     Mvh

     1. Okay.. Jeg har bare ledt som en gal og har ikke kunne finde noget om det… ?
      Men mange tak for svaret..

 2. Hej, du har tidligere vejledt os til at købe en Maxi Cosi Rodifix, til dels pga dens hvileposition. Vi har været utrolig glade for denne stol. Nu er det snart lillesøsters tur til at skifte stol, da hun nærmer sig de 15 kg og højdemæssigt er ved at være for lang. Vi er lidt i tvivl om vi skal købe denne stol igen eller en Rømer Kidfix 2 XP CICT, som ser ud til at have nogle gode funktioner. Det er meget vigtig for os at stolen har en god hvileposition. Rodifix’en kan jo tippes lidt, men det er jo ikke meget. Er det stadig den stol på markedet, som har den bedste hvileposition? Eller er der kommet noget nyt siden vi købte den (for snart 3 år siden)? Kan man få en stol med en bedre hvileposition, hvis man vælger en kombistol 9-36 kg?
  På forhånd tak for svar og tak for en super god hjemmeside, som har hjulpet os med køb af alle vores autostole!!
  Mvh Ditte

 3. Hej.
  Tak for en god side. Min dreng er lige fyldt 3 år og vejer 17,9 kg. Derfor er jagten nu gået ind på en ny stol til ham. Jeg kan dog ikke finde andre mærker end BeSafe, der har modeller i den klasse, som er i-size mærket. Er det rigtigt? Og er det problematisk at investere i en ikke i-size model. Min dreng er i øvrigt bred, kan du sige noget om hvilke modeller som er gode rummelige. Jeg har umiddelbart kig på Cybex Solution eller Kiddy Cruiserfix 3.
  På forhånd tak for svar (på alle mine spørgsmål 🙂 ).
  Maja

 4. Hej Kristian

  Jeg har en dreng på snart 1 år, han vejer 15 kg og er 84cm. Vi har netop købt en maxi-cosi Rodi SPS fordi den netop går fra 15-36 kg. Men nu er vi blevet opmærksomme på, at den først anbefales fra 3,5 år. Han er blevet for stor til sin gamle autostol, og vi står nu akut og skal bruge en. Jeg syntes det er meget svært at gennemskue hvilken autostol der er bedst, da han jo en lidt stor af sin alder. Hvad kan du anbefale?

  Mvh Ida

 5. Hej Kristian

  Vores datter skal nu til at skifte stol fra 2 way pearl som vi har været utrolig glad for.
  Hvordan ser det ud med I-size i næste klasse?

  Og hvad er det bedste bud du har? Pladsen i bilen er ikke et problem.

 6. Hej autostol.
  1000 tak for en fantastisk god side☺
  Vi vil købe ny autostol til vores søn, så vores lillesøster på 1 år kan komme over i hans. Han er lige fyldt 3 år og er 96cm høj og vejer 15 kg. Jeg overvejer, den du selv anbefaler og har, maxi cosi rodifix airprotect eller britax kidfix sl sict 15-36 kg.
  Jeg hælder til den, du anbefaler, da den har hvileposition. Men fylder den mere end den anden? Vi vil helst have den så smal som muligt, da vi gerne vil kunne sidde mellem børnene. Vi har iøvrigt ikke isofix, men køber måske ny bil indenfor de næste par år.
  På forhånd tak for hjælpen.
  Mvh Janne

 7. Min datter på næsten 4 vejer 16 kilo. Vi bruger lige nu en 15-36 kilo som passer meget fint til hende. Dog er den virkelig ikke god når hun en gang imellem falder i søvn i bilen. Findes der ikke autostole i klassen 15-36kilo, som man kan hive frem så stolen bliver lænet lidt tilbage – bare så datten ikke hænger med hovedet helt nede i navlen når hun falder i søvn.
  Hilsen Sara

 8. Hej ? Min datter på 2 år og 7mdr skal til at have ny stol en 15-36kg. Men hvilken? Kiggede og forelskede mig i den Römer du linkede til øverst, hvor barnet kan spændes fast med 5 punkt sele til 25kg, da hun er en mega pillefinger og sidder meget uroligt? Men men men ? kan læse at den SKAL monteres med top halløj og det er desværre ikke muligt, da hun skal sidde på forsædet pga. meget køresyge.
  Hvilken stol ville du anbefale???

  Med venlig hilsen
  Tanja

   1. Hun har lige nu en 9-18kg stol og vejer 17.9kg så vi har 100gram endnu. Men hendes øre er over den øverste kant

 9. Hej

  Har en dreng på 2 år og 17kg, 92cm høj
  sidder i en 9-18kg stol nu men skal jo snart over i en større
  Hvad skal han over i ? 15-36kg er jo fra 3 år og op
  Findes der ikke nogle 15-36kg stole der kan benyttes med selepude/evt. 5 punkts indbygget sele til de er fx 22kg ?

   1. Hej og tak for info

    Hvad jeg kan læse mig til så går den kun til 18kg med 5 punkt, ligesom de andre jeg har kunnet finde,
    Hvis den derimod gik til 25kg ville det være perfekt !

    Mvh

    Malthe

 10. Hej. min søn er lige kun 3, men er ved at være for høj til 9-18 stolen og han vejer også liiige op over. Hvor længe kan de små seler i 15-36 kg stolene bruges? Det virker lidt vildt at drengen kun skulle have den alm sele på. Tak 🙂 Vh Lotta

 11. Hej Kristian.

  Vi har ikke ISOfix i bilen men jeg kan godt li tanken om at stolen også er spændt fast.

  Findes der en autostol i klasse 15 – 36 kg som, ligesom autostole til de små, fungerer ved at man spænder stolen fast til sædet via. 3 pkts. selen og så spænder barnet fast til stolen med en sele som er indbygget i stolen?

  1. Hej Jakob,

   Nej ikke en du kan bruge helt op til 36 kg.

   Britax-two-way-elite har indtil 25 kg, men den har ikke været med i autostol testen.

   Ellers sidder barnet og stolen fast med bilens 3-punktsele i de alm 15-36 kg stole.

   Mvh

 12. Hejsa. Kan man anvende stolen, selvom barnet vejer mere end 36 kg?
  Min søn vejer 42 kg og sidder fortsat i stolen.
  Mvh Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.