Autostol.dk

Det vigtigste om autostole i 2018 – Bliver din autostol ulovlig?

Dette skal du vide om autostole i 2017

De sidste 3½ år har der været en del snak om i-Size regler, i-Size godkendte autostole og at nogle autostole snart blev ulovlige.

Dette indlæg vil gøre dig meget klogere på reglerne og afkræfte nogle af de rygter du måske har hørt.

I dette indlæg bliver du klogere på:

 Autostol reglerne anno 2018
 Om dine autostole bliver ulovlige i 2018
 i-Size reglerne (kort gennemgang)
 Om børn under 125 cm må sidde på selepude
 Hvad jeg anbefaler du gør

+ et ekstra godt tilbud på autostole!

Og bliver din autostol så snart ulovlig – måske allerede i 2018? Læs mere nedenfor.

Autostol reglerne – lovgivningen anno 2018

Reglerne har ikke ændret sig meget og står ret tydeligt i lovgivningen:

Autostol reglerne 2021: Børn skal spændes fast i en godkendt autostol eller selepude i bilen. Autostolen eller selepuden skal passe til alder, højde og vægt. Derudover skal autostolen eller selepuden være monteret og anvendt korrekt efter producentens anbefalinger (manualen) jf. Bekendtgørelse om krav til sikkerhedsudstyr til børn i biler.

Såfremt autostolen ikke er monteret korrekt eller autostolen ikke passer til barnet, vil det være en overtrædelse af reglerne, hvilket straffes med bøde.

i-Size reglerne – kort gennemgang

Med i-Size regulativet R129 gik man fra at se på barnets vægt til at se på barnets højde – fordi alt for mange forældre skifter til næste størrelse autostol når barnet vejer 9 kg – men det er ikke optimalt. Ved at se på højde, er der større sandsynlighed for, at barnet kommer i en korrekt størrelse autostol.Højde i stedet for vægt

Derudover skal i-size autostole til børn på 0-105 cm. Kunne bruges bagudvendt indtil barnet er 15 mdr. Der kom også et krav om, at stolene skulle sidekollisionstestes for at øge sikkerheden endnu mere.

Hvis du vil læse meget mere om i-size reglerne kan du læse dette indlæg, hvor jeg beskriver dem i en kort og lang version. Gå til i-size reglerne her.

Sidder dit barn i en i-size stol i dag?

Der er en meget enkel og vigtig ting du skal huske, hvis dit barn sidder i en i-size stol. Du skal nemlig jf. loven og ovenstående, følge producenternes anbefalinger før barnet sidder fastspændt korrekt.

Det betyder, at i en i-size godkendt stol, at barnet skal sidde bagudvendt indtil det er mindst 15 mdr. Kan autostolen vendes (som man kender det fra i-size autostolene i 9-18 kg klassen), må du altså ikke gøre det før dit barn er over 15 mdr. – heller ikke selvom dit barn brokker sig over at sidde bagudvendt.

Må børn under 125 cm sidde på selepude?

Her i starten af 2017 faldt den 2. del (ud af 3) af i-size regulativerne på plads. Den del, der regulere stolene fra 100-135 cm – eller dem vi også kender som 15-36 kg. stolene eller ”selepuderne med ryglæn”.

Det bliver igen producenterne, der i første omgang skal lave nye stole, der overholder regulativet. Det betyder, at alle autostole i 100-135 cm. klassen kun kan blive i-size godkendt, hvis de har et ryglæn – altså som en alm autostol i 15-36 kg klassen.Er selepuder uden ryglæn lovlige?

En stor forskel fra i-size stolene til de små børn, så behøver i-size stolene i denne klasse ikke, at have isofix montering. I denne klasse kan selemonteret autostole også blive i-size godkendt.

De første stole vil vi se på markedet senere i år og endnu flere i starten af 2018.

Og så til spørgsmålet – må børn under 125 cm. sidde på en selepude – altså en autostol uden ryglæn?

Ja – men ikke i lang tid endnu – for i samme omgang som R129-2 faldt på plads, kom der også en ændring til ECE 44-04 (den gamle autostol godkendelse).

Ændringen går på, at producenterne ikke må udvikle nye selepuder (uden ryglæn) til børn under 125 cm. Og ikke nok med det – de nuværende selepuder (uden ryglæn) vil nok kun være på markedet i en begrænset periode.

Idet man laver om i ”de gamle autostol godkendelser” og nye på samme tid, er det et ret kraftigt signal om, at selepuder uden ryglæn, på ingen måde er optimale for børn under 125 cm. Dette da bilens selerne, airbag mv. ikke er tilegnet så små børn. Se også dette indlæg om selepuder og autostole.

Bliver autostolene ulovlige i 2018?

Det helt store spørgsmål – som rigtig mange forældre spørger mig om og som der tit går rygter om – Bliver autostolen ulovlig i 2018? – Altså om E-godkendte stole bliver ulovlige og kun i-Size stole bliver lovlige.

Hvilken autostol er lovlig i 2018

Og det korte svar er…… NEJ…. Så:

 • Nej, din autostol bliver ikke ulovlig, heller ikke i 2018
 • Nej, din ”gamle” ECE 44-04 eller 44-03 autostol bliver ikke ulovlig i 2018
 • Nej, alle børn skal ikke sidde i i-Size stole i 2018
 • Nej, børn skal ikke (desværre) sidde bagudvendt til de er 15 mdr – kun i i-Size stolene.
 • Nej, dit barn skal ikke sidde på selepude med ryglæn (endnu)
 • Nej, nej og nej :O)

Begge er lovlige i 2018 og frem

Færdselsstyrelsen har tidligere udtalt, at de gamle regler med 44-04 og 44-03 fortsat vil gælde og, at der ikke er planer om at gøre dem ulovlige. Derudover oplyser de, at hvis der bliver ændret i, hvilke autostole, der er lovlige at sælge (fx kun i-size stole), vil det som udgangspunkt stadig være lovligt, at benytte de gamle stole og reglerne vil således kun gælde salget af nye – men sådanne regler har vi slet ikke endnu.

Så ud fra det Færdselsstyrelsen siger, behøver vi ikke være nervøse for, at vores autostole bliver ulovlige.

Hvad vil jeg anbefale du gør?

Når det er sagt, vil jeg stadig anbefale alle med isofix, at købe en i-Size godkendt stol.

 • Da de er nemmere at montere, er der mindre risiko for fejlmonteringer = højere sikkerhed (70% af alle selemonteret autostole, er nemlig monteret forkert).
 • Da de er testet i sidekollisioner, er der højere sikkerhed for dit barn.
 • Da de kan bruges bagudvendt i længere tid, er der højere sikkerhed for dit barn.

Står du og skal have ny stol, kan du med fordel prøve mine nye autostol guide, hvor du blot indtaster dit barns alder, højde og vægt – og så kommer mine anbefalinger frem – anbefalinger der passer til lige netop dit barn. Eller klik her og se alle i-size autostole.

17 kommentarer

 1. Hej.
  Jeg lurer lidt på om der er en udløbsdato for de gamle autostole. har i dag hørt 2020.
  Mvh Line

 2. Hej Kristian
  Jeg overvejer at købe to trunkie auto sæder.
  Dette er da vi skal på ferie i Italien.
  Syndes iden med at børnene kan have deres håndbagage i dem og at bo kan bruge dem både i flyet og i den lejet bil er super god.
  Hvad er din mening?
  Da vi var på ferie sidst og lejede bil med autostole betale vi ca 500 kr pr stol og vi fik en 0-9 kg til vores søn på 12 kg (2 år) og en pude til vores datter 17 kg (5år). Samtidig var der godt brugte og skammede.
  Dette vil vi helst ikke opleve igen.
  Nu er vores børn 3 år, 102 cm, 18,5 kg og 7 år, 129 cm og 28,5 kg.
  Vi bruger i dag i vores bil recaro til begge børn, men kan ikke se de er godkendte til fly.

 3. Hejsa.

  Er Römers baby sleeper fortsat lovlig. Jeg har nemlig hørt rygter om at den ikke er det længere.

  Mvh
  Christina

 4. Hej Kristian

  Jeg håber, at du kan hjælpe mig med et spørgsmål.

  Hvilken model er nyest/sikrest/bedst af følgende tre?

  1) Cybex Aton Q
  2) Cybex Aton M
  3) Cybex Aton 5

  I babysam fik jeg at vide, at “Q”-modellen, var den nyeste, men så vidt jeg kan se på din hjemmeside er der sidst lavet test på “M” og “5” i 2017??

  Hvilken model ville du vælge? Og er der et andet mærke, som du stoler mere på? (Det er til selemontering 0-13 kg)

  På forhånd mange tak

  Venlig hilsen
  Marie

  1. Hej Marie,

   Aton M er den nyeste – men de er alle tre kommet på markedet indenfor kort tid.

   Når det er til selemontering er det lidt lige meget om det er den ene eller anden model. De er alle gode og sikre.

   Selv er jeg mere til Maxi Cosi, da jeg synes deres stole kan bruges i længere tid og jeg har selv god erfaring med dem. Men Cybex laver gode stole, så ovenstående modeller er helt fine.

   Mvh

 5. Hejsa,
  Jeg har lige et spm som jeg håber du kan være behjælpelig med.
  Men søn sidder i dag i en besafe moduler I-size stol bagudvendt. Men han er lige rundet 15 mdr og vi vil gerne vende ham om, men på stolen er der angivet at det må man først ved 88 cm, og eftersom han pt først måler 80 cm så kan der gå noget tid endnu.
  Men hvad skal vi gå efter, de 15 mdr eller de 88 cm ?
  På forhånd tak og tak for nogle gode oplæg. 🙂 mvh

  1. Hej Gry,

   Det er først fra 88 cm, at i må vende ham fremad. Det er også langt det sikreste, at have man bagudvendt, så medmindre i har store problemer (køresyge ol) så kan han vendes fremad ellers hold ham bagudvendt.

   De 15 mdr. er til de store børn, der allerede i den alder er over 88 cm.

   Mvh

 6. Hej Kristian
  Har spørgsmål med udgangspunk i bloggen, men delspørgsmål fra andre blogs du har været inden over med.
  Jeg har en Rømer King ts plus
  Dejlig stol, men med den aldrende E-04 sikkerheds godkendelserne det er så fint nok? Har jeg forstået korrekt?
  Men… så læser jeg om at stole har en dissideret udløbsdato så min stol fra 08 tror jeg, vil faktisk ikke være ok eller hvad???
  Og til sidst et spørgsmål omkring flamingoen på fx en Rømer King ts plus. For designmæssigt er de øre jo dømt til at ”knække” på et eller andet tidspunkt, og hvor ligger stolen så på ulovlighedsparameteret
  Kan du hjælpe mig Kristian
  Mvh Lars

  1. Hej Lars,

   Den er stadig lovlig, men ved at være så gammel, at jeg ikke vil bruge den.

   Det er de og derfor skal man passe på. Den yder ikke den rigtige beskyttelse, hvis flamingoen er knækket. En emsig politimand vil kunne sige, at den ikke overholder lovgivningen da den ikke følger producentens anvisninger.

   Mvh

   1. Tusinde tak for hurtigt svar Kristian.
    Du svare tvetydigt i 1.spørgsmål
    Så jeg skal lige ha den skåret helt ud i pap:-)
    Det lader til, hvad jeg kan se, at stolen ikke er på købsmarkedet mere Den er givetvis opgraderet og har fået et nyt navn og i Rømer poreteføljen så ligner Rømer duo plus noget der mindre om den (har dog også isofix delen på) men når stolen er uden skader og skumdelen faktisk stadig kan købes som reservedel og jeg notere mig at du skriver at den er lovlig, så vil du alligevel mene at stolen skal deponeres til fordel for nyere testet stole??? Forventer ikke at du er ekspert på hele autostol paletten, er bare nysgerrig for hvad argumenterne er til, at man nu også i tale pådutter autostole en udløbsdato. For hvis der er regler for udløbsdato på autostole så bør man da påføre det på stolen så ingen kan være i tvivl hvornår den stol skal sendes på genbrugscentralen.
    Keep up the good work Kristian og fortsat god dag
    Mvh Lars

    1. Hej Lars,

     Jeg ved desværre ikke nok om de enkelte dele i autostolene og helt præcis, hvorfor det er sådan. Men alle autostol producenterne siger til mig, at efter 7-8 år efter produktionen, så er plastiskdelene ved at være “møre” og der er risiko for, at de ikke holder optimalt.

     Derfor anbefaler de alle at man skifte stolen ud (men på den måde tjener de jo også flere penge).

     Og det er på baggrund af dette, at jeg gør det samme – på det område har de større viden end mig.

     Mvh

 7. Hej,
  Nu skriver I, at ECE 44-04 godkendte autostole ikke blive ulovlige i 2018. Er der nogen tidshorisont for hvornår de eventuelt bliver ulovlige?
  Vi har nemlig fået tilbudt nogle Rømer Kid Fix stole, men vores søn er kun 1 år nu, så der går nogle år, før de skal i brug. Og det ville være lidt spild at købe dem nu og opbevare dem, hvis de bliver ulovlige indenfor de næste 3 år.

  1. Hej Louise,

   Nej det er der ikke. Men jeg vil tro, der går 5-10 år endnu – eller måske endda mere.

   Men i skal huske på, at selvom stolene ikke bliver brugt, så kan de ikke holde for evigt. Så de skal ikke være ret gamle, hvis i først skal bruge dem om 2½-3 år.

   Mvh

 8. Hej Kristian. Jeg har skrevet før og på baggrund af dit svar købt en Maxi cosi two way pearl, som vi har været
  Meget glade for.
  Som jeg kan læse mig til, så må vores datter ikke længere bruge denne stol, når hun vejer over 18kg – er det rigtig forstået?
  I så fald hvilken autostol vil du så anbefale vi køber i stedet? Vi er mest trygge v ISOFIX – som vi også anvender nu.
  Mange tak 🙂

 9. Hejsa
  Vi har lige fået vores søn over i en i size Cybex Sirona og vil også gerne have en autostol til vores datter, efter de nye standarder. Hun sidder lige nu i en recaro Monza Nova med isofix montering, hvor hun bruges bilens sikkerhedssele. Hun er 4,5 år, 110 cm og 18 kg. Findes der overhovedet nogle stole på markedet allerede i hendes højde kategori?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.