Autostol.dk

Lena Larsen – Sikkerautostol.dk

Lena Larsen har igennem de sidste 17 år arbejdet med bagudvendte autostole og er nok den i Danmark, der ved mest om bagudvendte autostole. Det er også derfor, at jeg har taget kontakt til Lena og spurgt hende om hun ville være ekspert i bagudvendte autostole på Autostol.dk og give jer besøgende den bedste rådgivning.

Lena takkede ja og er således blevet tilknyttet til Autostol.dk som ekspert og stiller du spørgsmål, er det Lena, der går ind og svare på det.

Telefonisk rådgivning

Lena tilbyder, at du kan ringe til hende med spørgsmål omkring bagudvendte autostole. Du skal sende en mail til Lena på  [email protected] for at aftale nærmere vedr. telefonisk rådgivning.

Afprøvning af autostole

Ikke alle bagudvendte autostole passer i alle biler, hvorfor det er en fordel, at afprøve modellerne inden køb. Derudover er 80% af alle autostole fejlmonteret, hvorfor den bedste og sikres løsning før et køb er, at få afprøvet autostolen i bilen.

Lena har HELE 13 bagudvendte autostole, som man kan afprøve i ens egen bil:

Britax:
Two Way Elite 9-25 kg
Multi-tech 2 9-25 kg
Maxway 9-25 kg
Hiway 2 0-25 kg
Max-Fix 0-18 kg
Dualfix 0-18 kg

Maxi Cosi:
Mobi 9-25 kg

Besafe:
Izi Kid/Combi X3 isofix 0-18 kg
Izi Kid/Combi X3 0-18 kg
Izi Plus 0-25 kg

Graco/Klippan
Duologic 2/KISS 2 0-18 kg
Triofix 9-36 kg

Fair:
Fair G 0/1/Bimbofix 0-18 kg

Axkid:
Kidzofix 9-25 kg

Vælg sele- eller Isofixmonteret autostole, da ikke alle kan være i bilen på en gang.

Priser

Ved enkeltsessioner på min adresse i Næstved: 250 kr.

Prøvemontering hos bilforhandler i Næstved og omegn: 300 kr

Enkeltsession hos kunden: 500 kr.

Lena’s egne ord om sig selv

Hej, jeg hedder Lena Larsen – er bosiddende i Næstved sammen med manden og vores to børn Sarah fra 2004 og Mathias fra 2007. Jeg er uddannet Social- og Sundhedsassistent og arbejder til daglig i kommunalt regi 37 timer om ugen.

Ud over det har jeg arbejdet med autostole siden Sarah var lige omkring 3 år. Det hele startede faktisk fordi Sarah har et mentalt handikap, som berører hendes evne til at forstå ting, hendes sanser ligger på et helt andet plan end jævnaldrenede børns sanser. Faktisk er de noget forstærkede. Med noget anderledes fungerende sanser medfølger balanceproblemer og lav muskeltonus.

Vi prøvede med en selepude på korte ture da hun var på vej til at vokse ud af sin Römer King TS Plus stol i en alder af 3 år og ca 105 cm lang. men lige meget hvad, så brugte hun hele bagsædet som sin legeplads. Kommunen gav ikke en autostol, så vi måtte på jagt for egen lomme. Handikapstolene kostede og koster stadig et MEGET GRIMT beløb. Så vi importerede en fra USA for et knapt så grimt beløb, som så var lovlig at eje men ulovlig at bruge.

Jeg havde på det tidspunkt indhentet en masse viden om montering og anvendelse. Desværre fandt jeg samtidig ud af, at det der med at anvende autostolen forkert og at montere den forkert IKKE kun gjaldt alle de andre “tosser” ude på de danske veje. Der befandt sig desværre to lignende tosser indenfor egne 4 vægge – nemlig mig og manden. Det havde jeg som alle andre ikke i min vildeste fantasi kunnet forestille mig. Vi havde gjordt ALT. rigtigt – LIGE INDTIL JEG SATTE MIG RIGTIGT IND I SAGERNE. Puha hvor pinligt.

NØJ der var meget at sætte sig ind i om dette! Der gik det virkelig op for os at, det at købe en autostol med gode testresultater var det absolut MINDSTE af det.

Så meget klogere var vi da Mathias kom til verdenen i 2007 og skulle fra babystolen over i en større stol. Der var slet ingen tvivl om, hvilken type det skulle være. Det blev endnu en bagudvendt stol – Britax Multi-Tech, som vi købte på en tur til Sverige.

Alt dette har ført til Sikkerautostol.dk og et samarbejde med svenske autostolseksperter – herunder indehaveren af Carseat.se, Håkan, der også har skrevet ekspert indlæg til Autostol.dk. Det er også blevet til samarbejde med nogle autostolsproducenter, som er behjælpelige med spørgsmål jeg ikke selv kan svare på.

Disse er indtil videre:

Britax
BeSafe

På Sikkerautostol.dk kan man ud over en beskrivelse af hver enkelt stol også finde fotos af dem i forskellige biler. Ikke alle fotos uploades til sitet. En masse infos om anvendelse og montering samt regler og crashtests og en masse links og ekspertudtalelser findes også på sitet.

Ideen med samarbejde med Autostol.dk er at kunderne så vidt muligt ikke kommer til at betale mere end det højeste beløb for en bagudvendt autostol med min service inkl. end man ellers ville.

Desuden kan man blive sparet for ærgelsen over, at skulle returnere en autostol fordi den alligevel fylder for meget selv om den står på stolenes billiste. Billisterne siger nemlig intet om pladsbehovet. Mange af Sikkerautostols kunder har bedt om hjælp efter at have været uheldige med valget af bagudvendt stol på den ene eller den anden måde.

Jeg underviser i montering i din bil samt anvendelse af den så barnet er sikret bedst muligt og stolen kommer til at holde længst mulig tid.

Ingen spørgsmål er dumme!

Med Venlig Hilsen
Lena Larsen

Indehaver af Sikkerautostol.dk

151 kommentarer

 1. Hej Lena.

  Vi står og er ved at købe bil. Vi har kig på en VW up. Vi har 2 børn på henholdsvis 3 år (18 kg) og 17 dage (5kg) så vi skal have autostole til dem jo.
  Men tænker også pladsen måske er lidt trang- min mand er 180 cm høj.

  Har du nogen anbefalinger?

  På forhånd tak.

 2. Hej
  Jeg har netop investeret i en Skoda Fabia combi fra 2012
  Min datter på 8 mdr skal op i næste størrelse autostol men det er som om de isofixmonterede bagudvendte stole sidder meget dårligt i bilen fordi sæderne er så skrå?
  Altså hvilepositionen bliver den oprette position pga hældningen i bilen, og det er jo lidt ærgerligt.
  Hvilke stole kan du anbefale?

  Mvh Friederike

 3. Hej!
  Vi er igang med at kigge på ny autostol til vores datter, men har svært ved at gennemskue, hvor vi skal starte.
  Vi har to biler – en VW golf 4 fra 98 og en VW transporter t4 fra 97 – altså to meget forskellige biler og begge uden isofix. Vi bruger begge biler lige meget.
  Ella er 1 år og vejer ca. 8 kg.
  Hvilke stole, vil diu anbefale vi kigger på?
  På forhånd tak
  Susanne

 4. Hej Lena
  Er på jagt efter en ny autostol til den yngste på 11 mdr -lang og slank. Han er efternøler med 3 store søskende, hvoraf kun en stadig sidder i autostol. Vi er alle høje og langbenede! Vi har en Renault grand scenic og jeg vil egentlig helst st han sidder på midtersædet, hvis det kan lade sig gøre. Vil gerne have en bagudvendt stol, allerhelst en dom også kan vendes fremad.
  Hvad vil du anbefale?
  Mvh Signe

  1. Med Grande Scenic er der tre lige brede sæder bagi. Jeg kan ikke huske om der er isofix på midtersædet – mener der er. så Besafe Izi Combi X4 er en god mulighed.

   End anden mulighed er Klippan Triofix som er enormt lang i ryggen og selen i den går meget langt op – længere end de andre. Til den kan man købe en distancekile som tilbehør. Den øger barnets benplads.

 5. Hej Lena
  Vi leder efter en bagudvendt autostol (9-18 kg), som kan være i en forholdsvis lille bil. Dem vi har fundet (og som der er angivet mål på), er for store for vores bil – der er kun 80 cm fra bagsæde til forsæde og det er stramt mål.
  Har du kendskab til nogle modeller, som kan passe i en Ford Fiesta fra 2010? Gerne i-size eller som minimum isofix (vi har top-teather).
  Vi bor på Bornholm og der er ikke mange modeller i butikkerne, så vi har ikke rigtig mulighed for at afprøve i bilen.
  Vh Tina

  1. Har ikke haft Ford Fiesta i hænderne endnu. Men BeSafe Izi Kid I-Size X 2 burde passe. Den har fleksibelt Isofix der givet mulighed for justere pladsbehovet og benpladsen for barnet i bilen. Det samme gælder Izi Combi X4.

   Maxi Cosi 2Way Pearl kan også være en mulighed

   Hvis det er en 3-dørs model vil jeg anbefale dig at kigge på en model der kan rotere 360 grader. Britax Dualfix

 6. Hej Lena
  Er på udkig efter bagudvendt autostol til vores yngste på 9 måneder, som er ved at blive både for lang og tung til babystolen.
  Har god plads i bilen (Ford s-max 2007), men 3 børn i alt, som alle, lidt tid endnu, bruger autostol. Som regel sidder en af os forældre i midten bagi, men enkelte gange sidder alle 3 bagi, så een af de “smallere” modeller vil være at foretrække.
  ISOFIX montering.
  Tænker at vi leder efter en stol i 9-18 kg klassen.
  Far har dårlig ryg, så ergonomien for den voksne må også gerne medtænkes.
  Vi har “lange børn”, så hvilken model vil vi kunne anvende længst muligt?
  Modtager gerne dit forslag til en god model 🙂

  1. Hej

   Skøøøn stor bil I har og perfekt til tre børn på bagsædet fordi der er tre fulde bagsæder.

   Når der er tre fulde bagsæder har jeg ingen problemer med at svare på hvordan man får tre børn i autostol ind bagi.

   Når nu børnene er lange og med de ønsker I har så kan I se på Klippan Triofix, Comfort.

   Målt over bredeste punkt måler de alle dog det samme. Men de er forskelligt konstrueret og fylder derfor ikke lige meget de samme steder.

   Klippans modeller kan købes sammen med en afstandskile for at øge afstanden til bagsædets ryglæn, øge benplads fir barnet.

   Desuden har tillader Klippan at deres modeller må anvendes på sæder med rum i gulvet. Men rummene sksl fyldes ud med feks styrophor eller andet let, men stærkt materiale. Støttebenet kan brase igennem lågene så nemt som ingenting hvis de ikke fyldes ud

 7. Hej Lena,
  Vi er i gang med at kigge på en ny autostol til vores 7 mdr gamle søn, dog syntes vi der er mega svært at finde den rette, og håber på du kan hjælpe os.
  Vi har en toyota avensis årgang 2007, og vi skal have en autostol som gerne må benyttes både bag- og forudvendt. Vi tænker at når de stole der går op mod 36 kg så må han vel gerne sidde forudvendt ?
  Vi har kigget lidt på Cybex Pallas 2-fix, men vi er i tvivl da den ser ud til at være forudvendt og rimelig stor, ved ikke om den vil passe i vores bil.
  Håber du kan hjælpe os med nogle foreslag, hvis ovenstående ikke vil passe til vores vil.

  Venlig Hilsen
  Mariam

  1. Hej Mariann

   Til et barn på 7 måneder i Toyota Avensis til fremad og bagudvendt brug:

   Besafe Izi Combi X4

   Rigtig god og solid autostol med justerbart isofix og kan vendes fremad. Den skal dog monteres med sikkerhedssele fremadvendt.

  2. Cybex Pallas er en fremadvendt stol.

   Bagudvendt er helt ubestridt den sikreste løsning frem til mindst 4 års alderen

   Hovedet er stort og tungt – ca 25% af kropsvægten.

   Nakkehvirvlerne er svage.

   I en frontalkollision som iøvrigt tæller for ca 50% af kollisioner vil det være nakken som skal stoppe hovedet. Der betyderat nakken kan blive overstrakt og blive svært beskadiget eller endda brække.

   Der er momenter af frontalkollisionen i alle andre typer kollisioner, hård opbremsning, bil bagved kører frontalt ind i bilen foran. En bil kører med fronten ind i siden på en anden bil osv. Så frontalkollisionen tæller i virkeligheden over 70%.

   I en bagudvendt autostol er det stolen der bremser hele barnet uden at noget overstrækkes.

   Hele barnet er generelt bedre beskyttet i bagudvendt autostol. Men det er alt nord for navlen der er vigtigst at beskytte

 8. Jeg har brug for en autostol vægtklasse 9-18 kg (eller en stol som passer til et barn på 1 1/2 år, ca 86 cm) som kan anvendes i forskellige biler uden isofix. Jeg har ikke mulighed for selv at tjekke om stolen passer i bilerne, da det ikke en min bil. Jeg vil gerne have en bagudvendt autstol med høj sikkerhed. Har du et godt bud i denne situation?

  Venlig hilsen
  Maja

  1. Igen er Vritax Hiway og Maxway gode bud. De er pladsbesparende og kan monteres forsvarligt i de fleste biler. De er også gode bud til forsædet i mange biler.

   Kig ind på Sikkerautostol.dk for at se hvor og hvordan forankringsselerne fastgøres. De skal bruges altid

 9. Hej

  vores søn på et år er ved at vokse ud af vores baby autostol. Jeg vil gerne have en bagudvendt autostol, der kan selemonteres og stå både på forsædet og bagsædet i vores citroen c3 fra 2005 uden isofix. Mon der kan findes en sådan stol?

  På forhånd mange tak for hjælpen!

  Mvh Mathilde

  1. Britax Hiway og Britax Maxway er gode bud. For ekstra hældning kan du købe en kile specielt lavet til dem på carseat.se.

   Du kan iøvrigt se Hiway 2 i Citroen C3 2010 og 2011 på

   Sikkerautostol.dk

 10. Hei. Er det noen butikker som selger klippan triofix sete da jeg ikke vil kjøpe på nett?
  Mvh Bente

 11. Hej Lena
  Vi har en Chevrolet Spark 2012 og skal bruge en autostol snart. Vi har kig på en Recaro Privia men er i tvivl om den bruges i vores bil. Spark’en står ikke opført når vi ser manualerne til autostole. Min kæreste som kører bilen er 185 høj og jeg er kun 165 høj.
  Håber du kan hjælpe med gode råd
  Hilsen
  Susanne

  1. Hej Susanne,

   Jeg får lige Lena forbi.

   Hvis den ikke står på oversigten kan det skyldes to ting. At der ikke er isofix i en Spark eller at sæderne ikke passer til den og den derfor ikke er godkendt til bilen.

   Er der en speciel grund til, at det lige netop skal være en Privia?

   Mvh

  2. Privia er til nyfødte – 13 kg

   Ifølge Recaros internationale hjemmeside ER Privia godkendt til de to yderste sæder bagi.

 12. Hej Lena,
  Min datter er født lille og er nu 1 år, ca 7,5 kg, 72 cm, slankt bygget. Hun benytter pt en Britax Babysafe på forsædet i selebase, hvor der endnu er et godt stykke til, at hendes hoved når toppen af puden. Når hun på et tidspunkt skal over i en ny stol, hvad anbefaler du af: bagudvendte stole til en ny Huyndai i10 fra 2015. (Jeg er 1,60.) Der er isofix og top-teather på bagsædet. ISOFIX er der ikke foran. Da der ikke er andre passagerer i bilen, synes jeg det kunne være fint med en stol til forsædet. Men formoder, at den mest optimale løsning er montering på bagsædet i isofix? Kan du komme med et par anbefalinger til denne type bil både med og uden rotationssæde (jeg ville foretrække med rotation, hvis stolene er lige gode). På forhånd tak for hjælpen. Mh Ditte

  1. Bagsædet:
   Besafe Modular
   Besafe Izi Kid I-Size X2
   Besafe Izi Combi X4

   Maxi Cosi 2Way Pearl

   Concord Reverso

   Britax Maxfix 2
   Britax Dualfix

   Forsædet:
   Britax Maxway
   Maxi Cosi Mobi

 13. Hej Lena

  Vi er så heldige at skulle være forældre om nogen måneder, så derfor skal vi have en autostol til baby meget snart.
  Vi har en mazda2 og havde egentlig forelsket os alvorligt i en Concord Reverso i-Size, både på grund af de fine bedømmelser den får i tests og på grund af udsigten for at slippe for at købe en ny stol om bare e tår. Men vi er lidt usikre på om den kan være i bilen eller ej. Faktisk ved vi ikke helt hvor vi skal måle fra og til eller om der ville være plads til barnets ben også.

  Har du nogen erfaringer med den stol og opmålingen? Eller er der andre systemer du kan anbefale der er bedre til bilen og vores behov?

  Vh
  Dennis

  1. Hej Dennid
   Det kan den sikkert godt

   Dog stadig bedst at starte med en babystol. Så jeg giver dig lige er par muligheder:

   Maxi Cosi Family Fix base + Pebble Plus + XP Pearl

   BeSafe Modular

 14. Hej med dig, tak for en god informativ hjemmeside. Selvom jeg har læst en masse artikler igennem om 3 på tværs, kan jeg godt se at det alligevel er meget individuelle svar, så nu er det min tur til at spørge til råds.

  Familen består af:
  Barn 1: 8 år 129 cm/25 kg.
  Barn 2: 6 år 116 cm/19 kg.
  Baby 9 mrd. 75 cm/9 kg
  Mor 164 cm, far 175 cm.

  Jeg har 2 biler og vil have selemonteret-bagudvendt i begge biler, grundet manglende isofix på sædet, hvor stolene skal bruges.

  Hvilken stol vil du anbefale til en Suzuki Alto 2004?
  Skal stå bag passagersædet, da airbag ikke kan deaktiveres.
  Har haft kig på en Hi Way II, Max Way og Axkid minikid, kender du til evt. andre stole der kunne bruges?
  Med i bilen, er der alle børn + føreren (oftest mor).

  Jeg overvejer også hvilken stol jeg skal montere i vores Dacia Logan MCV 2014.
  Jeg har prøvet med Besafe, men de fylder meget. Overvejer Maxi Cosi Mobi, samt Max Way og Axkid minikid..

  Jeg var forbi Ønskebørn (Horsens) i min by, for jeg havde set på deres hjemmeside de havde Max Way i sortimentet, men de havde den ikke i butikken og sagde ligeud at bagudvendte selemonterede autostole var der ingen der ville købe. Derfor sælger de dem ikke.
  Hvordan køber man en autostol, som man ikke har mulighed for at prøve på forhånd?
  Synes det er svært når babyudstyrsbutikkerne ikke har et særligt stort udvalg.

  Har I nogen forslag jeg har overset??
  På forhånd tak Lisa

 15. Hej Lena

  Vi skal havde vores første barn til april 2016, så nu prøver vi at finde en autostol som passer til vores bil – men synes at det er lidt svært at finde ud af.

  Vi har en Seat Ibiza st fra 2014 isofix – og har prøvet et par autostole som ikke rigtig kunne være på bagsædet i bilen.

  Håber at du kan hjælpe os.

  Susanne

  1. Hej Susanne

   Hvilke har I prøvet?

   Pladsbehov er man pinedødnødt til at tage med i vurderingen enten ved køb eller inden køb. Man kommer ikke uden om det. Det ved jeg fra andre som har købt online uden at få stolene set først og afprøvet i bilen og derved har lavet et fejlkøb

   Det bedste og nemmeste er babystolene eller Klippan Kiss 2. Klippan Kiss hed engang Akta Graco Duologic 2. Den kan fylde en del i nogle biler og for nogle forældre. Men ellers er den rigtig god G egnet til de helt små nyfødte.

   Se den på mit eget site Sikkerautostol.dk

 16. Hej Lene
  Jeg har en pige på 4 mdr og 8,5 kg. Hun er en stor pige, hvilket også er forventet da forældrene er 1,75 og 1,85. Jeg er dog bange for at hun vokser ud af den nuværende autostol inden hun er klar til at sidde fremadvendt, og derfor er jeg begyndt at forberede mig på køb af den næste autostol.
  Jeg vil gerne at stole kan vende både fremad og bagud, så jeg har mulighed for at vende hende når hun bliver større. Desuden vil jeg gerne have en stol der kan vendes 90 grader, så det ikke er så hård for min ryg at løfte hende ind i bilen. Jeg har en Renault megan med ISOFIX.
  På nuværende tidspunkt sidder hun på forsædet (airbag er slået fra), hvilket jeg er rigtig glad for. Jeg er ikke sikker på at hun er helt tilfreds med at skulle flytte om på bagsædet, så vil gerne have den nye stol i god tid før hun vokser ud af den gamle, så vi kan træne lidt

  Hvilken stol vil du anbefale og hvorfor

  Mvh Trine

 17. Hej Lena.

  Jeg har netop købt en vw up med 5 døre. Jeg har en dreng der lige er blevet to år. Han vejer 14 kg. Jeg kunne godt tænk mig en bagudvendt autostol, som kan monteres på forsædet, da jeg hovedsageligt vil køre med ham alene i bilen. Er der noget du kan anbefale?

  På forhånd mange tak.

  Mvh Helene.

  1. Du kan prøve

   Britax Maxway
   Britax Hiway
   Britax Two Way Elite
   Maxi Cosi Mobi

   Prøv ar kigge ind på mit eget site hvor der er masser af billeder af dem i forskellige biler Sikkerautostol.dk

 18. Hej Lena

  Står og skal købe autostol til vores 14 mdr gamle søn, og er i tvivl om hvilken vi skal vælge.
  Stolen skal være bagudvendt, isofix, godkendt sikkerhed i plustest eller tilsvarende, samt passe i en skoda fabia combi (2016). Vi har endnu ikke fået vores bil, men vil gerne finde en stol nu, indtil da kan bruges i bedsteforældrenes bil når vi skal køre fra Stockholm til København i august.
  Håber du kan os.
  På forhånd tak.

  Ulrika og Asger

  1. Hej

   Prøv BeSafe Izi Kid X1 I-Size

   Kig også ind her på sikkerautostol.dk

   Der er billeder af BeSafe Izi Combi x4 Isofix som er stort set ens med I-Size x1 – meget få forskelle som kun er at der er lydindikator på i-Size X1 og at Combi kan vendes fremad. Fremadvendt skal X4 monteres med sikkerhedsselen. Ellers helt den samme stol.

   Fremadvendt position i C4 er også årsag til st den ikke er Plus-godkendt. Den er heller ikke i-Size godkendt pga selemonteringen fremadvendt

 19. Hej Lena.

  Vi har netop fået en lille og i den forbindelse købt en recaro privia med recaro isofix base. Den skulle jo som udgangspunkt være rigtig fin og scorer fint på Tænk’s tests.

  Vores udfordring er at vi synes at bagsæderne i vores Skoda Fabia fra 2011 hælder noget, hvilket betyder at det ser ud til at autostolen og dermed vores søn, kommer til at sidde meget foroverbøjet. Vi overvejer nu om vi i stedet skal have en anden autostol, om det bare er os der er hys eller om der er noget man kan gøre for at autostolen sidder mere plant?

  På forhånd tak 🙂

  Jeanet og Martin

  1. Hej
   Der er ikke noget der linker hovedfremfalf med skader på barnet.

   Med Isofix er der oftest heller ikke noget at gøre. Der er man bedre tjent med en selemonterede stol, såfremt den er monteret rigtigt.

 20. Hejsa

  Så er vi også hoppet med på “forvirringsvognen”…
  Vi har netop købt Cybex Juno 2-fix(endnu ikke pakket ud), da den jo ligger nr. 1 på forbrugerrådets hjemmeside. Her får vi et indtryk af, at stolen har en meget høj sikkerhed. Men må indrømme efter jeg har læst diverse om emnet på nettet, nu er ret så forvirret:-/

  Vi ønsker nu i stedet en bagudvendt autostol til vores datter på snart 9 mdr, 72cm og 9 kg.
  Vi er selv 173 og 184cm høje og ejer en Skoda Fabia Combi, årgang 2006. Måske bliver den næste forår/sommer skiftet ud med en Skoda Octavia…
  Vi har prøvet, Cybex Sirona og Besafe iZi Combi X3 isofix, men de levnede ikke meget benplads tilbage.

  Kan Besafe iZi Kid X3 isofix anbefales til vores bil, tænker her på benplads??
  Ellers fornemmer jeg, at vi skal over i Fair G/Bimbofix, Britax Max-Fix, Britax Dualfix??
  Har aldrig hørt om de mærker før og så bliver jeg lidt betænkelig… Hvordan er sikkerheden i dem, selvom de er bagudvendt?? Er vi over i, at det simpelthen bare er vigtigst at barnet sidder bagudvendt og at vi ikke skal lægge så meget i mærket og testresultater?? Og så bare finde en bagudvendt autostol, som passer ind i vores bil? På forhånd tak.

  Hilsen Majbrit

  1. Hej Majbrit

   Ja, man skal endelig ikke tage det for givet at alt kan være i bilen selvom den er halvstor størrelse. Fabia Kombi er ret lille i passagerkabinen.

   Og du har helt ret: Hvis det skal være bag et forsæde så skal det være en ret kompakt autostol som dem du nævner.

   Det er sådan at fremadvendte med ofte går ud som testvindere. Men det vil være en bagudvendt autostol som er det sikreste valg. Det handler allermest om at beskytte barnets overkrop og det kan bagudvebdte autostole altså klare noget bedre end fremadvendtde.

   En stor del af det samlede resultat er baseret på brugervenligheden. Nakkebelastninger fylder meget meget lidt. Dertil kommer at de altid testes fritstående og altså uden kontakt til forsædet bag dem. Det gør man få at få det værst mulige resultat. Man vil fidne ud af “hvad er det værste der kan ske” Worst Case Scenario hedder det. Men det er til enhver tid en stor fordel at montere dem med kontakt til det som er bag dem. Det øger stabiliteten i dem, mindsker stolenes rotation og øger dermed sikkerheden for barbet yderligere. Det at montere dem uden kontakt til forsædet er lidt det samme som at montere en fremadvendt uden kontakt til bagsædets ryglæn – mht særligt sidevejs stabilitet. Men det gør man ikke fordi det er stolene ikke godkendte til af sikkerhedsmæssige årsager. Det er kun noget bagudvendte autostol kan godkendes til da stolen opfanger barnet og skadesrisikoen dermed er reduceret i de værste typer kollisioner.

   Dualfixs resultat er iøvrigt i høj grad baseret på seletilpasning til nyfødte. men stolen tested på netop det punkt flere gange inden den kom på markedet og efterfølgende. Det med seletilpasningen gælder for alle autostole idet børn er forskellige i statur, vægt osv.

 21. Hej Lena, er på udkig efter en bagudvendt autostol, som vi kan montere i en bil uden isofix. Min datter er 8 måneder, men synes desværre ikke jeg er faldet over nogen modellen som er uden isofix? Mvh Mette

  1. Hej Mette

   Jeg kan ikke sige jer hvilken en I bør se på. Jeg mangler relevante oplysninger.

   – Hvad er jeres krav?
   – Hvilken bil har
   – Hvilken årgang er den fra (betyder noget for hvilke stole der kan monteres forsvarligt i bilen)
   – Kan barnet sidde selv?
   – Hvor høje er I som forældre? (har betydning for hvor meget plads stolen må fylde i bilen)

   Jeg giver dig lige et link, så I har noget at gå efter. Det er til mit eget site. Der kan du bla. finde masser af billeder af dem i forskellige biler samt en masse informationer . Hvis din bil ikke er iblandt, så er afprøvning den bedste og sikreste løsning. Det foregår i Næstved hos mig selv og koster 250 kr. Har I ikke mulighed for det. Så smid en mail til mig. Eller ring.

   Sikkerautostol.dk

   Mvh
   Lena

 22. Hej Lena
  Vi er pga økonomi nødsaget til at få en mindre bil- har kigget på en Suzuki liana og en skoda fabia. Vi skal have tre børn på bagsædet. En uden stol på 9 år og en på 4 år i en maxi cosi rodi og en på 10 mdr har en maxi cosi priori xp til hende nu, men tænker at det vil give mere plads på bagsædet til de to store hvis vi køber en bagudvent- men hvilken skal vi vælge som er mest kompakt og ikke fylder så meget ,og tager for meget plads til fra forsæderne.
  Og hvordan vil det være bedst at placere dem i bilen. Vi skal jo kunne komme til at spænde dem.
  På forhånd tak
  Mette

  1. Hej Mette

   Netop 3 på tværs er noget hvor der skal en afprøvning i bilen til. Der skal findes en kombination af autostole der ud over at passe til børnene – også skal kunne være der. Det er bestemt ikke alle kombinationer der virker, og en kombination der virker i en bilmodel , virker ikke i en anden tilsvarende bil.

   der er dog ingen tvivl om at en bagudvendt i midten giver bilen en helt anden dimension. Typisk kan mindst en kombination lade sig gøre både sikkerhedsmæssigt, pladsmæssigt og på den praktiske side.

   Nu ved jeg ikke hvordan Suzukierne ligger prismæssigt i forhold til en brugt Peugeot. For et år siden kunne man få en spritny Peugeot 308 SW for 200.005 kr. Sådan en brugt vil ligge lavere i pris end det.

   deri kan du snilt på plads til feks. Maxi Cosi Mobi i midten, Besafe izi Up X3 på begge sider

   Prøv at se her. http://www.sikkerautostol.dk/montering-3-pa-tvaers3-across-fittings/

 23. Hej Leena

  Vi skal snart have udskiftet babystolen til lillesøster på 10 måneder. Hvad vil du anbefale som næste autostol? Vi har en Volvo V50, hvor hun skal sidde på bagsædet sammen med storebror i hans Cybex Solution X2 fix. Så den må helst ikke fylde alt for meget af hensyn til forsæde-passageren. Eventuelt skal hun også sidde på forsædet i vores anden bil – en BMW 118. Vi har isofix i begge biler, men den må også gerne kunne sidde med sele (fx bedsteforældrenes bil). Vi vil gerne have en bagudvendt denne gang. Synes det er lidt af en jungle 🙂

  På forhånd tak.

  Mvh Christiane

  1. Hej Christine

   V60 har været her.

   Af dem som ikke fylder ret meget i langt de fleste biler er Fair G/Bimbofix og Klippan Triofix.

   I V60 har Rømer/Britax Max-Fix været afrpøvet og her kunne 180 cm lige være der. De andre to tager mindre plads.

 24. Hej Lena,

  Jeg er på udkig efter ny autostol til vores søn som snart er 1 år. Det skal helst være en stol der kan bruges så lang tid som muligt og samtidig kunne vendes både bagud og fremad.

  Jeg er selv nået frem til Britax Multi Tech 2 eller Two Way elite.

  Hvordan tror du disse vil passe i en Toyota Avensis St. 2006?

  Er det muligt at indstille nogle af disse modeller til hvile-/sovestilling?

  På forhånd tak for dit svar

  Mange hilsner Jens

  1. Hej Jens

   De to du nævner kan sagtens monteres i bilen. Men de fylder… du skal være kortbenet.

   Samme problematik med Besafe i den bil iøvrigt.

   Two Way Elite har en sovestilling som skal indstilles inden stolen sættes i bilen. Multi-Tech har ikke nogen.

   Måske om du skulle overveje Klippan Triofix i stedet for. Den må ifølge producenten anvendes bagudvendt til 20 kg.

   1. Hej Lena,

    Tak for dit svar.
    Jeg har selv undersøgt videre efter jeg havde stillet mit spørgsmål og Klippan Triofix Recline er faktisk allerede bestilt 🙂

    Hilsen Jens

 25. Hej Lena.
  Dejligt at man kan få gode råd og hjælp af dig og så ovenikøbet gratis, tak for det :-).

  Vi skal have en ny autostol til vores dreng på 8 mdr. Og 9 kg. og er kommet frem til at en bagudvendt model er det vi skal have. Den skal primært bruges i en Toyota Avensis st. Fra 2011, vi er begge ca. 175 cm høje, vores bil har Isofix, men aht. Bedsteforældre vil vi gerne have en stol som også kan bruges i biler uden Isofix.
  Desuden vil den lille fyr helst sidde op så han kan følge med og ikke ligge som han næsten gør i den Römer babysafe han bruger pt, så hvis der er en stol som han kan sidde mere lodret op i vil det være dejligt. Har du en anbefaling?

  På forhånd tak for din hjælp.
  Mvh. Johanne

  1. Du nævner forskellen på de små bagudvendte babystole og de store bagudvendte. De kommer til at kigge ud af bagruden i den store. Fremadvendt kommer de til at fortsætte med at glo ind i ryggen på et bilsæde.

   Toyota Avensis er en fin størrelse familiebil. MEN jeg tror næppe at I med 175 cm kan sidde foran dem som kan monteres på begge måder. De fylder noget i mange biler generelt.

   Til Toyota Avensis st 2011 og 175 cm. er I faktisk ovre i en kompakt stol,hvis der skal være plads til jer også.

   jeg ved at med Besafe, Axkid Kidzofix og Akta graco Duologic 2 kommer I til sætte forsædet helt frem på skinnerne. Med Klippan Triofix, Britax Max-Fix, Dualfix, Fair G 0/1.

   Besafe selemonterede modeller fylder lidt mindre end isofixen for det meste.

   det er vigtigt at selemontering bliver korrekt i bedsteforældrenes bil. Ikke alle selemonterede fremadvendte som bagudvendte autostol kan monteres sikkert i selvom bilen står på billisten som følger med autostolen. Produktions året spiller en afgørerende rolle her., da det fortæller en del om bilens indretning – særligt bæltespænderne på bagsædet. Er disse lange er der nemlg slet ikke frit valg på alle hylder her,

   Autostole som er gode til gamle biler:

   Besafe izi Plus
   Besafe Izi Kid/Combi X3
   Maxi Cosi Mobi
   Britax Hiway 2
   Britax Maxway
   Axkid Kidzofix (selemonteret)
   Axkid Minikid
   Britax Two Way Elite

   1. Hej Lena
    Tak for dit svar, jeg har sendt dig en email med samme spørgsmål da jeg ikke kunne genfinde mit spørgsmål :-), det beklager jeg.
    Vi vil have en bagudvendt stol, så kan drenge, som du skriver se ud af bagruden og mon ikke det er helt ok for den lille fyr :-).
    Men jeg kan bare ikke blive klog på hvilken stol der kan monteres både med Isofix og sele.
    Mvh. Johanne

 26. Hej Lena.

  Jeg har en datter på ca 10 kg, 11 mdr, som trænger til at komme i en større autostol.

  Vi ønsker den skal være bagudvendt, med isofix og hun må gerne kunne sidde i den så længe som muligt. Vi vil gerne kunne benytte den både på for- og bagsæde i en opel Corsa.

  Hvilke(n) autostol(e) vil du anbefale i vores tilfælde?
  På forhånd tak.

  Mvh Marie Louise

  1. Opel Corsa har været her

   der kan ses billeder af det inde på mit eget site Sikkerautostol.dk

   Dem som kan monteres bagudvendt på begge måder kan godt fylde en del. Duologic 2 og Axkid Kidzofix. Men om de fylder for meget for jer kan jeg ikke udtale mig om.

   Så erd er selvfølgelig montering osv.

   Ellers skal du købe en ren selemonteret stol.

 27. Hej Lena.

  Har haft skrevet før med dig, og vi har nu endelig fået ny (brugt ) bil. Toyota Carina 1,6 E, med rigtig fin plads både foran og bagi.
  Dog er vi nu kommet ud i tvivl, da en ven af vores (han har dog ikke børn) der mener at de bagud vendte autostole er/bliver ulovlige i DK efter de nye love vedr. autostole træder i virkning. Er dette rigtigt, og findes der en liste hvor man kan se hvilken autostole der stadig er lovlige/eller ulovlige.

  Er der noget i en Toyota Carina vi skal være opmærksomme på ang. montering af autostol bagud vendt?

  1. Der tager din ven heldigvis fuldstændig fejl.

   Alle autostole på det danskke marked er godkendt efter et fælles europæisk regelsæt ECE R. De bagudvendte er alle ECE R godkendte og har altid været det, så har altid været fuldt lovlige at anvende her i landet og det bliver de ved med at være.

   Den nye I-Size regel som lige er trådt i kraft gælder kun babystolene og kun dem med isofix. MEN de nuværende babystole vil være fuldt lovlige at bruge i en årrække endnu.

   Det nye ECE R regelsæt bliver indført i 3 stadier hvoraf det første er trådt i kraft. Det næste kommer omkring 2015. Det gamle ECE R regelsæt vil eksistere sideløbende med dette i en årrække.

   Det 3. stadie indføres omkring 2018 godt og vel. Der kan være lidt fra og til på det.

   Det handler også om at bilproducenerne skal ændre på deres biler, således at alle bilerne nu skal være udstyret med 3 punkts isofixbeslag. derer stadig en række biler på de europæiske OG de danske veje – meget appropos jeres bil – som ikke har isofix. Det er stadig ikke alle bilproducenter der sætter isofix i deres nye biler. Så der vil gå en hel del år endnu før de gamle stole ikke længere vil være lovlige. Vi taler om godt og vel helt frem til 2025 med lidt fra og til.

   I skal ikke være opmærksom på noget særligt i Carinaen. Og heldigvis går mange af modellerne godt i spænd med den bil.

   Besafe Izi, Kid, Combi og Plus
   Britax Hiway, Maxway, Two Way Elite
   Klippan Kiss 2/Duologic 2

   Jeg kan ikke kommentere på pladsbehovet da jeg ikke kender jeres højde.

 28. Hej Lena..
  Jeg har tidligere skrevet med dig om BeSafe Izi plus og har endelig fået købt den.. og vi er super glade for den…
  Den passer fint i bilen, men vi ønsker os nu en ekstra stol til mandens bil, da han kan aflevere og hente nogle gange, men ikke på samme dag og han har ikke mulighed for at komme tilbage med stolen.

  Han har en citroen jumpy og BeSafe’n kan godt være i bilen, så man kan sidde ved siden af. Det er nemlig sådan et dobbeltsæde. Men man kan ikke se ud af sidespejlet, hvilket jo er ret væsentligt. har du nogle gode forslag til løsninger til dette eller er det bare ikke muligt at få en bagudvendt stol til sådan en bil..?

  Hilsen Josefine

  1. Hej

   ja det er lovligt at sætte et ekstra spejl på sidespejlet. Også sæt stolen så langt frem som muligt. Den skulle gerne have kontakt til instrumentbrættet. med min. 5 cm afstand til forruden.

   Alternativt kunne der også være en Maxi Cosi Mobi.

 29. Hej Lena

  Vi skal have ny autostol til vores lille pige på 9 mdr og 9 kg. Vi kører i en Toyota Avensis stationcar fra 2010 med isofix.

  Vi har besluttet at det skal være en bagudvendt stol. Kan du anbefale nogen stole?

  Venlig hilsen
  Rasmus

  1. hej Rasmus

   Det afhænger af hvor høje I er. Folks højde har betydning for hvilken der vil kunne være der uden at skubbe den voksne foran helt op i forruden.

   Hvis højden er 180 cm som jeg er, så ville jeg gå efter en meget kompakt stol

   Klippan Triofix
   Fair G/Bimbofix
   Britax Dualfix
   Britax Max-Fix (Britax er i færd med at ændre betrækket på denne model)

   Avensis st er en stor bil, men ikke særlig rummelig i passagerkabinen.

 30. Hej Lena

  Jeg er mor til 4 fantastiske unger og har ved barn nr. 4 skiftet alt ud i autostole og startet helt forfra, da der jo har været en kæmpe udvikling siden barn nr. 1 så dagens lys for knap 14 år siden.

  Jeg har måttet hive min søn ud af autostolen 0-13 kg, da han ikke sad godt i den. Han er en stor dreng på 8 mdr. og 12 kg. Jeg har i gave fået en Kiddy Guardian Pro 2, 9-36 kg, synes også han sidder fint i den, men jeg går jo vildt meget op i sikkerhed og ville helst have haft en bagudvendt.

  Jeg overvejer derfor at sælge min helt nye Kiddy Guardian Pro 2 og så købe en bagudvendt, men hvilken vil du anbefale at købe. Jeg har plads nok i bilen, så hvis der er frit valg på alle hylder, hvilken stol er så efter din vurdering det bedste og mest sikre køb?

  På forhånd tak.

  Mange hilsner
  Linda

 31. Hej Lena. Tak for din side.
  Min datter (nr. 3) er 6 måneder, men vejer allerede 11 kg. Det er derfor allerede lidt besværligt at få hende i sin autostol til 13 kg. Så var det jeg fandt ud af, at der jo findes disse bagudvendte autostole, som er fastmonteret i bilen, og som også øger sikkerheden. Dette finder jeg meget tiltalende, da vi kun har isofix til to børn. Den 3. kan så sidde bagudvendt for at kompensere for dette, hvilket jeg kan forstå her på siden, er en god løsning. Da det er midtersædet bag og forsædet, hvor der ikke er isofix, vil det være der, stolen skal stå. Vi har en VW Caddy fra 2013. Det ser ikke ud til, at man kan spænde noget fast til gulvet på forsædet, og bag er der en lille forhøjning i gulvet. Hvilken model kan jeg bruge?
  Venligst
  Louise

  1. Hej Louise

   Caddy er en børne-container. Den har 3 lige brede sæder bagi, så det er rimeligt simpelt og derfor kan du få et regulært svar her imodsætning til dem med 2½ bagsæde biler.

   Forhøjningen i midten er kun sjældent et problem.

   da din datter vejer 11 kg i en alder af 6 måneder, så kunne det være en ide at springe dem til 18 kg over og gå efter 25 kg.

   Dem som jeg VED hun kan spændes forsvarligt fast i nu er:

   Britax Maxway
   Britax Hiway
   Besafe Izi Plus

   de har alle en god hældning til helt små børn. Hældningen i Britaxerne skal du indstille inden stolene monteres i bilen. Izi Plus kan du indstille frit og kvit.

   Mht. til forankringsselerne så kig ind på mit site Sikkerautostol.dk her er der masser af eksempler på monteringen af disse seler. det kan lade sig gøre i alle biler uden undtagelse. I nogle er det bare ikke lige til at se. Skulle det mod forventning være helt på herrens mark med det. Så kan I købe nogle Tether Loops fra carseat.se som monteres i gulvskinnerne. I den forbindelse er det værd at nævne at disse loops følger med ved køb af Besafe Izi Plus. Til de andre skal de købes til om nødvendigt.

  2. Du bør nok som de andre for en sikkerheds skyld sende billeder af monteringen af den valgte autostol. så jeg kan se om der skulle være noget.

 32. Hej Lena

  Har været ved at finde autostol til vores datter, men det er virkelig svært og forvirrende.
  Pt. har vi en Rømer babysafe plus II. Købte den efter at have læst test.
  Nu skal vi have en ny og større, datteren er 1 år, 78 cm og 10, 6 kg. Blevet ret lang til stolen 🙂

  Har læst Tænks test, men jeg vil gerne have bagudvendt og dem er der ikke mange af i testen.

  Vi har en Ford Focus Stc. Min mand er 183 og jeg 169.

  Håber på svar 🙂

  Vh Lone

 33. Kære Lena

  Vi har en datter på 1 år. Hun er født lille og vejer derfor stadig kun 7 kg. Nu modtager vi snart vores nye bil og vi er i tvivl om, hvorvidt vi bør købe en ny autostol. Hidtil har hun siddet i New born autostolen. Man anbefaler jo at vente til de vejer 9 kg, men vi kan jo skulle vente til hun er 1, 5 eller mere før hun når de 9 kg.

  Hvad anbefaler du i denne situationen? Skal vi lade hende blive i New born stolen eller skal vi begynde at se på en ny?

  Med venlig hilsen
  C og T

  1. Hej Cæcillie

   Så længe toppen af hovedet ikke når den øverste kant af stolen kan I roligt fortsætte med at bruge den.

   bagudvendt er langt den sikreste løsning noget længere oppe i alderen (4 år mindst)og der findes nogle modeller som kan bruges fra Nyfødt.

   Klippan Kiss /Akta Graco Duologic 2, som har isofix men kan også monteres med 2 eller 3 punktssele. Den kan godt fylde noget i nogle biler.

   Britax Dualfix (kun isofix og meget kompakt)
   Britax Max-Fix (kun isofix og meget kompakt)
   Cybex Sirona (Kun isofix, meget kompakt og den mindste model af dem)

   1. Tak for svar.

    Vil vi kigge på stolene. Vi er ikke i tvivl om, at det skal være en bagudvendt og med isofix.

    Vi har den nyeste skoda octavia. Så den er ret rummelig.

 34. Hej Lena.

  Har et spørgsmål jeg håber du kan hjælpe med. Min søn på snart 5 måneder vejer 8,5 kg og er 72cm lang og når han sider i sin autostol tager han hovedet meget frem og hans hoved kommer derfor til at hænge lidt. Ved ikke om det er den stol vi har, der er noget galt med? Det er en Ferrari. Eller om det er fordi han bare er ved at være for stor til den? Nu er mit spørgsmål så hvilken en skal jeg kigge på/købe? Jeg har meget svært ved at løfte ham når han sider i autostolen, så evt. En hvor stolen i sig selv ikke vejer alt for meget.

  På forhånd tak.

 35. Hej Lena

  Jeg er i fuld gang med at finde ud af hvilken autostol vi skal købe når vores pige snart skal over i den næste. Hun er 7 mdr, vejer 7,5 kg og sidder selv, så det varer ikke længe. MEN jeg synes det er en jungle. Både min mand og jeg har lidt problemer med ryg og nakke og er derfor vild med ideen om at f.eks. Sirona kan rotere. Men så læser jeg at den ikke er god fremadvendt, så den er næsten udelukket igen.

  Hvad kan du så anbefale? Vi er stadig meget lune på ideen om at autostolen kan rotere!

  Vi har en Skoda Fabia Combi, så plads er der ikke super meget af ift. mange andre stationcar…

  På forhånd tak!

  1. Hej jeannie

   Nej, der er ikke meget plads i Fabia Combi. Nu ved jeg ikke hvor høje I selv er. Men bilen har været her nogle gange.

   Jeg er ikke begejstret for den der kollisonpude. Der vil jeg hellere have en som kan anvendes med 5-punktssele. Ingen testdukke kan måle belastningerne og skadesrisiko på ryggen, nedre del af nakken og maveregionen – allesammen vigtige til udmålning af skadesrisiko med kollisionspuden. Man kan dog – og har også haft sat nogle ekstra måleinstrumenter på maven af testdukkerne, og det så ikke så godt ud.

   Heldigvis er det sådan at når man har en bagudvendt autostol, så får man ikke det samme vrid i ryg og nakke som med fremadvendte. I kommer til at stå enten lige ved siden af eller foran barnet når det spændes fast. Men det er mere skånsomt med en stol som roterer hvis man har dårlig ryg og eller nakke

   Hvad siger du til Britax Dualfix? Den fylder ikke ret meget.

 36. Hej Lena.

  Vi skal snart ud og købe en ny autostol da min dreng næsten ikke kan være i babystolen 0-13 kg mere.
  Han er næsten 8 mdr, vejer ca 9,5kg og er 66cm.

  Vores bil er en Peugeot 107, der er isofix på bagsædet, vi er begge ca 178cm.

  Stolen må gerne være bagudvendt, da den nok skal i brug inden han bliver 9 mdr.

  Vi kunne også godt bruge en bedsteforældre stol (uden isofix)

  Stolen må meget gerne have selepude i fremadvendt stilling, har haft kig på en cybex Juno fix, inden jeg besluttede mig for en bagudvendt.

  Mvh Dea

  1. Hej Dea

   Cybex Sirona ville passe ind der. men stolen er lille sammenlignet med den andre modeller. Desuden fraråder jeg anvendelse af pudesystemet.

   den korte forklaring er at der er nemlig IKKE belæg for at de er mere sikre end fremadvendt med 5-punktssele. – snarere tvært imod.

   den lange og tekniske forklaring finder du her. derinde vil du fidne et dias længere nede hvoraf nakkebelastningerne er udmålt. Forskellen er slet ingen eller meget marginal og uden betydning. Kun en enkelt fremadvendt med 5-punktssele stol skiller sig ud.

   http://www.sikkerautostol.dk/2013/03/kollisionspude-vs-bagudvendtimpact-shield-vs-rearfacing-2/

   og her
   http://www.sikkerautostol.dk/svensk-plus-testswedish-plus-test/

   Britax Maxfix
   Fair G 0/1/Bimbofix
   Cybex Sirona (så længe den er bagudvendt, og den er lille)
   Akta Graco Duologic 2 (jeg kunne med 180 cm lige sidde foran denne stol)

   Klippan Triofix er der også plads til, men han erstadig alt for lille til den.

   der er en del billeder af 107 inde på mit eget site.

 37. Hej Lena,
  Vi skal til at købe ny autostol, da vores “Basse” på 8 mdr. er ved at vokse ud af den vi har i forvejen. Jeg har læst om forskellige autostole og kommet frem til, at vi gerne vil have en bagudvendt autostol. Vi overvejer kraftigt en Cybex Sirona med isofix. Jeg er dog i tvivl om, om den kan være i vores Chevrolet Spark LS 1,2. Jeg har været inde på FDM’s hjemmeside for et stykke tid siden, hvor jeg var inde på et link som kunne vise om den passer til bilen, men det link virker desværre ikke mere. Ved du om den passer til vores lille bil? og vil du anbefale autostolen?
  Endnu en ting; vi har haft ham til at sidde i autostolen på bagsædet ude ved en af siderne, men min veninde nævnte for nyligt, at hvis ikke man havde slået airbag’en fra, skulle de sidde i midten??? Vi har ikke isofix på vores nuværende autostol.

  På forhånd tak for hjælpen

  1. Cybex Sirona er skakm helt fin, så længe den anvendes bagudvendt. Fremadvendt ville jeg ikke anbefale den pga pudesystemet.

   Stolen er lille af størrelse og holder ikke så længe som mange af de andre bagudvendte autostole.

   Disse isofix stole er gode til meget små biler med kun lidt plads

   Britax Max-Fix
   Cybex Sirona (så længe den er bagdvendt)
   Klippan Triofix (har dog ingen hvileposition)
   Fair G /Bimbofix

  2. Airbagsene skal du ikke være bekymret for. det er afprøvet og der er ingen farer på færde. Kun den foran på passagersædet er kritisk. Der er det så til gengæld også dødeligt alvor. men de andre side, gardin airbags osv er afprøvet for flere år siden. At de er farlige er en skrøne.

 38. Hej Lena
  Jeg har født en stor guldklump på 5,1kg og 59 cm lang for 3 måneder siden. Han er nu kommet helt op på 9kg og ca 70cm. Altså en ordentlig stor dreng. Det gir dog lidt bøvl med autostolen blandt andet. Han fylder den godt ud, så er temmelig sikker på at om max en måned kan vi ikke bruge den mere. Men hvad gør vi så, for vi kan ikke putte ham i en toer da han ikke kan sidde selv endnu. Hvad vil du foreslå vi gør?
  Håber at høre fra dig snart for tiden løber snart ud 🙂
  Mvh Mette

   1. Vi kører Renault megan og ja har vi. Har dog ikke investeret i en base men hvis det er det bedste, så gør vi det.

    1. Lille bil selvom det er en stationcar

     Britax Max-Fix
     Fair G 0/1/Bimbofix
     har isofix og er kompakte stole. De fylder ikke så meget i bilen og passer barnet i størrelsen. Max-Fix er den nyeste af dem. faktisk er den helt ny.

 39. Hej Diana

  isofix er for det meste en nem måde at montere en hvilken som helst autostol på. Men om det er mere sikkert for autostole i mellemgruppen og babystolene end en selemonteret autostol afhænger af om den selemonterede er rigtigt monteret eller. At isofix er mere sikkert uanset hvad ville modsvare det som firmaerne selv har testet og det man har fundet ud af ellers. Der synes dog at være en fordel ved isofix for stolene 15-36 kg. ved sidepåkørsler. Men ellers ville dem jeg kender være uenige. det tæller bla crash lab hos Britax.

  Her er der mere om den sag skrevet af en føerende ekspert på området.
  http://www.sikkerautostol.dk/2010/09/isofix-vs-bilseleseatbelt/

  Jeg vil anbefale dig at læse videre om forbrugertestsene her
  http://www.sikkerautostol.dk/2010/09/testresultater/

  Ang. komforten udsynet vil jeg anbefale dig at sende mig en mail. det kan du gøre via Sikkerautostol.

  Der kan du desuden se billeder af børn i nogle af stolene også.

  I Safefix har din datter udsigt til lidt ud af den ene siderude og ellers kun udsigt til bagsiden af forsædet. Hun sidder med andre ord med hovedet inde i et sæde. Med mindre hun læner sig fremad og til siden for at se mellem forsæderne.

  Babysafe SHR er helt fin.

  der er også Klippan KISS /Akta Graco Duologic 2 som kan de samme ting som babystolene. Den er dog kun anbefalesesværdi hvis ihvertfald en af jer ikke er så høj.

  Cybex Sirona er også fin – bortset fra at den ikke kan anvendes i så langt tid som KISS og den nsæte

  Britax Max-Fix

 40. Hej Lena.
  Vi venter en lillebror til juli 2013, og skal derfor anskaffe os en autostol til ham. Den skal være med isofix, da vi synes det er dejligt nemt og sikker monitering.
  Havde tænkt at købe en rømer/britax baby dage plus SHR II, elller muligvis en cybex da vi har godt af vide at den er bedre i ada test fra 2013, end første nævnte der vandt i 2012.

  Til storesøster på knap 3 år, har vi britax Safefix plus. Havde regnet med at når hun er knap 4 år, ville lillebror kunne overtage hendens stole, og hun skulle have britax kidfix sict, hvis andet ikke byder sig inden.

  Men nu er jeg kommet godt i tvivl med al den snak om bagudvendte autostole. Vi så godt på dem da vores datter skulle have autostol nr 2, men var egentligt ikke vild med at hun skulle sidde med hovedet “ind i sædet” til hun var 4 år, og hvor hendens ben skulle være. Ikke at kunne se hende- passagerer – mens man kører osv. Selvom sikkerhedenselvfølgelig skal være i top.

  Hvilken autostol ville du anbefale til lillebror? Tænkte om der var en til fe helt små op til de 15 måneder, hvorefter han kunne arve storesøsters som planlagt? Synes ikke det virker som der er så meget på
  Markedet pt, og dem der er, har de så fået gode test, for vil heller ikke gave en op til
  15 måneder, der så ikke er lige så sikker, blot fordi de ikke er begyndt at lave autostole bagudvendte op til 15 måneder endnu? Eller har du andre ideer?

  Pt har vi en Skoda Octavia og en Skoda fabia, men den Octavia skal muligvis udskiftes om et år til to, og ved ikke til hvilken model.

  Og tak for spændende læsning, selvom jeg har fået grå hår i hovedet af det.
  Mvh Diana

 41. Tak Lena det er mig som har kontaktet dig mhp fremvisning så venter bare til du er køreklar igen mvh Stine

 42. Hej Lena vi skal inden længe til at købe ny autostol helst en der kan installeres med 2-punkts sele, da vi har 3 børn, men hvor brede er disse modeller tænker især på maxway? der enten skal være plads til 3 autostole på bagsædet eller 1 voksen samt en fremadrettet autostol foruden den bagudvendte. Kan der være plads til det. Vi har en Kia sephira. Mvh stine

  1. hej Stine

   Det har det kunnet i alle tilfælde indtil videre – selv med kun ½ sæde i midten.

   Men det gælder om at finde en løsning som både er sikker og praktisk, så I kan leve med den både nu og på sigt. Derfor opfordrer jeg kraftigt folk til at lave en aftale om en fremvisning, når der skal 3 autostole ind på bagsædet.

   der er nogle der kan monteres med hofteselen. Maxway er en af dem. der er også Hiway og Maxi Cosi Mobi. det er typisk disse stole jeg bruger til dette -bla.

 43. Hej Lena..
  Vi er på udkig efter en autostol fra 9-18 kg til vores dreng på 1 år..
  Den skal kun bruges som 2. Stol når min mand skal hente fra dagplejen..
  Lige nu har vi en cybex Sirona i min bil som vi er super glade for!
  Men jeg synes både den er for dyr til en ekstra autostol og så er der ikke isofix i mandens bil..
  Han har en Toyota sportsvan, men på gule plader, så stolen skal stå på forsædet..
  Hvilken Autostol ville du vælge som ekstra? Manden mener vi skal nøjes med en billig fremadvendt men jeg er meget uenig.. Håber du har et forslag 🙂
  Med venlig hilsen Camilla

  1. hej Camilla

   Britax Hiway 2
   Britax Two Way Elite med en ekstra hovedstøtte
   Britax Multi-tech
   britax Maxway
   Maxi Cosi Mobi

   Sidstnævnte kan indstilles i hvilestilling under kørsel.

   Hiway, Two Way elite og Mobi er de billigste. Forankringsselerne fastgøres enten til skinnerne under forsædet foran eller ind i forsædet selv som illusteret på billedsiderne på mit eget site.

 44. Hej Lena

  Vi har lige købt en Skoda Fabia Combi og skal nu til at finde den rigtige autostol til vores dreng (20mdr, 12.5kg, 85-90cm). Den skal selvfølgelig være bagudvendt.

  Vi har haft kigget lidt på Cybex Sirona og BeSafe iZi X3, men er lidt stødt ind i det problem, at vi gerne vil kunne have ham på forsædet, da jeg ofte skal køre relativt langt alene med ham, og han er ikke den store fan af at køre bil og slet ikke når han ikke kan se mig… Så det udelukker jo lidt de stole, som kun kan monteres med isofix:-/

  Så hvad kan du anbefale, som (også) kan monteres med sele, som kan passe i vores bil (jeg er 165cm, min mand er 175cm) og selvfølgelig er mest mulig sikker? Vi svømmer ikke i penge, men prisen er ikke en prioritet – det vigtigste er sikkerheden. Størrelsesklassemæssigt tænker vi 9mdr-4år.

  Vi har overvejet at køre en tur til sverige/malmø, da de jo har mere tradition for bagudvendte stole, så selvom vi gerne vil kunne prøve stolen i en fysisk butik, så behøver det altså ikke være begrænset til hvor vi bor (København)

  På forhånd tak:-D

  Mvh
  Anette

  1. Hej Anette,

   Fabia Combi har været her i 2010 husker jeg. den er ikke så rummelig, men trods det så vil der alligevel være plads til adskellige modeller da I er 165-175 cm høje.

   Britax Multi-Tech2
   Britax Two Way Elite
   Britax Maxway
   Britax Hiway

   Besafe izi Kid eller Combi X3 burde heller ikke give problemer.

   Og ej heller Maxi Cosi Mobi,

   Der er også Klippan Triofix. Men den har pt ingen hvilefunktion . der er en ny model af denne autostol i produktion. Den nye vil få hvilefunktion. Hvornår den kommer vides endnu ikke.

   1. Hej Lena
    Mange tak for svar! Mht. køb af stolene, er det så noget man kan købe i nogle danske butikker, eller er de stadig så dårlige til bagudvendte stole, at vi skal til Sverige? Og har du i så fald nogen kendskab til særligt gode/store butikker i Sverige/Skåne/Malmø hvor man kan købe den slags? Vi ville jo egentlig gerne have mulighed for at prøve den i vores bil med barnet i før vi køber noget.
    Mvh
    Anette

    1. Hej Lena
     Jeg ville bare lige sige mange tak for de gode råd:-) Vi endte med at købe en Britax Multi-tech 2 i Babyaffar i Malmø – dejlig butik, rigtig god service og søde medarbejdere:-)
     Mvh
     Anette

 45. Hej Lena

  Vi står og skal til at kigge efter en ny autostol til vores bette søn, men sikke en jungel.

  Vi har en skoda fabia (der er isofix), så det er jo ikke verdens største bil, ydermere er vi 1.82 og 1.90, så der skal gerne være benplads. Når passageren har den bagudvendt autostol stående bagved, kan man ikke sidde ordentligt med benene. Vi har en römer babysafe pt. Alligevel vil vi gerne have en bagudvendt pga sikkerhed. Kender du nogen modeller som ikke er så store igen.

  Han er pt kun 5 mdr, men han er 72 cm og vejer 8,8.

  Hilsen Charlotte

  1. Der har været en Skoda Fabia på visit – for nylig faktisk.

   Til montering i isofixbeslag og meget kompakt:

   Fair G aka Bimbofix og Wavo. Den er til 18 kg.
   http://www.sikkerautostol.dk/stoleseats-18kg40lbs/fair-g-01-bobsy-wavo-bimbofix/fair-g-01-bobsy-bimbofix-wavo-fotosphotos/

   http://www.sikkerautostol.dk/stoleseats-18kg40lbs/fair-g-01-bobsy-wavo-bimbofix/

   Klippan Triofix: Bagudvendt 18 kg fremadvendt med 5-punktssele til 18 kg. Fremadvendt til 36 kg som selepude med ryg. Den har ingen hvileposition. Men Fabiaens sæder hælder ikke. Men han kan ikke bruge den før han er ca 80 cm lang da selerne starter højt oppe. Der går nok ikke lang tid inden han måler 80 cm med en længde på 72 cm og 5 måneder. Triofixs 5-punktssele slutter til gengæld også længere oppe. Dvs han kan bruge den til formenligt de 18 kg og 4 år bagudvendt. selvom han formenligt vil være længere end gennemsnittet. der kan købes en plade til den, som øger benpladsen. Billedet viser min 5-åring i den. Han var 118 eller 120 cm høj da billedet blev taget. men vejede 20 kg -så for tung. Men han kunne nemt være der. Fair G var udvokset ved 4 års alderen og 110 cm.

   http://www.sikkerautostol.dk/stoleseats-18kg40lbs/klippan-triofix/

   http://www.sikkerautostol.dk/stoleseats-18kg40lbs/klippan-triofix/klippan-triofix/

   Jeg ville vente så længe som muligt med at skifte over også vælge Triofix.

   Vær opmærksom på at jeg har stolene stående til afprøvning hvis I vil se dem inden køb

 46. Hej Lena

  Securatot sælger desværre ikke FAIR G udenfor UK, ved du hvor vi ellers kan købe den? Jeg kan kun finde en hjemmeside fra Slovenien der hedder kindseats.com, som jeg ikke kan se i jeres shoppingguide og derfor helst ikke vil købe fra.

  Er der nogen spejle eller andet relevant udstyr du kan anbefale således at man kan se børnene under kørsel?

  På forhånd tak.

  VH.
  Anders

 47. Pladsmæssigt set er der ingen hindringer der. Men der skal være plads til dens støtteben på forhøjningen i midten. Støttebenet kan komme i kambolage med midterkonsolen mellem forsæderne i nogle biler fordi den skal monteres langt ude på sæderne.

 48. Hej igen, har lige opdaget at Maxi Cosi Mobi kan monteres i midten – vil den måske være et endnu bedre alternativ?

 49. Hej Lena,

  Det at købe autostol er jo en videnskab og jeg har brug for din ekspertise.
  Vi vil gerne købe en bagudvendt stol til vores datter på 18 måneder, da hun er ved at vokse ud af babystolen. Vi har ikke selv bil, men vil gerne have, at stolen skal kunne passe i bedsteforældrenes Volvo V50. Mærkeligt nok har den ikke isofix selvom det er en svensk og forholdsvis ny bil (isofix kan tilkøbes står der i bilens papirer).
  Har kigget på Klippan Triofix, da den kan monteres nemt med både sele og isofix og bruges helt til 36 kg, men er lidt ærgerlig over at den ikke kan justeres i ryggen – også i forhold til hvis sæderne i bilen skråner for meget. Vil Klippan være et godt valg til en Volvo V50?
  Har også kig på Besafe X3 uden isofix – vil den kunne være i bilen, hvis der skal kunne sidde en langbenet mand på 184 cm foran?
  Ellers vil Besafen eller en Britax Max-Way kunne placeres i midten i denne bil, så der ikke tages benplads fra forsæderne?

  På forhånd mange tak!
  Mvh. Kira

  1. Hej Kira

   Volvos bagsæder hælder ikke så det er et problem med bagudvendte stole. Hvis dine forældre har købr deres bil brugt kan det sagtens være den har isofix.

   Triofix kan godt bruges. jeg har endnu ikke hørt eller set et barn på 18 måneder have problemer med at holde hovedet oppe i den, når de sover.

   ved ikke om Besafen kan stå imidten, da det kræver støttebenet kan skræve hen over forhøjningen der.

   Maxway kan sagtens sættes der uden problemer. Forankringsselerne fastgøres til de fæsteøjer alle Volvos biler er udstyret med. De sidder på forsædeskinnerne.

 50. Hej Lena
  Nu har jeg læst og læst og læst lidt mere, har alligevel et par spørgsmål du forhåbentlig kan hjælpe med:-)
  Vi har tre skønne unger, og den yngste er nu 9mdr og skal nu ud af babystolen, som er for lille, og efter al læsningen skal hun i en bagudvendt autostol. Den store er så høj, at han nu sidder i en concorde transformer, dvs i bilens almindelige selesystem, den midterste på to år sidder i en cybex pallas (den købte vi dengang, desværre havde jeg ikke fået læst ordentligt op, og tog den pga testresultaterne) og nu skal lillesøster have en stol. Samtidig skal der være plads til mor eller far på et af de frie sæder. Så derfor en række spørgsmål…

  Vi har en peugeot 307sw med isofix, og jeg håber du ved lidt om størrelserne…

  Pt sidder jeg i midten mellem cybex’en og babyautostolen, og storebror på forsædet.
  Vil der være plads til en voksen på bagsædet hvis vi fx vælger en britax maxway el britax maxfix til den yngste? Og evt er det måske bedre at den står i midten og den voksne i siden?
  Vi har også overvejet at storebror kommer bagi og så lillesøster i en bagudvendt på forsædet (airbaggen kan let slås fra med nøglen), og så med en voksen i midten bagi.
  Er i tvivl om hvad der er sikrest, men også komfort mæssigt, da den voksne jo skal kunne holde til at sidde på pladsen i et par timer ad gangen!

  Eller måske en helt anden stol er bedre?

  Talte med dem i kære børn, hvor hun anbefalede besafe izi kid x3 m isofix eller cybex sirona, men det er jo også de eneste de fører… Men hun var meget klar om, at de nu anbefaler bagudvendt til alle, hvilket jo er super positivt!
  Hun fortalte om, at der er en lovændring på vej, så alle i den gruppe (0-18kg) skal sidde bagudvendt, og at det så vil betyde at vi også skal have ny autostol til hende på 2 år, ved du noget om det arbejde? Jeg kunne godt finde på at købe en bagudvendt til hende, hvis vi en dag har lidt i overskud, men det er jo noget af en investering, når hun jo egentlig har en udemærket stol.

  Håber du kan hjælpe med lidt af ovenstående:-)

  Mvh Majken

  1. Hej

   Der kommer en lovændring om bagudvendt til mindst 15 måneder- noget kun de færreste babystolen kan klare. Den ER vedtaget, må jeg lige slå fast.

   Mht 307SW Så kender jeg bilen særdeles godt.

   Mit forslag er at sætte storebror bag førersædet i Besafe Izi Up x3 Fix.
   Sæt storesøster i midten i Maxi Così Mobi
   Lillebror bag passagersædet i KISS/ Akta Graco Duologic 2

   Der er lidt leveringsproblemer på KISS/Duologic da producenten er ved at ændre leverandører. De forventer levering til butikkerne i marts/april.

   På en måde får I en både sikker og praktisk god løsning for alle parter.

   Når den mindstes hoved når toppen af babystolen er det tid til skift. Ser han klemt ud. Så tag en evt tyk jakke af ham, giv ham et tæppe, fleecedækken på og frakken omvendt på ( armene igennem forfra og stop den evt lidt ned i siderne). Så er han også bedre spændt fast.

   Hende på 2 vil selv nemt kunne kravle ind i Mobi.

   Storebror kan nemt spænde sig selv fast , da Mobi monteres på god afstand il bagsædets ryglæn

 51. Kære Lena – vi har tvillinger (9mdr) og ønsker bagudvendte autostole. Vores bil er en Golf stationcar med mulig isofix . Hvilken løsning er bedst for børnene set ifht pladsbegrænsningerne i denne type bil?

  Hvis ikke der er plads til bagudvendte, hvilken fremadvendt løsning vil du i så fald anbefale?

  Med venlig hilsen
  Marie og Anders

  1. Hej Anders

   Jeg ser faktisk langt flere små biler end store hos mig. Der er endnu ikke nogen der er kørt herfra uden at vi har fundet den rigtige til netop dem og deres biler.

   Med de oplysninger jeg har her fra dig og hvad jeg ved om Golfen. så er der pt en der vinger alle kasserne af.

   Fair G. Den er kompakt, står godt i bilen og passer til begge de to små poder fra nu af.

   Baseret på hvad jeg ved om bilen udelukkende, så vil følgende stole stå godt i den.

   Akta Graco Duologic 2 /KISS (fylder ungefär 81 cm fra bagsædets hovedstøtte til forsædets hovedstøtte.)
   Britax Hiway 2 (ikke isofix) + kile (kile følger med)
   Britax Maxway (ikke isofix) + Kile (kile købes seperat)
   Besafe Izi Kombi eller Izi Kid X3 uden isofix + kile (Kile købes seperat)
   Axkid Minikid (Uden isofix)

   Klippan vil også stå godt, men børnene er endnu for små til den. Selen i den starter langt oppe.
   Besafe med isofix står ikke så godt iog med at den er for oprejst i bilen.
   Britax Multi-Tech heller ikke
   Maxi Cosi Mobi og Axkid Kidzofix fylder begge temmeligt meget generelt.

   Lena

 52. hej lena
  nu er vi som så mange andre herinde ude i junglen med autostole.
  vores dreng er nu 10 måneder og alm i størrelse.

  jeg har behov for en autostol bagudvent med isofix der kan bruges forudvent til sele også.
  min kærestes bil/evt bedsteforældre har nemlig ikke isofix derved problametikken.
  har været ude og prøve en besafe combi og det kunne fint være i min aygo. hvilket var et gigachok at det var muligt stadig at have en med i bilen på passagersæder.

  vi skal også bruge nr 2 stol selespændt til hans firmabil hvilket mærke ville du anbefale til forudvent op til pr30kg klassen.
  vi har desværre ikke fundet pengetræet endnu så økonomi spiller ind ved stol nr 2 stolen skal bruges til ture på max 15 min.

  stolene skal kunne købes i en omegn af randers. da jeg har været uheldig med både barnevogn autostol tripp trapp stol så skal kunne køre nemt hen og bytte ved evt fejl.

  1. Hej Julie

   Kun Besafe kan købes i Randers. Axkid stolene kan købes i Aalborg og vidst nok også i Århus. Men de koster 3500 kr ca. De andre skal købes i Sverige.

   Hvilke biler har I og hvor langbenede er I?

   Den billigste til sele, 25 kg ( ingen er bagudvendt til 30 kg) og som kan vendes er Britax Two Way Elite. Den skal du have en ekstra hovedstøtte til fra feks Wavo. http://www. Mywavo.com . Stolen koster ca 1600 kr inkl hovedstøtte og et dirt cover samt spejl kommer det hele vel op på ca 2200 kr

   Mvh
   Lens

   1. de biler vi har er en aygo og en peguet 406 tror jeg det staves sårn. der er ikke isofiv i hans…
    axkid hvem forhandler de stole???
    vi er vilige til at kaste penge i stolen til min bil
    også må vi gå lidt på kombromi med nr 2. ved godt man ikke må dette men vi har ikke de penge til dobbelt stole.

    1. Hej Julie

     Besafe uden isofix kan du se her i Peugeot 406
     http://www.sikkerautostol.dk/stoleseats-18kg40lbs/besafe-izi-kid-x3/besafe-izi-kid-x3-fotosphotos/

     Og ja, den der med at der ikke er plads i små biler passer ikke. det har disse bittesmå biler givet eksempler ppå flere gange allerede. jeg går ud fra det er Besafe med isofix I har i din Aygo?

     Listen af danske forhandlere af Axkid kan ses her:
     http://www.sikkerautostol.dk/stoleseats-25-kg55lbs/axkid-kidzofix-2/

     Tøjbamsen bla.

     1. hej igen.
      til 406eren har vi jo tiltænkt den combi kan bruges. da isofix delen skal sidde bagvendt i min og forudvent i min kærestes bare selespændt.
      kan det virkelig passe der ikke er en stol til omkring de 1700 til nr 2 stol. ??

      1. Med isofix? Desværre ja. Så vidt jeg ved findes der overhovedet ingen autostole i denne gruppe med isofix hverken fremadvendt eller bagudvendt til en pris af 1700 kr. Jeg mener endda at indkøbsprisen ligger højere end 1700 kr. for butikkerne.

       Så er du ovre i en selemonteret stol som Britax Two Way Elite. Den koster omkring det beløb der, men har ikke isofix. den kan vendes om og står også godt i 406. Til TWE bør I købe en hovedstøtte, da stolen er “åben”. Enten den fra Britax eller den rigide fra http://www.mywavo.com hovedstøtten til Wavo-stolen.

       En anden stol, men ca 1000 kr dyrere og uden isofix er Britax Multi-Tech. Den står også ret godt i 406 med mindre din mand er 190 cm lang eller derover.

      2. recaro young sport hvordan er den i komforten. kan se den kan selespændes og får lidt lave procenter er det pga den er fremadvent???

       1. Den er fremadvendt ja.

        Den får minuspoint for installationen, fastspændning af barnet, samt at den er smal og derfor ikke alle større børn kan bruge den. der ud over får den minuspoint for høj kemisk belastning.

 53. Hej Dan

  Maxfix er lige på trapperne. Den kan kun monteres med isofix. Ang. Data. Der foreligger data at forsædet er mindre sikkert end bagsædet. MEN det skal ses i lyset af at mange sidder med næsen i køreretningen. Ifølge de svenske eksperter jeg har spurgt om det, er svaret at en bagudvendt på forsædet er mere sikker end en fremadvendt på bagsædet. Især hvis den bagudvendte er sar helt op til instrumentbrættet og med mindst 5 cm afstand fra toppen af stolen til forruden.

  Maxfix er bygget op på Maxway modellen. Maxway kan anvendes til børnene er 115-120 cm lange.

  Cybexen vender fremad. De har lavet en bagudvendt model men den vil dit barn næppe passe ned i.

  1. Hej Lena,

   Tak for dit svar 🙂

   Der er selvfølgelig dukket endnu flere spørgsmål op, som jeg håber, at du kan svare på.

   1) Er der en speciel grund til, at alle Isofixstole som er bagudvendt kun gælder til max 18 kg.?

   2) Vi er nok kommet frem til, at det skal være en af følgende tre Britax stole, som dog er uden Isofix, pga af drengens højde og vægt. Hiway, Maxway eller Hi tech2. Hvilken en af disse vil der være mest benplads, og holder best i højden på barnet?

   3) hvilken bagudvendt stol til 3 punkt sele, vil du anbefale

   Tak for på forhånd for hjælpen 🙂
   Dan Serritslev

   1. Hej Dan

    Isofix er testet til 18 kg børn. Det bliver lidt anderledes med de nye ECE R reglementer, der træder i kraft omkring 2015. Det har jeg skrevet mere om i indlægget om I-Size på mit eget site http://www.sikkerautostol.dk. Det kan ikke bruges på de nuværende stole.

    Ang. Benpladsen: det er noget børnene finder ud af. De kan sidde i nogle – set med en voksens øjne – umulige og ubehagelige stillinger. Men de er bare meget mere smidige. De smider dem ud over siderne, krydser dem, sætter dem op ad ryglænet. Så man har forhåbenligt anskaffet sig et dirt cover til formålet.

    Britax Hiway og Maxway giver bedst benplads. Men Multi-Tech holder længst.

   2. Jeg har personligt ingen favoritter. De har hver deres minusser og plusser. Så man skal gøre op med sig selv hvad man synes er vigtigst den skal kunne. Dernæst handler det om hvilken en der er plads til , hvilket er individuelt. Er man 170 cm lang er der flere muligheder end ved en højde på 190 feks.. Problemet med pladsen har man iøvrigt også ved valg af fremadvendte stole. Der skal man helst have mindst 60 cm fra den 3 åriges hoved ( panden) til forsædet.

    Mvh
    Lena

 54. Hej Lena,

  Foreligger der data for, om det er bedst for barnet at sidde i en barnestole på bagsædet fremfor på passagersædet foran i en bil?

  Hvad skal vi vælge til vores 2,5 år dreng som er 100cm høj og vejer 15-16 kg, Britax Maxfix eller Cybex Pallas 2 fix og kan vi evt. bruge den sidstnævnte på forsædet i forhold til spørgsmålet ovenfor?

  P.S. Vi har en Volvo V70 årgang 2008

  Med venlig hilsen
  Dan Serritslev

 55. hej lena
  ved du om HTS Besafe iZi Kid X3 IsoFix er et godt valg til autostol ? vi har en vw up hvilket er en meget lille bil kan der overhoved komme en bagudvendt stol i sådan en ? og hvordan fungerer isofix i en bagudvendt stol ?
  mvh jessie

  1. Hej

   Til så lille en bil er der bedre valg. Besafen bruger ofte meget plads. Klippan Triofix og Fair G er bedre der. Med Triofix bør de være vokset ud af babystolen i længden og være ca 80 cm lange. Ellers passer de typisk ikke i den

 56. Hej Lena,
  Tusind tak for dit svar 🙂
  Så lange synes jeg heller ikke vi er 😉 vi er begge 179 cm.. kunne være rigtig dejligt hvis den stol vi køber kan bruges nogle år. Og det skal selvfølgelig var en der kan bruges nu og ikke først når han skulle have skiftet stol som 9 måneder.. jeg har ikke prøvet nogle af stolene da jeg ikke ved hvor man skal kunne det.. vi bor i Hirtshals. Kan man prøve dem i butikkerne måske? Må indrømme at jeg godt kan lide besafe men ved ikke om den kan være i bilen.. Er der én du kan anbefale frem for en anden? – til sådan en lang dreng 🙂 eller er dem du har nævnt lige gode?

  Venlig hilsen Malene

  1. Hej Malene

   Har lige taget et kig på bilen. Mobi vil jeg ikke foreslå. Besafe ville jeg heller ikke kigge på. derimod ville jeg kigge på Britax Hiway 2 og Britax Maxway. Bilen har lange bæltespænder og noget skrånende sæder. Disse to stole er til selemontering men kan klare de to ting godt. Holdbarheden er mellem 110-120 cm i barnehøjde. han kan anvende dem begge nu.

 57. Hej Lena!
  Jeg er så forvirret over alle de autostole!

  Vi står i den situation at vi skal ud og købe ny autostol til vores søn på 6 måneder.. det skal vi fordi han har en young profi plus som han er vokset ud af..

  Han er en okay stor dreng på 9 kg og er også ret høj ca. 74 cm. Nå men nu står jeg så her og skal købe ny midt i det hele og er helt i vildrede hvad jeg skal.. synes godt nok det er træls hvis jeg skal ud og købe en ny 0-13 kg for 3 måneder..

  vi har jo ikke en gang bil men det sker da at vi kommer afsted med lånt bil.. har læst om de nye regler der kommer med bagudvendt autostol til 15 måneders alderen.. hvad ville være smartest?
  Har forhørt mig i ønskebørn og de anbefaler HTS besafe altså den med isofix og mulighed for både bagudvendt og fremadvendt?
  Jeg har kigget så maxi-cosi mobi og så mange andre.. bilen den skal sidde i er en Suzuki liana..

  Håber virkelig du kan hjælpe, for er som sagt en meget forvirret mor 😉

  sikkerhed er meget vigtig for mig!
  Venlig hilsen Malene

  1. Hej Malene,

   ja Recaro stolene holder typisk ikke så længe.

   Jeg tænker lidt at når nu han er så lang allerede (svarende til 9 måneder) så er I som forældre det nok også. Er det rigtigt?

   Hvis jeg har ret, så ville jeg se på nogle andre modeller end Besafe Izi Combi X3 med isofix og Maxi Cosi Mobi, da de begge to har det med at fylde meget med meget få undtagelser.

   Isofix er et helt fint system idet fejlmontering er næsten på nul-punktet. Men det er også en noget dyrere investering – specielt hvis man ikke bruger bil særlig meget. Men det er en smagssag.

   Bortset fra det så glæder det mig at butikken foreslog Besafen – som er den eneste autostol i deres sortiment – går jeg ud fra, der kan holde barnet bagudvendt i nogle år. Combi kan vende fremad. Men den kan ikke monteres med isofix i den retning

   Personligt synes jeg ikke det er værd at investere i endnu en babystol, da ingen af de resterende vil holde meget længere.

   Liana har ikke været hos mig endnu

   Men hvis du har prøvet Besafen og den passer, så er der også Mobi som mulighed samt Axkid kidzofix. de fylder alle meget – dog Axkid Kidzofix kun når den monteres med isofix. med sikkerhedsselen fylder den mindre. og har I plads til Besafen så vil I desuden også have plads til Britax Multi-Tech

   En som er meget kompakt er Fair G 0/1.

   Til selemontering er der

   Britax Hiway 2 og Britax Maxway. De kan sættes i midten om nødvendigt

   Men det kommer meget an på hvor lange I som forældre er. I skal kunne sidde godt foran.

 58. Hej Lena

  Vi skal til at finde en autostol til vores lille datter. Hun er lidt over 6 mdr og vi vil derfor gerne have en autostol der går fra 9. mdr til 4 år.
  Den skal være bagudvendt (siden hér har overbevist os:)) og så skal den kunne være i en Citroën C1. Der er ISOFIX.
  Er det muligt at finde en der også vil kunne fastspændes med 3-punktsselen? (Her tænker vi når hun skal køre med bedsteforældrene i deres bil uden ISOFIX).
  Håber meget du kan hjælpe hvilken modeller der kan bruges. På forhånd tak.

  Mvh
  Henriette

  1. Hej Henriette

   Hvilken bil har bedsteforældrene? og fra hvilken årgang er den?

   C1 og Peugeot 107 er der billeder af på mit egen site med nogle af stolene i. Hvor lange er I selv.

   Akta Graco Duologic 2/KISS: bag passagersædet i 107 (samme bil som C1) kunne jeg selv lige være der foran den (180 cm). Denne stol er egnet fra nyfødt til 18 kg.

   Klippan Triofix bag passagersædet: Masser af plads.

   Klippan Triofix her skal ungerne helst være minimum 80 cm lange. der vil altid være lidt fra og til på overkropslængde. Årsagen er at selerne i den starter langt oppe. Typisk vil børn der er vokset ud af deres babystol i længden kunne sidde i den. En 6 måneder gammel baby vil altså ikke kunne bruge den.

   begge stole kan monteres på begge måder. Men man skal være varsom med gamle biler fordi selespænderne som sikkerhedsselen spndes fast i mellem bagsæderne godt kan være for lange og stolene dermed ikke kan monteres forsvarligt. Her er nogle af de ældre modeller fra feks Britax et bedre valg – Britax Two Way Elite og Britax Hiway, som også er billige i anskaffelse.

   Fair G/Bimbofix som ses på en del af billederne kan kun monteres med isofix og er derfor ikke taget med i betragtning her.

   1. Hej Lena

    Tusind tak for svar.

    Mine forældre har en Passat Limosine fra 2003.
    Min kæreste er 1.79 og jeg selv er 1.64 så det er umiddelbart ikke noget problem med de stole du nævner.
    Hvis nu vi skulle vælge et sæde, bagudvendt, kun med ISOFIX, der skulle kunne være i C1 (som også ville kunne anskaffes i DK) hvilket et an du så bedst anbefale?

    Mange hilsener
    Henriette

 59. Hej Daniel

  En kombistol egner sig bedst til bagudvendt montering. det er det de er lavet til. De er udstyret med et støtteben som øger vægten på stolene. Nogle af disse er udstyret med isofix til bagudvendt montering, men ikke til fremadvendt montering.

  mht sikkerheden stolene imellem, så fik jeg et meget klart svar fra VTIs Jan Venäll som har stået for dybdegående undersøgelser af rigtige bilulykker i Sverige i mange år. jeg spurgte ind til hvilken stol der blev anvendt i ulykken ved Piteå, hvor begg forældre og en dreng på 5 år blev dræbt og en pige på 10 år blev meget svært kvæstet. Den lille pige på 1 år sad i en bagudvendt stol på forsædet og fik kun få overfladiske skrammer. De stødte frontalt ind i en touristbus med 90 km/t.

  Nå men han svarede at det var helt uden betydning hvilken stol der blev anvendt. Vigtig var kun at det var en bagudvendt stol. Mærke og model var ligegyldigt fordi, at sikkerhedsforskellene på dem var/er SÅ bittesmå at de ingen betydning har i forhold til udfaldet af ulykker.

  Mavepuden i Sironaen er faktisk lavet til de børn som er lige ved at være for lange til stolen. den er ikke lavet til babyer. Det er sådan at man skal være varsom med selv mavepudesystemet i autostolene som anvender den type fastspændning. Det er ligesom med 5-punktsselen af stor betydning hvordan puden skal sidde. Cybex har med vilje lavet mavepuden i Sironaen så stor for så vidt muligt at undgå forældrene vender deres børn fremad før i sidste øjeblik. Mange tror at Sirona kan anvendes fremadvendt efter forgodtbefindende. Men det kan den ikke. 5-punktsselen skal fjernes fra stolen før den kan vendes fremad.
  Sikkerhedsmæssigt set er der ikke et ondt ord at sige om Sirona. men den vil næppe kunne bruges så længe som Besafe og Axkid Kidzone og Kidzofix. Axkid-stolene kan købes i et par butikker i Aalborg.

  Mht giftstoffer, så er det Akta Graco Belogic der havde et forhøjet indhold af flammehæmmere. Men det er meget meget lidt over niveau.

  Den sikkerhedsmæssige ratio fremadvendt og bagudvendt målt over at bruge ingenting er

  65% for fremadvendt såfremt de er rigtigt anvendt og rigtigt monteret – gælder også dem der monteres med isofix.
  96% For bagudvendt rigtigt anvendt og monteret uanset monteringsmetode.

  Børnene i bagudvendte stole har god udsigt gennem bilens bagrude og gennem sideruderne. Faktisk er det børn i fremadvendte stole der keder sig fordi de hovedsageligt kigger ud af et sidevindue eller ind i forsædets ryglæn og lidt instrumentbræt og en voksen. Udsigten til søskenede er også bedre hvis de sidder modsat hinanden i bilen, og de kan bedre kommunikere.

  MVH
  Lena

 60. Hej Lene,

  Vi skal til at købe en ny stol til vores søn på 11 måneder, og er meget i tvivl om, hvilken en vi skal købe. Synes det er en jungle!!! Vi har besluttet, at vi vil have en bagudvendt, men hvilken en???? Vi har ISOfix.

  Vi har kigget på BeSafe iZi KID X3 ISOfix, Cybex Sirona og BeSafe iZi Combi X3 ISOfix.

  Vi synes egentlig at det er meget fint at stolen kan vendes og blive forudvendt, hvis han ikke gider sidde bagudvendt på et tidspunkt. Men har tvivl om mavenpuden på Sironaen, og at Combien kun kan sættes fast med sele forudvendt. Dertil kommer at vi kan se at combien har problemer med farlige giftstoffer, men ikke hvordan, hvis det f.eks. er flammehæmmere, der kun findes på sædet, og kun er farligt hvis han sutter på det, kan det jo være ligegyldigt..

  Derudover er vi i tvivl hvor sikre combistolene er, når de bliver vendt fremad, i forhold til dem der er lavet kun som fremadrettede. Og hvor stor forskel der er på sikkerheden imellem de forskellige bagudvendte stole..

  Vi vil gerne købe en der kan prøves og købes omkring århus.

  Venlig hilsen Daniel

 61. Hej Lena

  Jeg havde tænkt mig at købe en Britax Maxway til vores 1-årige søn og til brug på bagsædet i vores Toyota Avensis stw fra 2007. Så opdager jeg lige til min overraskelse at den ikke bruger isofix, men bliver fastgjort med selen. Hvordan kan det nu være – er isofix ikke det sikreste? Og findes der så en anden stol, der er mere sikker? – jeg havde jo egentlig også valgt maxway’en ud fra at den kan rumme et barn indtil ca 5-års alderen…
  Vil du evt anbefale en anden autostol til vores behov?
  På forhånd mange tak for svar.

  Monica

  1. Hej Monica

   Isofix har altid været mere sikkert fordi at risikoen for fejlmontering er lav. Der er muligvis en forskel i fremadvendte stole. Dette er ikke bevist. Men forskellen fra en selemonteret til en isofix monteret bagudvendt autostol er ingen. Selv med alle de selemonterede bagudvendte stole på vejene i Sverige så oplever man bare ikke dødsfald eller svære kvæstelser hos børn som sidder i disse stole. det har man kun i de tilfælde hvor ulykken har været så alvorlig at ingen ville have været til at redde i bilen uanset hvad. Så det er meget meget alvorlige ulykker – mast flad af en bus eller lastbil, snoet rundt om et træ og barnet slynget ud af bilen.

   Den store fordel ved isofix er:
   monteringen.
   Nemt skift mellem biler
   Ingen forankringsseler

   Ulemperne er:

   Prisen: de er ofte noget dyrere i anskaffelse.
   Hældningen: Kan for de bagudvendte stoles vedkommende være et problem. Og man kan blive nødt til at tage stolens hvilestilling i brug for at få en fornuftig hældning. Den nye stol fra Britax:Britax Maxfix lader dog til at have en ganske fornuftig hvilestilling Vidts nok ialt 7, så selvom du evt må tage hvilestilling i brug vil du formenligt stadigvæk have nogle tilbage.

   Fejlanvendelse: Isofix fjerner i høj grad risikoen for fejlmonteringen. Men det fjerner slet ikke risikoen for fejlanvendelse. procent delen på fejlanvendelse ligger meget meget højt. Så selv om man har en stol med isofix så er graven ikke velforvaret.

   bagudvendte stole og fejlanvendelse: Risikoen for skader og død er noget lavere i bagudvendte stole selvom de bliver fejlanvendt. At fejlanvende en fremadvendt stol uanset type kan få alvorlige konsekvenser. her har isofix ingen indflydelse.

   Stolenes vægt: en stol med isofix er ofte 2-3 kg tungere end en stol uden isofix.. De vejer typisk 12-15 kg.

   Anvendelsestid: en isofix stol kan anvendes til barnet vejer 18 kg med isofix systemet i brug. Typisk rammer børn 18 kg mellem 3 og 4 år. Systemet er ikke godkendt til en højere vægt og må ikke anvendes efter 18 kg. så længe der er tale om stole med 5-punktssele som den din søn skal have nu.

   En stol med selemontering vil kunne anvendes til 25 kg og ofte også længere i højden.

   Mulige siddepladser i bilen: Langt de fleste biler har 2 par isofix systemer i bilen. De er på de to yderste pladser bagi. Dvs midtersædet er udelukket. En sele monteret bagudvendt stol vil ofte kunne monteres på midtersædet bagi

   så med mht. Britax Maxway som går til 25 kg og er til selemontering, er der større chance for at den vil kunne bruges til han er 5 år gammel på både højde og vægt. Og det er helt realistisk at barnet kan blive 5 år inden det er for langt til denne stol.

   Britax nye stol Maxfix er lige på trapperne og kan pt bestilles hos carseat.se. den koster 3900 kr pt inkl forsendelse. På højden holder den lige så længe som Maxway. Men på vægt går den til 18 kg. Den fylder en smule mere i bilen end Maxway ifølge indehaveren af carseat.

   Toyota Avensis er en stor bil, men ikke så rummelig som man skulle tro. Men har du ikke så lange ben som jeg – og jeg rager 180 cm i vejret. Så burde der være plads nok til den. Men jeg har ikke set den endnu. Den er på vej til mig.

   Så andre forslag

   Klippan triofix
   Fair G 0/1/Bimbofix

   og indtil videre
   Britax Maxfix

 62. Hej Lena.

  Vi er ved at kigge på autostol til vores dreng på knapt 7 mdr. Lige nu har vi en rømer BABY-SAFE plus SHR II sm vi har været meget glade for. Vores bil er en chevrolet aveo, og stolen er som regel monteret på forsædet med airbaggen slået fra da det går ud over benpladsen når stolen står på bagsædet.

  Vi har primært kigget på bagudvendte stole – gerne en der kan vendes når vores dreng bliver lidt ældre.

  Vi har kig på 4 stole: Britax multi tech 2, Akta Graco Belogic, Britax Two-way elite og Klippan Triofix.

  Jeg har et sted læst at der skulle være nogle mindre heldige kemikalier i Akta Graco Belogic, Britax Two way elite virker meget åben, og dermed ikke så komfortabel for et lille barn, og Klippan triofix spekulerer vi på om den er komfortabel for både små og store børn når nu den kan bruges så længe?

  Dette gør at vi lige nu hælder mest til at købe en Britax multi tech 2, men kan den overhovedet være i vores bil? det er svært at få prøvet disse fire stole da jeg ikke kan finde nogen dansk forhandler hvor det er muligt at prøve uden at købe.

  MVH.

  Sine

  1. Hej Sine

   det er rigtigt at at man fandt forhøjet kemikalieværdier i Belogic. det skulle efter sigende være ganske lidt forhøjede værdier. Men ifølge ICRTS standarder var de forhøjede.

   Jeg har ikke haft en Chevrolet Aveo på visit.

   Klippan Triofix er vældig kompakt – vil meget sandsynligt fylde mindre end babystolen. det ser vi i en del tilfælde faktisk – at en større bagudvendt fylder mindre end babystolen uden at benpladsen nødvendigvis er lige så lille eller sågar mindre. Men Triofix er ikke egnet til en 7 måneder gammel baby selvom han vejer 9 kg. For selen vil med 99,99% sikkerhed starte for højt oppe, hvorved beskyttelsen i den forringes for så lille en purk. Ydermere har den ikke en hvilestilling. Så her er det babystolen i så absolut lang tid som muligt.

   PT. er alle de nævnte modeller for store til ham lige nu. Han skal blive så længe som muligt i babystolen så.

   En stol som Britax Hiway 2 er også kompakt, går til 25 kg og kan bruges fra han kan sidde selv. Den kan ikke vendes om. Men komforten i den er fornuftig

   Den eneste mulighed for at afprøve i egen bil med mindre det drejer sig om Besafe eller Cybex Sirona – det er her hos mig i Næstved.

   Et andet alternativ er Besafe Izi Combi X3, som kan vendes. komforten er god, så vendning vil næppe komme på tale. Men der er en større tendens til at den fylder mere end Hiway. Til gengæld kan den afprøves ude i butikkerne. den vil han kunne bruge så snart han kan sidde selv.

   MVH
   Lena

 63. hej igen Peter

  Forsædet er faktisk ikke et ringe sted at placere en bagudvendt stol. De placeres så tæt op ad instrumentbrættet som muligt og helst i berøring med det. Instrumentbrættet giver ekstra støtte til stolene. Der skal dog pårengnes mindst 5 cm afstand til foruden.

  Igennem de sidste mange år har man optimeret den foreste del af bilerne mht. sikkerhed og chasssis osv. det er her det hele findes. Alt bagved forsæderne har man ikke rørt ret meget. Den farligste form for kollision er også langt den hyppigste. det er frontalkollisionen der rager hele 47% til sig i statistikken over typer kollisioner. der er lang vej ned til den næste i rækken. derfor er det sådan.

  har man et uroligt barn kan en placering på forsædet være løsningen hvis airbaggen kan slås fra.

  En bagudvendt stol på forsædet er mere sikker end en fremadvendt på bagsædet.

  En bagudvendt stol kan flytte sig så lidt som 1-2 cm. og barnet i stolen tilsvarende lidt. dermed mindskes belastningerne på både barn og stol.

  bruger man sidespejlene meget er dette værd at tage med i betragtning, da nogle kan blokere sidespejlet. oftes kan dette helt eller delvist afhjælpes med et ekstra sidespejl.

  Frosædet kan give bedre benplads for større børn hvorved tiden i bagudvendt placering kan øges.

 64. Hej Peter

  der kan godt være 3 på bagsædet i Toyota Avensis St. men jeg tror jeres den store dreng på 13 år vil få mas med at komme ind til midten og fastgøre sig. Så er det nemmere for alle parter iøvrigt at der står to bagudvendte ved siden af hinanden. ham på 13 år vil sikkert også spærre jeres udsyn gennem bagruden i modsætning til en del af de bagudvendte stole.

  De stole jeg synes er bedst til midtersædet er

  Maxi Cosi Mobi
  Britax Hiway 2
  Britax Maxway

  de sidder forholdsvis lavt og blokerer oftest ikke udsynet gennem bagruden. ydermere har de en god hvilestilling. Disse stole skal monteres med forankringsseler. jeg anbefaler at man køber et tether loop sæt til montering i bilens forsæde skinner, således at man kan flytte forsæderne frem og tilbage uden at skulle stramme efter på selerne. Maxi Cosi Mobi sælges med tether loops som man så skal have en maékaniker til at sætte i skinnerne.

  En MPV med 3 lige brede bagsæder og sæder som kan flyttes er nemmere at have 3 i på bagsædet. Til gengæld har de den der “sygdom” he he, at de har gulvrum mellem forsæder og bagsæder.Disse skal man være opmærksom på da bagudvendte stole har støtteben bagtil som kan gå igenem lågene. Enten skal man fylde rummene ud eller også skal man fjerne låget og sætte støttebenet ned på gulvet i rummet.

  Stole til ydersædet med isofix

  fair G 0/1 (fra sidde selv)
  Cybex Sirona (godkendt fra fødselen)
  Axkid Kidzofix (har forankringsseler, )
  Akta Graco Duologic 2/KISS (godkendt fra fødslen)

  jeg vender tilbage senere med brug af forsædet. det er slet ikke så skidt endda.

 65. Hej Lena
  Mit spørgsmål går på at afklare pladsen på bagsædet i den seneste generation Toyota Avensis til 2 x autostole monteret ISOFIX og samtidig have en voksen på midterpladsen. Dette er et problem med fremadvendte Römer-stole som vi afprøvede i Babysam. Man støder mod stolene ved skuldrene og det går slet ikke. Nu bliver jeg imidlertid opmærksom på at bagudvendte stole er vejen frem sikkerhedsmæssigt og måske vil dette løse pladsproblematikken i breden? Avensis har rigtig god plads mellem for- og bagsæder. Det skal så siges at ydersæderne er en smule skålformet, hvorfor ISOFIX er placeret en smule ind mod midten, men det tror jeg er meget ens i mange almindelige st. cars.

  Vi overvejer PT købet af omtalte Avensis som vores næste bil, men vil gerne være forudseende. Alternativet er en MPV med enkeltsæder bagi og som desuden kan forskydes i længderetningen individuelt.

  Behovet for de 2 autostole vil vi først være aktuelt om et par år, hvor vi udover det barn som vi venter om få uger, håber at få yderligere at få et Vi har PT en stor dreng på 13år som til den tid også skal være plads til på midterpladsen og da fylder han jo som en voksen.

  Der er også muligheden for at en barnestol kan placeres bagudvendt i sele på passagersædet med airbag deaktiveret. Men det er nok ikke den løsning at man skal være gladest for?

  Vh. Peter Leander

 66. Hej Lena

  Kender du noget til Britax 2 Way Elite? Kan barnet sidde i H-selen, indtil de er 12 år? Jeg leder efter en autostol, hvor min søn kan sidde længst muligt i H-selen.

  På forhånd tak

  MVH
  Dorthe

  1. Hej Dorthe

   Det er et meget sent svar, men svarer alligevel. Jeg har mit eget website med de bagudvendte stole. Der står meget mere. der ser jeg også spørgsmålene med det samme.

   Britax Two Way Elite er godkendt med 5 punktssele til 25 kg både fremadvendt som bagudvendt. Der er ingen sikkerhedsmæssige forskelle på de to typer, med mindre det drejer sig om et handicappet barn.

   MVH
   Lena

 67. Hej Lena,

  Min lille datter er et år nu, og skal til at have en ny autostol (hun er en lille pige, så jeg har kunne vente lidt med at skifte den) – gruppe 1.

  Valget er faldet på en bagudvendt, men jeg er i tvivl om, hvilken stol jeg skal vælge til min lille bil. Jeg har nemlig en Mini Cooper (2011 årgang), og har indtil nu brugt forsædet til autostolen.

  Men al den læsning om airbags, der udløses selv om de var blevet slået fra, har gjort mig så nervøs, at jeg tænker, at jeg nu hellere må installere hende på bagsædet med en bagudvendt autostol, der har Isofix.

  Det bliver en smule omstændigt med kun to døre i bilen, men sikkerhed frem for alt og så må jeg skifte bilen ud med en med 4 døre så snart det kan lade sig gøre.

  Har du erfaringer med bagudvendte stole, der kan passe i så lille en bil som min?

  Jeg kan se, at Britax Hi-way skulle kunne passe selv i små biler, men den har ikke fået så gode anmeldelser i de tests, jeg har støvet op … kan du anbefale en anden, eller bør jeg tale med dig om eventuelt at afprøve nogle forskellige, inden jeg vælger endeligt?

 68. Hej Lena,
  Den står ikke på din liste, men kender du noget til bimbofix XL? Vi vi gerne have en bagudvendt autostol – som også kan placeres på forsædet. Vi har en bil med iso fix men også en uden – kan en iso fix autostol bruges som en almindelig autostol i den bil uden iso fix systemet?

  Venlig hilsen Lene

  1. Hej Lene

   Jo, den er på min liste og kan ses live her hos mig. Den går også under navnet Fair G. Den kan godt sættes på forsædet hvis du har isofix der – ellers skal den vendes fremad og monteres i sikkerhedsselen der. ikke alle isofix stole kan monteres i bilens sikkerheds sele.

   Duologic/KISS – https://autostol.dk/model/akta-graco-duologic-2/
   Axkid Kidzofix – https://autostol.dk/model/axkid-kidzofix/
   Klippan Triofix – https://autostol.dk/model/klippan-triofix/

   Kan begge dele.

   Isofix-stole er generelt tungere end dem uden. de vejer typisk 13 kg. Dem uden ligger typisk mellem 8-10 kg

 69. Hej Lena

  Jeg har været ved at kigge lidt bagudvendt autostole, men jeg synes lidt det er en jungel. Synes også at der er forskellige argumenter for hvad der er det sikreste i de forskellige lande.

  Jeg har Kigget lidt på en Britax multi tech 2 og kunne godt tænke mig at vide:

  1. Passer den i en peugeot st.car fra 2001?(der er ikke isofix i den)
  2. Når man vender stolen til forudvendt må man så også bruge den op til 25 kg eller er det kun bagudvendt den gælder til 25 kg? har læst lidt forskelligt noget med måden den er sat fast på.
  3. Er den godkendt i DK?
  4. Kan den ligges ned når barnet sover?
  5. de seller der ska bruge ske de købes ved siden af?
  6. kan der sidde en mand på 2 m foran den?

  Har ingen ide om, om du har svar på alle mine spøgsmål, men nu prøver jeg at spørge dig alligevel 😉
  Mvh Pia

  1. Hej Pia

   Ja, umildbart ser det ud som om at der er en kløft landene imellem. Men det er der egenligt ikke. Bagudvendt anbefales af alle eksperter i alle lande i verdenen. Den gode beskyttelse som bagudvendte stole yder skjules ofte i testresultater, hvor kollisionsresultaterne skjules af andre resultater som vægtes højere.

   Brugervenlighed og komfort er de to steder bagudvendte taber mange point. Heri ligger montering, benplads for barnet, udsyn for barnet og det fysiske pladsbehov bla. Pladsbehovet er imidlertid en ren individuel vurdering og har intet med bilens størrelse at gøre.

   I Tyskland bruger mange motorvejen som argument. Men den holder altså ikke. hastigheden på den tyske motorvej er ofte så høj at det er ligemeget hvilken type stol barnet sidder i. Motorvejen udgør desuden en meget lille del af hele vejnettet i alle lande inkl Tyskland. de fleste kollisioner bagfra sker iøvrigt bagfra – osse i Tyskland, men de sker ved lave hastigheder i forbindelse med kødannelser.

   1. Multi-tech egner sig ikke godt til ældre biler. deres selespænder er for lange.
   2. Den må gerne bruges fremadvendt til 25 kg. men fra 18 kg skal selen fjernes og stolen anvendes som bæltestol.
   3. Den er godkendt i DK. Alle stole som sælges på det Europæiske marked skal bære godkendelsen ECE R 44/03 eller ECE R 44/04.
   4. Den har ingen hvileposition.
   5. Alt hvad du skal bruge til at montere den med følger med stolen.
   6. Der kan næppe sidde en mand på 2m foran den.

   jeg ville kigge på:

   Britax Hiway 2
   Britax Maxway
   BeSafe X 3.

   De er forholdsvis kompakte, kan alle klare lange selespænder, og kan monteres i midten. BeSafe kræver dg en 3 punktssele. de to andre kan monteres i 2-punktssele.

   De kan alle sættes i spænd mellem forsæderne. De må gerne og bør faktisk alle tre røre forsædet.

   MVH
   Lena

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.