Er det mere sikkert med autostolen på forsædet?

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

En bils forsæde kaldes nogle gange ”selvmordssæde”, ”dødsfælde” og ”barnemorder” af forældre og på forskellige internet forums.

Svenskerne, anset for at være 30 år foran andre lande i autostol sikkerhed, bruger forsædet i høj grad med deaktiveret airbag og har et utroligt sikkerhedsniveau for børn.

I denne artikel ser vi på, hvad er fakta og hvad er fiktion? Og om forsædet er sikkert?

Vi siger ofte, at et barn er lige så sikkert på forsædet som på bagsædet, så længe airbaggen er deaktiveret. I virkeligheden er barnet nok endda sikrere på forsædet, når man tager forskellige faktorer i betragtning.

I kontrast til populær holdning, er forsædet et fremragende sted for et barn, så længe airbaggen er deaktiveret med nøgle eller kontakt.

Airbag

At stole på deaktiveringen med en sensor, udover måske Mercedes løsninger, er noget, vi ikke føler os komfortable med. Kan du stole på deaktivering med nøgle eller kontakt? Helt sikkert! Nogle af de fineste og mest sikkerhedsbevidste bilmærker i verden bruger denne løsning og har gjort det med stor sikkerhed i mange år.

Hvorfor er forsædet et sikkert sted for bagudvendte autostole

Nogle få grunde nedenfor:

  • Optimeret forsæde: bilsæders sikkerhed er optimeret på forsædet. Vi ved ikke, hvordan og hvornår et sammenstød vil finde sted, men vi ved, at der altid vil være nogen på forsædet ved et uheld.
  • Instrumentbrættets styrke: instrumentbrættet, eller hvad der er indeni, er bilens stærkeste punkt. Frontalkollisioner udgør ca. 75% af alle ulykker, og beskyttelse er derfor meget vigtig og højt prioriteret.
  • Benplads til børn: Forældre er ofte (unødvendigt) bekymret om benplads til deres barn. Det er en almindelig autostol myte, at børn er ubekvemme eller usikre, hvis benene er bøjet. Forældre vender derfor ofte deres børn fremadvendt alt for tidligt. At bruge forsædet er praktisk og øger benpladsen til barnet, mens der også er plads bagi til en passager. Vi ved, at det er 500% sikrere at vende bagud end fremad. Forældre, der bruger forsædet, beholder ofte deres barn bagudvendt i et ekstra år, hvilket gør en stor forskel for sikkerheden.
  • Færre forstyrrelser: Undersøgelser har vist, at det er mindre forstyrrende at have barnet på forsædet end på bagsædet. Børn er roligere, specielt babyer, fordi de kan se mor/far. Det er let at kommunikere med et barn på forsædet. Forældre kan også set deres børn i perifert syn og fokusere på vejen. Skriger dit barn, når det er alene på bagsædet? Brug af forsædet ved siden af mor/far virker sandsynligvis meget bedre.
  • Fleksibel placering: Større familier, tre eller flere små børn, kæmper ofte med at finde gode og sikre siddearrangementer til deres børn. Ved at bruge forsædet er det mere sandsynligt at børnene sidder korrekt fastspændt.
  • Benplads til forældre: At sidde bagudvendt længe er godt, men ikke hvis forældre sidder trangt på forsædet, ellers er det ubrugeligt. Det er nogle bagudvendte stole i andre lande, der har højere sædeskal og lidt højere vægtgrænse (dog intet som25 kg) men disse stole kræver ofte en stor mængde plads. Et eksempel er den amerikanske Radian, som har højere sædeskal end andre autostole, men kræver så meget plads, at det gør forsædet ubrugeligt. At bruge forsædet er praktisk og giver god benplads til barnet foran og også til personen på bagsædet.

Research har for længe siden vist, at forsædet er et fremragende sted for et barn. Sikkerhedsbevidste mærker såsom Volvo siger også meget klart, at forsædet er ligeså sikkert som bagsædet for barnestole. Undersøgelser og teori er en ting, hvordan virker det i realiteten at sidde bagudvendt på forsædet?

Det virker fantastisk godt.

Svenske dødelighedsrater for børn i trafikuheld i alderen 0-6 år er tæt på nul hvert år, og en stor del af takken går til, at børn sidder bagudvendt til en alder af 4 eller ældre. Sverige begyndte at have børn siddende bagudvendt i 1965. En stor procentdel af svenske børn sidder i dag bagudvendt på forsædet med airbaggen slået fra med fantastiske resultater.

At bruge forsædet til at have børn siddende bagud er praktisk og meget sikkert. Dette er blevet vist gennem research og virkelige oplevelser. Husk venligst altid at deaktivere airbaggen med nøgle, kontakt eller service center. Næste gang nogen fortæller dig, at forsædet er ”farligt”, ved du, at det bare er fiktion.