Autostol.dk

Er det sikre med autostolen på forsædet?

En bils forsæde kaldes nogle gange ”selvmordssæde”, ”dødsfælde” og ”barnemorder” af forældre og på forskellige internet forums.

Svenskerne, anset for at være 30 år foran andre lande i autostol sikkerhed, bruger forsædet i høj grad med deaktiveret airbag og har et utroligt sikkerhedsniveau for børn.

I denne artikel ser vi på, hvad er fakta og hvad er fiktion? Og om forsædet er sikkert?

Vi siger ofte, at et barn er lige så sikkert på forsædet som på bagsædet, så længe airbaggen er deaktiveret. I virkeligheden er barnet nok endda sikrere på forsædet, når man tager forskellige faktorer i betragtning.

I kontrast til populær holdning, er forsædet et fremragende sted for et barn, så længe airbaggen er deaktiveret med nøgle eller kontakt.

Airbag

At stole på deaktiveringen med en sensor, udover måske Mercedes løsninger, er noget, vi ikke føler os komfortable med. Kan du stole på deaktivering med nøgle eller kontakt? Helt sikkert! Nogle af de fineste og mest sikkerhedsbevidste bilmærker i verden bruger denne løsning og har gjort det med stor sikkerhed i mange år.

Hvorfor er forsædet et sikkert sted for bagudvendte autostole

Nogle få grunde nedenfor:

 • Optimeret forsæde: bilsæders sikkerhed er optimeret på forsædet. Vi ved ikke, hvordan og hvornår et sammenstød vil finde sted, men vi ved, at der altid vil være nogen på forsædet ved et uheld.
 • Instrumentbrættets styrke: instrumentbrættet, eller hvad der er indeni, er bilens stærkeste punkt. Frontalkollisioner udgør ca. 75% af alle ulykker, og beskyttelse er derfor meget vigtig og højt prioriteret.
 • Benplads til børn: Forældre er ofte (unødvendigt) bekymret om benplads til deres barn. Det er en almindelig autostol myte, at børn er ubekvemme eller usikre, hvis benene er bøjet. Forældre vender derfor ofte deres børn fremadvendt alt for tidligt. At bruge forsædet er praktisk og øger benpladsen til barnet, mens der også er plads bagi til en passager. Vi ved, at det er 500% sikrere at vende bagud end fremad. Forældre, der bruger forsædet, beholder ofte deres barn bagudvendt i et ekstra år, hvilket gør en stor forskel for sikkerheden.
 • Færre forstyrrelser: Undersøgelser har vist, at det er mindre forstyrrende at have barnet på forsædet end på bagsædet. Børn er roligere, specielt babyer, fordi de kan se mor/far. Det er let at kommunikere med et barn på forsædet. Forældre kan også set deres børn i perifert syn og fokusere på vejen. Skriger dit barn, når det er alene på bagsædet? Brug af forsædet ved siden af mor/far virker sandsynligvis meget bedre.
 • Fleksibel placering: Større familier, tre eller flere små børn, kæmper ofte med at finde gode og sikre siddearrangementer til deres børn. Ved at bruge forsædet er det mere sandsynligt at børnene sidder korrekt fastspændt.
 • Benplads til forældre: At sidde bagudvendt længe er godt, men ikke hvis forældre sidder trangt på forsædet, ellers er det ubrugeligt. Det er nogle bagudvendte stole i andre lande, der har højere sædeskal og lidt højere vægtgrænse (dog intet som25 kg) men disse stole kræver ofte en stor mængde plads. Et eksempel er den amerikanske Radian, som har højere sædeskal end andre autostole, men kræver så meget plads, at det gør forsædet ubrugeligt. At bruge forsædet er praktisk og giver god benplads til barnet foran og også til personen på bagsædet.

Research har for længe siden vist, at forsædet er et fremragende sted for et barn. Sikkerhedsbevidste mærker såsom Volvo siger også meget klart, at forsædet er ligeså sikkert som bagsædet for barnestole. Undersøgelser og teori er en ting, hvordan virker det i realiteten at sidde bagudvendt på forsædet?

Det virker fantastisk godt.

Svenske dødelighedsrater for børn i trafikuheld i alderen 0-6 år er tæt på nul hvert år, og en stor del af takken går til, at børn sidder bagudvendt til en alder af 4 eller ældre. Sverige begyndte at have børn siddende bagudvendt i 1965. En stor procentdel af svenske børn sidder i dag bagudvendt på forsædet med airbaggen slået fra med fantastiske resultater.

At bruge forsædet til at have børn siddende bagud er praktisk og meget sikkert. Dette er blevet vist gennem research og virkelige oplevelser. Husk venligst altid at deaktivere airbaggen med nøgle, kontakt eller service center. Næste gang nogen fortæller dig, at forsædet er ”farligt”, ved du, at det bare er fiktion.

24 kommentarer

 1. Airbaggen er for at beskytte passager. Man deaktiverer den når et barn sidder på forsædet, det vil sige at man fjerner den beskyttelse. Hvordan hænger det sammen. Vh Janine

  1. Fordi airbag’en er tilpasset en voksen passager og derfor er alt for voldsom til et lille barn – eksplosionen fra airbag’en gør mere skade end gavn på et lille barn. Desuden sidder barnet jo i autostolen, der yder den ekstra beskyttelse det “går glip af” fra airbag’en 🙂

 2. Hej. De fleste biler har ikke isofix på forsædet, men har I nogen erfaringer med at få det eftermonteret?! – og i hvilket prisleje ligger det?! Hilsen Tine

  1. Hej Tine,

   Det findes i mange nye biler og vi har det i vores fra 2010.
   Om det kan lade sig gøre at få eftermonteret er jeg i tvivl om. Det kræver bilen bliver synet og de siger god for det.

   Mvh

 3. Hej.
  Jeg har købt en renault clio iv st fra 2016, med 8 airbags.
  Men jeg tror ikke man kan frakoble airbags på bagsæderne. Skal børnestolen så være på passagersædet foran, hvor airbags kan frakobles?
  Mvh Alex

   1. Hej Kristian,
    Tak for svaret.
    Men i en bil med 8 airbags, sidder der så ikke også airbags i nakkestøtterne, som kan være farlige for barnet på bagsædet? På samme måde som hvis barnet sad på passagersædet foran?
    Mvh Alex

 4. Vi har to, snart tre, børn. Storebror på 6 1/2, lillesøster på 3 1/2 og snart nyfødt lillebror. Hvem af dem vil det være sikrest at placere på forsædet? Storebror og lillesøster sidder forudvendt, og lillebror kommer til at være bagudvendt. Der er ikke plads til alle tre autostole på bagsædet. Jeg er helt med på, at airbag i alle tilfælde skal være frakoblet ?

  Mvh. Tina

  1. Hej Tina,

   Det er svært, at sige noget om. For alle tre sidder lige godt på forsædet.

   Men det vil nok alligevel være bedst med den store på 6, da han vil tage mindst fokus fra jer. Den lille eller ham på 3½ vil “fylde meget” og i vil nok ret tit tage øjnene fra vejen og gøre et eller andet ved barnet.

   Hvis det kun er en af jer og 3 unger. Så vil jeg have 3½ på forsædet og den store bagi sammen med lillebror. For så kan ham på 6 hjælpe med sutten, legetøj osv. til den lille og du vil kunne koncentrere dig om at køre uden at skal række en arm tilbage.

   Mvh

  1. Ork ja

   kig ind på sikkerautostol.dk

   der er adskellige forsædemonteringer.

   Desuden vil jeg anbefale dig at læse indlægget skrevet af Robert Bell på forsiden som netop berører anvendelse på forsædet

   bedste stole til forsædemontering:

   Maxi Cosi Mobi
   Britax Maxway
   Britax Hiway 2

   de to sidstnævnte kan det væfre en god ide at købe den kile med som er speciallavet til de to modeller.

   Via Carseat.se accessories

 5. Glemte at spørge til forankringsseler på eks. BeSafe Plus, som jeg overvejer som næste stol. Hvad gør man af dem på forsædet? Som du skriver så er stolen godkendt i den Svenske Plus test, og de har erfaringer fra montering af bagudvendte stole på forsædet.

  1. Besafe Izi Plus er Plus-Godkendt.

   MEN det skal ikke betyde at dem som ikke er det – herunder izi Combi ikke er lige så gode. De kan bare ikke få godkendelsen fordi de kan vende fremad og Plus Test er en garanti for at barnet ikke kan udsættes for , for høje belastninger. Denne garanti forsvinder når stolen også kan anvendes fremad..

   Og ja, svenskerne har gode erfaringer med placering på forsædet.

   bare se her.
   http://www.sikkerautostol.dk/2012/01/pitea/

   Blot et eksempel, men et meget godt eksempel. Og netop der ser du for alvor forskellen på fremadvendt og bagudvendt. så det batter

   Her sad 1-årige Cerys Edwards i en fremadvendt isofix stol på bagsædet. Stolen var rigtigt monteret og korrekt anvendt ifølge politiet

   Cerys forsældre kørte ca 20 km/t. Modkørerende bil (Landrover) 110 km/t.

   http://www.sikkerautostol.dk/category/cerys-historiecerys%C2%B4-story/

 6. Hej,
  Jeg har flyttet min søns Cybex Sirona til forsædet i en ny Renault Clio, den har isofix beslag på forsædet, og airbag’en er slået fra på en kontakt. Mit spørgsmål er hvor jeg helst skal placere sædet. Så autostolens ryk er tættest på eller længst fra instrumentbrættet? og skal den i virkeligheden helst støtte mod instrumentbrættet?.
  Næste autostil bliver også bagudvendt, men selemonteret for at den holder længere (25 kg). Jeg vil fortsat gerne have den på forsædet, det er stadig din anbefaling?
  Jeg har tidligere hørt at børn ikke måtte sidde foran i bilen før de var 130 cm. men jeg kan ikke finde noget på det. Ved du?

  1. Hej Pia

   Cybex skriver ikke noget om det noget sted. Men de siger at forsædet skal rykkes så langt til bage som muligt. Det er samme anbefaling man bruger til samtlige de små babystole for så vidt muligt at forhindre de små slår hovedet op i instrumentbrættet. og stolen selv slå imod og derved giver en kollision mere i selve kollisionen (håber du kan følge mig).

   En større bagudvendt stol til 18 kg og derover som er længere i ryggen vil man normalt placere med kontakt til instrumentbrættet. De større af slagsen vil man rejse mere op efterhånden som barnet bliver større og ældre. Så forhindrer man også at stolen slår ind i instrumentbrættet i kollisionen.

   Kontakt til instrumentbrættet har flere fordele end lige den her.

   bla. at det er betydeligt nemmere at sætte barnet ind i stolen. og at der bliver plads til en person på bagsædet lige bagved.

   Du kan faktisk læse mere om det inde på Sikkerautostol.dk. der er et indlæg der hedder isofix vs sikkerhedssele.

   Placering på forsædet har flere fordele.

   Det stive instrumentbræt holder stolen godt på plads. Den vil bevæge sig meget lidt.
   Mindre belastning på barnet af den grund.
   bedre benplads til barnet i en del af stolene som igen forlænger den bagudvendte tid.
   Beroligende effekt på urolige børn som skriger på bagsædet.

   Ulemperne:

   – Der SKAL være mindst 5 cm frirum mellem barnets hoved og forruden.
   – Nogle af stolene kan skygge for sidespejlet, hvorfor et ekstra spejl ala feks. campignvognsspejl er nødvendigt.
   – For nogle voksne vil et barn der være distraherende og øjnene vil være meget på barnet istedet for på vejen.
   – Nogle børn vil begynde at pille enten ved dig eller andet i bilen = distrahering.

   Forsædet mht. store bagudvendte stole er sikkert nok såfremt man ikke har de distraheringsproblemer som er beskrevet lige ovenfor og ej heller problemer med frirummet til forruden.

   Selerne sættes ind i forsædet eller i skinner oppe foran. billeder af dette kan ses på mit eget site.

   Støttebenene må komme lodret ned og stå på gulvet men aldrig under stolene.

   PS: statistikkerne vedr. forsæde vs bagsæde er baseret på de små babystole og fremadvendte stole. De er ikke baseret på disse store bagudvendte stole.

   Det har altid været lovligt at sætte børn på forsædet i sikkerhedsudstyr.

  2. Hej! Kan du godt se ud af sidespejlet når du har dit barn siddende bagudvendt på forsædet? Jeg har i tankerne at ville gøre det samme men ved ik om sådan en stor stol tager udsynet?

 7. Er det dit indtryk at det er lige så sikkert at have en stor fremadvendt autostol (15+) på forsædet som på bagsædet, såfremt airbagen er slået fra?
  mvh
  Heidi

 8. Kan man stole på at airbag er deaktiveret ved at trykke sig frem til det på kontrol panelet?

  1. Hej Rikke,

   Går ud fra du mener, at du kan gøre det via bilens computer.

   Du burde kunne stole på det og hvis i ofte skifter mellem autostol og passagerer på forsædet, er det den bedste løsning. Hvis du tager på et værksted og får det ordnet, vil du ikke selv kunne aktiverer airbaggen når du har passagerer på forsædet.

   Du kan for god ordnes skyld høre importøren af bil mærket, om de kender til fejl på den elektroniske fra kobling af airbaggen.

   Mvh
   Kristian

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.