Bedste autostol til nyfødte (2024) Bedste autostole til baby

Hvis du er på udkig efter den helt rigtige autostol til din nyfødte, kan vi hjælpe dig.

Brug vores oversigt over autostole til at beskytte dit nye familiemedlem og undgå at købe et farligt produkt, eller et produkt, der lover mere end de holder.

Vi hjælper dig med at finde en autostol, der passer ind i din bil, opfylder dine krav og ikke koster en formue.

Hvis du leder efter den bedste autostol til nyfødte, skal du læse videre herunder. Du kan også finde vores anbefalinger af de bedste autostole i alle aldersklasser via dette link.

Her ses den bedste autostol til nyfødte efter vores vurdering

Det skal du kigge efter, når du vælger autostol til nyfødte

Når du vælger en autostol til din baby, er det især vigtigt at være opmærksom på følgende ting:

Barnets alder og størrelse

Det er vigtigt at vælge en autostol, der passer til dit barns vægt og højde. Alle autostole kategoriseres efter barnets størrelse, og det er ikke sikkert at placere et stort barn i en autostol til små børn eller et lille barn i en autostol til ældre børn.

De tre mest almindelige kategorier er:

  • Babyer fra 0 til 13 kg (nyfødt til ca. 15 måneder)
  • Børn på 9 til 18 kg (ca. 9 måneder til 4 år)
  • Børn på 15 til 36 kg (ca. 3½ til 11 år)

Babyer er skrøbelige, og deres kroppe er under hastig udvikling. De har brug for ekstra støtte til bl.a. nakken for at være sikre i tilfælde af en bilulykke. En autostol, der er lavet til babyer, har særlige funktioner, der giver denne støtte, f.eks. justerbare stropper, polstrede kropspaneler og nær-horisontal liggestilling.

Desuden er en autostol til babyer designet til en lavere vægtgrænse og en kortere kropslængde. Ved at vælge en stol i kategorien 0 til 13 kg kan du altså være sikker på, at du får en stol, der er designet specielt til nyfødte og småbørn.

Vigtigheden af sikkerhedsfunktioner i autostole

Det vigtigste, du skal kigge efter i en autostol, er naturligvis sikkerhed. Ikke blot de hele basale lovkrav, men også gerne ekstra sikkerhedsfunktioner.

Her er eksempler på særligt relevante sikkerhedsfunktioner, som du skal kigge efter, når du vælger en autostol til din nyfødte:

  • Effektiv beskyttelse mod kollision fra alle sider: Dette er en af de vigtigste sikkerhedsfunktioner, du kan kigge efter i en autostol. Autostolen skal beskytte dit barns hoved, nakke og krop fra alle sider i tilfælde af en ulykke.
  • Bagudvendt autostol: For at opnå optimal beskyttelse skal du vælge en autostol, der er designet til at blive brugt bagudvendt. Denne type autostol giver den bedst mulige beskyttelse af spædbørn såvel som lidt større børn i tilfælde af en ulykke. I dag kan godt og vel alle autostole til småbørn monteres bagudvendt.
  • Justerbare seler: For at sikre en korrekt pasform skal du kigge efter en autostol med justerbare seler. På den måde kan du justere selerne, efterhånden som dit barn vokser, og du kan altid sikre, at de sidder godt fast og sikkert.

Der er mange sikkerhedsfaktorer at være opmærksom på, og det kan være svært selv at sammenligne og afgøre, hvad der er bedst. Derfor er det en god idé at læne sig op af andres ekspertise.

De to vigtigste organisationer, der tester autostoles sikkerhed i Europa, er tyske ADAC og den svenske Plus-test. Der anvendes forskellige metoder til at teste autostole, men begge organisationer simulerer forskellige ulykkesscenarier og inkluderer en grundig sikkerhedsanalyse. Generelt er en autostol, der er blevet testet og godkendt af disse organisationer med en høj score, god.

Det skal være let at montere autostolen

To faktorer, der ofte overses ved valg af autostol, er brugervenlighed og montering. Først efter køb og et par dages brug opdager mange forældre, at den autostol, de har valgt, er vanskelig at bruge eller montere.

Brugervenlighed er vigtig af to årsager. For det første er det vigtigt for din egen ro i sindet. Hvis du ikke kan finde ud af at bruge autostolen korrekt, bliver du presset, hver gang du skal sætte dit barn i den. Og lad os se det i øjnene – det kan være stressende nok at være nybagte forældre uden at skulle bekymre sig om, hvorvidt dit barn er placeret sikkert i autostolen eller ej.

For det andet er brugervenlighed vigtig i tilfælde af en nødsituation. Hvis du nogensinde kommer i en situation, hvor du hurtigt skal fjerne dit barn fra sædet, vil du ikke skulle rode med komplicerede stropper og spænder. Du vil have en autostol, som du nemt kan få dit barn ind og ud af – også selv om der er panik omkring dig.

Let og korrekt montering er også vigtigt i dagligdagen. Hvis du ikke kan få autostolen installeret ordentligt, er der gode chancer for, at den ikke er sikker under en ulykke eller hård opbremsning – uanset hvor stramme du synes, at stropperne er. En korrekt monteret autostol giver dig ro i sindet, fordi du ved, at dit nyfødte barn er sikkert og trygt – også selv om det bevæger sig meget i sædet. Det vil også spare dig for en masse hovedpine senere hen (bogstaveligt talt).

Pris

Autostole kan koste alt fra omkring 1.000 kr. til over 6.000 kr.. Det er vigtigt at finde en model, der passer til dit budget, men som også giver god værdi for pengene. Prisen afspejler nogle gange kvaliteten af de anvendte materialer eller antallet af komfort- eller sikkerhedsfunktioner, der er inkluderet. Det er dog ikke altid sådan, at de dyrere autostole nødvendigvis er de bedste – nogle gange er det bare et spørgsmål om at finde den rigtige stol til den rigtige pris.

De dyrere autostole har generelt bedre polstring og flere justerbare funktioner end deres billigere modstykker. Det betyder dog ikke, at du behøver at bruge en formue på en autostol for at holde dit barn sikkert. Faktisk er mange eksperter enige om, at der kun er få forskelle mellem dyre og budgetvenlige modeller, når det kommer til sikkerhed. Nogle af de dyreste modeller har dog helt særlige funktioner, som man ikke finder i de billigere modeller – f.eks. har Cybex Anoris T i-Size til de lidt større børn indbygget airbag.

Selv om du måtte være bundet af et stramt budget er det vigtigt også at prioritere andre faktorer, når du vælger autostol. Heldigvis findes der gode og prisvenlige muligheder på markedet. Herunder vores valg nedenfor.

Vægt og mobilitet

Hvis du rejser meget med dit barn eller har brug for at flytte autostolen mellem biler, er det værd at vælge en letvægtsmodel. Nogle autostole vejer meget lidt og er nemme at flytte, mens andre er tungere og vanskeligere at bære rundt på. En letvægts-autostol vil gøre dit liv meget lettere, når du forsøger at balancere en nyfødt med alle dine andre tasker og ejendele.

En anden faktor, der skal tages i betragtning, er mobilitet. Nogle få autostole har indbyggede hjul, så de nemt kan flyttes rundt, men de fleste har det ikke. Hvis du ofte har en taske i den ene hånd, mens du slæber rundt på en tung autostol i den anden, kan en model med hjul være en stor hjælp.

Barnets komfort

Og sidst (men bestemt ikke mindst), når du vælger en autostol til nyfødte, bør du kigge efter barnets komfort. Du vil gerne sikre dig, at autostolen er behagelig for dit barn at sidde i. Det er både af hensyn til barnet selv, men også for at sikre, at de ikke hurtigt bliver utilfredse og distraherer dig, når du kører.

Sådan vurderer og udvælger vi de bedste baby-autostole

Vores mål er at give et objektivt overblik over de autostole, der kan findes på det danske marked. Det har vi gjort ved at undersøge over 400 autostole i Danmark for at udvælge de modeller, som vi mener passer bedst til nyfødte og små babyer.

De anbefalede autostole blev vægtet og vurderet på baggrund af følgende kriterier:

  • Optimal sikkerhed er førsteprioritet: Alle de anbefalede autostole overgår de officielle sikkerhedskrav.
  • Barnets komfort: Autostolen skal være behagelig for barnet at sidde i og have funktioner, der bidrager til dette.
  • Montering, brugervenlighed og mobilitet: Autostolen skal være nem at montere og bruge, og det skal være muligt at flytte den rundt uden alt for store problemer.
  • Pris: Pris er også en relevant faktor. Derfor har vi inkluderet tre modeller: En god og budgetvenlig model, en mellemklassemodel og den bedste model uden hensyn til prisen. Som en bonus har vi også udvalgt en model til forældre, som rejser meget og har brug for en smart løsning til at lette transporten.

Vi har kigget på alle de ovennævnte faktorer og vurderet dem i forhold til deres betydning for at finde frem til vores bedste valg af de bedste autostole til nyfødte på markedet.

Den bedste autostol til nyfødte: Maxi-Cosi CabrioFix i-Size

Hvis du leder efter den absolut bedste autostol til din nyfødte baby, behøver du ikke lede længere end til Maxi-Cosi CabrioFix i-Size. Denne top-of-the-line autostol tilbyder overlegne sikkerhedsfunktioner, komfort og justeringsmuligheder for at sikre, at dit lille barn altid er godt og sikkert kørende.

Sikkerhedsfunktioner

Maxi-Cosi CabrioFix i-Size leveres med 4 lag sidekollisionsbeskyttelse og en justerbar nyfødteindsats for ekstra sikkerhed. Derudover holder den 5-punkts sikkerhedssele dit barn sikkert på plads, og kalechen med UV-beskyttelse beskytter dem mod solens stråler. Du kan være sikker på, at dit barn er sikkert og tilfreds, når han eller hun sidder i en Silver Cross Dream.

Komfort og bekvemmelighed

Maxi-Cosi CabrioFix i-Size er fremstillet af superblødt og åndbart bambusstof, hvilket gør det behageligt for dit barn at opholde sig der i længere tid. Derudover gør hovedstøtten med 5 positioner og det tilbagetrukne sæde det nemt at finde en stilling, der er behagelig for dit barn, uanset om baby tager en lur eller bare nyder turen. Maxi-Cosi CabrioFix i-Size er også nem at montere og fjerne, så du kan tage den med dig på farten uden besvær.

Testresultater

Maxi-Cosi CabrioFix i-Size er blevet grundigt testet af både ADAC og FDM og er konsekvent placeret i top blandt de sikreste og mest komfortable autostole på markedet.

Med andre ord

Maxi-Cosi CabrioFix i-Size er efter vores vurdering den bedste autostol på markedet til nyfødte. Med sine overlegne sikkerhedsfunktioner, komfortfaciliteter og nemme justeringsmuligheder er den alt, hvad du kunne ønske dig i en autostol.

Den bedste budgetvenlige autostol til nyfødte: Cybex Aton B2 i-Size inkl. base

Måske vil du gerne vil spare lidt penge og leder efter en budgetvenlig autostol til din baby, I så fald er Cybex Aton B2 i-Size inkl. base efter vores overbevisning det bedste valg. Denne autostol er velegnet til babyer fra fødslen til ca. 18 måneder, og den er testvinder i Stiftung Warentest 2012 i kategorien autostole til børn fra 0 – 13 kg.

Det, der adskiller Cybex Aton B2 i-Size fra andre autostole i samme prisklasse (og mange af de langt dyrere), er dens unikke sikkerhedsfunktioner, såsom den højdejusterbare nakkestøtte med integrerede seleguider. Det forbedrer sikkerheden af den energiabsorberende skal i kombination med det velafprøvede L.S.P.-system (lineær sidekollisionsbeskyttelse).

Dertil gør de nye komfortfunktioner, herunder det den kaleche, dette til en ideel autostol til for tidligt fødte børn og meget små nyfødte børn.

En anden god egenskab ved Cybex Aton B2 i-Size er, at den kan bruges med eller uden Isofix-basen, hvilket gør den til en alsidig autostol. Og fordi den giver mulighed for den ideelle siddevinkel, sikrer den, at små babyer ligger med hovedet, halsen og brystet på linje – hvilket reducerer risikoen for kvælning, fordi barnets hoved falder fremad.

Kort sagt: Hvis du er på udkig efter en budgetvenlig autostol, der ikke giver afkald på sikkerheds- eller komfortfunktioner, bør du helt bestemt overveje Cybex Aton B2 i-Size. Med sine unikke sikkerhedsfunktioner og sit komfortable design er den et hit hos både babyer og deres prisbevidste forældre.

Den bedste model i mellemklassen: Nuna Pipa Next i-Size

Nuna Pipa Next i-Size er den bedste baby autostol i mellemklassen af flere grunde. Først og fremmest er det en meget let autostol med et effektivt beskyttelsessystem. Derudover er autostolens produceret af kvalitetsmaterialer, som giver din nyfødte et behagelig tur. Endelig kan Nuna Pipa Next i-Size monteres i alle biler, og er den let at rengøre.

Høj sikkerhed

En af de vigtigste ting at kigge efter i en babyautostol er et robust sikkerhedssystem, og Nuna Pipa Next i-Size leverer bestemt varen på dette område. Stolen er udstyret med EPP-energiabsorberende skum, som er med til at beskytte dit barn i tilfælde af en kollision. Hovedstøtten er også justerbar, så du kan være sikker på, at dit barns hoved bliver støttet korrekt, uanset hvor højt det er.

De effektive sikkerhedsfunktioner i Nuna Pipa Next i-Size understøttes da også af uafhængige tests. Blandt andet har den fået en af de højeste karakterer i ADACs sikkerhedstest.

Let for mor og far

Med en vægt på kun 2,8 kg er Nuna Pipa Next i-Size desuden en af de letteste autostole på markedet. Det gør den nem at flytte fra den ene bil til den anden eller at bære stolen med en sovende baby hjem fra bilen.

Derudover kan autostolen monteres med bilens sele eller monteres med en ISOFIX-base, så du kan vælge den metode, der fungerer bedst for dig. Og endelig gør det vaskbare betræk det nemt at holde sædet rent.

Høj komfort

Nuna Pipa Next i-Size er dertil designet med komfort i tankerne. Sædet er fremstillet af vævet stof, der indeholder merinould og lyocellfibre, som arbejder sammen for at skabe en behagelig og temperaturregulerende tur.

Solsejlet på Nuna Pipa Next i-Size er dersuden en fantastisk funktion. Den blokerer for solens stråler, så dit barn kan sove trygt og uforstyrret under turen.

Med andre ord

Nuna Pipa Next i-Size er et godt valg for forældre, der er på udkig efter en pålidelig og komfortabel autostol til babyer uden at skulle betale en formue. Stolen er solid, fyldt med sikkerhedsfunktioner, og den er lavet af materialer af høj kvalitet, men den er stadig let og nem at installere. Hvis du leder efter et godt køb til en fair pris i kategorien baby autostol, bør Nuna Pipa Next i-Size helt sikkert stå højt på din liste.

Den bedste autostol til dig på farten: Doona

Hvis du rejser meget med dit barn, ved du, at det er vigtigt at forenkle dit liv. Det er her, Doona kommer ind i billedet. Doona er en alt-i-én autostol og klapvogn, der er genialt enkel og nem at bruge.

Så let er det: Med et enkelt klik på en knap kan du skifte mellem klapvogns- og autostoltilstand. Du behøver ikke at tage barnet ud af stolen og risikere at vække ham eller hende i processen. Og da Doona leveres med en spædbarnsindsats, kan du være sikker på, at dit barn er sikkert og komfortabelt, mens du er på farten. Indsatsen giver en næsten flad ergonomisk stilling for nyfødte børn, mens en justerbar hovedstøtte beskytter barnet mod sidekollisioner.

Så uanset om du løber ærinder i byen eller benytter flere transportmidler i løbet af dagen, er Doona det perfekte valg for forældre på farten. Den er dertil fremstillet af holdbare materialer som fiberforstærkede polymerer og letvægts-stål og kan klare selv den mest aktive livsstil. Så hvis du leder efter en autostol, der er både sikker og praktisk, skal du ikke lede længere end til Doona.

Doona kan desuden placeres på en Isofix-base, så den er ekstra let at tage ind og ud af bilen. Men du kan også spænde den fast med bilens sikkerhedssele og dermed hurtigt flytte autostolen over i f.eks. bedsteforældrenes bil.

Der er ingen tvivl om, at forældreskab er et fuldtidsjob. Men med Doona kan du gøre dit liv en lille smule nemmere. Alt-i-en autostolen og klapvognen er nem at bruge og leveres fuldt monteret, så du kan være ude af døren på ingen tid.

Sådan bruger du en autostol til nyfødte på sikker vis

Som forælder vil du gerne sikre dig, at dit barn er så sikkert som overhoved muligt under køreturen. Der er nogle få ting, der er vigtige at vide om autostole for at sikre spædbørn. Her er ti tips til brug af en autostol til en nyfødt baby.

  1. Sørg altid for, at autostolen er bagudvendt. Dette er den sikreste position for dit barn i tilfælde af en kollision. Benyt tidligst fremadvendt autostol, når barnet er over 15 måneder.
  2. Hvis du er nødt til at placere autostolen på det forreste passagersæde, skal du altid huske at slå airbaggen fra. Hvis airbaggen ikke kan deaktiveres, er det ikke sikkert at benytte forsæddet.
  3. Sørg for at selen, der holder autostolen, er stram og korrekt fastsat. Hvis du bruger ISOFIX, er det vigtigt at sikre sig, at ISOFIX-stikkene er korrekt låst på plads.
  4. Læs den manual, der følger med autostolen, før du tager den i brug. Hver autostol er forskellig, og du skal være sikker på, at du monterer og bruger den korrekt.
  5. Hvis dit barn bliver hys eller når barnet bliver uroligt i autostolen, så stop bilen og tag en pause. Det er vigtigt, at dit barn har det godt og ikke føler sig fanget. Desuden er en distraheret fører mere tilbøjelig til at komme ud for en ulykke.
  6. Husk altid at spænde dit barn fast – også selvom det bare er en hurtig tur ned ad gaden. Du ved aldrig, hvornår en ulykke kan ske, så det er altid bedre at være på den sikre side end at fortryde.
  7. Inspicer din autostol regelmæssigt for at sikre, at der ikke er revner eller skader, der kan bringe dens sikkerhedsfunktioner i fare.
  8. En sædebskytter beskytter bilens sæde mod slitage. Den fanger også en del snavs og er meget lettere at tage ud og ryste krummer af, frem for at skulle støvsuge bilens sæde.
  9. Når dit barn vokser ud af autostolen, skal du ikke lade dig friste til at blive ved med at bruge den. Sørg for at få en ny, der passer til dit barns alder.
  10. Brug aldrig en autostol, der har været udsat for en ulykke, selv om den ser ubeskadiget ud. Det samme gælder for autostole, der er blevet tabt eller på anden måde beskadiget. Smid autostolen ud, og køb en ny. Nogle gange dækker din forsikring udgiften til en ny autostol, så det er værd at undersøge det hos dem.
  11. Brug kun autostole, der passer til dit barns højde og vægt. Det kan være farligt at bruge en for stor eller for lille autostol.

Hvis du følger disse råd, får du mest muligt ud af din autostol og hjælper med at holde dit barn sikkert. Hvis hvis du har yderligere spørgsmål, kan du altid konsultere autostolens manual eller kontakte producenten. De fleste producenter går meget op i sikkerhed og vil gerne hjælpe dig med at bruge deres produkt korrekt.

???? Ofte stillede spørgsmål og svar

Hvornår må nyfødt sidde i autostol?

Forudsat at stolen er udviklet til nyfødte, kan de sidde i den allerede på turen hjem fra hospitalet.

Hvor længe må en baby sidde i autostol?

Nyeste forskning viser, at skal babyer ikke bør sidde længere end 2 timer i et givent døgn, og det anbefales at holde regelmæssige pauser.

Er det bedre at bruge en sele eller ISOFIX?

Begge dele er lige sikre, men ISOFIX er generelt lettere at bruge korrekt. Derfor er risikoen for brugerfejl højere mindre, hvis man fastspænder autostolen med bilens sele.

Kan man lade baby sove i bilen?

Man kan godt lade en baby sove i bilen, forudsat at autostolen er indstillet i en passende position, og at barnet ikke efterlades uden opsyn.

Kilder

Selv om vi har haft fat i hundredvis af autostole og føler os sikre på vores evner, er der behov for omfattende laboratorie- og kollisionstest for at give de bedste anbefalinger.

I Danmark har vi ikke nogen virksomheder, der udfører crash tests og analyser af autostole. Men vi er heldige at have to nabolande – som begge producerer biler – der har offentlige organisationer, som beskæftiger sig med den slags.

Nedenfor finder du vores kilder til dataene i vores artikler, og hvorfor vi bruger dem.

ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club)

ADAC er den tyske pendant til FDM i danmark. Foreningen blev oprettet i 1903 og har siden beskæftiget sig med alle tænkelige aspekter indenfor bil og transport.

ADAC er medlem af Euro NCAP og benytter deres laboratorier når de udfører crashtest.

Hvis du læser en artikel på Tænk eller FDM omkring autostole er det udelukkende data fra ADAC der benyttes.

Vil du læse mere hos ADAC? Så gå til deres sektion med autostole her.


VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut)

VTI i sverige har siden 60’erne arbejdet med at forbedre børns sikkerhed i biler.

VTI råder over et fuldt crashlab der kan teste autostole efter den nyeste EU certificering. ECE R129

VTI er bedst kendt for deres “Plus Test” certificering som er udviklet i samarbejde med VTI, NTF, Folksam, SIS og Volvo. Plus Test certificeringen går længere end ECE R129 certificeringen og

VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut)