Bedste Autostol 15 – 36 kg (2024) Se Top 5 bedst i test her

Hvis du har brug for hjælp til at vælge den bedste autostol til et barn på 15 – 36 kg, behøver du ikke at lede længere.

Vi ved, at det kan være svært at vælge den perfekte autostol, så vi er her for at hjælpe dig. Vores oversigt hjælper dig med at finde netop den autostol, der passer til dit budget og overstiger alle krav til sikkerhed og komfort.

Hvis du har et stort barn på mellem 15 og 36 kg og leder efter den bedste autostol, skal du læse videre nedenfor. Du kan også se vores anbefalinger til de bedste autostole på tværs af aldersgrupper her.

Her er den bedste autostol 15-36 kg

Hvad skal du overveje, når du vælger en autostol til dine store børn?

Følgende er vigtige faktorer, der skal tages i betragtning, når du vælger en autostol til dit barn:

Alder og størrelse

Det er vigtigt at vælge en autostol, der passer til dit barn i forhold til vægt og højde. Alle autostole er klassificeret efter barnets alder/størrelse. Det kan være farligt at sætte mindre børn i store barnestole eller omvendt. De tre mest almindelige standarder er:

  • Babyer fra 0 til 13 kg (nyfødt til ca. 15 måneder)
  • Børn på 9 til 18 kg (ca. 9 måneder til 4 år)
  • Børn på 15 til 36 kg (ca. 3½ til 11 år)

Børn over 25 kg kan i princippet blot bruge en selepude, men autostole giver bedre beskyttelse mod kollisioner ved sidekollisioner. Så længe barnet er under 135 cm er det derfor en god idé at benytte en selepude med ryglæn eller en autostol med ryglæn og sidebeskyttelse.

Vægt er det mest almindelige mål, som folk bruger til at afgøre, hvornår deres barn har brug for en større autostol, men højden er lige så vigtig. Autostole til større børn kan indstilles i højden, men når dit barns ører når op til toppen af autostolen, er det på tide at skifte til en større model eller en selepude.

Ved at vælge en stol i kategorien 15-36 kg kan du være sikker på, at du får en stol, der er tilpasset til deres sikkerhedsbehov.

Autostolen skal være nem at montere i bilen

Der er to faktorer, som ofte overses, når du vælger autostol: Brugervenlighed og montering. Desværre opdager mange forældre først, hvor svær den valgte autostol er at montere eller bruge, når de allerede har købt den.

Brugervenlighed er især vigtig for større børn. Fra omkring 4-5-års alderen begynder de selv at tage sele på. Hvis autostolen er for vanskelig at bruge, er der større risiko for, at det ikke bliver gjort korrekt (hvis overhoved) og at barnet kommer til skade i en ulykke eller blot en hård opbremsning.

Let montering er mindst lige så vigtigt. Det er fortsat dig som placerer stolen i bilen, men det er nemmere, hvis autostolen hurtigt og nemt kan monteres i bilen. Ellers risikerer du, at den ikke er sikkert placeret og fastankret til bilen – med heraf øget risiko i tilfælde af en ulykke.

Også i en nødsituation vil det være en stor fordel med en autostol, som er let og hurtig at spænde op uden at skulle kæmpe med besværlige remme og spænder. Du vil have noget, der er let at håndtere, så du hurtigt kan få dit barn ud af den – også i en presset situation.

Sikkerhedsfunktioner i autostole er ikke til forhandling

Det vigtigste at overveje, når du køber en autostol, er sikkerhed frem for alt. Produktet skal ikke kun opfylde de minimale lovmæssige krav, men skal helst også have yderligere funktioner, der fremmer sikkerheden.

Nedenfor er eksempler på vigtige sikkerhedsfunktioner, som du skal overveje, når du vælger en autostol til dit barn:

  • En justerbar sele er vigtig i en autostol, fordi den gør det muligt for selen at vokse med dit barn og altid sidde tæt og sikkert.
  • En af de mest afgørende sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter i en autostol, er dens evne til at beskytte dit barn fra alle sider i tilfælde af en ulykke. Sørg for, at den autostol, du vælger, kan beskytte dit barns hoved, nakke og krop tilstrækkeligt i enhver situation.
  • Det er vigtigt, at autostolen kan fastgøres solidt og sikkert i bilen. En nem måde at kontrollere dette på er at se, om sædet har en ISOFIX-tilslutning og/eller brugervenlig montering med bilens sele.

Husk, at dit barns sikkerhed altid er det vigtigste, så du skal ikke spare på funktionerne eller købe en billig autostol bare for at spare penge. Det er simpelthen ikke det værd. Heldigvis findes der mange velbyggede og sikre autostole på markedet, som ikke koster en formue.

Pris

Det er ikke let at vælge en autostol, og de kommer i mange forskellige prisklasser. Det er vigtigt at finde en, der ikke kun passer ind i dit budget, men som også giver god værdi. Ofte afspejler autostolens pris enten kvaliteten af de anvendte materialer eller antallet af funktioner, der er inkluderet med hensyn til komfort eller sikkerhed. Det er dog ikke altid garanteret, at den dyrere model er bedre.

Selv om dyrere autostole oftere har flere funktioner og smartere designs, behøver du ikke at bruge ekstra penge på en stol for at beskytte dit barn. Mange eksperter er enige om, at billigere modeller og budgetmodeller generelt set er lige så gode, når det gælder sikkerhed. De dyreste modeller har dog i nogle tilfælde eksklusive sikkerhedsfunktioner, som ikke findes i de billigere versioner – f.eks. Cybex Anoris T i-Size, som har en indbygget airbag til lidt større børn.

Vægt og mobilitet

Autostole findes i alle former, størrelser og vægte. Hvis du ofte er på farten med dit barn, eller hvis du ofte skal skifte sæde mellem forskellige køretøjer, er det værd at overveje at vælge en letvægtsmodel. De findes! Og de kan gøre en verden til forskel, når du også forsøger at håndtere alt det andet, der følger med at være på køretur med børn.

Barnets komfort

Når du vælger en autostol til dit ældre barn, skal du endelig prioritere deres komfort. Det er vigtigt, at stolen er behagelig og polstret, så de ikke bliver irriterede og mister tålmodigheden. Et roligt barn betyder, at du kan koncentrere dig om vejen og undgå ulykker.

Der findes mange komfortfunktioner i autostole, f.eks. justerbare nakkestøtter og polstrede sæder. Du kan også overveje en model med indbygget passiv ventilation for at holde barnet køligt og komfortabelt på varme dage. En anden praktisk funktion er et aftageligt og vaskbart betræk – perfekt til de gange, hvor dit barn spilder kiks og saft ud over stolen.

Sådan vurderer og udvælger vi de bedste 15 – 36 kg autostole

Vores mission er at give et uvildigt overblik over de autostole, der findes. Det har vi gjort ved at undersøge over 400 autostole i hele Danmark for at udvælge de autostole, som vi mener er bedst egnet til større børn i alderen 15 – 36 kg.

Følgende kriterier blev vægtet og vurderet for at opnå nedenstående resultater:

  • Sikkerhed fremfor alt: Alle autostole på denne liste er blevet anbefalet af sikkerhedseksperter og overgår langt de officielle sikkerhedskrav.
  • Komfort: Autostolen skal både være komfortabel og have funktioner, der hjælper barnet med at sidde behageligt.
  • Montering, brugervenlighed og mobilitet: Du skal nemt kunne montere autostolen og bruge den korrekt samt flytte den rundt, hvis det er nødvendigt.
  • Pris: Vi forstår, at prisen er en vigtig faktor for såvel os selv som for de fleste andre forældre – og derfor har vi inkluderet tre forskellige modeller i vores udvalg: Den første model er den bedste uanset pris, den anden model er god og budgetvenlig, og den tredje model falder i mellemkategorien.

Vi har med andre ord nøje undersøgt hver enkelt faktor og derefter håndplukket de bedste autostole til nyfødte til dig.

Vi anbefaler desuden kun sikre autostole ved at basere vores beslutninger på data fra professionelle tests. De vigtigste organisationer, der tester autostolens sikkerhed i Europa, er det tyske ADAC og den svenske Plus-test. De bruger forskellige metoder til at teste sæderne, men de simulerer begge forskellige ulykkesscenarier og foretager en komplet sikkerhedsanalyse. En autostol, der får høje karakterer fra disse organisationer, er af god sikerhedsmæssig kvalitet.

Den absolut bedste autostol til børn på 15 – 36 kg: Cybex Solution T i-Fix Plus

Cybex Solution T-Fix er den uden sammenligning bedste autostol til børn med en vægt på mellem 15 og 36 kg. Den har fremragende sikkerhedsfunktioner og er meget komfortabel for barnet med god og polstret sædebredde. Samtidig er den let at håndtere for mor og far.

Montering og sikkerhed

Cybex Solution S-Fix er udstyret med ISOFIX for hurtig og nem montering. ISOFIX er en standardiseret metode til at fastgøre en autostol til køretøjet, og fordi det er så let at bruge korrekt, giver det et højere sikkerhedsniveau i tilfælde af en ulykke. Når den er monteret, behøver du ikke at bekymre dig om, at den kan løsne sig.

Solution S-Fix er også udstyret med optimeret lineær sidekollisionsbeskyttelse (L.S.P.-system), som absorberer kollisionsenergi på et meget tidligt tidspunkt. Så i tilfælde af en ulykke vil dit barn være godt beskyttet.

Dertil er nakkestøtten foldbar og forhindrer barnets hoved i at tippe fremad når de falder i søvn i bilen, hvilket beskytter mod nakkeskader.

Komfort for dig og dit barn

En anden god egenskab ved Solution S-Fix er, at den automatisk justerer højde og bredde, når du justerer nakkestøtten til barnets højde. Den giver derved en skræddersyet pasform for maksimal komfort. Desuden er den ekstra bred, så dit barn kan bredde sig og føle sig godt tilpas på lange bilture.

Atolen vokser således med barnet og kan bruges i mange år. Og når det er tid til at justere autostolen, kan du gøre det med én hånd.

Og sidst men ikke mindst har Solution S-Fix et luftventilationssystem, som giver dit barn en behagelig temperatur uden at svede, selv på varme dage.

Med andre ord

Hvis du er på udkig efter en sikker, komfortabel og brugervenlig autostol til dit større barn (15-36 kg), så kig ikke længere end til Cybex Solution S-Fix. Med sit ISOFIX-system, automatisk breddejustering og justerbar nakkestøtte vil Solution S-Fix garantere, at dit barn er sikkert og i godt humør på alle familiens eventyr.

Den bedste budgetvenlige autostol til børn på 15 – 36 kg: Britax Kidfix i-Size

Dagens bedste pris på Britax Römer KIDFIX III M: 1.229,00 kr.

Britax Kidfix i-Size er en god og budgetvenlig autostol til børn på mellem 15 og 36 kg. Den har fremragende sikkerhedsfunktioner, er komfortabel for barnet og nem at håndtere.

Denne autostol har et ergonomisk design og placeres fremadvendt. Den har også Side Impact System (SICT), som er designet til at beskytte dit barn i tilfælde af sidekollision. Stolen har desuden også aftageligt betræk, så du nemt kan vaske den, hvis den bliver beskidt. Derudover har den en 20 % større siddeflade end lignende modeller, så dit barn vil være komfortabel selv på længere ture.

Med hensyn til monteringen fandt vi, at vejledningen var klar og nem at følge. Stolen kan monteres ved hjælp af enten bilens trepunktssele eller ISOFIX-forankringspunkter. Vi bruger sidstnævnte, da vi synes, at det er en lettere metode. Alt i alt fandt vi, at installationsprocessen var ligetil og problemfri.

Britax Kidfix i-Size er også udstyret med SecureGuard, et ekstra forankringspunkt til trepunktsselen, der sikrer, at selen er i den korrekte position og beskytter barnets mave. Den har dertil justerbar hovedstøtte og ryglæn, så du kan tilpasse pasformen til dit barn.

Britax Kidfix i-Size er med andre ord en sikker og komfortabel autostol til de større børn. Den er nem at bruge, og vi sætter især pris på de ekstra sikkerhedsfunktioner som SecureGuard og Side Impact System (SICT). Hvis du leder efter en god autostol til en meget fair pris, er den bestemt en overvejelse værd.

Den bedste autostol i mellemklassen til børn på 15 – 36 kg: Cybex Solution T i-Fix Plus

Dagens bedste pris på Cybex Solution M-Fix SL: 999,00 kr.

Cybex Solution T i-Fix Plus giver alt det vigtigste til en overkommelig pris. Den er velegnet til børn i alderen 3-12 år og har en række sikkerhedsfunktioner, der sikrer, at dit barn altid er beskyttet.

Lineært sidekollisionsbeskyttelsessystem

Cybex Solution T i-Fix Plus har et optimeret lineært sidekollisionsbeskyttelsessystem (L.S.P.-system), der absorberer kollisionsenergien på et meget tidligt tidspunkt. Kraften absorberes i en række reaktioner af beskyttende sidepuder sammen med skulder- og hovedbeskyttere, og hovedet styres aktivt ind i en sikker position. Dette system giver dit barn effektiv beskyttelse i tilfælde af en sidekollision.

Energiabsorberende skal

Cybex Solution M-Fix SL har også en energiabsorberende skal, der reducerer de kræfter, der virker på kroppen i tilfælde af en kollision fra enhver side. Dette resulterer i mindre belastning på vitale organer og minimerer risikoen for skader.

Højdejusterbar nakkestøtte

Hovedstøtten på Cybex Solution T i-Fix Plus er højdejusterbar i 12 positioner, hvilket betyder, at den nemt kan justeres for at give dit barn den helt rette pasform. Dette øger ikke kun komforten, men maksimerer også sikkerheden, da det forhindrer dit barns hoved i at blive kastet fremad i tilfælde af en kollision.

Med andre ord

Hvis du leder efter en sikker og komfortabel autostol til et ældre barn, brhøver du ikke lede længere end til Cybex Solution T i-Fix Plus. Med sit optimerede lineære sidekollisionsbeskyttelsessystem, sin energiabsorberende skal og sin højdejusterbare nakkestøtte med 12 positioner er Cybex Solution M-Fix SL sikker på at holde dit barn sikkert på selv de længste køreture.

5 almindelige fejl, som folk begår med autostole

På falderebet vil vi dele nogle af de mest almindelige fejl, som folk begår, når de bruger autostole. Hvis du undgår disse fejl, er du med til at sikre, at dit barn altid er sikkert og komfortabelt, når det sidder i bilen.

1. Ikke at læse manualen

Den første fejl, som forældre begår, er ikke at læse autostolens manual grundeigt. Alle autostole er forskellige, og det er vigtigt at vide, hvordan man monterer og bruger netop din autostol korrekt. Det sidste, du ønsker, er, at dit barn ikke er placeret sikkert, fordi du ikke tog dig tid til at læse manualen.

2. Ikke at forankre autostolen korrekt

En anden fejl, som forældre begår, er ikke at forankre autostolen korrekt. Alle autostole skal monteres med ISOFIX eller bilens sikkerhedssele. Begge dele er lige sikre, men ISOFIX mindsker risikoen for fejl. Manglende korrekt forankring af en autostol kan medføre alvorlig personskade eller endog dødsfald i tilfælde af en ulykke.

3. Placering af autostolen på forsædet

Den tredje fejl, som forældre begår, er at sætte autostolen på forsædet. FDM anbefaler, at alle børn under 140 cm sidder på bagsædet, fordi det er mere sikkert end at sidde på forsædet.

Faktisk kan det at sidde på forsædet øge et mindre barns risiko for alvorlig skade med op til 70 %. Såfremt det er muligt, bør du lade dit barn sidde på bagsædet, indtil det er 13 år gammelt.

4. Ikke at bruge en selepude korrekt

En anden almindelig fejl, som forældre begår, er ikke at bruge en selepude korrekt. Selepuder er beregnet til børn, der er vokset ud af deres autostol, men som stadig er for små til kun at bruge en voksen trepunktssele. Det er vigtigt at følge vægt- og højdegrænserne for hver enkelt selepude for at sikre, at dit barn er korrekt fastspændt, mens det kører i bilen.

5. Ikke fastgøre løse genstande i køretøjet

Den sidste fejl, som mange forældre begår, er ikke at fastspænde løse genstande. Løse genstande kan blive til projektiler under en ulykke og udgøre en alvorlig fare for alle i køretøjet – ikke kun børn . Så før du kører ud på vejen, skal du sørge for, at alle løse genstande placeret i bagagerummet eller et andet opbevaringsområde.

???? Ofte stillede spørgsmål og svar

???? Hvor høj skal et barn være for ikke at bruge autostol?

Et barn skal være mindst 135 cm højt og veje mindst 36 kg, før det kan køre sikkert uden autostol.

???? Hvornår må børn sidde på selepude uden ryglæn?

Når et barn når en er ca. 10 år og vejer mere end 25 kg, kan det sidde i en selepude uden ryglæn. En autostol eller selepude med ryglæn (i rigtig størrelse) vil dog være mere sikker.

???? Er det bedre at bruge en sele eller ISOFIX?

Begge dele er lige sikre, men ISOFIX er generelt lettere at bruge korrekt. Derfor er risikoen for brugerfejl højere mindre, hvis man fastspænder autostolen med bilens sele.

???? Er autostol lovpligtig?

Det er som udgangspunkt lovpligtigt at bruge en autostol til alle børn under 135 cm. Autostol er dog ikke lovpligtig (men stærkt anbefalet) under såkaldt “lejlighedsvis befordring over korte afstande” af børn på 3 år eller ældre i et køretøj som ikke føres af barnets mor eller far.

???? Kilder

Selv om vi har haft fat i hundredvis af autostole og føler os sikre på vores evner, er der behov for omfattende laboratorie- og kollisionstest for at give de bedste anbefalinger.

I Danmark har vi ikke nogen virksomheder, der udfører crash tests og analyser af autostole. Men vi er heldige at have to nabolande – som begge producerer biler – der har offentlige organisationer, som beskæftiger sig med den slags.

Nedenfor finder du vores kilder til dataene i vores artikler, og hvorfor vi bruger dem.

ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club)

ADAC er den tyske pendant til FDM i danmark. Foreningen blev oprettet i 1903 og har siden beskæftiget sig med alle tænkelige aspekter indenfor bil og transport.

ADAC er medlem af Euro NCAP og benytter deres laboratorier når de udfører crashtest.

Hvis du læser en artikel på Tænk eller FDM omkring autostole er det udelukkende data fra ADAC der benyttes.

Vil du læse mere hos ADAC? Så gå til deres sektion med autostole her.


VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut)

VTI i sverige har siden 60’erne arbejdet med at forbedre børns sikkerhed i biler.

VTI råder over et fuldt crashlab der kan teste autostole efter den nyeste EU certificering. ECE R129

VTI er bedst kendt for deres “Plus Test” certificering som er udviklet i samarbejde med VTI, NTF, Folksam, SIS og Volvo. Plus Test certificeringen går længere end ECE R129 certificeringen og

VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut)