Bedste Autostol 2023
+500 Testede Autostole

Vi har gjort det let at finde den rigtige autostol til jeres behov og ønsker.

Benytter du vores oversigt undgår du at jeres autostol dumper i crash test eller indeholder sundhedsskadelige stoffer.

Og vi hjælper dig med at finde en autostol der kan monteres i jeres bil, som opfylder jeres krav og som ikke koster en bondegård.

Klar til at finde den bedste autostol til jeres behov? Så gå til næste afsnit.

Hvad du skal kigge efter, når du køber en autostol

Selvom de fleste autostole ligner hinanden på overfladen, er der ganske betydelige forskelle under det polstrede ydre. Her er nogle af de ting, du skal overveje, når du kigger efter en autostol:

Type

Der findes tre hovedtyper af autostole: bagudvendte, fremadvendte og selepude. En bagudvendt autostol er lavet til små og lidt større børn, da de giver den bedste beskyttelse i tilfælde af en frontalkollision. En fremadvendt autostol er velegnet til ældre børn og førskolebørn, mens booster-sæder er beregnet til børn, der er vokset ud af deres autostol, men som endnu ikke er helt klar til at bruge bilens sæde.

Barnets alder og størrelse

Det er vigtigt at vælge en autostol, der passer til dit barns vægt og højde. Autostole tilhører kategoriseres efter tørrelser. De tre mest almindelige kategorier er:

  • Babyer fra 0 til 13 kg (nyfødt til ca. 15 måneder)
  • Børn på 9 til 18 kg (ca. 9 måneder til 4 år)
  • Børn på 15 til 36 kg (ca. 3½ til 11 år)

Barnets vægt er dog ikke eneste faktor, som spiller ind i bestemmelse af den bedste størrelse på autostolen. Højden er også vigtig, da et barn, der er for højt til sin autostol, måske ikke er ordentligt beskyttet i tilfælde af en ulykke. Her kategoriseres typisk efter disse tre intervaller:

  • Op til 90 cm
  • Fra 40 til 100 cm
  • Fra 95 til 135 cm

Bemærk, at kategorierne er lidt flydende, og at flere producenter benytter lidt andre klassificeringer eller overlapper hinanden.

Selvom barnets vægt er den mest udbredte målestok, er det mindst lige så vigtigt at tage hensyn til barnets højde, når du vælger autostol. Når barnets ører når op til toppen af autostolen, eller når dit barn vejer mere end autostolens maksimale vægtgrænse, er det tid til at opgradere til en større model. Du kan læse mere om kategorier og størrelser af autostole her.

Montering og brugervenlighed

Mange forældre vælger en autostol på baggrund af, hvor let den er at montere i bilen. Autostole skal installeres rigtigt for at fungere korrekt, og en autostol med let montering minimerer derfor risikoen for installationsfejl. Nogle autostole leveres med installationshjælpemidler som f.eks. en ISOFIX-indikatorer eller et indbygget lys, som gør det lettere at se, hvad man foretager sig.

Også andre ting (såsom justerbare stropper og spænder, der er lette at nå) kan gøre en stor forskel, når du forsøger at få dit barn ind og ud af sædet. Særligt babystole med rotationsmekanisme gør det meget lettere at tage barnet ind og ud af bilen.

Andre sæder til små børn har kroge eller magnetiske anordninger, der holder sikkerhedsselen fast i siden af stolen, så barnet ikke sidder på det. Enhver ejer af en babystol uden denne funktion ved, hvor besværligt det kan være at skulle finde sikkerhedsselen frem under en babynumse.

Sikkerhedsfunktioner

Det nok allervigtigste er de sikkerhedsfunktioner, som autostolen tilbyder. Autostole skal opfylde visse grundlæggende sikkerhedsstandarder, men nogle har yderligere sikkerhedsfunktioner, som kan være gavnlige. Hold øje med ting som beskyttelse mod sidekollision, justerbare nakkestøtter og stødabsorberbare sidevinger.

I Europa findes der to store organisationer, som tester sikkerheden på autostole: Tyske ADAC og den svenske Plus-test. Disse tests udføres ved hjælp af forskellige metoder, men begge er grundige og simulerer en række forskellige ulykkesscenarier. En autostol, der er blevet testet og godkendt af disse organisationer med en høj karakter, er generelt en god autostol.

Pris

Autostole kan koste alt fra omkring 1000 kr. til ca. 6.000 kr. eller mere. Det er vigtigt at finde en, der passer til dit budget, men som også giver god værdi for pengene.

Prisen afspejler nogle gange kvaliteten af de anvendte materialer eller antallet af sikkerhedselementer, der indgår. Det er dog ikke altid sådan, at de dyrere autostole nødvendigvis er de bedste – nogle gange er det blot et spørgsmål om at finde den rigtige stol til den rigtige pris.

Vægt og mobilitet

Nogle autostole er meget lette og lette at flytte fra den ene bil til den anden, mens andre er tungere og sværere at manøvrere. Hvis du ofte skal skifte autostol, eller hvis du rejser meget med dit barn, er det værd at overveje en lettere model.

Nogle autostole er udstyret med bærehåndtag eller stropper, der gør dem lettere at transportere, mens nogle få har indbyggede hjul, så barnet let kan transporteres rundt, uden at man skal have en barnevogn med på turen.

Kombinationen lav vægt og effektiv beskyttelse i en eventuel kollision koster dog. Hvis autostolen blot skal sidde i bilen det meste af tiden, er vægt og mobilitet måske ikke så vigtige faktorer. Men hvis du ofte skal flytte autostolen mellem biler eller bære den over længere afstande, kan en let model gøre livet lettere.

Barnets komfort

Sidst, men ikke mindst, er komfort en vigtig faktor, når du vælger autostol. Hvis dit barn vil tilbringe meget tid i sædet, er det vigtigt at sørge for, at det er komfortabelt. Både af hensyn til barnet selv, men også for at minimere risikoen for distraktion under kørslen.

Hold øje med ting som justerbar hovedstøtte, polstrede sæder og indbygget ventilationssystem. Mange autostole leveres også med et aftageligt og vaskbart betræk, hvilket er praktisk, hvis der sker spild eller andre uheld.

De bedste autostole er med andre ord dem, der tilbyder en god kombination af sikkerhed, komfort og bekvemmelighed til en overkommelig pris. Og det er netop hvad vi har forsøgt at finde til vores liste over de bedste autostole på markedet.

Sådan vurderer og udvælger vi de bedste autostole

Vores formål er at levere en objektiv evaluering af de autostole, som udbydes til salg. Vi har derfor grundigt gennemgået markedet af over 400 autostole i Danmark og udvalgt den som vi mener, bedst lever op til de fleste familiers behov

For at gøre dette har vi kigget på alle de ovenfor nævnte faktorer og vægtet de forskellige autostole i henhold til deres betydning. Det har resulteret i følgende vurderingskriterier:

For at udvælge vores top-picks har vi kigget på alle de ovennævnte faktorer og vejet dem efter deres betydning. Det har resulteret i følgende vurdering af de bedste autostole på markedet:

BeSafe Stretch: Den bedste af alle autostole til små og store børn

BeSafe Stretch er vores top-valg af flere grunde. For det første vokser den med dit barn fra blot 6 måneder og frem til han eller hun kan nøjes med en selepude.

Det betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om at købe en ny autostol, efterhånden som dit barn vokser. Samtidig har den god komfort og uovertrufne sikkerhedsfunktioner, som sikrer dit barn i tilfælde af en kollision.

Fleksibel og behagelig

BeSafe Stretch er en utrolig fleksibel autostol, hvilket betyder, at du kan justere den, når barnet vokser – helt op til 125 cm og 36 kg. Derudover er sædet yders komfortabelt med en blød og polstret sædeoverflade, der tilmed giver dit barn rigelig plads til at bevæge sig rundt, samtidig med at han eller hun er spændt sikkerhedsmæssigt forsvarligt fast.

Sikkerhedsfunktioner

Når det kommer til sikkerhed, er BeSafe Stretch i en klasse for sig selv. Stolen har et revolutionerende sikkerhedskoncept med en ekstern ramme, der sikrer dit barn i tilfælde af en ulykke. Derudover har sædet bestået verdens hårdeste kollisionstest, den svenske plus-test, med resultatet “very high level of safety”.

Og som om det ikke var nok, kommer sædet også med stødabsorberende materialer og konstruktion af sædets skal samt den ekstra sidekollisionsbeskyttelse SIP+, der nemt kan monteres på sædet.

Den måske vigtigste sikkerhedsfunktion er dog, at BeSafe Stretch tillader, at barnet sidder bagudvendt helt op til 7-års alderen. Det er vigtigt, fordi bagudvendte autostole er betydeligt sikrere end fremadvendte, da de beskytter barnets hoved, nakke og rygsøjle i tilfælde af en kollision. Mange andre autostole er kun konstrueret til, at barnet benytter en bagudvendt stol op til en alder af 3 eller 4 år, så BeSafe Stretch er et godt valg for forældre, der ønsker, at deres barn skal være så sikkert som muligt.

Komfortfunktioner

Ud over at være en sikker autostol er Stretch også yderst komfortabel for både barn og forældre. Sædet har en beskyttende, blød og justerbar hovedstøtte med en innovativ Dynamic Force Absorber™, der absorberer energien i tilfælde af en kollision. Derudover har sædet 5 tilbagelænings-positioner, så du kan finde den mest behagelige position for dit barn. Endelig gør de magnetiske bælteassistenter det nemt at få barnet ind og ud af sædet.

Med en vægt på blot 11,5 kilo er BeSafe Stretch nem at bære og flytte mellem to køretøjer, hvilket gør den til det perfekte valg for travle familier med to biler.

Med andre ord

Hvis du er på udkig efter en på alle måder god og sikker autostol, så kig ikke længere end BeSafe Stretch. Med sit unikke design og sine imponerende sikkerhedsfunktioner er BeSafe en alsidig autostol, som vil give dig ro i sindet, når du kører med dit barn. Stretch hører ikke blandt de allerbilligste, men dets lange levetid sparer dig penge på dan lange bane, og samtidig minimerer det indvirkningen på miljøet.

Bedste autostol til babyer (0-13 kg): Silver Cross Dream i-Size

Hvis du leder efter den bedste autostol til din baby, skal du ikke lede længere end Silver Cross Dream i-Size. Denne topmoderne model er en meget sikker autostol velegnet til babyer fra fødslen til ca. 15 måneder. Den har et væld af sikkerheds-, komfort- og bekvemmelighedsfunktioner, der helt sikkert vil appellere til både de nybagte forældre og barnet selv.

Fordele

  • Fordel 1
  • Fordel 2

Ulemper

  • Ulempe 1
  • Ulempe 2

Sikkerhed

Først og fremmest er Silver Cross Dream i-Size utrolig sikker. Den er udstyret med 4 lag sidekollisionsbeskyttelse samt en justerbar indsats til den nyfødte baby for ekstra beskyttelse. Den 5-punkts sikkerhedssele holder dit barn sikkert på plads, og hovedstøtten med 5 positioner kan justeres for at sikre, at dit barns hoved altid er korrekt støttet.

Silver Cross Dream i-Size er desuden blevet testvinder i 2020 hos ADAC for sikkerhed, håndterbarhed, ergonomi, vedligeholdelse og miljøvenlighed. Samme år blev den i Danmark kåret til bedst i test af FDM for autostole fra nyfødt og op til 3 år.

Komfort

Komfort er også en vigtig egenskab ved Silver Cross Dream i-Size. Autostolen er beklædt med superblødt og åndbart bambusstof uden skadelige kemikalier, der er naturligt antibakterielt, som sikrer, at dit barn forbliver køligt og komfortabelt selv på lange køreture. Kalechen med UV-filter beskytter desuden barnet mod solens stråler, mens selve autostolen er udstyret med god ventilation.

Brugervenlig

Silver Cross Dream i-Size er også utrolig nem at bruge. Autostolen kan installeres hurtigt og nemt ved hjælp af ISOFIX-forankringer (forudsætter tilkøb af ISOFIX-base) eller bilens sele, så den kan monteres i alle biler. Selve stolens 5-punkts sele kan desuden justeres med én hånd.

Kort sagt

Hvis du leder efter en god og sikker stol til din baby, behøver du ikke lede længere end til Silver Cross Dream i-Size. Denne gennemtænkte autostol har et væld af komfort- og bekvemmelighedsfunktioner. Med sine overlegne sikkerhedsfunktioner, det komfortable design og den nemme installation er Silver Cross Dream i-Size et rigtig godt valg til at holde din lille sikker og komfortabel på farten.

Bedste autostol til de lidt større børn (9-18 kg): Cybex Anoris T i-Size

Når det kommer til vores børns sikkerhed, vil vi alle have det bedste. Derfor er vi altid på udkig efter den perfekte løsning, når det kommer til autostole. Og vi tror, at vi har fundet det i Anoris T i-Size.

Det, der især adskiller Anoris fra andre autostole, er dens indbyggede airbag. Derudover giver sædets ergonomiske design optimal komfort for dit barn, mens Cybex’ unikke lineære sidekollisionssystem beskytter dit barns hoved og nakke i tilfælde af en sidekollision.

Hvorfor du har brug for en autostol med airbag

De fleste forældre vil gøre alt for passe godt på deres børn, og en af de bedste måder at gøre det på i bilen er at investere i en autostol med airbag. Bilens airbags er designet til at beskytte voksne i tilfælde af en ulykke, men de kan også gøre det samme for små børn. Derfor har Cybex’ autostol en indbygget airbag, som udløses i tilfælde af en kollision, hvilket giver dit barn et ekstra lag beskyttelse.

Hvad er lineær sidekollisionsbeskyttelse?

Lineær sidekollisionsbeskyttelse er et unikt sikkerhedssystem udviklet af Cybex, der beskytter dit barns hoved og hals i tilfælde af en sidekollision. Det fungerer ved at absorbere stødkræfterne tidligt, så dit barn ikke udsættes for kollisionens fulde energi.

Dette er en vigtig sikkerhedsfunktion, da sidekollisioner er særligt farlige for børn. Faktisk viser ulykkesdata, at de forekommer halvt så hyppigt som frontale sammenstød, men forårsager langt flere alvorlige kvæstelser.

Ergonomisk design

Ud over sikkerheden har Cybex Anoris et ergonomisk design, der giver optimal komfort for dit barn. Sædet er formet for at give støtte til dit barns hoved og nakke, og selen kan justeres for at give en god pasform. Det er også muligt at indstille sædet i højden samt tre liggestillinger, så du kan tilpasse autostolen til dit barns behov.

Med andre ord

Anoris T i-Size er uden sammenligning den bedste autostol til de lidt større børn på markedet i dag takket være det innovative indbyggede airbagkoncept, det ergonomiske design og det unikke lineære sidekollisionsbeskyttelsessystem. Samtidig er denne autostol designet op til 21 kilo. Hvis du leder efter en sikker og komfortabel autostol til et ban i alderen ca. 15 måneder til 6 år, er Anoris T i-Size derfor det ideelle valg.

Bedste autostol til store børn (15-36 kg): Cybex Solution M-Fix SL

Efterhånden som dit barn vokser, vokser også dets behov for en autostol, der kan give tilstrækkelig plads, sikkerhed og komfort. Cybex Solution er den ideelle autostol til børn i alderen 4-12 år, der vejer mellem 15-36 kg.

Maksimal sikkerhed i tilfælde af en kollision

I ligned med tidligere nævnte model til yngre børn, er også M-Fix SL udstyret med et avanceret sikkerhedssystem, der omfatter et optimeret lineær sidekollisionsbeskyttelsessystem (LSS). I tilfælde af en sidekollision absorberer LSS kollisionsenergien på et meget tidligt tidspunkt og beskytter dit barns hoved, skuldre og hofter mod kollisionen. Energien absorberes i en række af reaktioner konstrueret i beskyttende sidepuder sammen med skulder- og hovedbeskyttere. Derudover er nakkestøtten designet til aktivt at lede dit barns hoved i en sikker position.

Komfort på varme dage

På varme dage er det vigtigt at holde dit barn køligt og komfortabelt i autostolen for at undgå overophedning og generelt ubehag. Cybex Solution M-Fix SL har et integreret ventilationssystem, der understøtter en behagelig kropstemperatur ved at cirkulere luft rundt om dit barns krop. Dette sikrer, at dit barn forbliver køligt og behageligt selv på de varmeste sommerdage.

Den perfekte pasform

M-Fix SL har dertil en højdejusterbar nakkestøtte med hele 12 positioner, der nemt kan justeres for at give dit barn den perfekte pasform, efterhånden som det vokser. Dette sikrer ikke kun maksimal komfort, men maksimerer også sikkerheden ved at fastspænde barnet ordentligt i sædet. Det giver optimal beskyttelse af hoved og nakke i tilfælde af en kollision.

Med andre ord

Hvis du leder efter en sikker, komfortabel og prisbelønnet autostol til dit barn sidste tid i autostole, behøver du ikke lede længere end til Cybex Solution M-Fix SL. Denne models sikkerhedesfeatures bygger på nyeste forskning og teknologi, hvilket gør det til det ideelle valg for at få ro i sindet på landevejene. Samtidig gås der ikke på kompromis med komfort takket være autostolens ventilationssystem og højdejusterbare hovedstøtte.

Den ideelle autostol til dit barn er den, der passer til dets specifikke behov på dets nuværende udviklingsstadium. Alle mærker og modeller på markedet er godkendt efter minimumskrav, men nogle har ekstra funktioner, der kan give dit barn større sikkerhed og komfort.

Når du vælger autostol, skal du altid prioritere sikkerhed frem for alle andre overvejelser. Men hvis du er på udkig efter det bedste fra begge verdener, er Silver Cross Dream i-Size et rigtig god bud for barnets første tid i bilen. Til lidt større børn er Cybex Anoris T i-Size og Cybex Solution M-Fix SL egge to fremragende valg, der giver maksimal sikkerhed og komfort.

Vores klare vinder er dog BeSafe Stretch. Det er en fantastisk all-rounder med uovertrufne sikkerhedsfunktioner og komfort samt den ekstra fordel, at den kan vokse med dit barn i 6½ år. Hvis du er på udkig efter den bedste autostol på markedet, er BeSafe Stretch den, vi anbefaler.

???? Ofte Stillede Spørgsmål Og Svar

Herunder finder du nogle af de mest stillede spørgsmål og svar fra os. Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål? Så tøv ikke med at udfylde vores kontaktformular som du finder her.

???? Hvilken autostol er den sikreste på markedet?

Den sikreste autostol på markedet er Cybex Anoris T i-Size der fik en sjælden udemærkelse med 6 stjerner i den nyeste test fra ADAC i tyskland. Denne autostol har indbygget airbag.

???? Hvilken autostol er bedst til prisen?

Vores klare vinder er BeSafe Stretch. Det er en fantastisk all-rounder med uovertrufne sikkerhedsfunktioner og komfort samt den ekstra fordel, at den kan vokse med dit barn i 6½ år.

???? Hvad koster en autostol?

Autostole koster fra 500,- og opefter. De bedste til prisen ligger imellem 1.000 og 2.000,- og de mest avancerede og sikre koster op til 6.000,-

???? Kilder

Selvom vi føler os som eksperter i autostole og har haft flere hundrede af dem i hænderne kan vi ikke udføre vores arbejde uden omfattende laboratorie og crash test.

I Danmark har vi ikke nogle virksomheder der udfører crashtest og analyse af autostole, men vi har heldigvis to nabolande der producerer biler og som har offentlige organisationer der udfører netop dette.

Herunder kan du se vores kilder og hvorfor det er netop dem vi bruger når vi skal samle data til vores artikler.

ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club)

ADAC er den tyske pendant til FDM i danmark. Foreningen blev oprettet i 1903 og har siden beskæftiget sig med alle tænkelige aspekter indenfor bil og transport.

ADAC er medlem af Euro NCAP og benytter deres laboratorier når de udfører crashtest.

Hvis du læser en artikel på Tænk eller FDM omkring autostole er det udelukkende data fra ADAC der benyttes.

Vil du læse mere hos ADAC? Så gå til deres sektion med autostole her.


VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut)

VTI i sverige har siden 60’erne arbejdet med at forbedre børns sikkerhed i biler.

VTI råder over et fuldt crashlab der kan teste autostole efter den nyeste EU certificering. ECE R129

VTI er bedst kendt for deres “Plus Test” certificering som er udviklet i samarbejde med VTI, NTF, Folksam, SIS og Volvo. Plus Test certificeringen går længere end ECE R129 certificeringen og

VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut)