Autostol.dk

Hvornår skal man skifte til næste størrelse autostol?

Skift autostol størrelse

Det kan være svært at finde ud af, hvornår man skal skifte til næste størrelse autostol. Der findes mange tommelfingerregler, mere eller mindre korrekte, og da det forkerte valg kan få fatale følger, vil jeg med dette indlæg forsøge at slå fast, hvornår man skal og bør skifte sin autostol ud med en ny.

Skift fra 0-13 kg til 9-18 kg. autostolen

Flere og flere forældre oplever, at deres barn allerede i 5-6 måneders alderen vejer 9+ kg, og de mener så, at barnet skal over i næste størrelse stol. Lad mig med det samme slå fast: De fleste autostole kan bruges op til13 kg, og det er derfor meget sjældent, at en autostol bliver for lille til et barn i 5-6 måneders alderen. Har du købt en lille autostol, bør du købe en anden model, alternativt leje eller låne en autostol, indtil barnet er mindst 9 måneder.

Grunden til at det aldersmæssige er så vigtigt, er, at barnets nakke/ryg mv. ikke er stærk nok til at kunne sidde i 9-18 kgautostolen, før det er over 9 måneder. Det er først efter 9 måneder, at nakken/ryggen er udviklet nok til, at barnet kan sidde mere op, som det gør i 9-18 kgstolen. Det er derfor meget vigtigt, at barnet er blevet over 9 måneder, inden man skifter.

skift autostol - 0-13 kg.

Hovedreglen er:
2 ud af de 3 følgende punkter skal være opfyldt, før babystolen kan udskiftes:

1) Barnet sidder stabilt selv (nakke er stabil)
2) Barnet vejer over 9 kg
3) Barnet er over 9 måneder

Det anbefales dog ikke at skifte babystolen ud, hvis det er 1+2, der er opfyldt!

Det er ikke et lovkrav, at babystolen skiftes ud så snart 2 ud af 3 punkter er opfyldt. Barnet er bedst beskyttet i babystolen, så det gælder om at anvende den længst muligt.

Man skal udskifte sin autostol, hvis barnet bliver for langt eller vejer mere end den vægt, som autostolen er godkendt til.

Læs mere om autostolene i 9-18 kg klassen og hvad du her skal være opmærksom på.

Læs mere om autostolene i 9-36 kg klassen og hvad du her skal være opmærksom på.

 

Barnet græder og vil ikke sidde i 0-13 kg. autostolen

De fleste børn kommer ind i en periode med separationsangst, som oftest indtræder, når de er 7-9 måneder. Det er et dårligt tidspunkt, da det er et tidspunkt, hvor mange forældre skifter over til næste autostol.

Som forælder er det derfor let at få den opfattelse, at barnet græder, fordi det ikke kan være i babyautostolen, at det sidder dårligt eller noget i den stil. I langt de fleste tilfælde er det separationsangsten, der får barnet til at græde. Det skyldes, at barnet sidder bagudvendt i autostolen og derfor ikke se sin far og/eller mor.

I stedet for at skifte til næste størrelse autostol, kan det være en løsning at sætte et spejl op i bilen, så barnet kan se jer, eller at snakke ekstra meget med barnet. Det kan godt tage et par uger, men derefter (i de fleste tilfælde) er der ingen problemer, og babystolen kan bruges til barnet er 13-15 måneder.

Skift retning i en iSize godkendt stol

Ved autostolene godkendt efter de nye iSize regler skal du være opmærksom på, hvornår du vender barnet fra bagudvendt til fremadvendt. iSize stolene skal kunne bruges bagudvendt indtil barnet er mindst 15 mdr. – og det kan de! Men det betyder også, at du kan få en bøde/klip i kortet, hvis du bliver stoppet og du har vendt dit barn på 14 mdr. fremad.

For korrekt brug af iSize er bagudvendt indtil mindst 15 mdr.

Skift fra 9-18 kg til 15-36 kg. autostolen

Når barnet er kommet i 9-18 kg stolen, og den begynder at blive for lille, enten når ørerne når op til kanten af autostolen, eller barnet vejer mere end autostolen er godkendt til, er det tid til at se nærmere på 15-36 kg stolen. Det har således ingen betydning, om barnet bliver i 9-18 kg stolen til det er 3, 4 eller 5 år, så længe det vejer under 18 kg og ikke er for langt.

Den store forskel på 9-18 kg og 15-36 kg autostolen er, at i 15-36 kg stolen sidder barnet fast med bilens 3-punkt sele. For at kunne udløse bilens 3-punkt sele skal barnet veje mindst 15 kg, hvorfor du under ingen omstændigheder må skifte til 15-36 kg autostolen, før dit barn vejer mindst 15 kg.

Har du det modsatte problem, at dit barn vejer mere end 15 kg, men det kun er 2 år – ja, så kan det faktisk også være lidt problematisk at skifte til 15-36 kg stolen, selv om det er nødvendigt. Problemet er, at barnet selv kan spænde 3-punkt selen op, og man skal derfor være ekstra opmærksom på, om man har et “løst” barn på bagsædet.

Med lidt træning er det dog muligt at lære den 2-årige, at selen ikke må spændes op, men det kan dog godt tage et par uger.

Der er dog også lige det andet problem, som du skal være opmærksom på. Når barnet sidder fast med biles 3-punktsele, er det meget vigtigt, at barnet sidder korrekt med selen. Dvs. den er over hoften og ned over skulderen og tæt ind til kroppen. Det er således meget vigtigt, at dit barn forstår det, da autostolen og selen ellers ikke beskytter dit barn korrekt.

Hvis dit barn er under 3 år gammel, kan det være svært, at få det til at sidde korrekt og stille i stolen og du bør finde andre alternativer. Brug Autostol guiden og se de stole du kan bruge.

Se priser og modeller på 15-36 kg. autostole

Barnet er nu over 135 cm

Når barnet bliver over 135 cm. er det ikke længere et lovkrav, at der skal bruges autostole eller selepuder. Man mener, at barnet er stort nok til, at kunne sidde med bilens 3-punktsele uden at blive hævet op fra bilens sæde.

Mange tror, at efter 15-36 kg. autostolen, skal barnet nu sidde på en selepude (men selepuden kunne man ha’ brugt i stedet for 15-36 kg. autostolen.) Men hvis du ikke synes, at barnet sidder højt nok i jeres bil, kan en selepude uden ryglæn godt anvendes, men altså ikke et lovkrav.

De fleste børn er 135 cm i en alder af 10-12 år, men lange børn, kan allerede i en tidlig alder (5-7 år) nå op over de 135 cm og så vil jeg ikke anbefale, at sætte barnet i bilen uden autostol. Hvis 15-36 kg. autostolen stadig er høj nok i ryggen, vil jeg lade barnet sidde i den og derved få gælde af sidebeskyttelsen, som autostolen yder.

177 kommentarer

 1. Jeg har en søn på 2,5 år som er 100 cm høj og vejer 17 kg. Dvs vi skal have ny stol.
  Jeg håber du kan give et par idéer. Jeg er ikke tryg ved at skulle sætte ham med bilens sele, og vil derfor gerne finde en stol hvor han bliver spændt fast med autostolens sele/pude. Kan intet finde under kategorien 15-36 kg.
  Så var min idé at finde en stol optil 22 eller 25 kg. De ser bare ud til at være bagudvendt, og det er der ikke plads til i vores bil, hvis der også skal være plads til far og mors lange ben.
  Kan du anbefale en autostol til os?
  Mvh Signe

  1. Hej Signe,

   Nej det findes der ikke mange modeller af – der findes et par enkelte modeller, men de er ikke på markedet mere og derfor skal i være heldige at finde en brugt.

   Römer Advansafix 2 – den kunne bruges med 5-punktsele indtil 25 kg, men de nye modeller har kun op til 18 kg. Så i skal finde en brugt.

   Ellers er der også Britax Two-way Elite. Den er ikke testet – men har seler indtil 25 kg.

   Mvh

 2. Hej Kristian.
  Vores søn er en ordentlig krabat på 6 måneder og 12,6 kg.
  Vi er altså tæt på, at autostolen ikke længere er tilstrækkelig.
  Han er langt fra at kunne sidde stabilt selv.
  Vi er generelt tilhængere at skift så sent som muligt. Vores første søn sad i babyautostol til han var 18 måneder.
  Vi har en Cybex izi x 2 Combi som næste stol.
  Den er han vel for lille til?
  Hvad gør vi, når han inden længe rammer 13 kg?

  Hilsen Vivian.

   1. Hej Kristian. Ups jo… det er selvfølgelig en BeSafe, vi har som næste stol.

    Den nuværende er en Cybex Aton model.

    1. Hej Vivian,

     Det giver mere mening 🙂

     Jamen den må han sidde i, bagudvendt, fra 6 mdr. – så når han er så stor, så vil han godt kunne være i den. I må bare ikke vende den fremad endnu.

     Mvh

 3. Hej. Jeg skal lige høre. Jeg har en veninde med en søn på 5 mdr som er 74 lang. Hun mener at han er for lang til at sidde bagud vendt. Men mener jeg har læst et sted at børnene skal være 9 mdr inden de må sidde forud vendt. Hvad er reglerne om dette?

  Hilsen Tina

 4. Hej Kristian,

  Min datter er 15 måneder gammel, og vejer kun 7,7 kg og er derfor spinkel. Hun er 78,5 cm lang.

  Vi har en Cybex Aton Q, og når jeg læser FDMs test af autostole fra 2016, så står længden af denne til 45-75 cm. Jeg antager der er tale om barnets længde.

  Hendes fødder stikker ud og rammer bagsædet, men jeg er meget i tvivl om det er for tidligt at skifte. Punkt 1 og 3 i din artikel er opfyldt, men ikke punkt 2. Samtidig er hun for let til at skifte til en stol, som gælder for 9-18 kg.

  Jeg håber du har et godt råd til os?

  På forhånd tak og god weekend.

  Med venlig hilsen
  Jimmi

 5. Hej Kristian

  Min søn på godt 4 år er et lille nips, der kun svinger mellem at veje 14,5 og 15 kg (almindeligt påklædt). Han sidder derfor i vores bil stadig i en 9-18 kg stol. Hans mormor og morfar henter dog en gang imellem fra børnehave, og de glæder sig meget til at kunne hente med bil på en autopude i stedet for at gå hjem til fods. De spørger os om ikke de 14,5-15 kg er nok. Min tanke som ingeniør er, at der selvfølgelig må være indlagt noget sikkerhedsmargin i selen, når man laver sådan en retningslinje, så måske har de ret, men jeg ønsker samtidig på ingen måde at gå på kompromis med min søns sikkerhed. Har du nogen anelse om/holdning til, hvorvidt man kan tillade sig at afrunde, eller om 15,0 kg er absolut minimum…?

  Mvh
  Anette

 6. Hej. Vi har en “stor” dreng på snart 3 år, der er ca. 100 cm. høj og vejer 17-18 kilo. Vi har kig på en Britax Römer Kidfix XP SICT Selestol, som jo passer mht. højde og vægt, men de skriver, at barnet skal være 4+ for at bruge den. Hvordan forholder man sig til det? Han sidder i dag i en bagudvendt Besafe Izi Plus, men er virkelig ved at være for stor til den, og vi ville foretrække at have ham i en forudvendt stol snart (ligesom hans søster), så de begge kan sidde på bagsædet 🙂

  På forhånd mange tak,
  Anne-Marie

 7. Hej,
  Jeg har en søn på 8 mdr, som vejer 11 kg, og som er meget lang i livet. Hans skuldre når op over den øverste indstilling på selerne i babyautostolen, men hovedet stikker ikke op over kanten. Er det så ok at køre med ham i stolen? Vi har en Maxi Cosi Pebble Plus, som var den længste på markedet, når vi ikke havde isofix.
  Vh Marie

 8. Hej,
  Vi står og skal have bil nr 2, dertil skal der indkøbes ekstra/nye autostole. Vi har pt en lille bil og skal nu have en st. Car.
  Vi har to piger på hhv 3 år (ca 105cm, 16,5kg) og 5 år (ca 120cm, ca 19kg), de nuværende autostole i den lille bil er hhv cybex pallas 2-fix og solution m-fix. Begge piger har lange ben og en lang overkrop. Den yngste havde en sirona, men kunne slet ikke være i den allerede da hun var lidt over 2 år, hvor det også passede med at den ældste næsten nåede taget i den lille bil, når hun sad i 2-fix’en.
  Jeg overvejer at købe 2x solution m-fix, men har også fået øje på römer britax evolva 123 SL SICT. Jeg synes dog at deres stol ser lille ud og at isofix systemet er lidt bøvlet ift cybex. Jeg er dog i tvivl om den yngste er klar til at skifte fra mavepude til 3-punktssele og om hun er sikker med en 3 punktssele. Vi er rigtig glade for mavepuden, men 2-fixen er bare høj i sædet og derfor upraktisk hvis vi allerede skal skifte en så ny dyr stol ud til næste sommer.

  PFT 🙂
  En lettere forvirret mor

 9. Hej jeg er i tvivl om hvilken autostol min datter skal i næst, hun bliver kun 2 til marts (hun er 21mdr) men hun er en stor pige på 91cm og 15.1kg. Hun har pt en Concord reverso, men hun sidder klemt og kommer hele tiden til at side skævt da hun er lidt stor, vi har kigget på på en cypex solution X-Fix tror jeg det var, men er det et ok valg?

  Mvh Terese

  1. Hej Terese,

   Har i taget alt ud af stolen, så den passer til hende?
   For den er jo til 23 kg og der burde således være god plads i den. Så tror mere hun ser klemt ud – ikke at hun er det.

   Stolen er som sådan et godt nok valg.

   Men ellers vil jeg sige, at hun skal i en anden stol med 5-punktsele. Det er lige tidlig nok, at komme over i en stol med 3-punktsele. Det er nemlig meget vigtigt, at hun sidder korrekt og det tvivler jeg på hun kan.
   Mvh

 10. Hej
  Vi har et lidt underligt problem. Selen til vores Maxi Cosi Axissfix er snart for kort/lille til vores søn på 21 måneder. Han vejer lige over 14 kilo. Har I hørt om det problem før? Nok er han i god stand, meeeeen….

  Mvh. Marie

 11. Hej.
  Jeg har en datter der på trods af at hun er 17 mdr stadig ikke vejer over 9 kg (vejer 8,7 kg)
  Hun kan egentlig stadig passe sin baby autostol, så den sidder hun selvfølgelig i.
  Kan du anbefale hvilken stol vi bør købe som ikke koster en halv arm? ?
  Mvh. Tina

     1. Hej Kristian.
      Ja vi har isofix. Jeg er ikke meget for forudvendt stol.
      Kan vi med god samvittighed lade hende sidde i sin baby autostol indtil hun lander på de magiske 9 kg?

 12. Hej.
  Hvornår er barnet for langt til at sidde i den første autostol? Min søns ben er lidt bukkede, men hovedet er ikke op til kanten endnu.
  Hilsen Katrine

  1. Hej Katrine,

   Så er der god plads. Det er lige meget med benene.
   Men når vægten er tæt på stolens vægtgrænse eller selerne kommer et stykke nede fra ryggen, så er det på tide, at skifte til næste størrelse.

   Mvh

 13. Hej
  Jeg har en datter på 6 mdr hun vejer 7,5 kg.
  Vi har en maxi cosi milofix autostol. Den er bagudvendt med isofix. Men der står den Må være bagudvendt 0-9kg og 9-18kg fremadvendt.
  Men skal stolen så vendes rundt når hun vejer 9 kg eller Må vi lade hende sidde bagudvendt længere tid/over 9kg?
  Mvh Nadja

 14. Hej, jeg har to piger: N på 3,5 år og E på 13 mdr.
  N vejer 15 kilo – hun er høj og slank … Hendes hår går liiiiige lidt over autostolkanten (Juno Fix – 9-18 kg) … Hun har intet problem med hendes autostol heldigvis, men jeg har tit været i tvivl om hvornår jeg mon skal skifte. Jeg har overvejet en Cybex Solution x2-fix til hende. Spørgsmålet er om det er for tidligt og jeg skal vente til hun er de 4 år eller om det er på tide?

  E er som sagt 13 mdr, ..hun vejer præcis 9,1 og er ca. 86 cm… bruger stadig sin baby-autostol (0-13) og hendes ben stikker (mega meget) ud. Jeg overvejede at rykke hende til N’s autostol (Juno Fix), men ved ikke om hun er for lille til den?
  Tak på forhånd 🙂

  1. Hej Ema,

   Hende på 3,5 kan sagtens sidde i den lidt endnu. Det er først når toppen af ørene går op til kanten, så skal du skifte stol.
   Så det er måske 5-6 mdr. endnu – måske længere. Hold hende i den så længe du kan og max til hårtoppen eller 18 kg. Derefter kan du godt købe en solution, hvis den står godt på jeres sæder.

   E kan godt være i den anden lidt endnu. Det har ingen betydning, at hendes ben stikker ud. Jeg vil lade hende sidde i den til hun vejer ca 11 kg. og først der rykke hende over i den større eller omkring den tid, hvor N kommer i næste størrelse.

   Men lige pt. vil jeg ikke flytte dem.

   Mvh

 15. Hej. Vi har en søn på snart 2 år til november, han har en vægt lige pt. på 18.5 kg og kraftig bygget. hvilken autostol vil du anbefale vi skal bruge? Tænker bare om den grupper der hedder 15-36 kg. ikke er for tidlig i forhold til hans alder på knap 2 år? på forhån tak.

 16. Hej

  Min søn bliver 3 år til december. Han er en stor dreng, som vejer 15 kg og er 97 cm høj. Han er vokset ud af sin 9-18 kg. cybex juno stol.

  Vi har også cybex pallads stolene som hedder 9-36 kg. Han er blevet så stor, at boksen stort set ikke kan sidde på længere og han irriteres over den.

  Grundet et trafikuheld skal vi have ny autostol til ham, jeg er blot i tvivl om han er gammel nok til at sidde i en stol kun spændt fast med bilens sele, fx. cybex solution. Jeg er klar over han har vægten og højden til det, og han åbner ikke bilens sele. Grunden til jeg er i tvivl er, at der flere steder står, at 15-36 kg. stolene er fra 4 år af og det er han jo langt fra.

  1. Hej Mette,

   Alderen er mest kun en vejledning. Det er vægten der tæller og så om barnet forstå, at sidde korrekt med bilens sele.

   I jeres Pallas må han heller ikke sidde med mavepuden når han vejer de 15/18 kg, så den vil alligevel snart ryge.

   En solution er et udmærket valg. Men prøv lige hvilepositionen når i har den i bilen (inden i køber den) ikke alle synes den er alt for god.

   Mvh

 17. Hejsa
  Vi skal på ferie om et par uger. Vores datter vejer ret præcist 9 kg. og er 7,5 måned gammel.
  Vi skal leje bil på destinationen, og derfor også autostol. Der er mulighed for at leje autostol for henholdsvis 3-9 kg. og 9-18 kg.
  Vi er lidt usikre på, hvilken kategori, vi skal vælge.
  Hun kan ikke sidde helt selv endnu.
  Er det bedst at vælge 3-9 kg. eller 9-18 kg.?
  Mvh. Lasse

 18. Hej, jeg har en søn på 2 år og 4 mdr – han vejer nu 18,8kg og er ca 98 cm høj. Han er i vinters vokset ud af maxi-cosi axissfix (selerne kom nede fra plus han kunne åbne selerne). Han har siden siddet i hhv Recaro Monza Nova og Cybex Pallas 2 fix (2 biler) med puden foran i begge modeller og det er vi super glade for – men bør vi fjerne puderne nu han har rundet de 18kg? – synes bare stadig han er ung!

 19. Hej Kristian

  Vores datter fylder 1år om en uge og sidder stadig i sin babyautostol, en Römer baby-safe plus ll. Hun vejer nemlig kun 8,2kg og har svært ved at tage på. Men toppen af hendes hoved er 1cm fra kanten af autostolen. Er babyautostolen så stadig okay for hende at sidde i? For hun må vel ikke komme over i den næste størrelse, før hun vejer over 9kg?
  Hun har siddet stabilt selv i 3-4mdr nu, hvis det har nogen betydning.

  1. Hej Anne,

   Det kommer lidt an på, hvordan selerne sidder?
   Men hun vil sagtens kunne sidde den noget tid endnu. Vores børn sad i deres babystol til de var 14½-15 mdr. så det er ikke et problem.

   Men hvis i køber en af de nye i-size stole, så vil hun faktisk godt kunne flyttes over i sådan en nu, hvis i bare stadig har hende bagduvendt.

   Mvh

 20. Hej..
  Jeg har en dreng på 7 år som vejer 35 kg. Han er 129 cm. Min udfordring er når han vejer 36 kg men ikke er 135 cm høj endnu??
  Hvad gør jeg for at sikre ham indtil han kan sidde uden stol osv.?
  Han sidder nu i en Cybrex stol, der kan tilpasses ham i højden.
  Vh. Sussi

 21. Min datter er en stor baby på 13mdr,og vejer 14/15kg. Vi har lige nu en 0-18kg autostol, men selerne begynder at stramme, især når hun har en lidt tyk trøje på. Hvilken stol skal jeg vælge? Mvh

  1. Hej Julie,

   Jeg ville vælge en af de autostole, der er bagudvendt op til 25 kg som fx Besafe Plus eller en anden bagudvendt stol.

   Ellers er i nødt til, at finde en fremadvendt stol.

   Hvad er i selv mest til? Så kommer jeg lige med lidt forskellige.

   Mvh

   1. Super.. det vil jeg meget gerne kigge på..

    Jeg har hørt at de mest sikre er de bagudvendte, så det tænker jeg, at jeg gerne vil som udgangspunkt 🙂 Ellers må jeg også indrømme at prisen spiller lidt ind 😉

    Tak for svar 😀

    Mvh

   2. Hej Krisitan

    Troede jeg havde svaret dig, men beskeden må være blevet væk.

    Det mest sikre er vel bagudvendt, men jeg synes det virker til, at hun har svært ved at have benene der.

    Må ærligt indrømme at økonomien også spiller ind her, så hvis det ikke er den dyreste, ville jeg blive endnu mere glad 🙂

    Tak for svaret.

    Mvh Julie

 22. Hej.

  Vi har en datter på 2 år, som vejer 10 kg. Hun har indtil nu siddet i en Britax Römer Baby-Safe plus SHR II med ISOFIX base. Hun er ikke så stor, så hendes hoved går ikke over kanten endnu, men hendes ben er ret bøjede, når hun sidder bagudvendt.

  Bør vi skifte nu, eller kan vi vente?

  De bedste hilsner

  Signe

 23. Jeg har en stor dreng der lige er blevet 7år, han er 140cm og vejer 39kg, er der ingen autostol efter gruppe 3? Jeg synes han er for “lille” til kun at sidde i 3 punkt sele, og sover jo også stadig mange gange når vi køre på tur. Synes den er uundværlig, men når han sidder helt oprejst, går skulderne på hovedstøtterne.
  Findes der et alternativ? Og SKAL han ud af den når han er over 36kg?
  Synes det var et problem han skulle så hurtig ud af 5punktselen pga vægten, men ikke skal skulle sidde i autostol som 7 årig, synes jeg også er alt for tidligt :s

  1. Hej Maria,

   Ja efter 36 kg skal han ud. Det er ikke sikkert i stolen.

   Du kan evt sætte ham på en selepude uden ryglæn, hvis ikke han we høj nok til sele. Ellers er han bedre beskyttet i den alm sele uden stol.

   Og så kan han evt få en støtte om halsen, så hovedet ikke falder helt ned.

   Mvh

 24. Hejsa

  Jeg har lige købt en Recaro zero 1.
  Du skriver man får en bøde/klip hvis man vender barnet fremad før de 15 mdr. I i-size stolene.

  Kan jeg så ikke vende denne stol når barnet er 10 mdr. Hvis jeg har lyst?

  Kh Trine

 25. Hej
  Jeg har delvist fået svar på min søgen via dine råd på denne gode tråd – men et andet spørgsmål og tvivl kommer så deraf. Vores søn er 2 1/2 år og har lige passeret 15 kg. Vi har ham i en Britax Rømer Safefix 9-18, hvilket vi som sådan er meget glade for – bortset fra at han er så stærk at han selv kan åbne låsen på 5-punkt selen, hvilket han synes er en fest. Vi har derfor tænkt at skifte til en 9-18 kg stol med pude, der bruger bilens sele. Men vi har også en Britax kidfix sict xpad 15-36, som vi havde tænkt på, men alligevel synes han er lidt for lille til. Jeg kam læse af dine svar, at denne nok vil være en dårlig ide, når nu han er så lille og sikkert vil forsøge at komme ud af selen. Men hvilken af de to andre ville du anbefale? Og har du et godt tip til at det med at kunne åbne 5 punkts selen, for jeg vil faktisk helst have ham i Safefix’en. Jeg har hørt om flere der har problemer med at få dets bærn til at gide puden – og han har allerede forsøgt at pille ved selen om puden. Håber du kan give et godt råd.
  Hilsen Maria

  1. Hej Maria,

   Puha.. Det er ikke sjovt når de åbner selerne.

   Har i prøver at stoppe blive og sige den ikke kan køre? Og evt tage ham ud af bilen og gå med den ene voksen og lade den anden køre “væk” så han på sen måde lære, at der er en konsekvens ved, at åben selen?

   Jeg ville nok prøve ovenstående og så sætte ham i en Römer advansafix som har 5- punktsele indtil 25 kg. For tror han vil kravle ud af 3-punktsele i jeres 15-36 kg stol.

   Mvh

 26. Hej vores datter på 3,5 måned vejer nu 8 kg. Vi har en recardo stol der går til 9 kg og er nu i tvivl om hvad vi skal gøre når hun rammer de 9 kg. Der er jo lang tid til hun kan sidde selv.

 27. Hej

  Vi har den udfordring at vores datter er 11 mdr., men vejer kun 8 kg. Hun sidder lige pt i en Recaro, som jeg ved er lille i størrelsen.

  Min bil er en tredørs, så har indtil videre være nødt til at sætte hende på forsædet, med selen. Men hun er nu så lang at hun sparker fra så hele autostolen rykker sig, det er jo bestemt ikke længere sikkert.
  Hvad anbefaler i? Kan vi skifte til en 9-18 kg. eller 9-36 kg, på trods af at hun endnu ikke vejer de 9 kg.?

  Hun har kunnet sidde selv siden hun var 6 mdr.

  Som sagt har jeg en tredørs, og tænker at en bagudvendt stol på bagsædet er udelukket, da jeg jo ikke kan få stolen ud eller ind.

  Vh Ann-Charlott

 28. Min datter er født 10 uger for tidligt. Hun er nu 8 mdr., men reelt burde hun “kun” have været 5,5 måned. Hu er meget tæt på gennemsnitsstørrelsen (både højde og vægt) for børn, der blev født samtidig med hende, men til termin. Størrelsesmæssigt vejer hun ca. 8 kg.,så hun er ikke helt klar til at skifte stol endnu. Hun kan ikke sidde frit og ustøttet, men hun sidder fint støttet.

  Når hun runder 9 kg, er jeg i tvivl om, om jeg skal gå efter hendes egentlige, fysiske alder (som til den tid nok også vil være ca. 9 mdr.), eller om jeg i stedet skal gå efter 9 mdr. fra hendes terminsdato – til den tid vil hun være et ret stort barn, men det er ikke sikkert, at motorikken er fulgt helt med.

  Hvad er jeres råd til det?

  1. Hej Kathrina,

   Det kommer meget an på, hvilken stol i vil sætte hende over ?

   Hvis det er en bagudvendt (fx en isize stol) har det ikke den store betydning, men hvis det er en fremadvendt, så skal hun kunne sidde selv og du skal regne din termins dato – da hun jo mangler 10 ugers udvikling, da hun kom ud.

   Mvh

   1. Hej Kristian

    Tak for svar. Det skulle helt klart stadig være en bagudvendt – men jeg læste bare, at det var vigtigt, at de både vejede 9 kg OG var “fysisk” 9 mdr., når man satte dem i en 9-mdrs-stol. Fra dit indlæg her forstod jeg, at grænsen hed 15 mdr. på forudvendt/bagudvendt https://autostol.dk/blog/nyt-om-autostol-reglerne-bagudvendt-indtil-15-mdr-vedtaget-i-size/.

    Jeg overvejer en stol, der kan bruges så længe som muligt, måske op til 36 kg. Men som kan vendes, så hun først sidder bagudvendt (indtil 15 mdr.) og derefter kan vendes fremad. Men størrelsesmæssigt kan det blive et problem, hvis jeg skal vente, til hendes “egentlige” fødselsdag er 9 mdr., for til den tid vil hun nok veje et godt stykke over 9 kg.

    Vh Kathrina

    1. Hej Kathrina,

     Sådan bliver det på sigt – altså bagudvendt indtil 15 mdr. Det gælder i dag kun, hvis man køber en isize stol. Så skal barnet sidde bagudvendt til 15 mdr. Køber man en af de gamle stole er det 9 mdr. og 9 kilo.

     Hvilket stol har i nu? For de fleste babystole går til 13 kg – så der burde være masser af plads. Man SKAL ikke skifte stol ved 9 mdr. Man kan gøre det. Vores søn sad i babystolen til han var 14½ mdr.

     Der findes ingen stole pt. der opfylder dit krav. Du kan få bagudvendt til 15 mdr. (og helt til 4 år) men hvor du kan vende stolen når barnet er 15 mdr. Det kan du med de nye isize.

     Men du bliver nødt til, at købe en ny stol fra 15-36 kg. når den tid kommer.

     Mvh

 29. Hej Kristian,

  Jeg er lidt i tvivl om vi bør skifte autostol til min søn på 8,5 måned. Han vejer et sted mellem 8,6kg og 9kg. Han er omkring 74cm lang. Han kan godt sidde selv og er generelt ret stærk, men han sætter sig ikke op selv.

  Han er begyndt at side meget foroverbøjet (ved ikke om det bare er fordi han er så nysgerrig) og selerne starter ca. 5 cm under skulderen. Hovedet når ikke over kanten af stolen, der er nogle cm endnu til det sker. Problemet er mest selerne. Jeg synes, det er svært at spænde ham ordentligt fast. Jeg vil ikke stramme selerne for meget, for så ligner det faktisk at de trækker ham frem og strammer over skuldrene. På den anden siden skal de jo også strammes nok.

  Lige nu har vi en Recaro Privia og vi overvejer at skifte til en Concord Reverso (evt. Plus ved ikke lige hvad forskellen er).

  Hvad vil du anbefale os?

  Med venlig hilsen
  Anna Emilie

  1. Hej Anna,

   Jeg vil sætter ham over i en anden bagudvendt stol, der går op til 18 eller 105 cm. En af de nye isize som Reverso Plus eller en af de andre. Så længe i har ham bagudvendt, er der ingen problemer i, at sætte ham over i en anden størrelse stol.

   Plus er den nye model, som har været med i plustesten i Sverige og har fået et par enkelte ændringer – så ikke den store forskel.

   Jeg vil anbefale jer, at sætte ham i næste størrelse stol, så længe den er bagudvendt.

   Mvh

   1. Hej Kristian,

    Tusind tak for svaret.

    Lige et ekstra spørgsmål. Jeg er lidt i tvivl om jeg skal købe en Plus eller ikke. Det er jo ikke Plus modellen der er teste i fx ADAC eller Tænk. Kan jeg regne med at Plus lever op til det samme også i forbindelse med fx skadelige stoffer.

    Med venlig hilsen
    Anna Emilie

    1. Og er der en anden model du hellere vil anbefale?

     Jeg kan godt lige det med at den går fra 0 til 105cm, er bagud vendt og muligheden for at lægge den lidt tilbage.

     1. Ikke når den skal være 100% bagudvendt. Så synes jeg denne er rigtig smart og nemt at installere.

      Der er andre på det svenske markedet, men det er ikke så nemt, at prøve dem i butikkerne, så medmindre du vil køre ned til Lena i Næstved – så vil jeg vælge reverso.

      Mvh

    2. Hej Anne,

     Nej det er det ikke – det er den alm model.

     Concord siger de ikke har lavet ændringer i stoffet mv. så vil mene, at du godt kan være sikker.

     På den anden side skulle de heller ikke ha ændret noget stort på stolen, så den alm. model også skulle kunne klare Plustesten.

     Hvis du går meget om op i de skadeligestoffer, så ville jeg vælge den alm. model (som også er billigere).

     Mvh

 30. Min 4-årige søn på ca. 105 cm. er ved at være for lang til sin 9-18 kg. autostol (Cybex), men han vejer samtidigt kun 14 kg (med tøj). Hans hoved stikker på nuværende tidspunkt op over kanten på stolen sådan at stolekanten ca. går ham til 1 cm. under øret. Vi har forsøgt at trække stoleskiftet lidt for at se, om han ikke blev tung nok, men spørgsmålet er hvornår det bliver farligt at sidde i 8-18kg. stolen – hvor meget må hovedet stikke op?

  Bør vi i følge Jer afvente, er vi tvungen ud i en dyr løsning med en ny midlertidig stol eller findes der stole i 15-36 kg. klassen, som tillader en lidt lavere vægt?

  1. Hej Helle,

   Det er da lidt træls, at han ikke lige kan tage det sidste kilo på :0(

   Man siger jo, at toppen af stolen må gå til toppen af øret -så hvis i allerede er 1 cm under øret skal han over i en anden stol.

   Der er denne fra Römer https://autostol.dk/model/romer-advansafix-ii-sict/ (som jeg ikke har fået skrevet om endnu), men den har 5-punktsele op til 25 kg og kan bruges med bilens 3-punktsele indtil 36 kg. Så det er måske en mulighed.

   Mvh

 31. Hej, vores dreng er 2 1/2 år, vejer 14,4kg om morgenen uden tøj eller ble på og han er 99cm høj. Vi vil gerne skifte til en Cybex Solution X2-fix, men er lidt usikre om, hvornår vi skal veje ham, for at vide, at vi er nået til 15kg grænsen. Det vejer han nemlig, når han har tøj på og har spist noget, og helt sikkert med overtøj på.
  Jeg håber i kan hjælpe os, på forhånd tak!
  Vh, Nicole

  1. Hej Nicole,

   Hvorfor vil i gerne skifte?

   Det giver ingen mening, at sætte ham over i den næste størrelse stol når han ikke er ældre.

   Ikke nok med vægten er lige på grænsen, så er han heller ikke gammel nok til, at kunne forstå, hvodan han skal sidde med selen.

   Mvh

 32. Min søn er 5 mdr, 72 cm lang og vejer 7,5 kg.
  Han sidder i en Maxi Cosi. Selerne kommer 2-3 cm nede bag ryggen.
  Der er stadig lang vej til toppen af stolen og lang vej til 9 kg.
  Men hvordan med selerne kommer så langt ned bag ryggen?
  Den næste bagudvendte stol har jeg købt Axkid Minikid, men den er jo stadig alt for stor?

  1. Hej Mette,

   Har i fjernet babyindsatsen? og hvilken model Maxi Cosi sidder han i?

   Så længe han sidder bagudvendt, er det ikke så vigtigt det med, at selerne komme nede bagfra.

   Men lige så snart han rammer 9 kg. vil jeg sætte ham i Axkid Minikid, da han så stadig sidder bagudvendt.

   Mvh

 33. Vores tvillingepiger er snart 17 måneder men vejer kun 8 kg, må de godt rykke op i en 9-18 kg autostol selvom de vejer for lidt?

  1. Hej Louise,

   Er det fordi de er blevet for lange eller hvorfor vil i flytte dem?

   Vil i skifte til en fremadvendt eller bagudvendt?

   Jeg vil lade dem blive hvor de er nu – hvis der er plads.

   De vejer ikke helt nok til, at kunne komme i næste størrelse – medmindre i køber en bagudvendt stol som Maxi Cosi 2way Pearl eller Axissfix.

   Mvh

 34. Jeg har en datter på 2 år som vejer 15 kg. Hun sidder i en Recaro 9-18kg med 5-pkt sele – men er meget klemt. Hendes hoved går ikke op over kanten endnu – men hun sidder meget ubehageligt.

  Jeg har læst og læst, men kan ikke finde ud af, om det er ok at skfite hende til en større 15-36 kg. Jeg er ret sikker på, at hun ikke vil åbne selen.

  Hvad siger du?

  1. Hej Luisa,

   Hvordan sidder hun i autostolen i en termojakke? For i må endelig ikke se på det når hun har en stor vinterjakke på. Hvordan sidder hun ubehageligt? Er selerne trukket helt op?

   Når hun vejer 15 kg. vil det være okay, at skifte stol, men jeg ville ikke selv gøre det. For det er livsvigtigt, at hun sidder korrekt, da selen fra bilen ellers kan ødelægge hendes organer eller skære hende op ved en kollision.

   Mvh

   1. Hej.

    Tak for dit input. Hun er en stor pige, så hun sidder klemt i den, selv når hun ikke har overtøj på…

    Mvh Luisa

 35. hej jeg har en søn på 7 år og han vejer 26 kg. Lige nu har jeg en autostol der går fra 9-36 kg med 5 punktsele. Mit spørgsmål er. Er han for stor til at sidde med 5 punktsele? Er det bedre at skifte til en autostol hvor han bruger bilens 3 punktsele? Mvh Ditte

  1. Hej Ditte,

   Hvilken stol er det han sidder i med 5-punktsele???
   For de fleste 9-36 kg. stole kræver, at man skifter 5-punktselen ud når barnet vejer 15+ kg. og i stedet anvender bilens 3-punktsele.

   Normalt er selerne i 9-36 kg. stolene kun lavet til, at sikre børn op til 15 kg.

   Hvis i køre galt med 65 km/t vil jeres søn veje 500 kg. under kollisionen. Hvis i gør det når han vejer 26 kg. vil han veje tæt på 900 kg! så det er vigtigt, at man følger anvisningerne og skifter selerne når det er påkrævet. Du kan læse mere om det med vægtforøgelsen her: https://autostol.dk/blog/loese-seler-beregner/

   Mvh

 36. Min datter er røget over i en 15kg.s stol, fordi hun ikke kunne være der med benene.
  Vores problem er når hun sover så sejler hun rundt og sidder helt foroverbøjet. Det er ikke rart at se på. Vi har købt en nakkepude, men den holder ikke hovedet tilstrækkeligt.
  Gode råd modtages med kyshånd

  1. Hej Birgitte,

   Ja det er desværre det store problem, som mange oplever i den størrelse stol. Der er ikke så meget at gøre end at bruge en nakkepude samt spænde selen (sætte den i det der “hak” man kan ved at trække hårdt i den), Det hjælper en smugle, men bliver aldrig 100% godt.

   Mvh

 37. Hej Kristian…
  Min kæreste har en søn på 3 1/2 år, han vejer 13 kg, og er jo dermed for lille til en selepude med ryglæn, som storebror på 5 1/2 har…

 38. Hej
  Jeg har en datter på 7 måneder, hun vejer over de 9 kg og hat kunne sidde stabilt selv i over et måned. Hendes autostol er blevet for lille i bredden, Vi har en Rømer baby dage. Jeg kan se du lægger meget vægt på at de skal være 9 måneder før de må komme over i nummer to, så vil høre om du ved om der er nogle der er større end denne autostol?
  Mvh Mette

  1. Jeg har nummer to stol der bare venter til hun bliver stor nok, det er en Rømer King plus

  2. Hej Mette,

   Det er en af de store modeller i har og derfor tvivler jeg på, at den er blevet for smal til hende. Kan godt være, at det virker sådan, men der burde være masser af plads når hun ikke vejer mere end 9 kilo. Stolen er lavet til 13 kg. og derfor vil det først være kritisk om ca 3 kilo.

   Jeg tror mere i oplever, at hun er blevet markant større end i starten og så virker stolen for lille – uden at den er det. Så længe hun kan få numsen helt ind i stolen – ja så sidder hun fint i den.

   Grænsen med de 9 mdr. er MEGET vigtigt – hendes nakker er slet ikke stærk nok endnu og derfor vil det ikke være sikkert, at sætte hende fremad når hun ikke er ældre.

   Mvh

 39. Hej. Jeg kan ikke finde ud af om det er lovkrav eller en anbefaling, at børn skal være over ni måneder før de skifter til autostol 2?
  Mit spørgsmål går egentlig på, om vores datter må skifte til større autostol en uges tid før hun fylder ni måneder eller om det er ulovligt?
  Grunden til at vi ikke venter, er at vi skal på kør selv ferie, og hun er/bliver helt sikkert en stor pige:)

  1. Hej Trine,

   Det er desværre ikke et lovkrav – men med den nye iSize skal børn sidde bagudvendt til de er 15 mdr. Så det bliver et lovkrav og det er virkelig godt.

   Hvis i skal på kørselv ferie vil jeres pige have bedst af, at i lade hende blive i den stol i har nu. Babystolen er klart den mest sikreste og på sådan en lang tur vil hun have brug for den hvile/sove position, der er i babystolen.

   Medmindre i køber en ny bagudvendt stol – så er der ingen problemer i at skifte stolen ud?

   Hvor stor er hun nu – højde og vægt?

   Vi var selv på kør-selv-ferie med vores søn og han var 14 mdr. på det tidspunkt og han havde ingen problemer med, at være i hans Maxi-Cosi Pebble.

   Mvh

   1. Tak for dit svar. Vi har også maxi cosi pebble nu.
    hun er nu 75 cm og 10 kg 7 mdr gammel. Og der er stadig knap 3 måneder til vi skal afsted.
    Krydser bare fingre for at hun stadig kan være i stolen:-)

    1. Hej Trine,

     Det gør jeg også 🙂

     Men ellers er i ude i så god tid, at det er muligt, at købe en stol inden i skal afsted og lade hende sidde i den inden den lange tur.

     Men du må da gerne vende tilbage og fortælle om hun kunne være i den eller ej.

     Mvh

 40. Hej

  Jeg har en pige på 10 mnd og ca 9kg. Lige p.t. bruger vi Römer baby safe plus, men om ikke alt for længe skal vi have en ny autostol. Derfor vil jeg høre hvad der er bedst at købe; en der går fra 9-18kg eller en der går fra 9-36 kg. Jeg har lagt mærke til at de fleste autostole fra 9-36kg kun er fremadrettet, er dette rigtig?
  Vil meget gerne købe en stol til sommer, og det ville jo være dejligt hvis man “bare” kunne nøjes med at købe en autostol der holdt hele vejen. Har du et forslag?

  Tusind tak for en rigtig god hjemmeside 🙂

  Mvh
  Cecilia

  1. Hej Celilia,

   Der findes bagudvendte stole, som kan anvendes til barnet er vejer 25 kg. Besafe izi Plus og et par stykker andre kan anvendes til barnet er 4-6 år. Så jeg vil se om ikke en af de modeller kan bruges.

   Jeg ville købe en 9-18 kg. stol og en 15-36 kg. stol, da du så kan få stole med 5-punktsele og prismæssigt er der ikke den store forskel på at købe to stole og købe en 9-36 kg. stol.

   Så mit råd er, først at se på de bagudvendte, der går op til 25 kg. og ellers købe to stole selvom det andet ville være en smugle smartere.

   Mvh

 41. Hej Kristian.

  Min søn på 5 måneder og 9 kg sidder pt. i en Rømer baby safe 0-13 kg.
  Han virker dog lidt for stor til den. vi har sat skuldreremmene helt op, men de kommer nede bagfra ryggen og op over skuldrene.
  1) er det et problem?
  2) hvis ja, hvilken stol anbefaler du så til de større baby, indtil de kan komme i næste størelse stol (9-18 kg)?

  Hilsen Jens.

  1. Hej Jens,

   Har i taget babyindsatsen ud? – tro det eller ej, men mange glemmer det 🙂

   Når han ikke er ældre vil jeg se på en af de bagudvendte stole, som går fra 6-18 kg. som fx. Römer Dualfix eller besafe Plus (som faktisk går til 25kg).

   Det er langt det sikreste, at vælge bagudvendte efter babystolen og når i alligevel nu står og skal have en anden model, burde i vælge endnu en bagudvendt.

   Mvh.

 42. Vi har en cypex aton 3 og min søn på 7 mdr 8 kg sidder og hænger med hovede nå han sover( hans hage mod brystet) tænker han får ondt i nakken.. Men jeg kan ikke læggen stolen mere ned for så vil hans fødder ramme ryglændet på bagsædet. Hvad gør jeg?? Skal jeg Købe ny autostol (næste str)?

  Mvh

  Mia

  1. Hej Mia,

   Nej du skal ikke købe en større model – han har masser af plads i hans Aton 3 – så lad ham blive deri de næste 4-6 mdr!

   At hans fødder røre ryglænet har ingen betydning, så det kan i bare gøre.

   Mvh

 43. Hej Kristian

  Jeg sidder med er lille problem. Jeg har en pige på snart 6 som er en lille prut på 100cm og 14.5 kg. Problemet er at hun jo meget gerne vil på en sædepude helst uden ryglæn som det hendes fætter har. Pt sidder hun i en rømer 9-18 kan ikke lige huske modellen vi har forklaret hende at hun skal veje over 15 kg og den er hun helt med på men nu ser jeg at der også er det med højden. Jeg kæmper lidt imod manden for at holde hende i stolen så længe som muligt og få en pude med ryglæn bagefter. Mit spørgsmål er om højden er for lav når hun rammer de 15 så kunne jeg nok få indgået et kompromis for at få et med ryglæn eller om jeg skal kæmpe for en større stol når hun ikke har højden med sig ?

  Mvh Britt

  1. Hej Britt,

   Hun er klaret mest sikret i hendes 9-18 kg. stol, så håber du vinder “kampen” og hun sidder i den noget længere tid 🙂

   Højden har ikke så meget at sige som vægten når det kommer til 15-36 kg. stolen. Så selvom hun ikke er så høj vil hun sagtens kunne sidde i en 15-36 kg. stol – med ryglæn. Da den kan styre selerne korrekt forbi hendes hals.

   Jeg kunne ikke drømme om, at sætte min søn på en selepude uden ryglæn og jeg håber din mand kommer til fornuft og bakker dig op, så hun kan få en med ryglæn.

   Hvad hun selv har lyst til i sådan en situation og hvad fætteren sidder på – er totalt ligegyldigt. Det handler om hendes sikkerhed og det må i se om ikke i kan forklare hende sådan, at hun vil acceptere, at sidde i en med ryglæn.

   Håber ikke det er alt for hårdt skrevet, men hendes sikkerhed er altså det vigtigste.

   Mvh

 44. Hej!

  Min dreng på otte mdr. måler 78 cm og vejer 10 kg. Han sidder for nuværende i sin babystol, men selerne kommer efterhånden så meget nedefra, at jeg er ved at være nervøs for sikkerheden. Jeg kan dog se, at I ikke anbefaler et skifte af stol, før han er ni mdr. Hvad skal jeg vægte højest – alder eller hans længde?
  Hans nakke og ryg er stabil, men hans balance er ikke fantastisk. Dvs. at han sidder fint i nogen tid, men tager ikke rigtigt fra, når han vælter.
  Hans autistisk er en Maxi Cosi.

  Venlig hilsen Stine

  1. Hej Stine,

   Det er helt klart alder, men stolen/selerne skal stadig sidde korrekt og passe til ham. Så det bedste i kan gøre er, at købe en bagudvendt stol til ham igen, som han kan bruge de næste 3-4 år eller en som kan vendes begge veje og så vende ham fremad når han bliver et par år.

   Mvh

 45. Hej

  Jeg har en dejlig dreng på 5 mdr. han vejer allerede 9,7kg og måler 63cm. Han og jeg har haft nogle slemme køreture, da han har skreget meget, når jeg har sat ham i hans autostol römer, hvilket mærke husker jeg ikke.
  Jeg føler at han har virket klemt og det virker også sådan på ham, han skriger og rykker sig ud af stolen. Hvordan kan jeg få min dreng til at kunne lide at køre bil? må jeg sætte ham i en ny autostol, som er forud vendt og kan sættes i hvile position? Hjælp mig og på forhånd tak 🙂

  1. Hej Camilla,

   Nej du må ikke sætte ham i en fremadvendt stol og tvivler også på det vil hjælpe. Enten kan han bare ikke lide, at køre bil eller også savner han sin mor.

   Det er ikke stolen, som er for lille, da den dur til 13 kg. og han slet ikke er for lang til den. Har i taget babyindsatsen ud og rykket selerne længere op?

   Vil han køre bil, hvis der sidder en omme bagved ham?

   Jeg synes i skal prøve, at købe et spejl, så han kan se dig når du køre bil. Ellers er det også noget som går væk efter typisk 2-3 uger, hvor barnet så finder ud af, at man skal altså køre bil og mor er med i bilen selvom man ikke kan se hende.

   En fremadvendt stol er han for lille til, så det er ikke en løsning i kan prøve.

   Mvh

 46. hej Kristian
  nu er jeg jo ved at tjekke market for brugte autostole efter din anvisning tidligere 🙂 du forslog jeg skulle kigge efter en Maxi Cosi Tobi eller en Römer Duo Plus (som også dur med selemontering).
  nu er jeg faldet over en Römer King TS 9-18 kg eller “bare” en Rømer King ?
  hvad er din mening om disse for jeg synes ikke rigtig jeg kan læse mig frem til forskellen ?

  hilsen Lone

  1. Hej Lone,

   Det er et par gamle stole, som jeg ikke synes du skal købe. Ofre hellere et par 100 kr. mere og så find en af de stole jeg anbefaler. De to modeller er nemlig ved, at være så gamle, at stolene højest sandsynligt er mere end 7 år.

   Nu ve jeg ikke, hvad dit budget er? Men nogle gange kan man få Duo Plus i england til samme pris som en brugt i DK.

   Mvh

 47. Hej Kristian,

  hvor langt nede under skulderhøjde er det ok, at selerne kommer ud i babyautostolen? Jeg synes det er svært at få selerne til at sidde korrekt, og ikke falde halvt ud over skuldrene. Hun har ikke tykt overtøj på.
  Vores er en Römer Baby Safe Plus SHR II, og den næste stol vi har stående er en Römer Safefix Plus.
  Hun er 10 mdr. og sidder stabilt (sætter sig selv op og har gjort det længe), men ville gerne have haft hende i den bagudvendte lidt længere.
  Hun er en lang pige på knap 80 cm og 9 kg, så det er måske urealistisk at tænke, at hun stadig skal kunne være i babystolen?

  Mvh. Diana

  1. Hej Diana,

   Når det er den bagudevndte stol kan selerne godt komme et stykke nede fra uden, at det har betydning. Hun er dog ved, at være ret lang, så det kan godt være, stolen er ved, at være for lille til hende. Vægtmæssigt burde der dog ikke være problemer.

   Trækker i selerne stramt nok til?
   For i kan ikke strammer selerne for meget – jo bliver hun blå i hovedet, så er det en smugle for meget, men også kun en smugle 🙂 For der skal virkelig bare trækkes til.

   Mvh

   1. Tak for svar Kristian.
    ?
    Nej, vægtmæssigt er der ingen problemer.
    Selerne er strammet så meget de kan, men jeg synes det er ved at være svært at få sat dem, så de ikke kan glide ud over hendes skuldre.
    Hun må nok bare snart over i den næste, selvom jeg synes det er lige tidligt nok.

    Når du siger, at selerne gerne må komme “et stykke nede fra”, hvor meget er det så ca i cm? Jeg er godt klar over, at de gerne må komme lidt nede fra i den bagudvendte, men – hvor meget er for meget?

    Vh. Diana

    1. Hej Diana,

     Det burde bare ikke have noget med hendes længde at gøre, at selerne glider udover hendes skuldre. De burde faktisk sidde bedre nu end da hun var lille.

     Men ja – der er nok ikke andet for og så kunne i med fordel vælge en bagudvendt igen, da det så ikke har så stor betydning, at hun komme over i næste størrelse stol.

     Jamen sådan 5 cm og så skal det heller ikke være mere.

     Mvh

 48. tak for din store hjælp !
  når man er ny i denher auto-jungle så er det godt nogle kan hjælpe 🙂

  1. Hej igen,

   Jeg vil se efter en Maxi Cosi Tobi eller en Römer Duo Plus (som også dur med selemontering).

   Ellers laver Besafe rigtig gode stole, men de koster en del mere end de to andre. Så hvis prisen har betydning, er det de andre to jeg vil holde øje med.

   Mvh

 49. hej Kristian…
  Nu har jeg en dejlig basse af en pige på 7 mrd, der vejer 10.5 kg ca. – men også meget høj i det (hun bruger 9-12 mrd i tøj hvis det giver dig en ide)
  vi har en 0-13 kg autostol nu men jeg vil sige med en jakke (og det behøver de jo i dether herlige danske vejr) er det jo ligefør hun ikke behøver en sele så fast sidder hun 🙂 – så det går nok denvej med at vi evt skal skifte over til en 9-18 kg nu?
  men hvad vil du forslå for vi vil ikke give en kæmpe formue ? vi skal ikke bruge isofix – da vi har to lidt ældre biler 🙂
  🙂 Hilsen Lone
  ps. vi har også lige købt en helt ny fischer price Model: Beline – Moonlight – 9-36 kg som vi vil bruge senere ? hvad har du evt at sige om den ?

  1. Hej Lone,

   Jeg vil se om ikke jeg kunne finde en lettere brug bagudvendt stol, som går helt op til 18 kg.. På den måde vil hun kunne blive ved med, at sidde bagudvendt og det er klart det bedste for hende indtil hun er mindst 9 mdr.

   Der kommer engang imellem nogle på DBA, så det burde være muligt, at finde en.

   Jeg vil nemlig ikke sætte hende fremadvendt endnu.

   Mht. jeres Fischer Price – så ville jeg bytte den og hellere købe en brugt af en veninde af en model, som har klaret sig godt i autostol testen. Den er ikke særlig god og i kan få de samme penge eller få 100 kr. mere for langt bedre stole.

   Mvh

 50. Hej.
  Jeg har en pige på 9 kg og 9 mdr, hun er en lang/tynd model på 80 cm. Vi har en axkid babystol 0-13 kg med base, som hun er ved at være for høj til. Så jeg er begyndt at undersøge hvilken autostol, hun nu skal I.
  Vi har en Citroen Berlingo, fra 2011, med 3 alm sæder bag i, men kun isofix i siderne, og der sidder mine drenge på 4 og 7 (131 cm) i deres storkenmüle selepuder, med ryglæn og isofix. Jeg har ikke haft held med at finde en bagudvendt stol med selemontering, som enten kan være i midten bagi, og drengene stadig kan montere deres seler selv. Eller som kan monteres med sele bagudvendt på forsædet. (vi har ikke ringøjer i gulvet foran). Jeg har prøvet Axkid kidzofix, den kan ikke være i midten bagi, og da vi kontaktede producenten, for at finde ud af hvordan vi stabiliserede den foran, frarådede han os direkte til at montere den bagudvendt på forsædet, da den ikke stod stabilt nok.

  Men hvilke autostole kunne du anbefale som selemonteres, bagudvendt, og kan sidde på forsædet (hvis ikke der er plads nok på bagsædet til selebetjening) ?????

  1. Hej

   Nu er der 3 lige brede sæder bagi Berlingo, så derfor tør jeg godt tage den her. Det er først for alvor sjovt når der er 2½ sæde bagi.

   Dog skal du stadig være forberedt på at skulle have nye stole til de to store også, for at gøre livet nemmere. Storkenmüles selepuder er ikke så gode når der skal være tre børn i stole på bagsædet.

   Selepuder som er bedre egnet er. Rømer/Britaxs modeller. I 9 ud af 10 tilfælde ender Besafe Izi Up X3 med at være det bedste valg. Den er fantastsik i og med at rygstøtten justeres op og ned sammen med hovedstøtten. Dermed bliver det meget nemmere at spænde børnene fast i den. Når jeg laver en tre på tværs mongtering, så ender vi faktisk altid med den som stolen til de store børn.

   Du behøver ikke øjer til selerne. Du kan bare bruge forsædet selv eller sætte dem direkte i skinnerne.

   Axkid´s stole er brede. Lige præcis Kidzofix hverken kan eller burde man købe lige i øjeblikket. De skal have skiftet isofixsystemet på stolen ud. Stolen er decideret livsfarlig indtil den igen kommer i handlen med Safeguard-systemet som holder.

   Britax Maxway
   Britax Hiway 2
   Besafe : alle selemonterede modeller
   Maxi Cosi Mobi

   Kombineret med Besafe izi Up

 51. Min søn er 6,5 mdr og vejer 12,7 kg, vi har en 0-13 kg, så hvad gør vi der ? Skal vi skifte nu til en 9-18 kg ? Mvh Stine

  1. Hej Stine,

   Det var en stor dreng 🙂 Men ja i kan godt skifte til en 9-18 kg stol – men den skal være bagudvendt! Han er ikke stærk nok til, at sidde fremadvendt, så se om i kan finde en god bagudvendt stol.

   Der er kommet Dualfix og iZi Plus, som er et par rigtig fine bagudvendte stole og som kan bruge til 18 og 25 kg.

   Mvh

 52. Jeg har en datter der snart bliver 9 måneder, som bliver rigtig ked af det, når hun sidder i autostolen, også selvom jeg sidder ved siden af, og snakker/leger med hende, og har oplevet, at hun har haft kastede op! Så tror hun bliver køresyg af, og vende den “forkerte” vej 🙁 hun sidder stabilt, men vejer kun 7,5 kg. Kan jeg godt skifte over nu?

  1. Hej Line,

   Det lyder ikke godt! Men jeg tror ikke hun bliver køresyg. Der er ikke ret mange børn, der bliver køresyge og gør de det – så er det ligemeget hvilken vej de vender.

   I den alder tror jeg mere, at der skal ske noget og tiden i autostolen er for kedelig. Jeg vil tro, at det blot er en fase i skal igennem/over og så er tingene “normalt” igen.

   Hun er alt – ALT – for lille til, at komme over i næste størrelse stol. Her skal hun veje mindst 9 kg. og så vil hun stadig være meget lille.

   Jeg ved det er træls, men det bedste og sikreste for jeres barn er, at lade det sidde i den nuværende stol og se om tingene ikke bliver bedre.

   Mvh

 53. Hej :o)

  Vi har en dreng der lige er blevet 2 år.

  Han er 98 cm. høj og vejer lidt over 13 kg.

  Den autostol vi har nu, virker for lille til ham idet selerne går 4-5 cm. under hans skuldre, selvom de er i højeste niveau. Desuden tager han konstant armene ud af selen, da vi ikke kan spænde den ordentligt.

  Eftersom han ikke vejer 15 kg. endnu og der kan gå ret lang tid før han kommer til det, synes jeg lidt vi står i en dum situation mht. valg af autostol. Vi var i Babysam, der ikke kunne hjælpe os med en stol til hans størrelse.

  Han er måske lidt lang af en 2 årig, men han kan jo ikke være den eneste i landet, der er højere end gennemsnittet :o)

  Vi er ikke interesserede i autostol med den pude foran, fordi den ikke kan monteres forsvarligt, når barnet har flyverdragt eller vinterjakke på. Desuden kan de små skubbe puden væk, så den ikke sidder fast. Det virker på mig som om de fleste tests er lavet på dukker, der hverken brokker sig eller bevæger sig eller har tyk vinterjakke på…

  Tror du der findes en autostol vi kan bruge?

  1. Hej Suzi,

   Jeg starter lige med det sidste. Har du læst dette?
   https://autostol.dk/blog/overtoj-i-autostolen-hvad-skal-barnet-have-pa/

   For det er ikke meningen, at børn skal have flyverdragt eller vinterjakke på i autostolen.

   Så når barnet har korrekt påklædning på i autostolen, kan mavepuden sagtens lukkes og barnet kan ikke få den op.

   Der findes et par stole, hvor barnet sidder med 5-punktssele indtil det vejer 25 kg. Römer har lavet en ny model, som endnu ikke er testet (https://autostol.dk/model/romer-xtensafix/) og en bagudvendt stol, som kan anvendes fremad (https://autostol.dk/model/britax-two-way-elite/)

   Hvilken stol har i nu? For det kan også være, at der findes en alm. 9-18 kg’s stol, som kan anvendes.

   Mvh

 54. Min dreng på 3 er 104 høj og vejer 17,4. Han sidder stadig med H selen. Han er tilfreds med dette,og jeg er rimelig sikker på, at han vil kunne finde på at åbne 3 punkts selen. Er det forsvarlig nok at lade ham sidde med h sele? Den kommer op over hans skuldre.

  1. Hej Mette,

   Hvis han sidder i en 9-18kg. stol, så er det ved, at være på grænsen, da det er meget vigtigt, at vægten ikke overskrides.

   Så snart han vejer over 18 kg. er i nødt til, at sætte ham i en 15-36 kg. stol, da hans nuværende stol ikke er godkendt til mere end 18 kg.

   Mvh

 55. Hej 🙂

  Jeg er i tvivl om brugen af autostolen til min datter på 8, hun sidder stadig godt i stolen, men den hedder jo 15-36 kg. Beskytter den hende stadig selv om hun vejer over 36 kg? Det er en römer.
  Jeg vil helst have at hun bliver i stolen, da jeg synes det beskytter mere, men det dur jo ikke hvis stolen ikke virker efter hensigten når hun kommer til at veje over 36 kg.

  Venlig hilsen Heidi

  1. Hej Heidi,

   Stolen er kun godkendt til 36 kg., så hvis hun vejer mere end det, må hun ikke længere sidde i stolen.

   Så hvis hun vejer de 36 kg. nu, vil det være sikre, at sætte hende på bilens alm. sæde eller på en selepude, som går højere op end 36 kg., hvis hun ikke er så høj og selen ikke sidder optimalt.

   Mvh

 56. Hej:) min datter er 3 år og vejer kun 13 kg 🙂 hun er 96cm lang men hun giver meget udtryk for at hun ik vil sidde i hendes autostol hun har en. Til 18 kg hva gør jeg ? Må jeg gerne sætte hende i en selepude med ryglæn ?

  1. Hej Mette,

   Når hun vejer 15+ kg. kan du sætte hende i den næste størrelse – før er det ikke sikkert nok, da selerne i bilen kræver, at barnet er 15 kg. før de virker som de skal.

   Så bare lige et par kg. mere og så kan hun skifte stol.

   Har i sat selerne så højt op i kan?

   Hun er ca. samme størrelse som vores søn og han har stadig god plads.

   Mvh

 57. Hejsa. Vi skal købe en autostol til vores søn. Han er 3 år og 4 måneder. Han vejer 16kg uden tøj på og er 1 meter. Hvilken størrelse stol vil du anbefale vi kigger på. Indtil videre har han siddet i en bagudvendt Be Safe, men den skal lillebror have nu. Vi forestiller os, at han skal sidde fremadvendt nu. Venlig hilsen Camilla

 58. Hejsa.
  Vi er kommet i den dumme situation, at vores datter, som nu er 7 mdr, er blevet for lang til sin Recaro stol. Hun sidder dårligt i den, da selerne nu starter under skulderhøjde.
  Hun er som sagt 7 mdr, vejer 9 kg og er ca. 77 cm. lang og kan på ingen måde sidde selv.
  Kan se længere oppe at netop Recaro er en lille stol, og at vi ikke er de eneste der løber ind i dette problem. Hvilken anden stol vil du foreslår at vi nu køber?? Og her tænker jeg om du ved hvilken stol som er længst til vores lange datter 🙂 også fordi hun ikke kan sidde selv nu, og nok derfor kommer til at sidde i den til længere end de 9 mdr.
  Til vores Recaro har vi haft Isofix.
  Og tak for en god side 🙂
  Maria.

  1. Hej Maria,

   Ja det er desværre en meget lille stol, som mange oplever bliver for lille – giv gerne dine bemærkninger her https://autostol.dk/model/recaro-young-profi-plus/

   Men næsten alle andre stole er bedre – Cybex, Römer, Maxi Cosi – så det burde være muligt, at finde en anden 🙂

   Vi havde selv en Maxi Cosi Pebble, som vores søn sad i til han var 14½ måned. Den base som bruges hertil er også den, som man skal bruge til Maxi Cosi Pearl, som er en af de bedst bedømte stole i 9-18 kg. klassen med 5-punktssele.

   Hvis i har mod på, at købe en hel ny babystol, så vil jeg anbefale Pebble + base.

   Mvh

 59. Tak for god og brugbar information!
  Måske du kan hjælpe med mig med mit spørgsmål jeg ikke kan finde svar på nogle steder. Vi har barn nr. 3 på vej, og har i den anledning investeret i en bil 🙂 Dvs vi skal købe autostole helt fra scratch. Det er stol til min ældste jeg er i tvivl om. Hun er snart 9 år og er 136 cm høj. Vi vil sandsynligvis have hende på forsædet ind i mellem, så en af os kan sidde bagved ved de to yngste, men hvor det ikke er aktuelt kommer hun på bagsædet. Mit spørgsmål er bør vi købe et autosæde til hende? Hun er jo høj nok til ikke at behøve det, men kan se på sædet (pude med ryglæn) hun benytter hos bedsteforældrene, at hun sagtens kan benytte et sådan i et par år før hun vokser ud af det. I forhold til bilen er autosæde jo en lille udgift, så det er ikke pengene, men mere praktikken der gør, at jeg overvejer om autosæde er nødvendigt.
  Bedste hilsner
  Anne

  1. Hej Anne,

   Det ville være lovligt, at sætte hende i bilen uden autostolen, men hvis hun kan være der og i godt vil ofre pengene på det, så vil jeg bestemt anbefale jer, at købe en autostol til hende. 15-36 kg. stolen som hun skal sidde i er ret nem at skifte rundt mellem sæderne, så det skal ikke være det, der holder jer tilbage.

   Hvilke stole har i overvejet?

   Mvh

   1. Hej
    Min store dreng på lige knap 7 år (vægt 36, højde 1,36) vil vi gerne rykke op på forsædet, for at gøre plads til en familieforøgelse. Mit spørgsmål lyder nu; må han sidde ved en airbag uden selepude? Han har hidtil siddet på en Römer selepude med ryg, men den er han jo kilomæssigt vokset fra. Skal vi så helst købe en selepude uden ryg, når han sidder på forsædet eller er det forsvarligt uden noget sæde? Hvis du anbefaler en selepude, er der så et specielt mærke, der er at foretrække frem for andre?

    Venlig hilsen Mai

    1. Hej Mai,

     Selepuderne går også kun op til 36 kg., da man kan bruge dem i stedet for den sidste autostol. Så når han vejer over 36 kg., er over 135 cm høj – så kan han sidde med bilens seler på ligefod med en voksen og må sidde på samme pladser.

     Mvh

 60. Hejsa.
  Vores søn er knap 5mdr gammel, og vejer 7-7,5 kg.
  Vi har til nu brugt en Recaro Young Profi Plus B (0-13kg) med Isofix, men synes at den er blevet for lille i bredden på overkroppen. Han skal simpelthen “lirkes” ind og ud for at få skuldre på plads, og dernæst hovedet, (og ja, det ekstra indsats der kommer med stolen er for længst pillet ud).
  Kan ikke, i min vildeste fantasi, forestille mig hvordan et barn skal kunne sidde i den til enten 13kg, eller 9mdr. Og han er jo ikke en stor dreng!
  Er det meningen at de resten af tiden skal sidde så fastklemt? Vi er igang med at se på 2. Stol til ham, men han opfylder ingen af kravene for, hvornår de bør komme over i en 2’er stol. Synes bare det virker forkert, at den skal være så snæver?

  Har lånt en Recaro Young Expert plus 9-18kg. (6135.21109.66), Med henblik på at købe den, Kan det passe at den er fra 2007, for der er jo sket meget på markedet og i udviklingen siden da?
  Har haft sat ham i den hjemme i stuen, men synes bare at han er alt for lille til sådan en stor stol, og særligt når den er så oprejst, som den er. Vi kører ofte fra Kbh til Jylland (2-3timer), og synes det virker voldsomt hvis så lille en dreng (skønt han er meget stærk i nakken), skal sidde så oprejst så længe, det er ryggen vel slet ikke klar til endnu.
  Derudover kan jeg se at den kun har scoret 54% i test (hvis det altså er den fra 2007), og det er primært sikkerhed der trækker ned, det er jeg jo ikke imponeret over.

  Hvad vil du anbefale os at gøre???
  På forhånd mange tak.

  1. Hej Pia,

   Det er også den mindste stol på markedet og prøv at læs her https://autostol.dk/model/recaro-young-profi-plus/ hvad andre forældre synes om den – de fleste har samme oplevelse som dig, så skriv gerne en kommentar og giv stolen stjerner.

   Så nej – han skal ikke sidde så stramt, men løsningen er desværre, at finde en anden 0-13 kg. stol som Cybex, Römer eller Maxi Cosi, hvor babystolen er en del større og kan bruges indtil 12-14 mdr’s alderen. Se om ikke du kan låne sådan en stol – da jeg vil fraråde jer, at bruge en 9-18 eller 9-36 kg. stol allerede nu.

   Igen en Recaro stol, som jeg ikke vil anbefale. Den er testet i 2007 og ligger desværre langt under niveauet, som de nyere autostole har. Jeg vil hellere anbefale jer (når jeres søn er stor nok) en 9-18 kg. stol, som er langt sikre end Recaro Young Expert. Der er mange Römer og Maxi Cosi modeller, der har klaret sig bedre, så Römer Duo Plus (hvis i har isofix) eller en af de andre er altså et bedre bud.

   Håber du kan bruge lidt af ovenstående ellers spørger du bare igen.

   Mvh

 61. Hej.

  Jeg har en søn der næsten er 7 mdr. Ham vejer ca 7,5 kilo og er omkring 68 cm lang.

  Jeg går og overvejer om jeg snart skal have en ny stol til ham. Han er ked af det når vi kører, men jeg vil helst at han vender bagud pga sikkerheden.

  Jeg har kigget på den nye stol fra cybex den som hedder sirona som både kan vende bagud men også foran.

  Har du nogle erfaringer med den stol? Og hvornår er det tid til at skifte? Han sidder i Rømer babysafe autostolen nu.

  Venlig hilsen Rikke

  1. Hej Rikke,

   Hvis du ser på spørgsmålet ovenfor, så er deres dreng lidt større og han kan stadig bruge stolen. Jeg vil også mene, at du sagtens kan anvende babystolen noget tid endnu.

   Vendt indtil hoved går opover kanten eller han bliver forbred til autostolen.

   Sirona er på kort tid blevet rigtig populær og jeg er spændt på, hvordan den klare sig i testen, som kommer her sidst i maj. De forældre, der har købt den, er dog alle enige i, at stolen ikke kan bruges så lang tid, som Cybex mener, da maven pude og selve stolen er lidt lille i det.

   Mvh

 62. Hej
  Jeg er i tvivl om vi skal skift autostolen… Min søn er 8 måneder og vejer 9,8 kg. Oger 74 cm.
  Han bruger en baby rømer autostol nu, hans hoved er stadig godt beskyttet af rygstykket ( det stikker ikke op over stolen )men jeg er i tvivl om hans skulder bliver lidt mast. Jeg kan få en flad hånd mellem skulderen og siden af autostolen. Han sidder ofte uroligt i autostolen, men tror det er hans alderder har indflydelse 😉 skal han have mere plads? Vi skal på en lang kørertur om et par måender og vil derfor sikre mig at han sidder optimalt 🙂

  1. Hej Sanne,

   Hvis hoved stadig ikke går over kanten og du kan få en hånd ind, så vil jeg lade ham sidde i babystolen lidt endnu – især hvis i skal på en længere tur, da han er bedst beskyttet i babystolen. Så medmindre i har planer om, at vælge en bagudvendt i 9-18 kg. klassen, så vil jeg vente med, at skifte.

   Mvh

 63. Og kan cybex solution lægges lidt ned, ligesom cybex pallas? Eller kan solution kun være oprejst, så barnet må sove siddende.
  Vh mira

  1. Hej Mira,

   Barnet sover siddende – det gør det i næsten alle 15-36 kg. stolene og det gør det altså også i Pallas modellen. Du kan slet ikke få den så langt ned, som ved babystolen, så det vil stadig se ud til, at barnet sover siddende.

   Mvh

 64. Hej herinde.
  Min søn på 2år og 3mdr vejer ca 14kg og er ca 88cm høj(et stykke tid siden jeg har målt ham, så det er et gæt).
  Han har nu en Maxi Cosi, som jeg synes var fin i starten, men jeg synes ikke at han sidder så “behageligt” i den mere.
  Jeg overvejer et alm sæde til ham, så han ikke sidder i en stol.
  Han er dygtig til at forstå at han ikke må tage seler af o.l..
  Vil du/I anbefale et sæde? -Eller skal han fortsat sidde i den alm autostol? Hans sikkerhed er vigtigst for mig, men også at han sidder godt/behageligt.
  Mange tak for dine/jeres råd.

  Vh Mira

  1. Hej Mira,

   Jeg vil helt klart vælge en autostol igen – se evt her: https://autostol.dk/blog/autostol-eller-selepude/

   Han skal veje over de 15 kg. før i må sætte ham i næste størrelse autostol og hvis i kun giver ham tynd overtøj på i bilen, tror du så ikke han kan sidde der et – to kilo endnu?

   Så længe han ikke brokker sig og det kun er dig/jer, der synes han sidder dårligt, så vil jeg lade ham sidde indtil toppen af ørene går op til toppen af autostolen.

   Mvh

   1. Hej igen.
    Undskyld, min søn vejer 14,5 kg uden tøj og ble på(jeg har lige vejet ham imorges). Så dvs han vejer omkring de 15kg med tøj, ble, overtøj og sko på.
    Jo, han er desværre begyndt at blive utilpas i maxi cosien, derfor jeg skriver at han sidder ubehageligt. Han rykker sig meget og kan ikke rigtig se så meget fra vinduet, fordi stolen sidder lidt lavt.
    Jeg tror dog alligevel at du har ret, at jeg ska vente til han rammer de 15kg, for til foråret kommer han ikke til at have overtøj på, dvs han vil “veje mindre”.
    Men når den tid kommer, har jeg besluttet mig for cybex pallas/cybex pallas 2. Men som jeg skrev i den anden tråd til dig, kender jeg ikke forskellen på disse to. Kan du anbefale en af dem?
    Vh Mira

 65. Hej.
  Min datter bliver 8 mdr 28 feb. Hun veje 10 kg
  Og er 74 cm. Kan næsten sidde selv. Hun har svært ved at være i baby auto stolen.
  Skal hun være 9mdr? Det er fordi hun er så lang, hendes ben stikker jo langt ud over outo stolen. Er den så stædig sikker for hendes ben bliver jo klemt op mod hendes krop må hun sidder bag ud vent?
  Vh. Lisbeth

  1. Hej Lisbeth.

   Det har overhoved ingen betydning, at hendes ben er bøjet eller støder op mod sædet. Hvis du ser på hende, hvordan hun har hendes ben når i sidder med hende eller hun sover, så har hun sikkert trukket dem op (det havde vores søn og sover stadig sådan).

   Så hun har overhoved ingen problemer i, at have benene trukket godt op. Det er først når hun vejer for meget eller hovedet går op til kanten, at i skal skifte over i næste størrelse.

   Så hvis hovedet ikke går op til kanten vil jeg lade hende blive i den til et par mdr eller 4 endnu.

   Mvh

   1. Jeg står i samme dilemma med et barn som er for lang til sin autostol. Han går ikke op over med hovedet endnu, MEN selerne må jo ikke starte under skuldrene, men helst vertikalt ud fra eller en smule over? Så hvis dette ikke er muligt, er stolen vel for lille?

 66. Vores som er 1år og 10mdr han vejer 17 kilo og er derfor snart for stor til 9-18kilo stolen men føler han er for lille til at sidder med bilens 3punkt sele hva skal vi gøre?

  1. Hej Luna,

   Han er en stor dreng 🙂

   Jeg vil anbefale jer, at se nærmere på en af de bagudvendte stole, der går op til 25 kg. Her vil han kunne sidde sikkert og godt de næste par år indtil han er klar 3-punktsselen.

   Ellers findes der også stole, der kan anvendes fremadvendt og bagudvendt (som denne https://autostol.dk/model/britax-two-way-elite/) hvor i kan have ham siddende fremadvendt (hvis ikke i kan få ham til at sidde bagudvendt) op til 25 kg., så det ser jeg som en god mulighed for jer..

   Jeg vil ikke anbefale jer, at sætte ham over i en 15-36 kg. stol, da han vil sidde langt sikre i en bagudvendt.

 67. Hej Gitte,

  Nu skriver du ikke, hvilken model i har, men Römer Baby safe Plus er en ret stor model og den kan lejes i Babysam.

  Der findes mange stole, som lever op til jeres krav, så det er bestemt ikke umuligt, at finde en.
  Jeg ville vælge en med både isofix og sele, da i så har begge muligheder alt efter, hvilken bil i skal køre i.

  Römer Duo Plus og Cybex Juno-fix er to gode stole, som kan monteres på begge måder og koster omkring de 1500 kr. Römers er med 5-punktsele og Cybex med mavepude.

  Om det er forsvarligt, at køre i jeres nuværende – tja.. At benene går ind på sædet er uden betydning og når hoved ikke går op over kanten, så vil jeg også mene, at det ikke er et problem.

 68. Min pige er snart 7 mdr.
  Vi kigger efter autostol nr. 2..
  Hun er en lang pige, og hendes fødder støder på sædet, og hovedet når lige op til kanten (Der er den der enormt upraktiske skærmting, som vi hver gang slås med 😉 )
  Hun vejer over 9 kg, så hun er en lang slank pige.
  Hun kan sagtens sidde stabilt, og har kunnet det i mere end en måned.
  Vi kører max 1 gang i ugen.. “problemet” er lidt, at vi er bange for en dag og stå og hun “vupti” er for stor til stolen, så vi vil rigtig gerne være på forkant og have en stol parat!

  Jeg har dog svært ved at finde en, som jeg synes lever op til vores krav!
  Vi strækker den så lang tid som muligt, men jeg tvivler stærkt på hun kan være i den om en måned..

  Da vi ikke selv har bil, skal autostolen kunne sættes fast med sele..
  Da vi bruger den sjældent, er det desværre ikke noget vi har lyst til at smide alt for mange penge efter: max 1500-2000kr!
  1. Hvilken autostol er bedst, når vi har de krav?
  2. Er det overhovedet forsvarligt, at kører med hende, når hun “banker på” både i “lågen” og på sædet?

  I øvrigt, er den meget smal til hende, så hun sidder helt klemt.. 😉

  Er der evt. en større “lille” autostol, man kunne leje?

 69. Hejsa

  Jeg har købt en brugt Römer Autostol af en kollega. Jeg ved ikke lige hvilken model det er, men hun sagde den var fra 18-36 kg., men jeg tænker om det i virkeligheden ikke er 15-36 kg. Findes der nogen der starter fra 18 kg.?

  Hilsen Jane

  1. Hej Jane,

   Nej det må være en 15-36 kg. stol – der er lige et overlap på stolene, så nr. to hedder 9-18 kg. og nr. 3 hedder 15-36 kg.

   så hvis dit barn vejer over 15 kg. kan du sagtens bruge autostolen.

 70. Vores datter er 7,5 år og 140 cm. lang.
  Burde hun blive siddende i sin Recaro Autostol, som alt andet lige har en rigtigt god komfort. Også når hun falder i søvn i bilen?
  Hun har selv givet udtryk for, at hun ikke længere ønsker at sidde i den.

  1. Hej Thomas,

   Når hun er over 135 cm. er det ikke længere et lovkrav og hvis hun sidder bedre uden autostol, så ville jeg tage hende ud af stolen.

   Det gode ved autostolen er, at der er sidebeskyttelse, så hoved er lidt mere beskyttet. Men det hjælper jo ikke, hvis hun ikke sidder godt i den (hvis skuldrene går på sidebeskyttelsen).

   Så jeg ville lade hende sidde i den indtil hun siger, at nu sidder hun altså ikke godt mere og så er det bedre uden autostolen.

   Mvh

 71. Hej! Nu er vi kommet i den situation at vores søn på 5 måneder virker meget klemt i hans autostol.. Den virker ganske enkelt for lille til ham nu.. Det er en Recaro profi plus.. Har læst om dem og de er vist meget lille i det.. Hvilket mærke skal man så købe.. Han skal jo ikke have den næste størrelse autostol før han er 9 måneder..

  Venlig hilsen Malene

  1. Hej Malene,

   Ja det er desværre en ret lille stol, som er meget populær. Du er bestemt ikke den eneste, hvor den bliver alt for lille i 5-6 mdr’s alderen.

   Jeg ville anbefale jer, at se nærmere på Römer, Maxi Cosi eller Cybex – de er alle testet lige godt og er meget brede i det og kan anvendes til 10-13 mdr’s alderen. Hvilken en af dem i skal være, kommer lidt an på, hvor godt jeres søn sidder i dem.

   De har alle sammen lige dårlig sovefunktion – kun Maxi Cosi Pebble i isofix base har en god sovefunktion, men det er også en 2.000 krs løsning.

   Alternativt kan i overveje denne https://autostol.dk/model/akta-graco-duologic-2/ her sidder barnet bagudvendt til 4 års alderen og i vil således kunne bruge den i lang tid – ihvertfald indtil i skal skifte til en 15-36 kg. stol.

   Mvh

   1. Hvordan sammenligner du de tests der er lavet på autostole og hvor langt går du tilbage? Spørger fordi den stol du omtaler Maxi Cosi Pebble ikke fremgår af FDMs test for 2012, hvilket jo selvfølgelig ikke er det samme som at stolen ikke er god… Vi står nemlig i samme situation med Recaro stolen og overvejer om vi bør købe en anden inden hun bliver alt for klemt i den.. og det er vigtigt for os at hun kan sove godt i stolen, da vi jævnligt kører meget lange ture..

    1. Hej Sandie,

     Jeg tager udgangspunkt i de officielle tests https://autostol.dk/test-af-autostole/ – og her kan man sammenligne resultaterne for 2012-2011 og 2010-2007 (der kom en lille ændring i 2011).

     En autostol bliver kun testet en gang og da det er samme test metode, som er anvendt igennem flere år, vil du altså kunne sammenligne resultaterne igen og igen. Derfor vil en autostol i testet i 2007 ikke blive testet igen – medmindre de ændre på den og producenten vil have den testet (producenterne vælger selv, hvilke stole der skal testes).

     Pebble blev testet i 2010 og den kan i roligt købe, da det er en god og sikker stol.

     Hvis du vil læse mere om testen, kan du se https://autostol.dk/test-af-autostole/information-vedr-test-af-autostole/ hvor der også er henvisning til 3 indlæg, som jeg har skrevet på min-mave.dk

 72. hej.

  jeg har lige et spørgsmål, hvad er vigtigst, højden eller vægten når man vælge en autostol.

  min kæreste har en pige der er meget lang ca. 100 cm og vejer 17 kg, og hun er lige blevet 3 år, den stol vi har i bilen passer hun fint for den kan justeres, og hun kan bruge bilen sele, men hendes far har en 9-18 kg stol, og han mener hun stadig kan sidde i den da hun kun vejer 17 kg, men vi kan se at han bliver nødt til ligge hans stol helt ned, og hun sidder meget akav.
  vi har snakket med ham om det og hans svar er at ifølge FDM så dur stolen endnu.

  men så kommer mit spørgsmål bare hvad er vigtigst når man vælger stol, vægten eller højden.

  1. Hej Henrik,

   Det er lidt forskelligt. Man kan sige, at så længe hun ikke vejer over 18 kg, så er stolen stadig sikker for hende at bruge. Men hvis hendes ører går op over kanten på stolen, så er hun blevet for lang til at sidde i den.

   Så hvis hun ikke er blevet for lang til den, så vil det stadig være sikkert for hende at bruge den. Dog er hun blevet så stor, at hun sikkert vil sidde meget bedre i en 15-36 kg stol, hvor hun sidder fast med bilens 3-punktsele og derfor vil jeg anbefale, at hun kommer til at sidde i sådan en i stedet for.

   Mvh

 73. Vi har i øjeblikket en Rømer Safefix plus til vores dreng på 2,5, som vejer 15 kg og er ca. 96 lang – med meget lang overkrop. Problemet med stolen er nu, at hans skuldre sidder over selen, som er sat i højeste position og derfor ender pga puderne på selen med, at stikke sjovt ud i luften, så han kan komme fri eller glider ned på siden af armene – selvom vi spænder alt hvad vi kan. Hans ører stikker ikke over stolen, – men hovedet er en del over, så jeg er i tvivl om den tommelfingerregel. Jeg har altid troet, at han kunne være i den stol meget længe endnu, men jeg syntes da sikkerhedsmæssigt at han sidder ganske forfærdelig. Hvad skal vi gøre – er det stadig bedre at lade ham blive i den nu, eller er det trods alt bedre at lade bilens seler holde ham, når nu den nuværende autostol holder så dårligt på ham.. På forhånd tak.

  1. Hej Lotte,

   Ja der er desværre mange, som finder ud af, at 9-18 kg. stolen ikke kan bruges så lang tid, som man tror.

   9-18 kg. stolen er jo sikrer pga. 5-punktselen, men det dur ikke, at selerne ikke kan spændes godt nok og kan ryge ned over skuldrene. Så derfor ville jeg sætte ham i den næste størrelse autostol eller prøve mig med en bagudvendt autostol, som typisk kan bruges til 4-5 år alderen.

   Mvh

 74. Hej.

  Jeg har en opgave….
  Min søn på 2,5 år vejer 15 kg (han er absolut ikke tyk men stor/høj) og har en højde på 96 cm så han er en høj dreng.
  Vores nuværende autostol går fra 9-15 kg.
  Hans hoved top er ca 3-4 cm over overkanten på stolen, plus at hans skuldre er højere oppe,
  end udgangen på selerne i 9-15 kilos stolen.

  Jeg har snakket med FDM og de anbefaler enten
  – Rømer kidfix
  – Concord transformers pro med iso
  – Cybex Solution x2- fix
  alle med isofix….

  Nu vil jeg gerne høre jeres mening…hvad siger I ?

  – Hilsen M.B

 75. Min store datter på 2 år og 3 mdr. vejer nu mere end 16 kg. Hun er ved at være for lang til sin BeSafe-stol – der går ikke lang tid, før selen vil begynde at komme op neden for skulderen. Derfor er jeg i tvivl, om hun skal skifte stol nu? Hun vil godt kunne forstå, at selen ikke må spændes op. Er der nogle modeller, der er bedre end andre til ‘lange’ børn?

  Min lille datter på 8 mdr. vejer over 10 kg og kan sidde selv. I øjeblikket sidder hun i en bagudvendt lejet autostol (fordi vores egen var blevet for kort og smal). Selen kommer nedefra over skulderen, men jeg fik at vide i Ønskebørn, at det må den gerne, fordi hun vil blive presset nedad ved et eventuelt sammenstød, idet stolen er bagudvendt. Skal hun blive siddende i den lejede autostol en måned endnu, eller vil det være bedre for hende at blive flyttet til en fremadvendt?

  1. Hej Christine,

   Hvis selerne kun lige er begyndt, at komme nedefra, så vil jeg vente lidt endnu. Et par cm. nede fra er ikke et problem. Men det er klart, at hun snart skal over i næste størrelse stol, hvor hun sidder bedre.

   Nej det har jeg faktisk ikke. De skulle alle passe til børnene bliver over 135 cm, så der er ikke den store forskel på dem i højden/ryggen.

   Jeg vil lade hende sidde i den til hoved går op over kanten. At selerne kommer nede er ikke et problem, når hun sidder bagudvendt. Så lad hende endelig sidde bagudvendt i mange måneder endnu – for hun er lige lille nok til at skifte.

   Mvh

 76. Min søn på snart 3,5 år er ved at vokse ud af højden på hans 9-18 kg stol, men han er en letvægter på 13 kg, så hvad gør vi? Lader ham side i 9-18 kg stolen el skifter over selvom han ikke vejer nok?

  1. Hej Sidsel,

   Er han så lang, at toppen af ørene går op til kanten af autostolen?

   For det er lidt problemet, at enten bliver selen ikke udløst eller også er der risiko for, at hoved tager skade ved et uheld.

   Jeg ville vente lidt og se om ikke han tog lidt mere på uden at blive meget længere. Hvis øret går 1 cm. opover kanten sker der ikke så meget ved.

   Alternativet er, at finde/låne en anden model, som er lidt længere. Vores Maxi Cosi Pearl kan vi f.eks. bruge i meget længere tid end Römer Duo Plus, da Pearl’en kan indstilles ved hoved og derfor gøres højere.

   mvh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.