Autostol.dk

Autostol regler og lovgivning 2021

Autostol regler og lovgivning

Generelle regler

Lovkravene i Danmark omkring autostole er ret klare og logiske.

Autostol reglerne 2021 er:

Autostol reglerne: Børn skal spændes fast i en godkendt autostol eller selepude i bilen. Autostolen eller selepuden skal passe til alder, højde og vægt. Derudover skal autostolen eller selepuden være monteret korrekt efter producentens anbefalinger (manualen) jf. Bekendtgørelse om krav til sikkerhedsudstyr til børn i biler.

Såfremt autostolen ikke er monteret korrekt eller autostolen ikke passer til barnet, vil det være en overtrædelse af reglerne, hvilket straffes med bøde.

Hvornår er autostolen godkendt? – ECE 44-03 og ECE 44-04 og iSize R129 (R129-1 og R129-2)

Eksempel ECE godkendelseSikkerhedsudstyret skal være godkendt med ECE 44-03 eller 44-04. Det betyder, at der skal være et E-mærke på autostolen, og at talrækken under eller efter E-mærket starter med enten 03 eller 04. Er autostolen fastmonteret hedder godkendelsen ECE (R) 44-05, og i dette tilfælde skal E-mærket efterfølges af 05. Hvis din autostol ikke er mærket med et E-mærke, er den ulovlig. Hvis bilen er udstyret med Isofixbeslag, er det sikres, at bruge autostole, der kan fastgøres i disse beslag.

Din autostol kan også have iSize mærket og være godkendt efter R129-00 (R129-1 eller R129-2) – det er den helt nye standard og autostole med denne mærkning er også lovlige. Du kan læse mere om iSize her.

Forklaring af ECE-Mærkaten

Universal = Erklæring om, i hvilken kategori autostolen er godkendt
9 – 18 kg Y =Godkendt til kropsvægt og “Y” betyder, at denne autostol har en 5-punkts-sele med skridtsele
E1 =Europæisk kontrolmærke og et tallet fortæller i hvilket land stolen er produceret
04301133 = Godkendelsesnummer. De to første cifre viser, efter hvilken version i ECE R44 autostolen er godkendt (i dette tilfælde ECE R 44/04)

Alle passagerer skal fastspændes i bilen. Indtil børnene er 135 cm høje, skal de bruge godkendt autostol eller selepude. Alt efter barnets alder og størrelse, er der forskellige lovkrav og gode råd til den mest sikre placering. Det er føreren af bilen, der har ansvaret og pligt til at sørge for, at børn er forsvarligt sikret i bilen ellers kan det give bøde og klip i kørekortet.

Idet den samme autostol ikke kan yde optimal sikkerhed og komfort igennem hele barnets opvækst, er autostolene typisk inddelt i 3 grupper, der er dog også en 4. gruppe, som kan anvendes fra 9 mdr. til 135 cm, men jeg har valgt, at se på inddelingen af de 3 mest alm. Gruppe.


Fra 0-15 mdr eller op til 13 kg.

Babystolen 0-13 kgDet nyfødte barn transporteres i en bagudvendt autostol eller mens de er helt små en Boxette (Sleeper). Boxetten er velegnet til for tidlig fødte, da de kan have svært ved, at sidde i en alm. baby autostol og de nyeste klare sig rigtig godt i tests og får 4/5 stjerner.

I babyautostolen er barnet beskyttet bedst muligt idet den vender bagud og skåner således hoved, halsen og ryggen i forbindelse med et uheld. Barnet er for stort til stolen, når hoved stikker op over kanten eller barnet vejer mere end autostolen er godkendt til.

Mange forældre har problemer med, at babystolen hurtigt bliver for lille og derfor vil have barnet over i stol nr. 2. Det anbefales, at man først skifter stol når barnet kan sidde selv, da det ellers er alt for hårdt, at sidde i stol nr. 2, da den ikke på samme måde som babystolen ligger ned. Læs mere om skift til næste størrelse her.

Har man f.eks. allerede problemer fra 5-6 mdr. alderen, kan det typisk skyldes to ting.

 1. Barnet SER ud til at sidde mere klemt end det gjorde i starten, men det er typisk ikke et problem. Men for forældrene ser det ud til, at autostolen er blevet for lille og forældrene tror barnet bør have en ny stol. Hvis ikke barnet er længere end ca. 70-75 cm som de fleste babystole kan bruges til eller barnet vejer under 11 kg – så er stolen ikke for lille. Og det er ikke derfor barnet evt. græder i bilen.
 2. Barnet ER blevet for stort til stolen, højden eller vægten og i bør se på en i-size stol, der kan bruges bagudvendt indtil 15 mdr. og typisk længere tid.

Babystolen kan sættes enten på for- eller bagsædet, men benytter man forsædet skal airbaggen være slået fra, da det er direkte ulovligt ikke at gøre det og det kan få fatale følger for barnet ved et uheld.

Skal i ud på en længere tur, anbefales det, at man holder en pause eller to, så barnet kan komme ud af stolen.

Fra 9 mdr til 4 år eller 9-18 kg.

mellem-stolen-9-18-kgDet anbefales at barnet sidder i en bagudvendt autostol så længe som muligt, da det mindsker dødsrisikoen med hele 90% i forhold til en alm. forudvendt autostol. I Danmark har der dog ikke været så meget fokus på bagudvendte autostole i denne aldersgruppe, men det har ændret sig de seneste pr. år og flere og flere vælger denne løsning, da der er kommet så mange i-size stole på markedet, hvilket gør det nemt, at have barnet sidde bagudvendt i længere tid.

I Danmark er der stadig mange, der anvender den forudvendte stol og de klare sig også godt i de forskellige autostoltest. Barnet sidder sikkert i en forudvendt autostol – nakken bliver belastet 5x mere i en fremadvendt stol ved et uheld, men tests viser, at barnet vil kunne overleve disse belastninger.

Autostolene i denne gruppe, kan ikke lægges så lang ned, som babystolen og derfor er det hårdere for barnet, at sidde i stolen, hvilket bl.a. er en af årsagerne til, at barnet skal være mindst 9 mdr. Har i valgt en bagudvendt model, er hvilepositionen typisk en del bedre.

Når barnet bliver 12-15 måneder vokser det ikke så hurtigt som tidligere, hvorfor der normalt ikke er problemer med, at barnet kan være i autostolen indtil det er 3½-4 år.

Barnet kan fortsat placeres på enten for- eller bagsæde. Hvis der er airbag på forsædet, må en fremadvendt autostol gerne placeres på forsædet – det er dog IKKE noget jeg anbefaler! Airbaggen er jo beregnet til, at redde voksen liv, og kan derfor skade et barn mere end den gavner. Er autostolen bagudvendt skal airbaggen være slået fra.

Fra ca. 4-12 år eller op til 36 kg (135 cm)

15-36-kg-stolene

Når barnet er omkring 3½-4 år skal det over i stol nr. 3. Stol nr. 3 kan være en selepude med eller uden rygstøtte – det anbefales kun at bruge selepuden (uden ryglæn) til kortere ture. Til daglig brug bør du vælge en autostol/selepude med ryglæn. Selepuden monteres med bilens 3-punkt-sele og barnet skal veje over 15 kilo, da det ellers ikke kan udløse bremsen i bilens sele. Selepuden har nemlig ikke selv en 5-punkt-sele, som de andre størrelser, men benytter sig af den alm. sele i bilen.

Det er vigtigt, at man sørger for, at selen ikke kommer over barnets mave, da det ved et uheld kan ødelægge organerne. Vælger man en selepude med ryglæn, er der selestyr, der sørger for, at selen ikke er over maven. Det er ligeledes vigtigt, at selen ikke sidder for tæt på halsen.

Selepuden med rygstøtte søger også for beskyttelse for nakke og hals ved et uheld.

Når barnet er over 135 cm, må det bruge bilens sikkerhedsseler uden autostol eller selepude.

De enkelte stole beskytter op til forskellige kilo og det er således vigtigt, at man undersøger, hvor mange kilo ens autostol kan beskytte op til og så ikke benytte stolen når vægten er overskredet

Brug autostolene korrekt

Det er vigtigt, at du bruger autostolen korrekt, da det ellers kan skade dit barn og give dig en bøde/klip i kørekortet. Det betyder fx., at vejer dit barn mere 13 kg. må det ikke længere sidde i din godkendte babyautostol fra 0-13 – heller ikke selvom dit barn kun er 6 mdr.

Men det betyder også, at du f.eks. ved iSize reglerne ikke må vende stolen fremad før barnet er mindst 15 mdr. og over 87 cm. Gør du det allerede når barnet er 14 mdr. vil det være forkert brug af sikkerhedsudstyr.

Øvrige regler

Udover ovenstående, er der også en rækker regler, som er gældende i specielle situationer.

3 børn på bagsædet

Det kan være svært, at have 3 autostole på bagsædet i almindelige biler. Derfor er der en regel, som afhjælper problemet, dog er det ikke en særlig sikker løsning, men den kan bruges i nødsituationer.

Men skal du have 3 børn på bagsædet, er det tilladt, at lade et barn over 3 år sidde med bilens 3-punktsele (altså uden selepude eller autostol), hvis de andre 2 børn sidder i godkendt sikkerhedsudstyr og der ikke er plads i bilen til godkendt sikkerhedsudstyr.

Selvom ovenstående er beskrevet i Selebekendtgørelsen § 5 nr. 2.

Børn i Taxi

Når det gælder taxi, er der ikke lovkrav om fastspænding af børn under 3 år i autostol. Men hvis udstyret findes i taxien, skal det bruges. Dvs. det kun er børn over 3 år, der skal bruge godkendt sikkerhedsudstyr i taxi. Skal du derfor ud og køre med et barn under 3 år, anbefales det, at du selv har en autostol med, hvis ikke taxi selskabet kan stille en til rådighed. Se evt. Selebekendtgørelsen § 4

Problemet er også det forsikringsmæssige. Hvis der sker noget med barnet ved en kollision, dækker taxiselskabets forsikring ikke, med mindre barnet er fastspændt i autostol.

Børn i Busser

Regler for børn i busser og hvornår der skal bruges autostol, er en del anderledes end dem i bil og taxi.

Hovedet reglen er, at børn skal bruge selerne, hvis de findes i bussen – det gør de dog ikke altid og hvis mere end 20% af pladserne er stå pladser, er det ikke et lovkrav, at bussen har seler.

Men hvis der er seler i. Så skal alle børn over 3 år sidde i selen eller godkendt sikkerhedsudstyr (autostol) på pladsen.

Børn under 3 år skal ikke sidde i selen, da det ikke er forsvarligt og hvis der kun findes hoftesele/2-punktsele, så skal barnet heller ikke sidde i godkendt sikkerhedsudstyr. Dette skyldes, at der ikke findes autostole, der er godkendt til hofteselen.

En lille undtagelse. Hvis barnet er under 3, men kan sidde selv – så kan selen godt benyttes. Men det er ikke et krav. Men man må godt gøre det.

Undtagelse ved “korte afstande”

Skal dit barn over 3 år ud og køre med bedste forældre eller andre (over korte afstande!), som ikke har godkendt sikkerhedsudstyr i bilen, er det ikke et krav, at barnet sidder i autostol eller på selepude. “Korte afstande” er dog ikke defineret i reglerne, hvorfor det kommer an på en domsafgørelse – sag for sag (hvis man bliver stoppet). Selebekendtgørelsen § 5, nr. 1.

Det er dog ikke en særlig sikker og optimal løsning, hvorfor jeg anbefaler, at autostolen altid følger barnet og kun i yderste nødstilfælde (livstruende tilfælde) gør brug af undtagelses reglerne.

Biler uden seler

Selvom man ikke skulle tro det, er det faktisk lovligt, at have børnene med i biler, hvor der ikke er seler! Selvom det bestemt ikke er noget, der anbefales, er det desværre lovligt.
Det er dog kun lovligt for børn over 3 år, da børn under 3 år ikke være i bilen. Børn over 3 år og under 135 cm. skal sidde på bagsædet og er der en sele på forsædet, skal barnet sidde her i godkendt sikkerhedsudstyr (autostol).

Læs også vores guide til valg af autostol inden du tager ud og køber autostolen. Guiden indeholder bl.a 10 punkter, som man bør huske.

Regler i udlandet

Det er ikke kun i Danmark, at der er regler for brug af autostolen og reglerne i udlandet er ofte forskellige fra de danske. Det er således en god ide, at undersøge reglerne inden turen går sydpå. Læs mere om autostol regler i udlandet her.

Autostol regler og gode råd som grafik

Autostol regler - grafik

Hvis du vil linke direkte til grafikken – kan du finde den her.

Er du dagplejer – er der en speciel grafik til dagplejen her.

Read the Danish car seat rules here: Danish law on child safety seat

291 kommentarer

 1. Hej Kristian og tak for en meget informativ hjemmeside.
  Jeg har et spørgsmål ang. autostol og varevogn. Min mand skal kunne køre vores datter i dagpleje i sin varevogn og jeg vil meget gerne have at hun sidder bagudvendt, gerne så længe som muligt. Hun er 13 mdr. 75 cm høj og 8,5 kg. Der er ikke isofix, så autostolen skal være selemonteret. Kan du anbefale nogen stole til denne situation? Og hvor sidder hun bedst – i midten på det dobbelte passagersæde eller helt ude til højre? På forhånd tak 🙂

 2. Hej, herhjemme i Danmark er reglerne at hvis man ikke kan have 3 autosæder/puder på bagsædet må det ene barn sidde uden, så længe de andre 2 er fastspændt. Vi har 3 børn på 4 mdr, 3 år og 6 år, hende på 6 år har siddet på bagsædet imellem de 2 små, vores sommerferie er ned igennem Europa, og nu kommer vi pludselig i tvivl om det overhovedet er muligt? Må hun sidde uden pude i Tyskland pga der ikke er plads til puden i midten? Kan man evt flytte rundt så jeg evt skal sidde på bagsædet og en af ungerne skal sidde på forsædet?

 3. Hej vi har en bil med isofix er kommet i tvivl om stolen skal være med isofix eller om man godt må bruge en med sele

 4. Kan man på nogen måde se hvilket år en autostol er produceret?
  Fx på ece-mærkatet?
  Vi har nemlig en autostol vi har arvet, og gad god vide om den er ved at være for gammel, har ingen ide om alderen på den.
  Mvh Sofie

 5. Hej,
  Ved I hvordan reglerne er for en 2 Pers. veteranbil?
  Er det lovligt at sætte en 3 årig i en autostol spændt fast med en 2 punkt sele på forsædet?
  Martin

 6. Hej Kristian,

  Nu ser jeg lige, at flere har spurgt til noget med om en bagudvendt autostols ryg skal helt op imod forsædet. Jeg forstår ikke helt hvad der menes, kan du mon forklare?
  Vi har en Cybex Aton Q i-Size i vores bil. Der er luft imellem forsædet og ryglænet på autostolen. Skal forsædet så rykkes længere tilbage? Og hvordan skal ryglænet på forsædet indstilles?
  Hvad hvis man (med slukket airbag, naturligvis) placerer autostolen på passagersædet? Skal sædet så rykkes så langt frem, at ryggen rører ved “der hvor handskerummet er”? Og også her; skal ryglænet indstilles på en bestemt måde?
  Jeg ved ikke, om jeg fuldstændig misforstår noget?!

  På forhånd tak for svar.

  Venlig hilsen Kamilla

 7. Hej

  Jeg har købt en baby autostol fra mærket BABY MERC, på den står der: E20 44R-04 4000 44R-04

  Er den godkendt?

 8. Hejsa
  Min dreng på 6 måneder vejer ca 10 kg. Han er vokset ud af sin bagudvendte babystol & vi har købt en Cybex pallas m-fix 9-36 kg. Men hvad skal vi sætte ham i nu hvor han ikke kan sidde oprejst og faktisk ikke må sidde i ovenstående førend han er ca 9 måneder?
  PFT 🙂

 9. Hvordan er reglerne for at tage en baby med i en turistbus, hvor der kun er hofteseler, altså hvor det ikke er muligt at monter en autostol?

  1. Hej Mikkel,

   Det er faktisk sådan, at der ikke er krav om, at børn under 3 år skal sidde i autostol når de er i bussen. Selvom det lyder helt skørt.
   I kan ikke finde en babystol, der er godkendt til hofteselen og derfor vil i ikke kunne bruge en autostol til babyen, hvis ikke der er 3-punktsele.

   Mvh

 10. Hej,
  Jeg er ved at købe brugt autostol og base med isofix (Aton Q). Er der også den orange sikkerhedsmærkning på basen? I så fald er det så den sammen sikkerheds-nummerering som på autostolen?
  Mvh. Mie

 11. Hej vi har en dreng på 8 mdr på 10,7 kg og han sidder i en Cybex autostol 0-13 kg men han er ved at være ALT for lang (79 cm) så hans men er bøjet når han sidder i stolen da de går imod bagsædet i bilen, og hovedet til kandten af sædet.
  Hvad gør vi.. for den næste stole er stort set alle fremadvendt og det tænker jeg han er for lille til? Men har svært ved at finde en stol han kan passe der vender bagud ??!
  Kan i hjælpe?
  Mvh Rikke

  1. Hej Rikke,

   At han ben går ind mod bagsædet og de er bøjet er helt ligegyldigt. For sikkerheden har det ingen betydning og heller ikke for hans komfort. Sådan sidde de tit i den alder – når man fx. løfter dem op.

   Men der findes mange bagudvendte stole, som han kan være i. Se på i-size modellerne – tjek denne oversigt https://autostol.dk/test-af-autostole/test-og-sammenligning-af-isize-autostole/ hvor jeg sammenligner dem. De kan typisk bruges bagudvendt til 3 år.

   Skal jeg fremhæve et par af dem, så er der meget god plads til Beafe Modular og 2way Pearl.

   Hvis i har de rette sæder, så er Recaro Zero oplagt, da den også er god stol og på samme tid har drejefunktion.

   Mvh

 12. Hej
  Vi skal på bilferie til sommer. Og kører i ca. 15 timer. Vores søn er 13 år så der er ingen problemer der, men vores datter er kun 3 år, hvor lang tid må hun sidde i sin autostol? Kan vi kører uden overnatning og kun med små pauser? Eller kommer det også an på hvilken autostol hun bruger?

  Mvh Julie

 13. Hej.. jeg har en datter på 7 mdr og ca 9,5 kg, som er blevet for lang til hendes autostol, så selen kommer desværre nedefra (britax römer babysafe)
  Jeg ville gerne have en Cybex pallas m fix, men da min datter jo ikke er gammel nok til den endnu er jeg nødt til at finde en anden nu.
  Hvad kan du anbefale?
  Det må gerne være endnu en babystol med seler der sidder noget højere oppe end på britax’en. Eller evt en der kan vendes fra bagudvendt til fremadvendt og som kan bruges uden isofix.

  Venlig hilsen
  Susanne

  1. Hej Susanne,

   Så er vi ovre i en 9-18 kg. stol – og altså ikke en stol, der nemt kan tages med frem og tilbage.
   Ellers skal i finde en stol, der kan bruges frem til 18 kg og så kan i vente med, at købe en Cybex (solution hedder den så i 15-36 kg klassen). Det er nok det jeg vil gøre.

   For der er ikke nogle babystole, der er ret meget større end den i har nu.

   Mvh

 14. Hej

  Jeg vil blive forælder snart, og jeg har brug for en rådgivning vedrørende den baby autostol. Jeg har ikke en bil, og jeg er ikke planer om at købe en. Jeg måske brug for at transportere barnet lejlighedsvis / i tilfælde af nødsituationer, med en taxa.

  Jeg har bemærket, at de taxaselskaber kan tilbyde en autostol, men det er kun til babyer op til 9 kg. Kan jeg transportere (korte afstande) min baby uden en autostol, hvis han vejer mindre end 9 kg?

  Tak!

  1. Hej Ana,

   Nej du skal altid bruge sikkerhedsudstyr (autostole) indtil barnet er 135 cm højt.

   Så det kan anbefales, at vælge en babystol fra 0-13 kg, som kan bruges det første års tid og herefter er der typisk autostole i taxier (dem der går fra 9-18 kg). Den lille stol er også nem at have med og de kan sættes fast med bilens 3-punktsele.

   Mvh

 15. Når man har en autostol med isofix, er der så regler for, om stolen skal skubbes helt tilbage mod bilens sæde, efter den er klikket fast? Jeg synes, ryglænet i autostolen bliver meget lodret, når autostolen skubbes helt tilbage. Hvis jeg lader autostolens “arme” med isofix-beslagene være trukket længere ud, synes jeg, mit barn sidder bedre i stolen – især når han sover. Og så længe den sidder fast i de to beslag, er det vel fint nok – eller hvad?

 16. Når man har en autostol med isofix, er der så regler for, om stolen skal skubbes helt tilbage mod bilens sæde, efter den er klikket fast? Jeg synes, ryglænet i autostolen bliver meget lodret, når autostolen skubbes helt tilbage. Hvis jeg lader autostolens “arme” med isofix-beslagene være trukket længere ud, synes jeg, mit barn sidder bedre i stolen – især når han sover. Og så længe den sidder fast i de to beslag, er det vel fint nok – eller hvad?

  1. Hej Michael,

   Det kommer meget an på, hvilken stol du har. Nogle producenter tillader det ikke, mens andre gør.

   Men som udgangspunkt skal ryglænet på autostolen helt tilbage og røre ved ryglænet i bilen.

   Mvh

 17. Hej

  Tak for en god side. Et lille spørgsmål – hvad stiller man op med en dreng på 2 år, 16 kg og 97 cm, som er ved at vokse ud af 9-18 kg stolen?
  Vi har forsøgt med en 15-36 kg stol men han er slet ikke klar til at bruge 3 punkts sele endnu.

  På forhånd tusind tak for råd

  Mange hilsener fra Karen

 18. Kan mit nyfødt barnebarn ligge i en lift, der er blevet fastspændt på bagsædet i den første tid?
  Er der krav for denne løsning, bestemte mål osv.
  Det kan ikke være godt for et spædbarn at sidde i en time i en autostol synes jeg.

  1. Hej Mormor,

   Nej det må ikke ligge i en lift. Det er mange år siden, at det sidst var lovligt.

   Barnet tager ikke skade af, at sidde i en autostol i en time – medmindre det sker hver dag.

   Mvh

 19. Hej.

  Vi skal til Slovenien til sommer og som jeg ser det er vi løbet ind i lidt af et problem.

  Vores store datter er 10år gammel 146cm høj og vejer 50kg.

  Men ifølge tyske regler skal hun sidde i autostol, til hun er 150cm høj men, sådan som jeg ser det kan jeg kun finde noget der dækker op til 36kg!

  Hvad skal man så rette sig efter? Skal hun sidde i en ulovlig stol/pude? Eller køre ulovligt uden?

  Mvh Jesper Nielsen.

  1. Hej Jesper,

   Ja hun falder faktisk lige ned midt i mellem det hele.
   I skal køre afsted uden pude/autostol – som i gør herhjemme. For det vil ikke være forsvarligt, at sætte hende på et sæde eller i en autostol med hendes vægt.

   Og jeg tvivler stærkt på, at i vil opleve problemer når hun er så tæt på. Har faktisk heller aldrig hørt om danskere, der har fået bøder i Tyskland pga. autostol reglerne.

   Mvh

 20. Hvis jeg har arvet en ældre Britrax renaissance med y sele hvor der står E11 i den runde cirkel og 03.44.141 er den så en lovlig og godkendt model?
  Mvh Tina

 21. Hej

  jeg har en ældre auto stol til min søn på 3½ og skal have en ny, vi køre lange ture med ham så vil godt have en der kan tiltes lidt bagover..

  Hvilke nye gode modeller er der til en dreng på 16kg og str omkring de 100 cm

  mvh
  Rasmus

 22. Hej..

  Jeg er blevet lidt i tvivl om hvornår jeg må benytte 3 punkts selen i min datters stol.
  Vi har en izi combi x3 isofix. ( vi har skiftet bil siden vi fik den, og har derfor ikke isofix mere)
  Hun er 2 år og 4 mdr, vejre 12.5 og er 91 høj.
  Den er forvendt.
  Jeg har læst en masse vejledninger, som bare har forvirret mig mere en det gavner.

  Den sele der er i stolen går op over skulderen og ned, er det skidt eller er det okay.?

  På forhånd tak for svar.
  Mvh.
  Camilla

  1. Hej Camilla,

   Mener du bilens 3-punktsele til, at holde barnet fast med? Eller hvad tænker du helt præcis på når du skriver “hvornår jeg må benytte 3 punkts selen i min datters stol.”?

   Kommer selen nede fra – altså længere nede end skuldrene eller kommer den oppe over skuldrene og ned?

   Mvh

 23. Hej,

  Jeg har et spørgsmål omkring placering af autostole. Vi har tre børn. 14 år, 2 år, og 3 år. De to små sidder i godkendte autostole, og 14 årige dreng er som en voksen mand. Hvordan placere vi dem bedst og sikrest i bilen på bagsædet? Lige nu sidder de to små i hver deres side, men når 14 årige sønnike skal ind, kan vi ikke undgå han læner sig op af stolene, og vi har dermed ødelagt en. – Har købt ny.
  Er det sikrest at lade dem sidde hvor de sidder nu? Eller skal vi rykke en af de små ind i midten? Så storebror ikke kravler over stolene? Men er storebror er kun ved os 14/14, da han er skilsmissebarn.

  På forhånd tak. 🙂

  1. Hej Micol,

   Jeg ville tage den ene stol ud de gange storebror er med, så han ikke kommer til at ødelægge noget. Det er ret hurtigt, at sætte de fleste stole i igen.
   Og så ellers lade ungerne sidde som de gør nu.

   Mvh

 24. Hej 🙂
  Vi skal fra Humlebæk til Bramming altså en tur på ca. 3 – 3 1/2 time med vores 4 måneder gamle datter. Vi har en almindelig autostol til hende, men jeg har hørt, det er for lang tid at sidde i stolen for så lille et barn. Vi er derfor blevet rådet til at leje en lift i BabySam til turen, men efter lidt læsning på nettet, ser det ikke ud til, de er sikre nok. Hvad vil du råde os til at gøre?
  Hilsen Stine

  1. Nu har jeg så lige læst om en baby Römer safe sleeper. Er den sikker?
   Tak for en god hjemmeside.
   Hilsen Stine

  2. Hej Stine,

   Det vil jeg ikke bekymre mig om. Hvis det kun er denne her ene gang, så er det ikke et problem i jeres alm autostol.

   I kan evt. holde en pause halvvejs og tage barnet ud, hvor det ligger på noget fladt. Men ellers behøver i ikke være nervøse.

   Mvh

 25. Hej
  Jeg har 2 drenge, som pludselig er blevet store;-)

  Den ældste er 9 år, vejer 33 kg og er 148 cm.
  Den yngste er 6 år, vejer 25 kg og er 131 cm.

  De sidder begge i Britax Römer kidfix 9-36 kg.
  Vi vil selvfølgelig have, at de sidder sikrest muligt.

  Skal den store over på en selepude, indtil han kommer over 36 kg eller skal han bare bruge den normale sele?
  Selepuder har jo ikke det bedste ry.
  Den yngste skal vel blive i stolen til han er over 135 cm? Men er det så en selepude eller kan han blive i stolen, til den ikke længere er komfortabel? Den kan jo justeres ret meget i højden, så den store sidder fint i sin endnu.
  Derfor har vi heller ikke tænkt over det før nu…

  På forhånd tak
  Jesper

  1. Hej Jesper,

   Det er højden man går efter – ikke vægten. Så når de er over 135 cm er det ikke længere et lovkrav, at de sidder i autostol eller på selepude.

   (selepude må bruges fra 15 kg).

   Alt efter, hvordan selen sidder, så er det tit bedre at barnet sidder uden selepude og autostol.

   Men siden de stadig kan være i autostolen, så burde det ikke være et problem ved jer.

   Mvh

 26. Jeg har hørt, at der kommer nye regler/lovgivning fra 2018, hvor børn skal sidde med ryggen til køreretningen.
  Er det korrekt? Gælder det så for stole købt fra en bestemt dato, eller?

  mvh
  Peder

  1. Hej Peder,

   Det er ikke korrekt. Der er kommet en “ny” (for et par år siden) godkendelse – isize – læs evt her https://autostol.dk/blog/nyt-om-autostol-reglerne-bagudvendt-indtil-15-mdr-vedtaget-i-size/

   Så køber man en isize stol (allerede i dag) skal barnet sidde bagudvendt til det er 16 mdr. Køber du en stol godkendt efter ece 44-04 eller 44-03 må du vende barnet fremad når der er mindst 9 mdr og vejer mindst 9 kg.

   Mvh

 27. Hej,
  Jeg er meget tvivl om reglerne for autostole/selepude. Jeg har lige snakket med nogle venner der siger at der nu er ændret i loven om hvordan børn er fastspændt i bilen. En af dem er at børn under 140 cm SKAL sidde på selepude med ryg, dette til de er 140 cm. Efter det skal de sidde på pude til de er 12 år. Jeg troede godt børn på over 18 kg kunne sidde på En selepude uden ryg? De regler du har her er den Vi kender og også det vi finder når vi søger. Men nu er jeg i tvivl om der er lavet noget nyt? Ved at den i England har lavet det om. Kan du svare på hvilke regler der gælder her i DK? Mvh Stine

  1. Hej Stine,

   Der er ikke kommet nye regler i DK.
   Efter 15 kg må barnet sidde på pude, men det anbefales at de sidder i autostol (selepude med ryglæn), da det er sikrest.

   Det skal de indtil de er 135cm.

   Mvh

 28. Hej!

  Jeg har en pige som er snart 15 måneder og kun vejer 7 kg. Hun er ved at være træt af at sidde i babyautostolen. Må hun komme over i en autostol som går fra 9-18 kg?

  MVH Sacha

   1. Hej Kristian:)
    Vi står i samme dilemma.
    Hvis vores datter er 10mdr(kan allerede gå) og vejer 8kg, må hun ikke sidde i en 9-18kg autostol?
    I modellen ovenfor opfylder hun 2 ud af de 3 udsagn, men jeg er stadig i tvivl.

 29. Hej. Hvad betyder “E1” i en cirkel på billedet i toppen? Har det noget at sige?

  På forhånd tak.

  VH Rikke

 30. Hej,
  jeg er lidt i tvivl om, hvornår børnene lovligt må sidde på forsædet?
  På forhånd tak.
  Mvh.
  Linn

 31. Hej
  Vi skal på telttur i Sverige, og har lånt et gammelt “folkevognsrugbrød” som kun har to-punkts seler bagi.
  Mine børn er to og fem år. Tænker at den ene skal side foran i alm. Autostol men Hvilken slags stol kan jeg bruge på bagsædet?
  Mvh
  Louise

 32. Vil høre om hoftesele i en Ford Galaxy årg. 2005 er godkendt på nogen måde ? Både autostol , voksne og børn. Mvh jan.

  1. Hej Jan,

   Nu må du ikke tage mit svar for 100% korrekt, da jeg ikke kender til lovgivningen for seler i biler.

   Men mener at hvis bilen er “født” med hofteseler, så må de anvendes af både børn og voksen.

   Børn skal være i autost, der er godkendt til hofteselen – og der er kun et par modeller.

   Mvh

 33. Hej

  Kender du reglerne for 7 personers biler? Vi har lige fået en Opel Zafira – må vi have autostole og børn på de to bagerste sæder? Dem i bagagerummet?

  Mvh Trine

 34. Hejsa

  Jeg skal lige høre jer om loven vedr. 5 en punkt-sele? Skal den være i alle autostole nu eller hvordan ? kan ikke helt finde lovgivning om det.

  Mvh
  Carina

  1. Hej Carina,

   Det er der ingen direkte lov om, men barnet skal veje mere end 15 kg før bilens egne seler må bruges.

   I de små babystol må der dog godt være Y-seler.

   Noget specielt du tænker på?

   Mvh

 35. Hejsa.

  Hvis flamingoet er knækket i en autostol, er den så stadig sikker? Og, hvis man nu skifter det, er den så lige som ny?

  Mvh

 36. Vi står og skal på sommerferie i Sverige. Når vi er i Sverige skal vi køre min svogers bil der er svensk registret. Er det nogle specie regler for hvad for en autostol mine børne på 3 og 6 år skal sidde?

  Hilsen Pernille

 37. Hej. Min kæreste har lige købt en brugt autostol. Flamingoen er løs, men ikke knækket. Jeg mener at den nu ikke er sikker, men min kæreste mener at han da bare kan sørge for at den sidder fast. Er stolen sikker nok, hvis han sørger for det?

  1. Hej Jette,

   Det kommer meget an på, hvor på stolen det er?

   Men som udgangspunkt, er stolen ikke længere brugbar, da hele flamingo konstruktionen er en del af stolens og derved en del af sikkerheden i stolen.

   Mvh

 38. Hej

  Hvis vi køber en ikke godkendt I-size stol nu, hvor længe er den så lovlig ?

  Udvalget af i-size stole er desværre ikke så stort endnu. Er producenterne lidt tilbageholdene med at lave dem ?

  mvh
  Rasmus

  1. Hej Rasmus,

   Udvalget bliver større og større og hver mærke har efterhånden fået en stol i butikkerne. Det er kun Cybex og Römer, som halter lidt bagefter, men de kommer snart (til sommer). Det tager tid at udvikle en autostol og derfor er de først begyndt, at komme ny. Römer troede fx. først at de skulle laves om et par år og derfor er de bagefter de andre.

   Har du set nærmere på dem der er og hvorfor kan de ikke bruges?

   Men der er ikke fremsat nogle regler/love om, hvornår de “gamle” bliver ulovlige – så jeg har desværre ingen ide. Men mit bud er, at de første stole (de små 0-13/0-18 kg) stole bliver forældet i 2018-2019.

   Mvh

 39. Hej,
  Mine børn på 5 og 7 år sidder begge på selepude med ryg. Må den ene være på forsædet, og skal airbaggen i så fald være slået fra?

  Når min datter (7 år) skal med venner hjem fra skole sidder hun aldrig på selepude eller noget – er det lovligt (hun er under 135 cm) ? Ligeledes er det ikke altid, at deres venner sidder på selepude, når de skal hjem til os. Jeg har normalt ekstra i bilen, men ikke altid. Må selepuder uden ryg bruges på forsædet, og hvad med airbaggen?
  Der er nemlig ikke plads til 3 børn på bagsædet grundet de to selepuder med ryg…

  Min søn (især) sidder tit uroligt på bagsædet og læner sig frem. Jeg tænker tit, at hvis jeg bremser hårdt op (eller bliver ramt af en anden bil), så vil hans hoved ryge lige tilbage på “øret” af ryglænet” – hvor farligt er det i forhold til at sidde på en selepude uden ryg?

  Tak for svar :)!

  1. Hej Ditte-Maria,

   Den ene må godt sidde på forsædet. Airbaggen SKAL ikke være slået fra, men det anbefales.

   I den situation er det din datter, der skal sidde i autostolen og veninderne, der ikke skal. For det er “normal” kørsel for din datter, hvor det er lejlighedsvis kørsel for veninderne. Gør du det omvendt kan du risikere at klip i kortet.

   Så det er en god ide, at have selepuder uden ryglæn i bilen, da du så overholder loven.

   Og dem må de også godt bruge på forsædet. Der gælder samme regler for selepuder uden og med ryglæn (autostole).

   Det er et godt spørgsmål. Det ved jeg ikke nok om til, at jeg kan udtale mig om det. Men begge dele er farligt, hvis ikke han sidder korrekt med selen. Dvs lænet tilbage og med selen overhoften og ned over skulden.

   Mvh

 40. Hejsa.

  Jeg har kigget spørgsmål og svar igennem uden at finde hvad jeg søgte 🙂

  Jeg har en VW Transporter og vil gerne hører hvordan reglerne og anbefalingerne er ift. placering af min søn i en forudvendt autostol?

  Der er selvfølgelig airbag ved førersædet og så er der ved passageren helt til højre… (forstået som at det er et dobbelt passagersæde, men der ikke er airbag i midten) Jeg har ikke villet placere ham helt til højre pga airbaggen selvom det ville gøre min gearskift noget nemmere, men jeg kan nu læse mig til at det må man gerne dog anbefales det ikke og at man skal tænke på at der skal være 0,5-0,55 cm til instrumentbræt/sæde foran en forudvendt autostol…

 41. Hej

  2 spørgsmål

  Må man have 1 barn i autostol 0-18kg på forsædet når man kører igennem Tyskland?
  Er det usikkert at have stolen på forsædet?
  Mvh
  Bettina

   1. Vi skal have 3 børn i bilen, de er 6 md, 2 år og næsten 4 år, det er hende på næsten 4 år som vi meget gerne vil foran da vi ellers skal ud og leje en bil.

 42. Vi har en Maxi-Cosi autostol model Cabriofix. Den overholder så vidt jeg kan læse alle krav, men den er 7 år gammel. stolen har stort set ikke været brugt (max 20 gange) og har bare stået pakket godt ned i et opbevaringsrum de sidste 6 år. Der står i brugsanvisningen, at man ikke må anvende stolen 5 år efter købsdato, men kan det virkelig være rigtigt, når stolen næsten ikke har været brugt og står flot som ny???

  1. Hej Lotte,

   Det er korrekt, at flere af autostolene ikke må bruges efter 5-7 år. Det skyldes den plastisk de er lavet af, at den bliver blød/mør og derved ikke yder den sikkerhed, som den skal. Der er desværre ingen der kan teste for jer om den er sikker nok, så i vil løbe en risiko ved, at bruge stolen.

   Mvh

   1. Jeg vil gerne vide hvor du har den regel fra at de kun må være 5-7 år? Skal nemlig bruge til at argumentere det overfor nogle pårørende.
    Mvh Lise

 43. Hej!
  Tak for en god side med mange nyttige informationer.
  Jeg har et spørgsmål, som jeg ikke kunne finde svar på herinde, skal til Paris for at fejre nytår.
  Vi kommer til at være 4 voksne i bilen og min datter på knap 2 år.
  Må hun sidde i sin fremadvendte autostol i midten af bilen, hvis det er en trepunktssele?
  Hvor meget skal man gå op i det med at barnet kun må sidde i en fremadrettet stol, hvis det vejer over 13 kg?
  Hun er lille og vejer pt. under 11 kg. Regner ikke med hun når at komme til at veje 13 kg inden nytår.
  På forhånd tak for hjælpen.
  Mvh Thea

  1. Hej Thea,

   Hvis stolen kan monteres korrekt i midten af bilen, er der ingen problemer med, at hun sidder der. Dog vil hun nemmere kunne ryge ud af bilen ved en kollision.

   Hun skal ikke veje 13 kg. før hun må sidde i en fremadvendt stol. Det er bare nogle ca. tal som anvendes for at kunne guide forældrene bedre. Hun skal bare være over 9 mdr. og veje mere end 9 kg.

   Men en bagudvendt stol er langt sikre end en fremadvendt stol, så lad hende endelig sidde i den indtil hun ikke kan være der mere. Den vil også fylde mindre i bilen – dog vil jeg sætte den i siden af bilen, hvis i skal køre til Frankrig.

   Mvh

 44. Hej.

  Jeg har en dreng på 1 måned, hvor længe må han sidde i en autostol af gangen???
  Vi skal Aalborg til Fyn hvor mange pauser skal der holdes??
  Han sidder ikke i autostol til daglig da vi ikke selv har bil..

  1. Hej Char,

   I vil sagtens kunne køre et par timer med ham uden problemer og hvis han falder i søvn vil i godt kunne køre hele turen derned. Hvis i så bare sørger for, at han efterfølgende får lov til at blive “rettet ud”.

   Mvh

 45. Hej med jer
  Tak for en informativ side. Jeg har læst gennem næsten alle spørgsmål fra 2013 og frem uden at finde hvad jeg søgte? jeg vil høre om selepuder der er godkendt i EU (EC) også er godkendt i USA? Jeg købte sidste år to oppustelige godkendte selepuder, som vi havde med til Thailand (lidt sikkerhed er bedre end ingen!) Nu vil jeg høre om I ved noget om lovgivningen i USA, hvor kravene jo nok er noget anderledes end i Thailand? Vi skal have tre børn med i en udlejningsbil, og vi ved jo at der er trangt på bagsædet med tre stole. PS: vi har selv en Grand Scenic, og der er plads til tre autostole på bagsædet?

  1. Hej Sanne,

   Nej EU godkendte autostole er ikke par automatik godkendt andre steder end i EU, da der er andre regelsæt rundt omkring i verden. Derfor skal i tjekke i det pågældende land om stolen er godkendt. Der kan også være noget med isofix beslagene fra EU ikke passer i de amerikanske biler.

   Derfor vælger mange, at leje autostole i USA sammen med bilen eller købe et par autostole når de kommer til landet – du kan få gode stole til fornuftige penge.

   I USA er der også forskellige regler alt efter, hvilken stat i skal til – så det er svært, at sige noget om, hvad i skal gøre. Men de går noget mere op i det end i Thailand, så de oppustelige kan du godt punktere igen…

   Prøv evt. at se nærmere herinde http://thecarseatlady.com/ hun skriver en masse om reglerne og kan helt sikkert hjælpe jer.

   Mvh

 46. Jeg skal netop til at erhverve mig en toyota verso fra 2012 med 7 sæder, da det 3. barn netop er ankommet.
  Forhandleren fortæller mig at mine drenge på 3 og 6 år gerne må sidde på de bagerste 2 sæder uden autostol eller pude(sæderne er meget små og passer fint i højden med selen.

  Kan det passe?

  1. Hej Søren,

   Det har jeg meget svært ved, at få til at stemme overens med lovgivningen. Her skal børn sidde fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr og det ville de jo ikke være.

   Jeg mener ikke det er korrekt. Medmindre de små sæder går ind under 15-36 kg. stole og de på den måde kan komme udenom lovgivningen, men det kender jeg ikke noget til.

   Så jeg vil nok bede forhandleren om at uddybe det noget mere og evt. henvisning til noget du kan læse om det (og så må du gerne sende det til mig).

   Mvh

 47. Jeg har et spørgsmål som går på, om min datter på 2 år og 9 mdr som sidder i en maxi cosi priorifix gerne må rykkes fra bagsædet op på passager-forsædet? Hun har nemlig fået en lillesøster og i den forbindelse kunne det være rart hvis en af os voksne ku indtage storesøsters sæde på bagsædet for nemmere at være der for lillesøster. Storesøster vejer ml 14 og 15 kg. Maxi cosien er med isofix, men kan vel derfor godt sidde fast på forsædet med 3-punktsselen ikk? Man kan slå airbag fra i vores bil.
  Vh

  1. Hej Lise,

   Det må hun godt – det anbefales at i slår airbaggen fra når hun sidder foran så fint at i kan slå det fra.

   Jo den kan monteres på begge måde, så der er ingen problemer i, at bruge bilens sele. Bare husk, at være omhyggelig med monteringen og hvis i lader stolen stå i bilen, så husk at tjekke selen mindst engang om ugen, da den rykker sig løs.

   Mvh

 48. Jeg har et spørgsmål angående brug af selepude på forsædet. Skal en dreng på 8 år 136 cm bruge selepude uden ryglæn når han sidder på forsædet hvor der er airbags i passager siden? Eller rådes der til at han sidder uden selepude?
  Tak

  1. Hej Torben,

   Når han er over de 135 cm. skal han ikke længere sidde i autostol/på selepude jf. loven og det er uanset, hvor i bilen han sidder.

   Men hvis selerne sidder bedre på ham, når han sidder på en selepude, så er der ikke noget i vejen for, at han sidder på sådan en. Men det er ikke pga. airbag ol.

   Mvh

 49. Hej

  Ved du om der er lavet test på integrerede børnesæder i bilen. Vi har en Mercedes b klasse med disse bagi. Jeg hælder mere til et 15-36 kg autostol i stedet for men min mand mener de integrerede er sikre nok

  Hvad mener du?

  Kia

 50. Hej – tak for den super informative side. Jeg blev lidt i tvivl ift. det med brug af 5-punkt-sele. Er der nogle krav om, at børn i bestemte aldre SKAL monteres med 5-punktssele? Vi har en autostol, som er monteret fremadrettet på bagsædet med ISOfix. I den sidder vores snart 3 årige datter fastspændt med bilens tre-punkts sele jf. anvisningerne i brugsanvisningen for autostolen. Er det godt nok? Jeg antager at autostolen har det rette mærke da den er relativt ny og blev valgt ud fra en bedømmelse af autostole på nettet som gav den rigtig gode karakterer (i skrivende stund husker jeg ikke autostolens mærke og har ikke lige tjekket mærket på den).

  Et andet spørgsmål går på det med børn i taxi. Som jeg læser loven så behøver vores nyfødte søn IKKE at benytte sikkerhedsudstyr, så længe han ikke sidder på forsædet. Betyder det at man gerne må sidde med ham i armene på bagsædet?

  Mvh
  Kim

  1. Hov for resten. – glemte lige at fortælle at når vi skal til Sverige i næste uge, så ville vi gerne flytte vores datter frem på forsædet, hvor der IKKE er isofix til autostolen. Må hun så stadig gerne sidde fremadrettet med bilens trepunktssele i autostolen jf. instrukserne i brugsanvisningen? Airbag på passagersædet kan slås fra.

   På forhånd tak.
   Kim

 51. Hej Kristian.

  Jeg ved det er længe siden du har skrevet artiklen her, men håber du stadig svarer på spørgsmål her.

  Jeg har søgt og søgt på nettet for at finde ud af, om man må bruge en seleforlænger til sin autostol. Det er sådan, at vi har en Cybex Pallas 2-fix, og vores dreng vejer 13 kg. Dvs. vi stadig skal bruge puden foran, men selerne (på bagsædet) i vores bil er ikke lange nok til at kunne have autostol med (tyk) tumling. Derfor har vi prøvet at undersøge om vi kunne få længere seler til bilen, hvilket desværre ikke er muligt. Vi blev i stedet anbefalet en seleforlænger, og kunne kun finde frem til nogle mødre der har skrevet tilbage i 2008, at det ikke er lovligt.

  … så… mit spørgsmål er nu, er det lovligt, eller er det korrekt som mødrene for flere år siden skrev, at det er ulovligt? Lige nu, kan vi nemlig kun have ham siddende foran på passagersædet, og vi ville egentlig gerne have ham om på bagsædet igen.

  Jeg håber du kan hjælpe med mit meget lange spørgsmål.
  Mvh Maria

 52. Hej vi skal ud og købe bil for første gang.
  Der er ikke nakkestøtter på bagsædet. Jeg har fundet nogle selepuder med ryglæn til vores to piger.
  Men den store er 132cm høj og vejer 27 kg. Er hun så for høj om 4 cm, eller kan hun bliver siddende til hun vejer 36kg?

  Mvh Jennifer

  1. Hej Jennifer,

   Lovmæssigt skal hun kun sidde i autostolen i 4 cm endnu. Men hvis selerne ikke gener hende og sidder som de skal, må hun godt sidde i stolen til hun vejer noget mere. Men hvis selerne ikke sidder som de skal, er hun bedre beskyttet uden selepude.

   Mvh

 53. Hej,
  Jeg har arvet en godt 10 år gammel autostol af mærket maxi-cosi 0-13kg. Den er mærket med E4.
  Den har været brugt til 4 børn, har aldrig været i en ulykke og hvad jeg kan se, fejler den ikke noget.
  Jeg er dog ret usikker på om den er for gammel og/eller sikker nok i brug til endnu et barn !?

  Mvh
  Julie

  1. Hej Julie,

   Når den er 10 år gammel, er den ved, at være klar til, at blive skiftet ud. Materialerne holder i ca 7 år og derefter begynder det at blive dårligere. Så jeg synes du skal se efter en anden stol.

   Mvh

 54. Jeg har et spørgsmål, jeg og min mand har kigget på næste stol og vi tænker en besafe hvor der står den er 0-18kg eller 5mdr-18kg er den godkendt ham
  Fra besafes afdeling sagde der ikke var i vejen for at vi kunne skifte til den stol når han bliver 5 mdr. Da han er en stor dreng. Mit spørgsmål er så der nævnte han ikke det var et krav han kunne sidde selv?

  Mvh susan

  1. Hej Sus,

   Det er fordi han stadig kommer til at sidde bagudvendt. Så længe du blot sætte ham over i en anden bagudvendt stol, er der ikke et krav om, at han skal sidde selv. Det er først, hvis i vil sætte ham i en fremadvendt 9-18 kg. stol, at det anbefales, at han kan sidde selv.

   Mvh

 55. Hej,

  Jeg er blevet tilbudt en Römer Baby Safe (0-13 kg.), købt i år 2009 – der står ECE R44/04 på den, så efter hvad jeg kan finde ud af – er den vel godkendt??

  Jeg kan dog ikke rigtig finde noget specifikt om denne model – kender du til den? Eventuelt om der er stor forskel på denne og de nyere modeller?

  På forhånd tak 🙂

  Mvh. Rikke

  1. Hej Rikke,

   Ja den er godkendt og er en god stol. Du kan faktisk se den i test oversigten.
   Det er en rigtig fin stol, men du skal være opmærksom på, at du nok er den sidste som kommer til at bruge stolen, da den er ved at være en gammelsag. Normalt siger man at autostolene holder i ca 7 år.

   Men selve modellen er rigtig god/sikker og minder rigtig meget om den “nye” Baby Safe Plus 2.

   Mvh

 56. Hej!

  Hvordan er reglerne med børn og fastspændelse med mitten selen, der kun er til maven?

  Mvh
  MJ

  1. Hej MJ,

   Der er ingen regler imod det, men der er kun meget få autostole i 9-18 kg. klassen, der er godkendt til det og i 15-36 kg. klassen vil det være lovligt på en selepude – hvis ikke der er andre seler.

   Mvh

 57. Hej.
  Jeg er lidt i tvivl om hvad vi bør gøre når nu min datter på 7 mdr ikke kan have benene i autostolen mere, for du skriver det er bedst at bruge babystolen længst muligt. Vi har en kiddifix smile Pro – hun kan godt være i den længde mæssigt men vi har skubbet den så langt frem som muligt så der er mest plads til hendes ben men hun kan stadig nærmest ikk have dem der og selen i bilen kan ikke nå rundt om den…

  Kan vi skifte stol så det stadig er sikkert for hende?

  Mvh Monica

  1. Hej Monica,

   Nej i skal ikke skifte endnu. Det har overhoved ingen betydning, at benene er bøjet i autostolen. Prøv bare at se på, hvordan hun ligger når hun sover – benene er sikkert ofte trukket op under hende.

   Så det skal i slet ikke være nervøse for. Det er først når hovedet går op til kanten, at i skal begynde, at overveje næste størrelse stol.

   I kan dog godt skifte stol, men kun hvis det bliver til en anden bagudvendt stol.

   Mvh

 58. Hej!

  Har en lille udfordring ang brug af sele til autostol?
  Har et barn på 2 og en på 2mdr- sprøgsmål er om det er muligt at bruge hoftesele til af dem-køre i varevogn med alm sele til føre og ene passager-men i midten hoftesele:/?

  På for hånd tak!

  1. Nogle af Britax bagudvendte modeller er godkendt til hoftesele: Hiway 2 er og Britax Multitech samt Two Way Elite.

   Vær opmærksom på at airbaggen skal kunne slås fra.

   Der fidnes ingen babystol frem 0-13 kg som er godkendt til hoftesele.

   First Class er heller ikke godkendt til hofte sele bagudvendt.

 59. Hvis nu man har små børn, kan man så godt se helt bort fra alder og lade dem være i deres autostole ? Har 2 på 4 år som vejer 11-13,3 kilo, og der er jo langt til de 15… Men da de ikke er højere end 93-97 cm, er der så noget der vejer for at de ikke skulle måtte blive i deres nuværende autostole ? Høre bare tit at de jo er fire år og da gerne må side på sele pude, men jeg syntes jeg kan læse de skal være over 135 og 15 kg for at være i sele pude? Og om de er 4 eller 6 år, er det så ikke stadig mest optimalt at blive i stolene som hedder 9-18kg nu hvor de ikke er større, eller skal jeg tage hensyn til deres alder? Og vi har 3 autostole på bagsædet, den i midten kan ikke bruge isofix da der ikke er isofix, men kan dette monteres ?

  1. Hej Sofie,

   For at børn må sidde på selepude/autostol med ryglæn skal de veje over 15 kg.

   Da dine børn ikke vejer det endnu vil det ikke være lovligt, at lade dem sidde på sådan en og de skal være i deres nuværende 9-18 kg. stol.

   Så længe toppen af deres øre ikke går op over kanten af autostole og de vejer under 18 kg – ja så vil jeg lade dem blive i stolen og være ligeglad med, hvad andre tænker og siger om det.

   Nej jeg tvivler på, at det kan eftermonteres i midten af bilen, men er i omhyggelige med selen, er den lige så sikker som isofix.

   Mvh

  2. Hej Sofie

   Lovmæssigt set må de faktisk slet ikke sidde i en 15-36 kg stol endnu.

   Og dine piger er med stor sandsynlighed stadig for små til at kunne spændes forsvarligt fast med sikkerhedsselen i dem. det er nemlig slet ikke ligegyldigt hvordan sikkerhedsselen skal sidde på et barn.

 60. Hej

  Vi har en Ferrari stol fra Bilka købt for ca 6 år siden. Den har mærket ECE R44.03, hvilket jeg efter jeres hjemmeside kan læse, at den stadig er godkendt, men tænker om den stadig er sikker efter så mange år.
  Vi har selv brugt den i starten, men da vores dreng blev for stor, har vi haft lånt stolen ud til et hold venner, og nu skal vi snart til at bruge den selv igen, da vores datter er 7 måneder.
  Er det mere sikkert at investere i en ny autostol eller kan vi sagtens bibeholde den fra Bilka?
  I så fald vi skal købe en ny, kan du anbefalde en autostol?

  På forhånd tak for svaret

  Mvh Anne-Mette

  1. Hej Anne-Mette,

   Det er ved, at være en gammel stol og når den har været brugt i det meste af perioden, kunne den nok godt trænge til en udskiftning. Den er dog stadig godkendt, men det plastik stolene er lavet af, holder kun optimalt i 6-8 år.

   Der er jo autostole i alle prisklasser, så det kommer lidt an på, hvilket niveau det skal være. Ved autostole hænger pris/sikkerhed faktisk ret gotd sammen, så jo dyre stol, jo mere sikker stol (eller sdan er det næsten altid).

   Römer Duo Plus er god og sikker stol, som man ofte finder til lige under 2000 kr, hvilket er en del mindre en tilsvarende stole.

   Du kan også få bagudvendte som Dualfix og 2way til 4000-4.400 kr.

   Men også stole lidt i mellem.

   Så det kommer meget an på jeres budget.

   Mvh

 61. Hej. Jeg blev tilbudt følgende:

  http://m.dba.dk/barnevogn-andet-maerke-coral/id-1008062931/

  Jeg har aldrig hørt om Mærket Coral før og synes ikke at jeg kan finde noget info om det heller. Derudover siger sælger at autostolen er 100% sikkerhedsgodkendt. Er det et mærke du kender til og kan du fortælle mig om det er korrekt at denne autostol er sikkerhedsgodkendt?

  Tak for hjælpen

  Mille

  1. Hej Mille,

   Det er ikke en stol jeg kender, men derfor kan stolen godt være sikkerhedsgodkendt. Det er den, hvis der står ECE 44-03 eller 04 på stolen. Det er dog ikke det samme som stolen er god og sikker. Det betyder blot den overholder en standard, som man kan diskutere er god nok eller ej.

   Så stolen er lovlig og sikkerhedsgodkendt, hvis den har sådan et mærke, som øverst i denne artikel.

   Mvh

 62. Hej.
  Jeg har en stor dreng på 5 måneder, 9 kg og 70 cm.
  Allerede nu er benlængden ved at være eg problem, i den bagudvendte autostol.
  Skal vi vente 4 måneder med at få ham over i en anden stol?
  Vi har ikke planer med at skifte stolen ud nu, men hvis han bliver ved med at vokse som han gør, så kan det godt blive lidt problematisk med autostolen.

  Hilsen Mette

  1. Hej Mette,

   Ja han skal være over 9 mdr. før i skifter eller også skal i vælge endnu en bagudvendt stol, som går op til 18/25 kg. da i vil kunne bruge den i lang tid og vil give høj sikkerhed til jeres søn de næste mange år.

   En fremadvendt stol må i ikke sætte ham i før han er over 9 mdr.

   Mvh

 63. Hej.
  Jeg vil spørge om hvornår jeg kan skifte til næste, forudvendt autostol, vi har fra recaro.
  Min dreng på 5 mdr, vejer allerede 8.6 kg, jeg regner med at han kan være i den baby stol i et par måneder endnu, vil det være ok at komme ham i en 9-18 kg stol, når han er 7 mdr, og omkring 10 kg (det bliver han ihvertfald, højst sandsynligt 11 kg) ?
  Jeg ved at en bagudvendt ville være optimalt, men vi har en lille bil, og budgettet holdte heller ikke til det.

  1. De bagudvendte findes i prislaget 1600-4400 kr. De billigste fås ikke i DK. De skal købes i Sverige.

   Hvis du har isofix i bilen, så har jeg en Besafe Izi Kid X1 isofix til salg for 1000 kr. Den fejler ikke noget og er sort/beige. Den er han ved at kunne bruge.

   Så snart han kan sidde selv så begynder vægtøgningen at falde. Når han kravler eller ruller så falder den endnu mere…

 64. hej
  er det korrekt forstået at en autostol som har et E1 mærke – er lovlig i brug omend ikke nødvendigvis optimal i sikkerhed?

  har en ældre model maxi cosi med E1 mærke på som jeg ville give bedsteforældrene til “lejligheds transport”, men vil lige være helt sikker på at det er lovligt at anvende den!

  mvh
  mette

 65. Vi er så heldige snart at få vores første barnebarn og vil gerne kunne køre korte ture hente/bringe med barnet.
  Vi har nu set en autostol til 0-13 kg, men er i tvivl om den er godkendt.
  Under bunden står:
  ECE R44/04
  Universal 0-13 kg
  E9
  042022

  Er den godkendt ?
  Mvh

  1. Hej Aase,

   Udfra de oplysninger du skriver, er det en godkendt stol.

   Men der står ikke noget om ,hvor gammel modellen er. Se også på den og vurder om den ser brugt og slidt ud.

   Mvh

 66. Er der nogen regler for hvor højt barnet skal være før de må bruge selepude?
  Mener på et tidspunkt at have læst at de min skal være 125 cm for at bruge selepude.

 67. Fin hjemmeside men fandt ikke svar på midt spørgsmål. Jeg har en søn på 6 måneder som vejer 10 kg og er knap 80 cm, han sidder mast og hans hoved rager ud over kanten af babystolen. Selerne er også et problem. Ved meget af det din hjemmeside oplyser har snakket med Sundhedsplejen og ingen har endnu turde sige hvad vi skal gøre vi kører ofte dog mest ture på max en halv time. Vi overvejer kraftigt næste stol som han desværre først anbefales at bruge fra 9 måneder. Men hvad synes du vi skal vælge sikkerhed eller at hans ryg? Håber dy tør komme med lidt svar

  1. Hej Camilla,

   Jeg “tør” godt komme med et svar 🙂

   I må ikke købe en 9-18 kg. fremadvendt stol til ham – det er han alt for lille til. Hoved er meget stort og nakken utrolig svag. Så han skal blive i en bagudvendt stol.

   Jeg synes i skal se på en stol som Römer Dualfix eller Maxi-cosi 2way Pearl (den sidste vil nok være mest optimal). De kan begge vendes bagud indtil 18 kg. men i kan også vende dem fremad, hvis i på et tidspunkt får lyst til det.

   Det vil løse jeres problemer og i kan have jeres søn sikkert med på tur.

   Mvh

  2. Camilla

   Tag ud i butik og prøv de nævnte modeller. Hvis det ikke er noget for jer så kontakter du mig via mit eget site Sikkerautostol.dk. jeg har 13 større bagudvendte til fremvisning herunder også Dualfix iøvrigt.

 68. Hej

  Hvordan er det lige med selerne i 9-18kg klassen? I instruktionen til stolen (en besafe) står der at selen skal gå ud lige ved skuldrene, hverken over eller under. Nu er knægten på 3 år og 14,9kg med tøj på, ved at være vokset over den højeste indstilling. Dvs selerne går op over hans skuldre i stedet for lige henover. Hvor skidt er det? Jeg synes jo det er tidligt at flytte ham over i 3-punkts selen, men ville da gerne slippe for at skulle købe en ny stol for en forholdsvis kort periode. Hvad vil din anbefaling være?

  Med venlig hilsen
  Christina

  1. Hej Christina,

   Sidder han bagudvendt? For så har det lidt mindre betydning, at selerne går lidt nede fra.

   Sidder han fremadvendt er det lidt vigtigere, at selerne ikke komme nede fra ryggen, men hvis det kun er 1-2 cm. vil jeg ikke bekymre mig om det. Så vil jeg bruge stolen indtil han er stor nok til, at sidde i en 15-36 kg. stol.

   Mvh

 69. Hej
  Min dreng på 18 mdr er 93,5 cm og vejr næsten 18 kg, og den autostol vinhøst går kun til 18 kg. Hvad skal vi gøre? Skal han allrede i nummer 3 stol eller noget andet ?

  Synes ik jeg kunne læse mig frem til det.

  1. Hej Nicole,

   Nej han er for lille til, at komme i en 15-36 kg. stol – han vil ikke kunne forstå, at han skal sidde pænt med selen. I bør i stedet finde en stol, hvor han stadig er spændt fast med 5-punktsele. Der findes denne fra Britax https://autostol.dk/model/britax-two-way-elite/ som kan anvendes fremad og bagud. Men han vil sidde fast med 5-punktsele indtil han vejer 25 kg.

   Han burde ikke fortsætte med, at vokse så hurtigt, så den vil i kunne bruge i mange år og indtil han er gemmel nok til at komme i en 15-36 kg. stol.

   Mvh

 70. Hej Feven

  Loven stipulerer som du sikkert ved hvad man kan gøre og ikke hvad man bør gøre i en del henssender. det her er et godt eksempel på netop dette.

  Der sker en del ulykker – omed små – på vejen hjem fra børnehaven, SFOen, bageren osv – de små ture.

  Du bør overveje en anden og mere sikker løsning. Jeg har før haft sat 3 autostole ind på bagæsdet af biler med 2½ sæde. Men ikke 3 fremadvendte. Det kan slet ikke lade sig gøre hverken pladsmæssigt eller sikerhedsmæssigt. Men derimod med en kombination med en baguvendt stol (eller flere)

  Her får du lidt bagrundsviden om hvorfor

  Sikkerhedsseler er lavet til voksne. Det kan være livsfarligt for børn under mindst 135 cm at blive transporteret I bil uden sikkerhedsudstyr. Det kan det være fordi at de for det første er for lave til at sideairbaggen kan fange dem. For det andet fordi sikkerhedsselens placering vil være på maven og alt for langt over skuldrene. Det kan resultere i underglidning og dermed alvorlige til dødelige skader på hals og maven. Deres lårben skal være lange nok til at de har samme længde som bilsædet er dybt. dermed kan børnene bøje deres ben og sidde behageligt på bilsædet uden at skulle skubbe numsen fremad for at få en mere behagelig sidde stilling – noget som lægger til risikoen for underglidning og øger risikoen for skader på hals og i maven. Det vil de typisk kunne når fødderne kan nå bilens gulv uden at de skal skubbe numsen frem. resultatet af en skuldersele der sidder forkert – dvs for langt oppe og for tæt på halsen – kan meget vel være at barnet sætter den bagom ryggen eller under armen, for at slippe for irritationen.

  Du bør derfor lave en aftale med mig. Det er faktisk muligt at finde en løsning med bagudvendt autostol til den mindste. Du kan også lave en aftale med en forretning i din nærhed.

 71. Hej Feven

  Politiet har ikke taget fejl med mindre din søn er mindst 135 cm høj. Det er ulovligt og også livsfarligt for børn under den højde at blive transporteret I bil uden sikkerhedsudstyr. Det er livsfarligt fordi at han for detførste er for lav til at sideairbaggen kan fange ham. For det andet fordi sikkerhedsselens placering vil være på maven og alt for langt over skuldrene. Det kan resultere i underglidning og dermed alvorlige til dødelige skader på hals og maven.

  Det kan under ingen omstændigheder lade sig gøre at få 3 fremadvendte autostole ind på bagsædet i bilen. Der til skal der være 3 fulde sæder. Det kan ikke lade sig gøre hverken pladsmæsdigt eller sikkerhedsmæssigt. Autostolene vil ikke kunne monteres sikkert.

  Du bør derfor lave en aftale med mig. Det er faktisk muligt at finde en løsning med bagudvendt autostol til den mindste.

 72. Hej,
  Jeg har en Hyndai I20 og har 3 børn. Det er rigtig svært at få plads til alle tre på bagsædet. Så to af mine børn sider i autostole med isofix, men min dreng på 6 år kan ikke være der. Det er meget trængt og en selepude kan heller ikke være der. I går kørte jeg med mine børn fra børnehaven og hjem ( ca. 5 min afstand) og jeg blev stoppet af politiet og fik en bøde på 2000 kr plus 1 klip for at min store søn ikke sad på en selepude. Kan det være rigtigt? Jeg kan forstå at du har skrevet at man godt kan lade den tredje sidde fastspændt med 3-punkt selen i midten, hvis der ikke er plads.

  Kh
  Feven

  1. Hej Feven,

   Tidligere har det været lovligt, men det kunne godt tyde på, at det ikke længere er det. Jeg vil lige undersøge det og rette teksten til, så den passer til den nye lovgivning.

   Mvh

  2. Hej Feven,

   Så fik jeg undersøgt det nærmere og det er fuldt ud lovligt det du har godt – ikke særlig sikkert – men det er lovligt.

   Det står i selebekendtgørelsen § 5, nr. 2 – så den kan du vise det lokale politi og så burde du slippe for bøde og klip – medmindre andet var galt.

   Mvh

 73. Hej,

  Hvor længe må et barn på 1 mdr sidde i en autostol ad gangen? Vi har købt en CYBEX 2 med isofix base og skal køre en tur på forholdsvis mange timer når Vores barn er ca 1 mdr gammel. Vi har overvejet om en løsning med lift+liftnet ville være bedre?

  Hvad er dit råd?

  Vh Kathrine

  1. Hej Kathrine,

   Nej det må i for gudsskyld ikke gøre. Det er slet ikke særlig sikkert!

   Hvis det ikke er særlig tit i skal køre langt, kan barnet sagtens sidde i autostolen i 2-2½ time før i bør holde en pause. Tag barnet ud – giv det lidt at spise og så kan i sagtens køre et stykke igen.

   Mvh

 74. hej. jeg sidder i den situation, at jeg har en søn på 2,3 der over 1 m. og vejer 16 kg. kan han godt bruge en 3 punkts sele? eller skal hane stadig sidde i en 5 punkts stol? han er nemlig ved at være alt for stor til vores autostol

 75. Hej
  Har brug for lidt hjælp, manden min har lige købt ny bil til mig og det jo dejligt.
  Men der er airbags alle steder i den bla. Sidder der en i stolpen mellem sidde ruden og bag ruden.
  En god ven har gjort os opmærksomme på at det kræver en autostol med ekstra beskyddelse, men jeg kan ikke finde noget informationer om dette på nettede, kan du hjælpe mig. Og evt. Anbefale en.

  Vores datter er 3,5 år. Sidder lige nu i en recarostol til 9- 36 kg.

  Hilsen Malene

  1. Kristian har ret. det kræver ikke mere beskyttelse end det som er på stolen. Autostole er udstyret med et stødabsorberende lag ved hovedet under betrækket.

 76. Hej.

  Overvejer at købe en ny mercedes b-klasse med integrerede barnesæder på bagsædet. Der medfølger bøjler som sættes på i toppen af ryglænet og dækker siderne.

  Har i noget kendskab til sikkerheden på sådan en løsning?

 77. Vi skal ud at rejse med fly om et par måneder og skal derefter leje bil. Sidst lejede vi også autostole, men de var i så tydeligt dårlig stand at vi (efter at have brokket os uden held) endte med ikke at køre i bilen med børnene.
  Vi har cybex 9-36 kg stole med mavepude, og mit spørgsmål går på om man må bruge dem i flyet? Altså tage dem med ind i kabinen og bruge dem sammen med flyets seler så de ikke skal fragtes i lastrummet (og ødelægges – vores klapvogn gik i stykker sidst pga slag under fragten, det ønsker jeg ikke sker for autostolene)
  hvis det ikke er lovligt, findes der så autostole (vægtklasse 9-18 eller 9-36 kg) som må tages med i kabinen. Hvis de findes, kan det jo være, det er muligt at leje sådan nogle herhjemme 🙂

  mine piger er meget høje og slanke (11 kg og 88 cm) og kan jo ifølge vægten stadig sidde i en 0-13 kg stol. Men findes der nogle babyautostole der kan passe et barn der er så høj? For så var det jo også en mulighed, jeg har hørt om folk, der har fået grønt lys til at medbringe babyautostole som håndbagage.

  1. Hej Ditte,

   Jeg mener ikke, at de store stole må tages med. Det er mest babystolene (0-13 kg) som man har med ind i flyet. Der skal være et mærke på siden af stolen, hvor du kan se om de er godkendt på fly og så skal du kontakte flyselskabet og høre om du må tage dem med ombord.

   Jeg vil dog umiddelbart tro, at de er alt for store til sæderne.

   Ja de er nok lige store nok til babystolene. Men så skal i evt. se efter nogle af dem, som går fra 0-18 kg. Dem vil de i hvertfald kunne passe, men om de må komme med flyet og kan være der – det ved jeg faktisk ikke.

   Har ikke selv haft behov for det, så har ikke sat mig så meget ind i reglerne om autostole og fly – men det står på min liste, så regner med, at læse op på det i juleferien.

   Mvh

 78. Vi har en Akto Graco 0-13 kg autostol med selebase fra
  2004. Jeg kan ikke finde modelnavnet på den.
  kan denne mon stadig anvendes?

  1. Hej Stines,

   Lovgivningsmæssigt burde den være godkendt efter reglerne, men da den er tæt på 10 år gammel, vil jeg ikke selv anvende den. Man siger normalt, at en stol holder i 7 år, så derfor synes jeg i skal se efter en nyere stol.

   Mvh

 79. Hej

  Vi skal have tre børn i bilen pr. februar, den yngste kommer til at sidde i en 0-9 kg autostol med isofixbase, den mellemste er 3 år, vejer 18 kg så har en 15-36 kg autostol med isofix og den ældste er 7 år og har også en autostol med isofix.

  Vores problem er at vi ikke har plads på bagsædet til alle tre, da isofixbasen fylder rigtig meget ja og det gør de øvrige autostole også, men vi har mulighed for at sætte yderligere 2 sæder i bilen, Peugeot 307 7 sæde bil, men så kommer man til at sidde i bagagerummet.

  Mit spørgsmål er så, hvilke løsning er bedst for mine børn. at sætte den største foran eller på selepude på midterbagsædet eller på bagsædet i bagagerummet?

  Vi kommer til at kører en del til jylland, hvorfor det meget vigtigt at vi får placeret børnene bedst muligt. Internt i vores bopæls by, tænker vi at den ældste kommer foran og så de to mindste på bagsædet, men har brug for lidt råd og vejledning til korte samt lange turer/ferieturer

  Smil fra Anja

  1. Hej Anja,

   Ja det er virkelig svært med 3 børn 🙁

   Er der slet ikke mulighed for, at den store kan sidde i midten i autostolen? For det ville jo være den optimale løsning.

   Hvis i tager isofix basen ud og kun sætter babystolen fast med bilens 3-punktsele – kan i så være der?

   Hvis ovenstående ikke kan lade sig gøre vil det være bedst, at jeres søn sad foran i hans autostol og en af jer så sad i midten på bagsædet.

   Jeg har ingen ide om sæderne bagi er fine nok, men jeg tænker bare, at man er MEGET udsat på de sæder og jeg ville ikke selv sætte mit barn på dem.

   Mvh

  2. Jeg skriver lige lidt selv med her

   Du får ikke 3 isofix stole ind i den bil, idet den ikke har mere end to sæder med isofix.

   Jeg har selv ejet netop den bil, så kender den rigtig godt og der har været mange 3-kombinationer inde i den.

   Jeg vil sige at, du skal ikke sætte et barn i 15-36 kg stol i midten. Det holder hverken på pladsen, på tålmodigheden og tiden, når barnet i den skal spændes fast og løsnes.

   1. Det er ikke muligt at sætte to fremadvendte lige ved siden af hinanden bagi. De skal stå på ydersæderne. Så kan du med tiden sætte en større bagudvendt ind i midten. Det er den bil rigtig god til.

    De to ekstra sæder koster så vidt jeg husker 5000 kr stykket. Og så vidt jeg husker er de ikke godkendt til autostole.

 80. Hej.
  Jeg har et par spørgsmål omkring autostole.
  Hvor gammel og hvad skal man veje før man må sidde på selepude (eks uden ryglæn på).

  Mvh josefine

 81. Vi har fået købt os en Recaro Monza Nova autostol til vores datter på knap 5 år, men vi er lidt bekymret for, at stolen ikke er høj nok til vores nye bil. Med det tænker jeg, at stolen ikke får hende langt nok op i højde til, at hun kan få udsyn af bagvinduerne og dermed risikerer vi jo, at hun går hen og bliver køresyg. Vi har kigget vidt og bredt og synes generelt ikke, at stolene 15-36 kg. giver særlig meget ekstra i højden og vores datter er kun lige lidt over 1 meter (lille af sin alder), er der nogen muligheder på markedet, som kan afhjælpe det problem eller skal vi måske bare placere hende i midten, så hun får udsyn frem i bilen?

  1. Hej Betina,

   Nej der er ikke nogle muligheder, da det ikke er lovligt, at hæve stolene med et eller andet – sådan er de nemlig ikke godkendt.

   Men har i haft hende til at sidde i den?
   For det er ikke ret mange som går hen og blive køresyge og hun vil også kunne se ud – er det ikke bare vejen hun ikke kan se?

   Mvh

 82. Hvordan ser mærket ud for om det er FFA = fly godkent. Der er et rødt mærke på øreklappen hvor der med hvidt står ASP, mon det betyder det samme?
  Mvh Dorthe

  1. Hej Dorthe,

   Nej det ved jeg desværre ikke. Hvilken stol er der tale om – for det står i manualen eller på producentens hjemmeside. Nogle gange skal man nemlig også medbringe ekstra seler/udstyr for, at stolen må monteres.

   Mvh

 83. Hvad er reglerne for transport af andres børn på forsædet?
  Hver 4. uge skal jeg transportere 4 piger på 6-7 år, som er ca. 120 – 125 cm. høje til gymnastik. Der er tre seler på bagsædet, hvor de sidder på to selepuder og i en autostol. På forsædet har vi en selepude. Hvem må sidde på forsædet – kun min egen datter – eller må de gerne skiftes?

  1. Hej Lene,

   Det er der ingen regler for. Så længe du følger de ovenstående regler, har det ingen betydning om det er dit eller andres barn, der sidder foran.

   Sålænge barnet sidder i en autostol, som passe til højde og vægt.

   Mvh

 84. Hej Maiken,

  Jeg har faktisk ikke arbejdet så meget med Graco selvom de laver nogle udenmærket stole. Hvis den ikke er i test oversigten, er den ikke blevet testede af ADAC.

  Der findes ikke andre stole, som må monteres med hofteselen, så hvis Graco er godkendt til det og det er jeres eneste mulighed, så kan i jo blive nødt til at købe den. Jeg tror dog, at det er en udemærket stol og ikke en i skal være nervøs for at bruge.

  Mvh

 85. Hej.
  Jeg har et spørgsmål om 2 punkt sele.
  Jeg har det 4 barn på vej og køre i en ford galaxy med 7 sæder. Hvor der er et med 2 punkt sele. Og da jeg også skal kunne have en barnevogn om bord er jeg nød til ar benytte det.
  Jeg synes at have læst mig frem til at en auto stol (0-9kg) med selebase ved navn graco logico s kan monteres med bilens 2 punkt sele. Men kan ikke finde nogen test af denne. Er denne en i har nogle erfaringer med?

 86. Hejsa.
  Jeg skal desværre af med min gamle Berlingo, og den nye model, har ikke tre fulde sæder, så det giver en udfordring, da det kniber med at have plads til modellen selepude med ryglæn, til min fire årige. De to store, sider uden noget, da de er store nok til det. Sædepuden er jo løsningen, men jeg læste lidt højere oppe, at du kendte til nogle smallere modeller med ryglæn? den jeg har, er nemlig meget bred, specielt foroven, og så kan midter barnet ikke være der. (Og desværre er det ikke muligt at købe en stor dejlig bil!det er jo ellers det nemmeste rent pladsmæssigt,)
  Mvh mor til tre

  1. Hej Lene,

   Hvilken stol har i nu og hvor meget plads er der til stolen?

   Der findes en del store uden sidebeskyttelse og de fylder knap så meget som dem med.

   Men hvis det er sådan en i har nu, er der ikke ret meget at gøre. Har i prøvet at flytte lidt rundt på måden i sidder i bilen?

   Men det bedste i kan gøre er, at tage ud i en babybutik og prøve forskellige modeller i bilen indtil i finder den, som kan være der.

   Mvh

 87. Jeg har en datter på snart 14 mdr. Hun vejer endnu ikke 9 kg, og der går nok nogle måneder endnu, inden hun når denne vægt. Hun vejer 8,2 kg er ca. 76 cm. Skal vi vente med at skifte autostol (9-18 kg) indtil vægten overstiger 9 kg? Synes hun sidder noget sammenklemt efterhånden, men hendes hoved jager ikke op over kanten. Er det stadig sikkert for hende at sidde i “baby”-autostolen?

  1. Hej Tea,

   Det var en fin lille pige! I skal helt sikkert lade hende blive i babystolen.

   Hun får den bedste beskyttelse i en bagudvendt stol og derfor er det med, at holde hende i den så lang tid som muligt. Når hoved går op til toppen af stolen eller selerne ikke kan sidde rigtig på skuldrene, så er det tid til, at skifte til næste størrelse.

   Hun vil ikke kunne sidde optimalt i den næste størrelse når hun ikke vejer mere. De kræver nemlig at hun vejer mindst 9 kg.

   Men jeg synes i med fordel kunne se efter en 9-18 kg. bagudvendt stol, så i kan flytte hende over i sådan en når selerne begynder, at give problemer.

   Mvh

   1. Du skriver “når selerne begynder at give problemer”. Vi har en pige på 12,5 mdr. som vejer 9,7 kg. og er 77,5 cm. Hvordan skal selerne sidde ift. hendes skuldre? Altså hvordan ser man at selerne begynder at give problemer?

    1. Hej Lene,

     Selerne skal komme ud ovenfor skuldrene – når de begynder, at komme nedefra, så er det ved, at være tid til at skifte.

     Det er dog ikke helt så vigtigt ved de bagudvendte stole, som ved en fremadvendt, så man kan sagtens køre med selerne som kommer nedefra, hvis det er bagudvendt.

     Mvh

 88. Jeg har et spørgsmål ang. min autostol, der er brækket et lille stykke af flamingoen af ved den ene skulder, nu er jeg usikker på om den er sikker nok at bruge til min søn eller om jeg skal ud og købe en ny.
  Det er en Römer autostol.

  Håber at høre noget hurtigt da jeg er nød til at købe en ny hvis ikke den er sikke.

  Med venlig hilsen
  Maria

 89. Jeg har et barn på 7 år – som stadig er under 135 cm. Vi skal ud og køre i en kassevogn, hvor der er 2-punktsele. Jeg vurderer umiddelbart, at det vil være sikrest, at fastgøre ham uden selepude, da han derved sidder bedst. Men er det lovligt?

  1. han skal anvende sikkerhedsudstyr i form af en selepude, og til det eskal du bruge en 3-punkts sikkerhedssele, som kan eftermonteres i bilen. Det koster lidt, men det er ikke noget du kommer til at fortryde. Du vil fortryde den anden løsning hvis der sker noget

 90. Hej

  Jeg har fundet en autostol, som faktisk er pladsbesparende, og efter sigende er sikkerhedsgodkendt.
  Men den er fra Østen, og jeg ved at de kopierer ALT derover. Så hvis jeg køber den, hvordan kan man så få den testet om den er sikkerhedsgodkendt, og hvem foretager i det hele taget denne undersøgelse?

  Mvh….

  1. Hej Luise,

   Du skriver at den “eftersigende” skulle være sikkerhedsgodkendt – har den ECE 44-03 eller 44-04 godkendelsen?

   Du kan desværre ikke få testet om en stol er sikkerhedsgodkendt. Det eneste man har, at forholde sig til er om der er ECe godkendelsen. Er der ikke det, er den ikke lovlig.

   Jeg ville ikke købe en stol fra østen, da du ikke kan vide om det er en kopi, hvor sikker den er og om sikkerheds godkendelsen er falsk.

   Stolene i byggermarkederne her i DK er jo også godkendte stole, men kvaliteten og sikkerheden i dem er ofte lig nul, hvilket er årsagen til, at jeg aldrig anbefaler dem.

   Mvh

 91. Hej
  Jeg har forsøgt at finde svar på, hvorvidt det er et lovkrav, at man har ryglæn på selepude, men jeg kan ikke rigtig finde noget. Er det noget, som du ved?
  Kh.

 92. Hej Kristian
  Vi har fået en autostol som hedder Rømer Baby Safe, 0-13kg. Jeg er ikke klar over om der findes selebase til den og kan ikke finde nogen omtale af den på nettet, ved du hvor gammel den er?
  Godkendelsemærket hedder ECE R44/03, og så vidt jeg forstår er den lovlig. Men hvor sikker er den?
  Mvh Marianne

 93. Jeg kan ikke finde svar på hvorfor autostole kun går op til 36kg? Er det af sikkerhedsmæssige hensyn eller bare fordi at de fleste børn ikke kan være i stolen mere ved 36kg?

 94. Hej

  Har et spørgsmål jeg ikke lige synes jeg kan finde svaret på.

  Hvor sidder barnets mest sikkert i autostolen? Bag passagersædet, bag førersædet eller i midten?

  1. Mange af de målninger og undersøgesler der er lavet er baseret på at ungerne sidder i fremadvendte stole. det er noget man lige skal regne med her. Hugget i nakken, skuldre og barnet i det hele taget er voldsomt uanset hvor den modkørerende bil rammer dig. Ligeså er et evt. slag på bilens interiør.

   Midten mener de fleste eksperter er bedst når ungerne sidder på bagsædet. men der kan de jo ikke sidde allesammen, hvis man har mere end et barn. Ellers er det bag passagersædet pga. det er mere sikkert at tage barnet ind og ud af bilen fra fortovet eller vejsiden.

 95. Jeg vil også gerne spørge om hvor høj barnet skal være for at sidde på en selepude i en mavesele?
  Vh Pia Roslev

  1. Hej Pia,

   Nu er maveseler/hofteseler ikke det bedste for et barn, men det kan jo være nødvendigt engang i mellem.

   Der gælder de samme regler, som ved den alm. 3-punktssele – at barnet skal veje mere end 15 kg.

   Mvh

  2. Undgå helt den hoftesele, med mindre den skal bruges til at spænde en autostol fast med. Og der skal det lige siges at autostolen skal være godkendt til at kunne spændes fast med hoftesele. det er der ikke ret mange der er. Så vidt jeg ved findes der ingen selepude der må fastgøres kun med hofteselen.

 96. Hej
  Vi har arvet en Römer King Plus (gr 1) autostol, som er hel og fin i alle plasticdele, men flamingoen er revnet. Vi ved positivt at den aldrig har været involveret i nogen uheld, heller ikke bare et lille ét, men er autostolen stadig sikker, når flamingoen er revnet, eller skal den kasseres?
  Mvh Sara

  1. Hej Sara,

   Det ved, at være en gammel stol og når det er revnet, så vil jeg vælge en anden. Alt i stolen er med til, at øge den optimale sikkerhed og gør, at stolen er sikker og derfor skal alt også være indtakt for, at den virker optimalt.

   Mvh

 97. HEJ

  Der står alle steder at barnets højde og vægt skal passe til autostolen. Men hvor høj skal barnet være, når den kommer i en 15-36 kg autostol?

  Venlig hilsen Pia

 98. Hej
  Jeg har en dreng, der er 9 ½ måneder og sidder flot selv. Men han vejer kun 7,6 kg, selvom han er 76 cm lang. Vi har den dumme Recaro 0-13 kg autostol og han kan ikke være i den længere, så vi vil gerne gå over til en 9-18 kg. Men han vejer jo ikke 9 kg.
  Da vi ikke selv har bil og kun skal bruge stolen, når vi kører med familiemedlemmer, kan det slet ikke betale sig at leje en større 0-13 kg.
  Kan vi gå over til 9-18 autostolen?

  1. Hej Andreas,

   I har ikke mulighed for, at låne en autostol de gange i skal ud og køre? (altså hvis det ikke er så tit).

   Han er lige lille nok til, at komme over i næste størrelse stol. I skal strække ham til han vejer 9 kg.

   Er det altid den samme bil i låner når i skal køre? For så kunne det måske være en ide, at købe en bagudvendt stol, som går op til 18 eller 25 kg.

   Er der isofix i den bil i normalt låner?

   mvh

   1. Hej og tak for det hurtige svar.

    Det er ikke en bil, vi låner, men derimod vores familiernes forskellige biler. Derfor er det også forskelligt om der er isofix i og om selerne er lange nok, så vi kan desværre ikke købe en bagudvendt stol, selvom vi helst ville have det. Vi kunne kun lige knapt have Recaro’en sat fast.

    Desværre kender vi ingen, vi kan låne af, som har en bedre autostol.

    Vi vil meget nødigt sætte ham i en, han er for lille til, men føler at vi bliver nødt til det. Der går jo længe inden han kommer op på de 9 kg, for han er ikke hurtig til at tage på.

    1. Hej igen,

     Prøv lige at hør Lena om ikke, der er en bagudvendt, der ikke kræver samme lange sele som en babystol. Det kan sagtens være, at hun kan finde en løsning, der kan bruges selvom i anvender flere forskellige biler.

     Mvh

    2. Hej Andreas

     Monteringen af en større bagudvendt er slet ikke den samme som de små babystole. Overhovedet ikke

     Prøv at kigge ind på mit eget site Sikkerautostol.dk og se forskellen. Der er masser af billeder og forskellen ses tydeligt.

 99. Jeg har læst at man må bruge en autostol på alle bilens pladser. Men må man bruge en autostol der har isofix, med bilens sele alene på et sæde der ikke har isofix beslag, selvom der er andre sæder der har isofix beslag i samme bil? Vi har en Mazda 5 med 7 sæder og vil gerne lade min søn (7 år) sidde i sin autostol på et af de bagerste to sæder; disse sæder er lidt mindre og har ikke isofix – det har kun de normale bagsæder. Både han og stolen sidder dog glimrende på de allerbagerste sæder, men selve stolen er så ikke spændt fast. Det betyder jo at selen skal tage trykket fra både ham og stolen ved kollision – og at stolen da vil gøre at han bliver trykket mod selen med ekstra vægt. Til gengæld gør stolen at selen sidder optimalt ifht hans hals mv.

  1. Hej Dan,

   Det er korrekt – der er enkelte regler mht. airbag (beskrevet ovenfor) men ellers ja.

   Du må godt bruge selen frem for isofix, hvis stolen er godkendt til sele.

   Så intet problem i, at sætte sønnen på et sæde kun med 3-punktsele. Det er jo også sådan alle dem uden isofix i bilen anvender 15-36 kg stolen.

   Men du skal dog lige undersøge om de to små sæder er beregnet til autostole og om de faktisk må stå herpå. Nemlig ikke alle biler, hvor det er godkendt.

   Mvh

  2. Det er bilproducenterne der tester autostolene i deres biler. På den billiste der fulgte med selepuden vil det fremgå om den er godkendt til de to bagerste ekstra sæder i bilen.

 100. Hej ..

  Jeg er også lidt i tvivl omkring det her med skift til større autostol.. hun er lige knap 9 mdr og vejer 8,6 kg. Sidder helt selv og har gjort det i 1,5 mdr..

  Jeg vil jo gerne vente til hun er over 9 mdr, men synes hun sidder totalt mast med benene.

  Min datter er lang og tynd.. Hovedet stikker ikke op endnu, men hun kan ikke strække sine ben når hun sidder i den bagudvendte, er det lige meget?

  Vi har MAX 2 cm at løbe på endnu før hovedet stikker op over.. men hvad så.. for hun har kun taget 200 g på de sidste 2 mdr, og begynder snart at kravle, så tvivler på at hun tager 400 g på før er vokset det mere..

  Vi skal på ferie i juli og har lejet en autostol der er fremadvendt, da der stod de mindre de havde kun gik op til 70 cm.. og hun er 76 cm nu…

  Hvis hun pludselig stikker op over, skal vi så skifte uanset om hun ikke har rundet 9 kg endnu eller hvad?

  MVh
  Sara

  1. Hej Sara,

   Du skal ikke tænke på benene – hun sidder helt fint selvom de går op af sædet. Ofte vil hun selv trække dem ind til sig og det er der altså ikke noget problem i. Det er bedre, at benene bliver lidt mast end at nakken brækker (sat på spidsen)

   Hvis hoved går op over kanten, så skal i skifte stol, så jeg håber, at hun når, at tage lidt mere på. Er det ikke sådan, at i kan tage jeres nuværende stol med på ferie? For hun er bedst sikret i en bagudvendt.

   Selvom 2cm ikke lyder af meget, så er det jo overkroppen, der skal vokse 2 cm, så det kan sagtens tage et stykke tid.

   Mvh

 101. Hejsa
  Jeg har en Renolux Paris ældre autostol med disse nummre:
  E2 03 7004 eller 7006

  Er den lovlig..

  Med venlig hilsen
  Rikke

  1. Hej Rikke,

   Det ville den være, da 03 stadig er godkendt.

   Dog vil jeg være lidt betænkelig ved, at anvende en ældre stol, så overvej om ikke i bør købe en nyere brugt eller helt ny.

   Mvh

 102. Hejsa. Vi har lige købt ny bil. En Citroën grand Picasso med 2 ekstra sæder bagved. Sæderne er tydeligvis kun til børn da der ikke rigtig er nogen benplads. Mit spørgsmål er om de skal sidde på en selepude på de sæder eller hvordan.
  Mvh sandra

  1. jeg går ud fra der er tale om 3. sæderække da bilen har plads til 7 sæder hvoraf de to bagerste vil være foldesæder.

   En del selepuder er godkendte til den type stol. Der følger altid en billiste med den autostol eller selepuder man køber. deri vil det fremgå om den pågældende stol er godkendt til disse sæder. det er mange af selepuderne ihvert fald.

   Loven siger til mindst 135 cm i selepude og allerhelst en med ryglæn. men det anbefales til enhver tid at chekke hvordan sikkerhedsselen forløber på barnet. Sikerhedsselerne er lavet til voksne. Selepudernes vigtigste opgave er at løfte barnet så sikkerehdsselen kommer til at sidde optimalt på skuldrene og bækkenet. det er ikke ligegyldigt hvordan den forløber/er placeret på barnet.

   Ideelt er at vente med IKKE at bruge en selepude til selepuden er udvokset enten med vægt eller højde istedet for at følge minimumskravet.

 103. Hey

  Jeg har et spørgsmål vedrørende babystolen fra 0-13 kg, har hørt noget om at hvis benene på barnet begynder at rage ud over kanten så er den ikke lovlig mere og skal skiftes ud. Vores dreng vejer 9,5 kg og er 70 cm lang

  Venlig hilsen
  Tausen

 104. Hej Kristian

  Jeg har en dreng på 2 år og 3 mdr. Han har en 9-18 kg autostol, men han er nu så høj, at han rager et godt stykke op over øreklapperne. Du skriver et sted, at når ørene når overkanten på autostolen, er de for store. Og det gør han! Problemet er så, at han vejer 13,5/14 kg, dvs. at han jo er for lille til den 15-36 kg autostol, som jeg har stående til ham. Hvad gør jeg?? Han passer rigtig fint i størrelsen til autostolen 15-36 kg – den skal faktisk justeres lidt op i højden…

  Med venlig hilsen Louise

  1. Hej Louise,

   Ja det er et stort problem, som mange efterhånden støder på. Barnet bliver for lang, før det vejer nok til, at komme i næste størrelse stol.

   I har ikke mulighed for, at låne en 9-18 kg. stol, der kan gøres lidt højere (som fx Maxi Cosi Pearl?) eller en Römer Two Way Elite?

   For du står mellem følgende valg:

   En stol, der er for lille og kan give skader i hoved, hvis i køre galt.
   En stol, han ikke vejer nok til og hvor der så er risiko for, at selen ikke virker, hvis i køre galt.

   Hvad der er bedst/værst vil jeg helst ikke udtale mig om, så hellere råde dig til, at se om du kan låne en.

   Mvh

 105. Mit barnebarn vejer kun 2300 g og skal hjem fra sygehuset sidst i denne uge. Vi er lidt i tvivl om vi skal transportere ham i liften eller i den autostol (0-9 kg.) vi har købt???

  1. Hej Sanne,

   I må endelig ikke bruge liften – det er farligt og ulovligt!

   I skal bruge autostolen selvom han kun er en lille dreng. Hvis i skal køre langt vil jeg anbefale jer, at leje en easylift i Babysam. Det koster ikke alverden og ville være det optimale for ham når han ikke er større.

   Mvh

 106. hej Kristian

  hvad er din kilde på “hvornår skal autostolen skiftes”???

  mvh Karin

  1. Hej,

   Hvilken størrelse tænker du på?

   Hvad kan du bruge som en kilde?
   Det må næsten være et “testcenter”, “lægevurdering” ol. du godt vil se? Eller hvad tænker du på?

   Mvh

   1. hej 🙂
    jeg tænker på fra baby til nr 2 størrelse hvor du skriver at 2 ud af 3 krav skal være opfyldt: sidde selv, 9 kg og 9 måneder
    Jeg har læst andetsteds, at man SKAL være både min 9 måneder og 9 kg – så derfor er jeg interesseret I hvorfor du siger det andet – selvom jeg godt ved du skriver, at man helst skal vente til de to sidste er opfyldt
    det er svært at sige hvad en pålidelig kilde er – men da du selv beskriver at du er ufaglært at har dine informationer et andet sted fra, så er jeg nysgerrig på hvor det er 🙂
    Jeg er ergoterapeut og bliver jævnligt spurgt om hvornår jeg synes folk skal skifte til nr 2 autostol, så jeg er interesseret i at være så oplyst som muligt 🙂
    Mvh Karin

    1. Hej igen,

     Jeg starter lige bagfra.

     Hvis de spørger dig, så sig: Når hoved går op til kanten eller hvis barnet vejer mere end autostolen er beregnet til eller hvis barnet er blevet for bred. Det er barnet nemlig oftest først i 11-13 mdr’s alderen.

     I loven er ikke anført, hvornår man skal skifte, men undersøgelser af nakken (de fleste er svenske og finske) viser, at barnet ikke er stærkt nok til at modstå en kollision før det er mindst 9 mdr., hvis barnet sidder i en fremadvendt stol.

     Herhjemme har man ofte sagt, hvis barnet kan sidde selv og vejer over 9 kg. så er det fint nok. Men det er det altså bare ikke. 9 kilo da næste størrelse stol oftest først gælder fra 9 kilo, men da du godt kan få stole, som går længere end end 9 kilo kan man ikke sige, at barnet SKAL veje over 9 kilo.

     Jeg har læst meget på ADAC’s hjemmeside, test resultaterne/rapporterne, resultater foretaget af VTI i sverige og derudfra sammensat en række anbefalinger, som tager højde for de risici som er forbundet med, at skifte for tidligt.

 107. Hej 🙂
  Har købt en selepude (15-36kg.) til min tre-årige pige, der vejer over 15 kg. Men kan ikke finde nogle regler omkring højden. Har stadigvæk hendes autostol, men da jeg selv skal transportere den under armen i bus og tog, så er det lidt for besværligt, da der også er baggage og en tre-årig. Så derfor købte jeg selepuden, men efter at have googlet og læst på siden her, blev jeg helt skræmt og ved ikke om det er for farligt, til at hun må bruge den??

  Mvh
  bekymret mor 🙂

  1. Hej Bubbe,

   Hun skal bruge selepude/autostol indtil hun er over 135 cm. I tog og bus er det faktisk ikke et lovkrav, at sidde på en selepude/autostol.

   Hvis i skal køre i bil vil jeg helt klart anbefale en autostol/ selepude med ryglæn, da det yder den bedste beskyttelse.

   Mvh

 108. Hej

  Er der lovligt at have et barn (under 3 år) siddende i en autostol på sæder der er placeret langs kørselsretningen?

  På forhånd tak

  1. Blander mig lige, da jeg tror der menes sæder i bilen som vender ind mod midten af bilen og barnet således transporteres sidelæns.

   Det er ikke alle autostole der er godkendt til det.

 109. Skal der stå Ece nr nogen steder på en baby autostol 0-13 kg?

  Eller er den også godkendt hvis der står E4 og nedenunder står 03442814Y og nedenunder igen 0068755.

  Har en ældre model, som nogen måske kan have gavn af som ekstra stol, men vil ikke give den videre hvis den ikke er godkendt. har søgt forskellige steder, men er ikke helt sikker i fht svarene på nettet

  På forhånd tak!

 110. Vores datter er skiftet til en bagudvendt autostol, 9-18 kg, her da hun blev 13 måneder -hun er en bette fis!
  Jeg ville derfor vaske betrækket på hendes babyautostol. Men da jeg tog stoffet af hovedstøtten, kom jeg til at brække i flamingopladen…. Så stykket ved hovedet er gået af.. Det kan godt sættes der igen, og holdes fuldstændig fast med stoffet, men må den overhovedet benyttes mere så?

   1. Hej :o)
    Fantastisk side!!
    Jeg er blevet en hel del klogere!!
    Dog vil jeg gerne nævne, at det er muligt at købe nyt flamingo til i hvert fald Rømer stole,
    bl.a. igennem Ønskebørn.
    Selvfølgelig forudsat stolen ellers ikke fejler noget :o)
    Det er ikke så dyrt, ikke i forhold til køb af ny stol. 300kr måtte jeg af med for nyt flamingo til hele stolen, men de findes i mindre pakker, alt efter hvor mange steder det skal skiftes.

 111. Vi har købt en Maxi Cosi til vores baby som nu er 1 måned gammel. Vi bor nede i Tyskland hvor man både kan bruge en Isofix eller bare seler for at holde Autostolen på plads. Men vi flytter til Danmark om en måned og vil gerne vide om man i Danmark SKAL bruge en Isofix base eller er det også i orden bare at bruge selerne?
  Tak.

 112. Hej. Vores søn på 6 år, sidder på en selepude med ryglæn, den fylder desværre i bredden, når vi har alle tre børn med, kniber det med pladsen, er det ok at støtte ham på en selepude uden ryglæn? Har du et bud på en model der ike fylder så meget i bredden?

  Vh Tina

  1. Hej Tina,

   Ja det er desværre et stort problem i dag – der er ikke plads til 3 autostole.
   Næsten alle 15-36 kg. stolene er lige brede, men hvilken model har i (kan være jeg kan finde en mindre)?

   Men han må godt sidde på en selepude uden ryglæn og det kan være nødvendigt, hvis i ikke kan have alle 3 autostole. Det bedste og sikreste er dog, at han sidder i en autostol (selepude med ryglæn).

   Mvh

 113. Hejsa,

  Jeg har netop købt næste str autostol (15-36 kg). Jeg kan se at den er godkendt og alt er i skønneste orden.

  MEN.

  Min bil er udstyret med seler på bagsædet som låser sig hvis man hiver dem helt ud. Hvilket jo er genialt til at fastholde en 9-18 kg autostol. Men når nu min truntepige skal over i den nye hvor hun og stolen bliver fastspændt af bilens trepunktssele, kan jeg så benytte denne låsemekanisme stadig? Blot for at forhindre at hun sidder og kravler ud af selen.

  Håber du forstår hvad jeg mener 🙂

  Med venlig hilsen

  Camilla

  1. Hej Camilla,

   Tror jeg forstår det, men det er ikke meningen, at man skal trække selerne helt ud, når 9-18 kg. stolen sættes fast. Den skal sættes fast, som var det en voksen, der sad i selen. Hvis der så sker et uheld, så låser selen og holder autostolen på plads.

   Dog husk, at brug selestrammerne i stolen.

   3-punktselen vil virke som når en voksen sidder deri og derfor barnet skal veje over 15 kg. Ved et uheld går selelåsen ind og bremse selen og holder personen/barnet i autostolen fast, så der ikke sker noget.

   Håber det er svar nok ellers spørger du bare igen.

   Mvh

 114. Hej Kristian

  Skal man være opmærksom på stolens alder ved køb af brugt stol, eller er det ligegyldigt blot der er ECE mærkerne på?

  Mvh. agnethe

  1. Hej Agnethe,

   Hvis der er ECE 44-03 eller 44-04 godkendelse på stolen, så er den lovlig at bruge stolen. Men en stol bliver slidt og selerne bliver dårligere med tiden + større risiko for, at den har været med i et uheld.

   Så er stolen meget gammel bør man ikke købe den.

   Mvh

 115. Hej Kristian.

  Er i tvivl. For ved godt stolen skal ud, når den har været i et uheld.

  Igår aftes kørte vi et rådyr/dådyr ned, og begge børn sad i stolene på bagsædet, og vi kørte mellem 70-80km/t. Er det også et uheld hvor stolene skal afskaffes?

  Mvh. Sarah

  1. Hej Sarah,

   Ja det er det faktisk. Et rå/dådyr er jo et ret stort dyr. Hvis man blot kører 60 km/t og rammer sådan et, så svarer det til at køre ind i n flodhest på 2,5 ton.

   Så når i har kørt endnu hurtigere, er det jo en større påvirkning og derfor kan autostolene nemt at taget skade. Jeg ville ikke selv kører med dem efter sådan et sammenstød.

 116. Har lige købt en selepude af mærket Booster Seat.
  På et mærkat i bunden af puden står der ECE R44/04 Universal 15-36 kg, en cirkel hvor der inden i står E4 og nederst 011007.
  Kan I oplyse om denne pude er EU godkent til brug i Danmark?

  Velig hilsen
  Tom Nielsen

  1. Hej Tom,

   Den vil være godkendt i Danmark, da den har ECe R44/04 godkendelsen.

   Der findes autostole fra østen, som også har denne godkendelse, men den er falsk og blot en de har kopieret og sat på. Men har du købt sædet i EU, burde der ikke være problemer med, at mærket var falsk og så er den godkendt.

 117. Hej,
  i forbindelse med at have 3 børn på bagsædet, må babyautostol så placeres på midterpladsen (der er 3-punktsele til at fastspænde basen med)?

  Mvh,
  Sandra

 118. Hej
  Jeg vil spørge om når autostole er i bilen i ulykke. Har læst at den skal smides ud, men tænker om det er ligegyldigt om der har siddet barn i stolen eller ikke? Vil også vide hvordan man skal forholde sig med base, hvis der er den samme regle på trods af at autostolen har ikke været på base-en?

  Mvh Jóna

  1. Hej Jóan,

   Det er ingen betydning om barnet har siddet i autostolen eller ej – der kan stadig være indre skader. Hvis farten var meget lav (mindre end 10 km/t) og der ingen sad i autostolen, så er det meget begrænset, hvad der kan være sket af skader og så er det ikke nødvendigt, at skifte den ud, hvis ikke der sad et barn i den.

   Mht. basen så er det faktisk det samme, men hvis den sad fast med isofix, autostolen ikke sad i og farten ikke var vildt høj, så vil jeg godt ture anvende den.

   Hvilken autostol har i? Kiddy sender helt nye autostole, hvis man fremsende politianmeldesen af ulykken.

   1. Hej, Kristian og tak for svaret
    Vi har recaro young sport autostol så vi kan ikke benytte os af Kiddy’s gode tilbud. Men har snakket med forsikringen og de betaler autostolen ud med bilen.

 119. Hej du siger at selen i bilen først udløses hvis barnet er 15 kg. Vil det sige hvis barnet er 14 kg at selen ikke vil låse ved opbremsning.? Mvh mia

  1. Hej Mia,

   Ja det er korrekt.
   Det skyldes, at der skal være vægt til, at selelåsen slår til og det kræver en vægt på over 15 kg.

   Det kan godt være, at selen også slår til ved 14 kg. men den anbefalet vægt er 15 kg. og derfor er det også det jeg tager udgangspunkt i.

   1. Hvor har du den information fra? Hvis en babyautostol er monteret med belte, og et nyfødt barn vejer 4kg – er det jo langt fra 15 kg. Hvor har du den information fra?

    1. Hej Mille,

     Bilproducenterne garantere ikke, at selen slår til ved under 15 kg. Rykket ved en kollision er meget større og derfor ender selen med, at slå til. Men vejer barnet under 15 kg. kan det ske, at den først gør det alt for sent.

     I en stol i 0-13 kg sidder barnet fast med sele i selve stolen og vender bagud og derfor er det lovligt, at køre med barnet selvom bilens seler først virker optimalt fra 15 kg.

     Mvh

 120. Hej 🙂

  jeg er stadig lidt usikker på om min autostol jeg har er god nok, kan ikke finde de nummer i skriver om på den.

  det jer kan finde er en orange seddel i bunden hvor der står:

  concord

  industriestrabe 25
  D-95346 stadtsteinach
  made in w-germany

  universal
  -13 kg

  E1
  03301124

  mærket uden på hedder baboo.

  håber i kan hjælpe mig med at finde ud af om den er ok

  på forhånd tak for hjælpen

  charlotte jakobsen

  1. Hej Charlotte,

   Så længe der sidder et E1 mærker på autostolen overholder den de gældende regler.

   Stolen er godkendt efter ECE 44-03.

   Men fordi den overholder standarten er ikke ensbetydende med, at den også er sikker.

   Concord har kun lavet en babymodel og den er okay testet. Prøv at søg efter “CONCORD Ion” og se om ikke den ligner den model i har.

   Mvh

 121. Hej Kristian.

  Vi har købt to nye autostole, som har næsten alle stjerner i testen fra TÆNK. Men vi har også en gammel stol fra Recaro, som mine forældre har, hvis vi en dag skulle have et akut behov for hentning af vores barn. På stolen står der ikke ECE 44-03 og ECE 44-04, men den har et E1 mærke og nummeret 03301108. Er det ok at der kun står det E1 og nummeret eller skal den også stå ECE?

  MVH

 122. Vi har fået 2 gamle autostole af mærke Römer Zoom ECE R44/03, universal E 1, 03301061, Britax Römer 1065730.
  Det forhandles tilsyneladende ikke mere, kun som brugt sæde via fx. DBA.
  Kan heller ikke se det er nævnt i test hos fx FDM.

  Er disse sæder stadig sikre nok at bruge, når vi transporterer børnebørn, eller bør vi anskaffe nogle nye?

  Venlig hilsen Birgitte B S

  1. Hej Birgitte,

   Det er et par gamle stole og derfor finder du dem ikke i autostol testen.

   Så længe de er godkendt efter ECE R44/03 vil de være lovlige at bruge, men det er ikke ensbetydende med, at autostolen er sikker.

   Jeg kender desværre ikke til modellen og derfor ikke sikkerheden i den, men hvis alternativet er en alm. selepude uden ryglæn, er denne model bedre, da der er lidt beskyttelse til hoved.

   Ud fra billederne kan jeg se, at stolen ikke har særlig meget sidebeskyttelse, som er kendetegnet ved de nye modeller. Når du nu direkte spørger mig, så vil jeg mene, at i bør finde et par andre stole, da der ikke er meget beskyttelse i Römer Zoom.

   Mvh

 123. Hej!

  Jeg har læst lidt med her og på min-mave.dk.. Derfor faldt jeg over, at der er nye regler fra 2013 og at der ikke er afklaring omkring, om det får indflydelse på brugen af ældre autostole?

  Jeg har termin i december og vil derfor helst ikke skaffe en autostol nu, som risikerer at være ulovlig fra 2013! Ved du om vi bare kan arve en autostol der er et par år gammel men dengang levede op til kravene – eller om vi skal ud og købe efter de regler der gælder fra 2013?

 124. Du skriver at du ikke anbefaler en autostol fremadvendt på forsædet. Hvorfor ikke? Min datter sidder på sådan een 15-36 kg på forsædet. Kan heller ikke se om i anbefaler airbag slået til eller fra på den side?
  Håber du kan gøre det mere klart for mig.
  Tak , Maria kyabonaki

  1. Hej Maria,

   Mange tak for dit spørgsmål.

   Det skyldes, at forsædet og sikkerheden heromkring, er lavet til en voksen. Barnet kan godt sidde foran, men det er mere sikkert, at det sidder på bagsædet.

   Airbaggen SKAL ikke slås fra, men det anbefales, at hvis der sidder et barn foran under 140cm, så skal airbaggen slås fra, da den gør mere skade end gavn.

   Jeg vil lige opdaterer informationerne, så det fremgår mere tydeligt, at airbaggen skal slås fra.

   Mvh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.