Autostol.dk

EU-rapport: Danmark kan gøre mere for børn i trafikken

EU flag stor

Statens institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet og Børneulykkesfonden har i dag udsendt en pressemeddelelse om en ny rapport fra EU, hvor Danmark kun scorer middelmådig smiley.

Rapporten er en sammenligning af 31 landes indsats for, at øge børns sikkerhed og nedbringe antallet af børneulykker. Danmark endte på en 20. plads og fik kun en samlet score på 31 stjerner, hvilket er hele 3 stjerner under gennemsnittet. For uddybning, kan pressemeddelesen læses her.

Hvorfor er det relevant på autostol bloggen?

EU-rapport anbefaler bagudvendt autostol til 4 års alderen

Et af de område, som Danmark scoret lavt i var passagersikkerhed – her fik Danmark kun 2 stjerner.

EU-rapporten anbefaler en række tiltag til, at øge sikkerheden og her er en af anbefalingerne, at der indføres en lov, der påbyder børn op til 4 år, at de skal sidde i bagudvendte autostole.

Det er ikke underligt, at det anbefales, da rigtig mange tests viser, at bagudvendte autostole er langt sikre end forudvendte autostole, hvilket bl.a. kan ses i denne video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sssIsceKd6U[/youtube]

Jeg er således helt enig i anbefalingen og er spændt på, at se om vi indenfor en årrække vil se en ændring i lovgivningen, så vi på et tidspunkt ser bagudvendte autostole i de fleste danske biler.

Der er dog allerede sket lidt.

Ny lov på vej

Der er allerede på EU-plan vedtaget en lov, der træder i kraft fra 2013. Den nye lov gælder dog ikke op til 4 års, men loven foreskriver, at der ikke kan godkendes babyautostole, der ikke kan bruges op til 15 måned.

Så der er gjort lidt for, at få børn til at sidde bagudvendt længere tid – 15 måneder er ikke lang tid, men det er en start.

Læs mere om den kommende lov her.

Loven er vedtaget (i-size) – læs her.

Autostol.dk hjælper gerne

Her fra Autostol.dk vil jeg også gerne hjælpe til, at vi i Danmark får øjenene op for de bagudvendte autostole, så de bliver mere almindelige i de danske babybutikker og derved øger antallet af bagudvendte autostole i de danske biler.

Derfor er der lavet en række artikler om bagudvendte autostole og jeg har lavet en hel sektion til emnet. Artiklerne finder du her og sektionen om bagudvendte autostole er her.

For at kunne rådgive bedst muligt, har jeg lavet et samarbejde med Lena Larsen – dansk ekspert i bagudvendte autostole, hvor du kan booke en tid og afprøve flere bagudvendte autostole i bilen.

Derudover har jeg sendt en mail til Statens institut for Folkesundhed og Børneulykkesfonden for, at høre, hvordan vi kan samarbejde om, at øge kendskabet til de bagudvendte autostole og derved den øge sikkerhed som de giver barnet.

Min henvendelse betød, at jeg til Statens institut for Folkesundhed har skrevet en stor artikel om autostole og Børneulykkesfonden nu henviser til min hjemmeside.

 

5 kommentarer

 1. Hej Kristian..
  Har du mere om de nye regler for bagudvendt autostole, for står og skal til at købe ny til den første baby.

 2. Sikke man kan blive forvirret af de nye regler.. Skal den nye lov forstås sådan at de stole der ER godkendt på markedet nu, må de gerne sidde i, selvom de er fremadvendte ? Men der ikke bliver godkendt flere fremadvendte stole fra o-15 mdr ?

  1. Hej Rikke,

   De nye regler er ret forvirrende og som det ser ud lige pt., er den måde alle organisationer tolker reglerne ikke 100% ens.

   Derfor vil jeg tillade mig, at vente med at svare dig til sidst i september, hvor jeg skulle have svar på alle mine spørgsmål til loven og kan lave et indlæg om det.

   Så hold øje på bloggen sidst i september – der skulle der være nyt om loven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.