Enhver dansk fodboldelsker og stort set hele det danske landshold har haft travlt med at få lagt den miserable VM-indsats bag sig. Sjældent har et dansk landshold underpræsteret så meget, som det gjorde under VM-slutrunden i Qatar i 2022. Spillerne var ikke sene til at tage ansvaret på sig, og også træner Hjulmand måtte erkende, at man bare ikke havde været sin opgave voksen. I fodbold lever man fremfor alt af succes og sejre, og ingen medicin er bedre end at få stablet en god stime af gode resultater på benene igen. Forude venter en gylden mulighed, da Danmark står foran at skulle forsøge at spille sig til EM-slutrunden i Tyskland i 2024. Men, hvordan ser Danmarks chancer ud, og hvor stærk er gruppen? Det ser vi på i denne artikel, hvor vi kigger på de øvrige nationer i Danmarks EM-kvalgruppe.
Masser af ungt talent presser på for at vise sit værd
Den danske EM-trup gennem den kommende EM-kvalturnering kan meget vel antage en ny form, end den man så under VM i Qatar. For spillere som Gustav Isaksen fra FC Midtjylland har gjort sig så positivt bemærket, at der ventes et salg til en europæisk storklub. Dette er arbejdsprisen på Gustav Isaksen, og den indikerer ikke blot, at han kan blive en af de dyreste danske spillere længe, men ligeledes at vi kan vente store ting af Isaksen i bestræbelserne på at spille os frem til EM i Tyskland. Udover Isaksen lurer der desuden andre kometer i kulissen. Eksempelvis kan der nævnes Phillip Billing, som i den grad rører på sig i engelske Bournemouth, samt backen Alexander Bah, som har overrasket alt og alle med storspil for Benfica i Portugal.
Første hurdle er klaret men med visse problemer
Første EM-kvalkamp er allerede succesfuldt overstået. Danmark slog således Finland i den første EM-test i Parken foran 35.000 tilskuere. Danmark havde her overvægt i spil og chancer, uden man dog for alvor spillede sig ud. Men en virkelig positiv ting kom der dog ud af kampen udover de tre point: den 20-årige Atalanta-angriber Rasmus Højlund leverede et hattrick i sin blot tredje landskamp og ligner allerede en ny og lovende førstemand i det danske angreb. Efter kampen stod de danske medier i kø for at rose den unge angriber, og flere gik så langt som til at sammenligne ham med Preben Elkjær, der huserede i det danske angreb op igennem 1980-erne.
Slovenien – holdet i front
I enhver gruppe vil der altid være et særligt hold, som Danmark skal måle sig med. Selvom Danmarks gruppe ved denne EM-kvalturnering virker som en af de letteste i nyere tid, er der stadig visse mandskaber, som man skal være særligt opmærksomme på. Udover Finland er Slovenien et af de hold, som kan forvolde Danmark flest problemer. Danmark har allerede mærket nederlaget mod Finland, da man tabte til netop finnerne i den seneste EM-slutrunde. Slovenien ligger nummer 62 på FIFA’s verdensrangliste, og nationen kan ikke afskrives på nogen måde. Selvom vi som nation bør kunne overmatche slovenerne, er det ingen nem kamp og i særdeleshed ikke opgøret i Ljubljana på Stožice den 19. juni. Heller ikke udebaneopgøret mod Finland den 10. september på det olympiske stadion i Helsinki bliver nogen let opgave.
Nordirland – en fodboldnation i fremgang
Vi har tidligere været i gruppe med Nordirland ved EM- og VM-slutrunder og har overordnet set ikke haft de store problemer i kampene. Det til trods kan kampene mod det nordirske landshold og i særdeleshed udekampen på Windsor Park i Belfast i denne EM-kvalturnering godt blive komplicerede. For Nordirland er en fodboldnation i fremgang og har især inden for de seneste 10 år udviklet sig radikalt. Nordirland er ikke længere nogen miniput-nation og man har i den grad skabt positive resultater i sine seneste kvalturneringer til EM og VM. Man blev således 3’er i sin seneste EM-kvalgruppe frem mod EM i 2020. Her lagde man ud med 4 sejre i træk og spillede blandt andet uafgjort mod selveste Holland. Det blev dog ikke til EM-billet, men måske især fordi man var parret med så stærke nationer som Holland og selveste Tyskland.
Sikre sejre mod Kasakhstan og San Marino
Intet er sikkert i fodbold, men alligevel bør Danmark sikre sig maksimumpoint i både ude- og hjemmekampe mod Kasakhstan og San Marino. San Marino-kampen ligger i øvrigt i børnenes efterårsferie og kunne måske for nogle roligan-familier være en oplagt ferie kombineret med fodbold. Det kan være kampen, hvor Danmark sikrer sig de afgørende point til EM-billetten, så det er måske bare om at pakke bilen og finde den rette autostol til børnene, så man kan drøne til San Marino og nyde EM-bold sammen med årets sidste solskin i Sydeuropa.