Kan den gamle bil ikke mere eller kunne køkkenet trænge til en opgradering? Der er mange grunde til at vi danskere låner penge, men mange af os skriver bare under på låneaftalen, uden at have en dybere forståelse for, hvad det er egentlig er man skriver under på.
En af de ting, mange ikke tænkere videre over, er etableringsgebyret. Størrelsen på dette kan variere fra udbyder til udbyder – der findes endda dem, der slet ikke opkræver dette gebyr. Derfor kan det være en god idé, at undersøge de forskellige udbyderes vilkår og betingelser, inden man kaster sig ud i at låne penge.
Du kan se forskelle eksempler på etableringsgebyret på https://besterefinansiering.no/etableringsgebyr/. Bliver du hængende her, kan du finde ud af alt, hvad du har brug for at vide om dette gebyr, inden du skriver under på en låneaftale.
Etableringsgebyret forklaret
Når et pengeinstitut opkræver etableringsgebyr, betaler du i virkeligheden for hele det apparat, der sættes i gang, når din låneansøgning behandles. Det handler om alt fra den indledende sagsbehandling til den endelige oprettelse af lånet i systemet. Konkret dækker gebyret over bankens arbejde med at vurdere din økonomi, tjekke om du står i RKI, beregne din gældsfaktor og generelt undersøge, om du kan betale lånet tilbage.
Dertil kommer udarbejdelsen af låneaftalen og den tekniske opsætning af betalingsplanen. Man kan argumentere for, at det burde være en del af det, at låne penge, men bankerne skal også betale løn til deres ansatte, så i de fleste tilfælde kan man ikke komme uden om gebyret
Hos nogle banker kan etableringsgebyret dog godt forhandles, især hvis du er en loyal og trofast kunde igennem mange år, eller hvis du kan dokumentere, at du har fået et bedre tilbud fra en konkurrerende låneudbyder. Nogle banker bruger etableringsgebyret som et konkurrenceparameter og tilbyder derfor lån helt uden oprettelsesomkostninger.
Det kan være en god måde at spare nogle tusinde kroner på, når du skal ud at låne, men det er nødvendigt at undersøge de andre vilkår og betingelser omkring lånet, for at sikre, at der stadige er tale om et fordelagtigt lån, for dig som låntager. I sidste ende er det dig, som skal betale, så derfor er det vigtigt, at du sørger for at undersøge lånemarkedet grundigt.
Ikke alle lån kommer med et etableringsgebyr eller andre stiftelsesomkostninger, men det er standard på en lang række lån, så alt efter hvad man vil låne til og hvilket lån man vil benytte, kan der altså være tale om, at man skal betale dette gebyr. Før i tiden var det standard på næsten alle lån, men igennem de senere år, er mange långiver begyndt at fjerne gebyret og bruge det til at positionere sig, som en billigere løsning, end andre långivere på markedet.
Det er dog ikke nogen garanti, for at de rent faktisk er billigere, da nogle långivere blot indregner gebyret i andre omkostninger ved lånet, så man rent faktisk ender med at betale det alligevel. Derfor bør man undersøge alle omkostninger grundigt.
Etableringsgebyret er en fast del af nogle lån
Et af de mest almindelige lån herhjemme er boliglånet. Når man vil låne penge til at købe egen bolig, så kan man ikke komme uden om dette gebyr. Størrelsen på det kan variere, alt efter hvilken låneudbyder der er tale om, men man kan ikke slippe for at betale det. Udover gebyret, vil man også skulle betale en tinglysningsafgift til staten.
Størrelsen på denne kan også variere, men man kan altid regne med, at der kommer omkring 1,5% af lånets hovedstol oven i gebyret. Så hvis man skal ud at låne penge, er det vigtigt at undersøge de forskellige lån, inden man tager en beslutning, så man på den måde kan tage den rigtige.
I nogle tilfælde, vil det være muligt at benytte sig af alternative lån, til det formål eller behov man står overfor. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at nogle låntyper kun tillader lån af en vis størrelse, så hvis man har behov for at låne et forholdsvis stort beløb, kan der være tale om, at der ikke findes ret mange låntyper der kan dække behovet.
Dette er dog noget man hurtigt kan finde ud af, ved at gå ind på nettet og læse om de forskellige låntyper, på de forskellige låneudbyderes hjemmesider. I sidste ende, så kræver det at låne penge, at man bruger tid på at sætte sig ind i hvilke muligheder man har, for at sikre sig, at man ikke blot vælger det rigtigt lån, men også vælger et lån, der ender med at være til fordel for en selv.
Sådan undgår du et etableringsgebyr
Uanset hvad man skal låne penge til, er det som sagt vigtigt, at man undersøger de forskellige omkostninger forbundet med lånet, inden man skriver under på den endelige låneaftale. Alt efter hvilket lån man vil optage, kan der nemlig være stor forskel på størrelsen på gebyret, men i nogle tilfælde, vil det være muligt at finde et lån, der passer til ens formål, der ikke kommer med et etableringsgebyr.
Af denne grund, kan det være en god idé, at undersøge om ens behov kan dækkes af andre låntyper, end den man normalt ville benytte til formålet. Det kan f.eks. være i forbindelse med køb af ny bil eller anden større investering. Hvis man vil købe bolig, er der desværre ikke andet for, end at acceptere etableringsgebyret.
Skal man til gengæld ud og købe ny bil, kan man godt finde andre lån, der kan finansiere købet. På langt de fleste billån, vil der være forskellige stifelsesomkostninger, men hvis man er villig til at kigge andre veje, end mod det traditionelle billån eller den finansiering, som forhandleren kan tilbyde, vil man kunne slippe for at betale et etableringsgebyr.
Det kræver dog grundig research, da det er meget få låntype, der kan dække et så stort beløb, som et køb af en ny bil er. Selvom man slipper for gebyret, risikerer man at skulle betale en højere rente, der gør, at der i sidste er den store forskel, på hvilket lån der er mest fordelagtigt.
Er det bedre at låne nogle steder end andre?
Lånemarkedet har forandre sig drastisk igennem de sidste 15-20 år. Hvor det engang var naturligt at gå i banken, for at få et lån, findes der i dag et væld af forskellige muligheder. Mange af disse nye muligheder findes på internettet, da der er tale om låneudbydere, der ikke er banker i traditionel forstand, hvilket kommer med fordele og ulemper.
Fordelen er, at det er lettere at ansøge om lånet, da det ikke kræver andet end en computer og at man har forbindelse til internettet. En anden fordel er kravet til dokumentation, der i mange tilfælde er mindre, end det man ofte møder i banken. Det betyder dog ikke, at man slipper for at skulle dokumentere sin indkomst og eventuelle aktiver, men processen er overordnet set lettere.
En af ulemperne er mangle på personlig kontakt. Når man søger om et lån ved et af de mange forskellige finansieringsselskaber, har man stort set aldrig direkte kontakt med et menneske, da alt foregår over internettet og ved at udfylde allerede udarbejdede formularer. Det kan gøre nogle mennesker utrygge og få dem til at vælge denne mulighed fra.
Selvom det på mange måder er forståeligt, så kan det dog være med til at gøre, at man går glip af en bedre økonomisk mulighed, end hvis man vælger at låne pengene igennem sin bank. I sidste ende er det op til den enkelte og hvad de føler sig tryg ved, når det kommer til at afgøre, hvor det er bedst at låne penge, til det behov eller ønske man nu står med.
Undersøg altid markedet inden du låner
Hvad end det drejer sig om at undgå at betale et etableringsgebyr eller finde det lån, der har den laveste rente, så er det altid vigtigt, at man tager sig god til at undersøge markedet og de forskellige muligheder man har, når det kommer til at låne penge. Mange føler, at det er uoverskueligt og svært at gennemskue, hvilke lån og låneudbyder der er bedst, til det formål man nu har.
Der kan være tilfælde, hvor der er tale om et akut behov og det kan derfor være fristende at vælge det første og bedste lån, men det ender oftest med at sætte en i en situation, hvor man sidder tilbage med et dyrt lån, der nok dækker ens behov i første omgang, men ender med at blive en økonomisk byrde, man har svært ved at overskue, da man måned efter måned, betaler et afdrag, der er højere og dyrere end det kunne være.
Hvis man ender med at sidde i den situation, kan det være svært at se en vej ud af det og mange vælger da også at bide i det sure æble, og betale lånet ud, selvom det koster dem, men der findes faktisk måder, hvorpå man kan komme ud af et dyrt lån. Ved at refinansiere sit lån, kan man sætte sig selv i en bedre position – økonomisk set.
Det kræver blot, at man finder et lån med en lavere rente og lavere omkostninger, og bruger dette til at betale ens gamle lån ud. Uanset hvad man ender med at vælge, så er det muligt at komme uden om etableringsgebyret. Man skal blot være opmærksom på, at det kan komme til at gøre lånet dyrere, så man er lige vidt. Ved at undersøge markedet grundigt, giver man sig selv de bedste forudsætninger, for at finde det bedste og billigste lån.