Artiklen indeholder sponsoreret indhold
Skal du investere i en autostol til dit barn? Så er det afgørende at sikre, at stolen er sikkerhedsgodkendt og passer til både barn og bil. Men hvordan kan du være sikker på, at du træffer de rigtige valg for at beskytte din lille passager? Det kan være svært at vide, især som førstegangskøber.
Derfor får du her tre vigtige råd, der guider dig gennem den vigtige beslutningsproces.
Råd 1: Sådan ser du, om en autostol er sikker og godkendt
Når du leder efter en autostol til dit barn, er det et lovkrav, at autostolen er sikkerhedsgodkendt og opfylder visse EU-sikkerhedskrav. Du kan nemt identificere, om en autostol er sikkerhedsgodkendt ved at kigge efter mærkerne i-Size (R-129) og ECE (ECE-44-03 og ECE-44-04).
Både i-Size og ECE er navne for godkendelsesordninger for autostole, der er i overensstemmelse med de lovlige sikkerhedskrav. Når du ser disse mærker på en autostol, kan du derfor være sikker på, at den opfylder høje standarder for sikkerhed.
Råd 2: Barn og autostol skal passe med hinanden
En autostol skal ikke blot være sikkerhedsgodkendt, før dit barn må bruge den. Den skal også passe til dit barns vægt og højde. Selv om autostolen ser pæn ud og har de rigtige mærker, så risikerer du altså en bøde, hvis stolen er for stor eller for lille til dit barn.
De fleste producenter og forhandlere gør det tydeligt i produktbeskrivelsen, hvilken vægtklasse eller højde, autostolen passer til. Hvis dit barn for eksempel er under 135 centimeter i højden og vejer mellem 9 og 18 kilo, så skal den lille sidde i en autostol.
De lidt større børn, der er højere end 135 centimeter, kan sidde på selepuder. En selepude fås både med og uden ryglæn, men organisationer som FDM og Rådet for Sikker Trafik anbefaler selepuden med ryglæn.
Råd 3: Sørg for, at autostolen er placeret mest sikkert
Valget af autostol er kun det første vigtige skridt. Placeringen af autostolen spiller også en afgørende rolle for dit barns sikkerhed under køreturen.
Generelt anbefales det, at dit barn sidder i en autostol i minimum fire år og helst på bagsædet med stolen placeret mod kørselsretningen. En bagudvendt autostol minimerer risikoen for skader på hals og nakke.
Hvis autostolen er på forsædet, skal du skubbe sædet så langt tilbage som muligt. Desuden er det vigtigt at undgå at placere barnet mod en aktiv airbag på forsædet, da airbaggen i disse tilfælde kan udgøre en risiko for dit barn.