Forstå lovgivningen: De vigtigste autostol- og selepude regler

Photo of author
Skrevet af Redaktionen
· Opdateret

Når det drejer sig om at holde vores børn sikre, bør intet overlades til tilfældighederne. Derfor er det afgørende at sørge for, at vi har den rigtige autostol til dem, en autostol, der opfylder alle de gældende sikkerhedsstandarder og passer korrekt i dit køretøj. Men at have det rigtige udstyr er kun halvdelen af kampen; det er også vigtigt at gøre sig bekendt med de generelle autostol- og selepude regler. I denne artikel kan du læse mere om bl.a. regler for autostole og andre relevante ting man skal være opmærksom på. Så hvis du er på markedet efter en ny autostol eller selepude, så kan du med fordel læse med i artiklen.

Hvilke selepude regler skal man være opmærksom på?

Når det kommer til selepuder, uanset om det er en selepude med Isofix eller en selepude med ryglæn, så gælder de samme overordnede regler. Selepuden skal være godkendt efter gældende sikkerhedsstandarder og skal sidde sikkert i bilen, ligesom højde og vægt på barnet, skal matche selepudens specifikationer. På den måde kan man sikre sig, at barnet først og fremmest sidder sikkert, men også komfortabelt og godt.

Hvilke regler for autostole skal man være opmærksom på?

Ligesom med selepuder, så gælder de samme overordnede regler, for de forskellige typer af autostole. De skal være godkendt efter gældende sikkerhedsstandarder og passe til barnets størrelse. Hvis man vil have sine børn på forsædet, skal man sikre sig at stolen kan sidde sikkert, da de er mere udsatte i denne position. Generelt set, så skal man være opmærksom på, om et børnesæde eller selepude lever op til ovenstående, da man på den måde, kan være sikker på at ens barn sidder sikkert i stolen og er beskyttet ved et uheld.

Hvor længe må baby sidde i autostol?

Som udgangspunkt er der ikke tale om nogle deciderede regler på området, men nærmere anbefalinger. Man bør altid minimere den tid, som en baby sidder oprejst i sin autostol, men da længere ture kan være nødvendige indimellem, anbefales det at man holder en pause hver halve time, så baby kan få strækket lidt ud. Alle børn er dog forskellige og du kender din baby bedst, så hav fokus på de signaler din baby sender. Ved at være opmærksom på disse, slipper man for at skulle køre rundt med et grædende barn i bilen.

Det er vigtigt at dit barn sidder komfortabelt

Sikkerheden er selvfølgelig den vigtigste faktor, men det er også vigtigt at dit barn sidder komfortabelt, især på længere ture. Derfor bør man altid have sin baby med, når man skal ud og købe en autostol. På den måde kan baby få lov at sidde i stolen inden man køber, så man på den måde kan sikre sig at baby sidder behageligt og godt, og ikke mindst sikkert. Ved at have alle disse faktorer med i tankerne, kan man sikre sig at man finder den helt rigtige autostol til sin baby, som både er behagelig, sikker og komfortabel.