Autostol.dk

Fremadvendt eller bagudvendt autostol

I Danmark er det et lovkrav, at børn under 135 centimeter benytter godkendt sikkerhedsudstyr, når de er i bil. Den mest udbredte form for godkendt udstyr til børn er autostole. Der findes både fremadvendt og bagudvendte autostole. Der er stor forskel imellem de to autostole, og der er mange forældre, som ikke kender faren ved at benytte fremadvendte autostole.

Når man snakker om de to typer af autostole, så hører man tit, at det er den bagudvendte autostol, der er den mest sikre og den bedste. Mange forældre tror desværre, at dette er en myte, men det er det altså langt fra. En bagudvendt autostol er meget sikker, og kan i en bilulykke betyde, at dit barn overlever. En fremadvendt autostol kan give dit barn permanente skader, også selvom barnet bliver siddende i stolen. Den kraft der udløses i en bilulykke er enorm. Den enorme kraft kan dræbe barnet, da barnets krop bliver påført et konstant pres fra bilulykken.

Herunder kan du se en demonstration af både fremadvendt og bagudvendte autostole. Der demonstreres en bilulykke ved kun 50 kilometer i timen, og her kan man virkelig se, hvad der sker med de forskellige autostole. Videoen er lavet af TryggTrafikkNorge, som varetager og hjælper folk med at være trygge i trafikken.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sssIsceKd6U[/youtube]

Som der fortælles i videoen, så kan dødsrisikoen altså mindskes med hele 90%, hvis barnet sidder i en bagudvendt autostol. Det er vigtigt, at du som forælder inkluderer disse fakta i din overvejelse, når du skal købe en autostol. Dette er ikke kun spædbørn, der kan sidde i en bagudvendt autostol, men børn op til 4 år kan altså også bruge en bagudvendt autostol. Det er derfor ikke en unskyldning, hvis du selv mener at dit barn er for stort til en autostol. En bagudvendt autostol kan altså redde liv, og forhindre dig som forælder i at være i stor sorg.

Derfor anbefaler vi, at du køber en bagudvendt autostol, da der er flest fordele mht. sikkerheden i sådan en autostol. Det kan som førnævnt redde dit barns liv, og videoen taler for sig selv. Forestil dig, at de simulerede et sammenstød med 80 kilometer i timen. Det ville få fatale konsekvenser, og da man kan reducerede permanente skader og dødsrisikoen med op til 90% med en bagudvendt autostol, så er det virkelig et klogt valg.

Klik og se alle de bagudvendte autostole her!

Har du erfaringer med fremadvendt eller bagudvendt autostole til børn i alderen 9 mdr til 4 år – altså autostol nr. 2 – så skriv en kommentar nedenfor.

Vi vil gerne høre om positive og negative erfaringer samt hvilken autostol du har erfaringer med og hvilken bil.

22 kommentarer

 1. Vi har en bagudvendt isofixmonteret autostol (BeSafe Combi X3) til vores søn på 8 mdr. Vi skal have indkøbt en ekstra stol til min kærestes bil og som mine forældre kan låne, hvis de skal køre kortere strækninger. Ingen af de biler har isofix. Hvad er det bedste alternativ, vil du mene? Jeg har prøvet at undersøge omkring selemonterede bagudvendte stole, men det ser ud til at være helt utrolig svært at montere dem. Det er vigtigt for mig, at mine forældre ikke skal frygte at fejlmontere stolen.

  Tak for en super informativ hjemmeside 🙂

  1. Hej Tina

   Om de er svære at montere afhænger af flere ting: bil og hvad man selv synes.

   Der er ingen andre muligheder end en selemonteret model, når bilerne ikke har Isofix. En mulighed kunne være Klippan Kiss.

   Du kan se de forskellige selemonterede modeller i forskellige biler på
   Sikkerautostol.dk

   Nogle af dem kan afprøves i butik Ønskebørn eller Kære Børn. Andre kan kun ses og afprøves hos mig hvis man ønsker det inden køb.

   Jeg vil anbefale at få dem afprøvet før køb så I er sikre på monteringen.

   Nu kan I lægge ud med Klippan Kiss.

   Der er ingen garanti for at de passer (kan monteres forsvarligt) ind i de biler som er anført på billisterne med mindre bilen er fra samme årstal som autostolen er testet i.

   1. Tusind tak for svar! Klippen Kiss kendte jeg ikke, og selemontering med en base er da meget nemmere end det snoretræk med mange andre stole. Findes der andre modeller med den egenskab?
    Det skal siges, at der både ved min kæreste og mine forældre er tale om gulpladebiler.

 2. Hej,
  Hvilken stol vil være bedst hvis man bliver påkørt bagfra ? Syntes ikke jeg kan finde nogle test af dette…
  Mvh
  Anna

   1. Det vil jeg meget gernese dokumentation på? ved sammenstød bagfra sker jo det samme i en bagudvendt som ved frontalsammenstød medforudvendt.

    1. Hej Kiri,

     Det er korrekt, at hvis skaden sker 100% lige bagfra, så vil det ikke være det. Men hvis bare det sker skævt (som de fleste) så sidder barnet bedre i en bagudvendt.

     Jeg ser lige om jeg kan finde materialet fra et seminar jeg var på i Sverige.

     Mvh

      1. Hej Kiri,

       Jeg kan ikke lige se, at TÆNK skriver, at “de bagudvendte er mindre sikre også ved påkørsel fra siden” – hvor står det?

       Jeg kan dog se, at TÆNK skriver, at de bagudvendte ikke nødvendigvis er bedst i alle kollisioner, men at de er det i de mest alvorlige.

       Og da fronttal kollisionerne er de mest ofte, hvor de bagudvendte er bedst, må det være de bagudvendte stole, som er de bedste.

       Mvh

       1. De bagudvendte “klarer sig som regel ikke lige så godt ved sidekollision som nogen af de fremadvendte”(citat fra artikel).
        Ja, ved frontalkollision er de selvfølgelig sikrest; men som tænk skriver: det er umuligt at pege på een type autostol som DEN sikreste, og du skriver i dit 1. Svarat bagudvendt er sikreste også ved kollision bagfra.

        Forhåbentlig kører ingen af os galt med Vore unger, men skulle det ske, er der altid en risiko uanset autostole. Og selv om de mest alvorlige ulykker er frontale, så kan de næstmest-alvorlige ulykker også koste liv og førlighed.

        Jeg vil kigge på dine links

        Vh kiri

      2. Hvor ser du det henne?

       De fleste træder på bremsen inden.

       De danske statistikker er iøvrigt ikke baseret på de store bagudvendte som dem det her handler om.

       Har du en Isofix stol (bagudvendt) vil der være en bøjle der forhindrer dem i at ryge mod bagenden af bilen. Den søger også for stabilitet i stolen.

       Har du en selemonteret model vil der være to ekstra seler som SKAL bruges. Forhindrer stolen i st ryge mod bagenden af bilen og stabiliserer den ved sidekollision sammen med støtteben og forsædet. De kan monteres fritstående – dvs uden kontakt til forsædet. Men det er der ingen fordel i

     1. Den ramte bil kan også holde stille og den slags uheld sker også typisk på motorveje hvor hastigheden er høj som resultat af pludselig opbremsning.

      1. Iøvrigt så ville man oprindeligt have haft minimumsalderen for fremadvendt op på 4 år i UN R129 reglementet. Men det blev kun til 15 måneder fordi man i Sydeuropa mente at bilerne ville være for små til større bagudvendte.

       Den rene frontalkollision tæller for 47% sådan igennemsnit. Men når momenter af frontalkollisionen i de andre typer kollisioner tælles med er tallet langt højere.

       Når alt kommer til alt, så kan man ikke sige at fremadvendte ikke yder beskyttelse og at alle børn i dem bliver alvorligt skadet. Det ville ikke være sandt. De yder beskyttelse og det gør de med op til ca 65% sammenlignet med hvis barnet ikke sad i sikkerhedsudstyr. Tallet er forudsat at stolene er korrekt monteret og korrekt anvendt.

       Bagudvendt yder op til ca 96% beskyttelse sammenlignet med ingenting og at stolene er rigtigt monteret og rigtigt anvendt.

       Meget af det skyldes selvfølgelig at frontalkollisionen er så hyppig som den er – også når man tæller de andre typer kollisioner med

  1. Er enig med Kristian.

   Når det så er sagt så er der mindst belastning på nakken i en fremadvendt stol MEN….

   Du skal regne med flere ting som kommer her:

   – Det bagudvendte barn sidder længere væk fra kollisionspunktet. De vil typisk sidde fra midten af bilen og længere frem.
   – Langt de fleste sker i byen og ved lav hastighed.
   – Bilerne kører i samme retning, så kraftpåvirkningen er helt anderledes og meget lavere end en frontalkollision.

 3. Vi har Kiddy Comfort stole (fremadvendte med mavepude) til vores tvillingdrenge, som de har haft fra baby til nu 3 år gamle, og vi er meget glade for dem, selvom jeg er overbevist om at bagudvendte stole er mest sikre – også til voksne!.

  Uden at gå ind i diskussionen om sikkerheden af mavepuden, undrer det mig dog, at ingen nævner de rent praktiske problemer for bagudvendte stole til lidt større børn. En ting er sikkerhed, men det skal jo også fungere i praksis – derfor vender voksenstolene fremad.

  Når forsæder og autostole “læner sig” mod hinanden, må de i sagens natur fylde mere i bilen. Er der plads til dem i små biler? Vi havde vores problemer allerede med de bagudvendte babystole.
  Hvad med børnenes ben. Hvor skal de være?

  Desuden ville vores drenge være voldsomt utilfredse med at sidde med ryggen til alt hvad der foregår både i og uden for bilen.
  Den slags har jeg endnu til gode at se nogle kommentarer på.

  1. Hej Claus,

   Det er korrekt, at de fylder mere og derfor er det også vigtigt, at man prøver de bagudvendte stole i bilen ind man køber. Der skal tages højde for, hvor højde forældrene er og hvilken bil de har.

   Men selv C1, Fiat Punto og andre små biler kan sagtens have en bagudvendt stol i bilen. Jeg synes du skal gå ind på http://www.sikkerautostol.dk og under “stole/seats” vælger du forskellige modeller og her kan du se stolene monteret i forskellige biler.

   Børnenes ben er der plads til, da de enten kan være op af sædet (hellere et brækket ben end en brækket nakke) og når de bliver større, kan de blot være nedefor an stolen. Se igen på billederne på sikkerautostol.dk

   Et barn, der aldrig har siddet fremadvendt, vil sjældent brokke sig over at sidde bagudvendt, da det ikke har prøvet andet. Det brok og hylderi mange oplever i 6-8 mdr’s alderen skyldes blot, at barnet får sparationsangst og hele tiden vil se på forældrene. Derfor er de utilfredse i autostolen i den periode og mange tror det er fordi de ikke kan se noget eller være i stolen. Giv det 14 dage og snak meget med barnet og problemet er ofts løst.

   Barnet kan faktisk se mere i en bagudvendt stol end i en fremadvendt stol, da de kan se ud af sideruden og bagrunden, så synsmæssigt er det heller ikke en gene, at de sidder bagudvendt.

   Håber ovenstående svarer på dine spørgsmål og jeg synes de er yderst relevante, da det altid er de grunde jeg høre fra folk, så du er ikke den eneste med de holdninger 🙂

   Mvh

  2. hej Claus

   Jeg ser faktisk næsten kun små biler her hos mig, og det er endnu ikke lykkedes IKKE at finde mindst en som ikke har kunnet være der – dvs. Det med pladsen er et rent personligt anliggende ligesom vurderingen af om de er svære at montere eller ej også er. det handler om, man kan være foran den pågældende stol eller ej og iøvrigt kan sidde komfortabelt. det der med at forsæde og autostol rører hinanden er den henseende positivt, fordi forsædet kan køres længere tilbage. Fouden det, så giver forsædet lidt ekstra støtte. langt de fleste forældre har været mellem 173 og 193 cm høje.

   De er meget anderledes end babystolene, både i konstruktion og i montering. De to typer kan derfor ikke sammenlignes på nogen måde. heller ikke i tests.

   Nogle af dem giver udsyn gennem bagruden med det samme mens andre placerer dem lavt i bilen til at starte med og barnet vil få det her panoramaudsyn gennem bagruden efterhånden som de vokser til.

   Dem som placerer dem lavt er oftest dem til 25 kg, for at gøre plads til barnet når det bliver stort og dermed undgår at barnet kommer for tæt på loftet i bilen.

   der findes spejle som kan sætte som på hovedstøtten på bagsædet, således at forældre og barn kan se hinanden igennem det og bakspejlet. Det er muligt at sætte det på hovedstøtten ved midtersædet bagi også fjerne hovedstøtten på det sæde autostolen er monteret på, så barnet kan se ud af bilen den vej. Der ud over findes der beskyttelsesdækkener som dækker hele det sæde autstolen monteres på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.