Guide: Dette skal du vide, når du skal købe en brugt bil

Photo of author
Skrevet af Redaktionen
· Opdateret

Der findes utrolig mange gevinster, hvis du køber en brugt bil i stedet for en ny bil, når du skal købe din næste bil. Her gælder både gevinster for dig selv men også for samfundet generelt, da det er mere miljøvenligt, at du køber en brugt bil. I forhold til dig selv kan du dog også forvente fornuftige økonomiske gevinster. For det første vil du erfare, at en brugt bil har en lavere salgspris, hvilket ganske vist hænger sammen med, at du ikke er første ejer af bilen. Derudover vil du opleve, at en brugt bil ikke vil lide et lige så stort tab i værdien, som en ny bil vil gøre det. En tommelfingerregel siger, at du skal forvente, at din bil almindeligvis vil miste mellem 15-20 % af den værdi om året. I takt med, at en brugt bil typisk har en lavere salgspris, vil denne procentdel, som der tabes altså ikke være lige så stort, som hvis du havde købt bilen for ny. Mange mennesker tænker, at det er et meget bedre valg, hvis de køber en ny bil, men der er altså ikke den helt store forskel at spore, og du vil også sagtens kunne få oplevelsen af en ny bil, hvis du køber en brugt bil som blot er et par år gamle, og du vil altså samtidig spare penge, hvilket er win-win. Dog er der visse ting, som du bør være opmærksom på, når du køber en brugt bil, og især hvis du køber den af en anden privatperson. Glemmer du at have disse i baghovedet, kan du opleve, at du bliver snydt eller lignende, men husker du din sunde fornuft, skal det nok gå.

 

Hav dette i baghovedet

Når du er på jagt efter en ny bil, kan det først og fremmest være en rigtig klog ide, hvis du tjekker bilens nr plade oplysninger. Dette kan hjælpe dig med at undersøge, om alt er som det skal være i forhold til bilen, både i forhold til bilens stand, men også i forhold til andre juridiske oplysninger. Det er nemlig set før, at der sælges brugte biler, hvor sælgeren snyder køberen ved at opgive oplysninger som ikke er korrekte, hvilket kan sende køberen i en rigtig dårlig situation. Helt konkret kan der eksempelvis være tale om, at bilen står i restgæld, og det ender med, at det er køberen som hænger på denne gæld, hvis man ikke er opmærksom. Der kan også være tale om snyd i forhold til bilens syn. Her kan du heldigvis også se bilens synsrapporter, så du kan sikre dig, at det er i orden.

Helt generelt er det vigtigt, at du går kritisk til værks, når du skal finde en brugt bil. Sørg derfor altid, at du danner dig et billede af sælgeren, og sørg kun for at handle med personen, hvis du har et godt indtryk, og her må du hellere være lidt for kritisk end slet ikke være det. At du har et forholdsvist godt indtryk af, sælgeren vil gøre, at hele processen bliver meget lettere, både for dig og for sælgeren. Og skulle der ske noget, som giver dig anledning til at kontakte sælgeren efterfølgende, vil dette ikke være noget problem, hvilket det måske kan være, hvis der er tale om en sælger, som du ikke bryder dig om.

Når du skal ud og kigge på bilen, kan det være en meget god ide, hvis du allierer dig med en bekendt som har et højt kendskab til området. Ved at gøre dette, kan du i højere grad sikre dig, at bilen er som den skal være, og at du ikke bliver snydt. Dette sender også et signal til en eventuel sælger om, at det ikke er muligt at løbe hjørner med dig, hvilket kun kan være til din fordel. Selvfølgelig er tillid alfa og omega, og du bør derfor søge efter en gylden mellemvej, og så skal din handel nok gå glimrende.

 

Der er altså mange gode ting forbundet med et køb af en brugt bil, og især set med økonomiske briller, vil der være et hav af penge at spare. Sørg blot for, at du er opmærksom på ovenstående, og så skal alt nok gå godt. God fornøjelse med dit næste brugtbilkøb.