Autostol.dk

I hvilken side skal autostolen placeres?

I hvilken side skal barnet sidde?

Ovenstående kunne meget vel være et spørgsmål til ekspedienten i forbindelse med jeres søgning efter den første autostol.

For hvor i bilen er babystolen bedst placeret og er der sikkerhedsmæssigt forskel – når man altså kun har én autostol i bilen?

Sikkerhedsmæssigt er der ingen forskel på om babystolen står bag førersædet eller bag passagersædet, da en bil er lavet sådan, at den er sikker på begge sider. Der er heller ikke noget i lovgivningen, der bestemmer, hvor i bilen babystolen skal være placeret, men det er alligevel et spørgsmål, som mange nybagte forældre stiller sig selv – for den ene side må være mere optimal end den anden.

Jeg har spurgt en række forældre, hvor i bilen de har placeret babystolen og som det ses af nedenstående, er overvægten på ” Bag passagersædet”:

Placering af autostol i bilen

 Faktisk har næsten 3 ud af 4 af de adspurgte babystolen stående bag passagersædet. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi også herhjemme har autostolen stående bag passagersædet. Selvom der sikkerhedsmæssigt ikke er en forskel, må der næsten være en forskel siden så mange har valgt det.

Sammen med ovenstående spørgsmål, blev forældrene også spurgt om, hvorfor de netop havde valgt dén placering i bilen. Der er både fordele og ulemper ved, at have autostolen stående bag hvert sæde.

Placering bag passagersædet

Grunden til, at vi herhjemme, bl.a. har autostolen stående bag passagersædet er for, at når barnet skal ind i bilen, står man som forældre inde på fortovet eller i rabatten og ikke ude i trafikken.

Derudover ser nogle forældre det også som en fordel, da det er nemmere at få kontakt med barnet og holde lidt øje med barnet. Det er dog farligt, at koncentrerer sig for meget om barnet mens man køre, hvorfor jeg anbefaler, at man ikke gør det mens man køre.

Placering bag førersædet

Flere vælger denne placering, da det er nemmere for passageren, at få kontakt med barnet og samle evt. legetøj, sut ol. op. Det er også nemmere for passageren, at snakke med barnet og ellers sørge for, at barnet har det godt under turen.

Mange forældre taler om, at det sikreste er, at have autostolen stående bag førersædet, da føreren af bilen, ved en kollision, vil forsøge, at undvige ”faren” og derfor styre væk, hvis det er muligt. Hvis barnet så sidder i modsatte side af føreren vil barnets side af bilen komme tættere på ”faren” og derved skulle barnet være mere udsat bag passagersædet end bag førersædet. Jeg har dog ikke kunne finde nogle undersøgelser, der understøtte den adfærd, men det lyder meget logisk, hvorfor jeg ikke tør afvise, at dette er korrekt.

Der kan også være tilfælde, hvor autostolen er nødt til, at stå i den ene eller anden side. Det kan f.eks. være, hvis den ene forældre er meget lang og derfor er nødt til, at have sædet langt tilbage. I sådan et tilfælde vil det ikke være muligt, at have stolen stående bag sædet og man må vælge det modsatte sæde.

Hvilken placering skal du så vælge?

Der er fordele og ulemper ved begge sider, men hvis du ofte parkerer inde i byen, i siden af vejen eller hvor man nu vil være tæt på trafikken, hvis barnet skulle ind/ud af bilen bagfra førersædet, så ville jeg vælge, at have autostolen bag passagersædet, da man så ikke kommer ud for den risiko.

Er ovenstående ikke en situation man ofte kommer ud for vil jeg vælge, at placere autostolen bag førersædet, da den menneskelige reaktion ved et uheld, kan betyde, at man vil udsætte sit barn for fare ved, at have det stående bag passagersædet.

7 kommentarer

 1. Hej.

  Hvordan placere man bedst 3 autostole i en almindelig personbil (stationcar).
  Der er tale om 2 forskellige typer stole.
  1 = 1 barn på 17 kg.
  1 = 1 barn på 10 kg.
  1 = 1 nyfødt (liggende autostol)

  Må en autostol være placeret på “midtersædet” på bagsædet?

  1. Hej Mark,

   Ja der må godt være en autostol i midten og det er i midten jeg vil sætte den lille ny. Så kan den stå bagudvendt her mens de andre to sidder fremadvendt ved siden af.
   – hvis den på 10 kg. sidder fremadvendt?
   Ellers kan den også sidde i midten i en bagudvendt stol.

   Forresten – er autostolen til den nyfødte en, der fylder 1½ sæde? Altså en autostol, der står på tværs?

   Mvh

 2. Kan se på overstående kommentar at man godt kan have barnesæde stående i midten på bagsædet, er det rigtig forstået? Det er en forudvendt stol 9-18 kg isofix. Vi har netop købt en 7 personers bil, så der er plads i midten, og vi skal køre en længere tur til Sverige om nogen uger, så tænker lige i øjeblikket hvordan jeg får mine 3 børn placeret bedst, og hvis midter sædet er sikkert til en autostol, så ville det faktisk være en alletiders løsning.

 3. Er det ikke sikrest at barnestolen sidder på bagsædet midt i bilen, når det er muligt?
  Så sidder barnet ikke bag nogen airbags.
  VH Sten Sjølund

  1. Man kan sige at de også er mere udsatte for genstande som måtte ryge gennem ruden.
   Men klart sikre i forhold til en kollidering.

   Mvh Nicklas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.