I hvilken side skal autostolen placeres?

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

Ovenstående kunne meget vel være et spørgsmål til ekspedienten i forbindelse med jeres søgning efter den første autostol.

For hvor i bilen er babystolen bedst placeret og er der sikkerhedsmæssigt forskel – når man altså kun har én autostol i bilen?

Sikkerhedsmæssigt er der ingen forskel på om babystolen står bag førersædet eller bag passagersædet, da en bil er lavet sådan, at den er sikker på begge sider. Der er heller ikke noget i lovgivningen, der bestemmer, hvor i bilen babystolen skal være placeret, men det er alligevel et spørgsmål, som mange nybagte forældre stiller sig selv – for den ene side må være mere optimal end den anden.

Jeg har spurgt en række forældre, hvor i bilen de har placeret babystolen og som det ses af nedenstående, er overvægten på ” Bag passagersædet”:

Placering af autostol i bilen

 Faktisk har næsten 3 ud af 4 af de adspurgte babystolen stående bag passagersædet. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi også herhjemme har autostolen stående bag passagersædet. Selvom der sikkerhedsmæssigt ikke er en forskel, må der næsten være en forskel siden så mange har valgt det.

Sammen med ovenstående spørgsmål, blev forældrene også spurgt om, hvorfor de netop havde valgt dén placering i bilen. Der er både fordele og ulemper ved, at have autostolen stående bag hvert sæde.

Placering bag passagersædet

Grunden til, at vi herhjemme, bl.a. har autostolen stående bag passagersædet er for, at når barnet skal ind i bilen, står man som forældre inde på fortovet eller i rabatten og ikke ude i trafikken.

Derudover ser nogle forældre det også som en fordel, da det er nemmere at få kontakt med barnet og holde lidt øje med barnet. Det er dog farligt, at koncentrerer sig for meget om barnet mens man køre, hvorfor jeg anbefaler, at man ikke gør det mens man køre.

Placering bag førersædet

Flere vælger denne placering, da det er nemmere for passageren, at få kontakt med barnet og samle evt. legetøj, sut ol. op. Det er også nemmere for passageren, at snakke med barnet og ellers sørge for, at barnet har det godt under turen.

Mange forældre taler om, at det sikreste er, at have autostolen stående bag førersædet, da føreren af bilen, ved en kollision, vil forsøge, at undvige ”faren” og derfor styre væk, hvis det er muligt. Hvis barnet så sidder i modsatte side af føreren vil barnets side af bilen komme tættere på ”faren” og derved skulle barnet være mere udsat bag passagersædet end bag førersædet. Jeg har dog ikke kunne finde nogle undersøgelser, der understøtte den adfærd, men det lyder meget logisk, hvorfor jeg ikke tør afvise, at dette er korrekt.

Der kan også være tilfælde, hvor autostolen er nødt til, at stå i den ene eller anden side. Det kan f.eks. være, hvis den ene forældre er meget lang og derfor er nødt til, at have sædet langt tilbage. I sådan et tilfælde vil det ikke være muligt, at have stolen stående bag sædet og man må vælge det modsatte sæde.

Hvilken placering skal du så vælge?

Der er fordele og ulemper ved begge sider, men hvis du ofte parkerer inde i byen, i siden af vejen eller hvor man nu vil være tæt på trafikken, hvis barnet skulle ind/ud af bilen bagfra førersædet, så ville jeg vælge, at have autostolen bag passagersædet, da man så ikke kommer ud for den risiko.

Er ovenstående ikke en situation man ofte kommer ud for vil jeg vælge, at placere autostolen bag førersædet, da den menneskelige reaktion ved et uheld, kan betyde, at man vil udsætte sit barn for fare ved, at have det stående bag passagersædet.