Test af autostole i praksis

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

Vil du vide mere om autostol tests og hvordan de udføres, kan du læse mere i denne artikel, som er nr. 2 ud af 3 omkring test af autostole. Du vil blive klogere på, hvordan testen er opbygget og hvordan man i praksis udfører testen.

Fik du ikke læs den første artikel, kan du finde den her:

Hvem tester autostole og hvor kan man se test resultater?

 

Hvor tit bliver der testet autostole

Test resultaterne bliver offentliggjort i maj måned og som regel er der i oktober et opsamlingsheat, hvor de sidste resultater kommer med og dem fra juni måned bliver præsenteret igen.

Det er producenterne selv, der vælger, hvilke autostole de vil have testet, men som forældrene er i dag, er producenterne næsten nødt til, at lade alle autostole teste, da de fleste forældre ikke vil købe en autostol, der ikke er testet.

Der har også været enkelte år, hvor ADAC mf. fx. har set på alle autostole under 100 euro. Så det er ikke altid til, at regne med, hvilke stole, der er med i testen.

Hvilke områder testes og hvordan er de bygget op

Autostol testene er blevet meget grundige og der testes på en lang række områder. Autostol testene er delt op i 4 hovedgrupper samt et samlet resultat. Der gives fra 1-5 stjerner i hver hovedgruppe:

–          Sikkerhed (50 %)
–          Brugervenlighed (40%)
–          Ergonomi (10%)
–          Rengøring/Finish (Trækker ikke ned i resultatet)
–          Kemikalier (tæller kun med, hvis negativ)
–          Samlet bedømmelse (100%)

Hvis man ser på test resultaterne for perioden 2007-2010 er kemikalier ikke med, men komfort vises i stedet. Komfort er i 2011 og i de kommende test, lagt ind under ”brugervenlighed”.

De overordnede grupper, viser testresultaterne for alle de underliggende test resultater, som udføres under hver hovedgruppe. Så hvis du vælger en autostol med 4-5 stjerner i de overordnet grupper, kan du altså være sikker på, at den har scoret godt i de underliggende tests.

Ændring i test måderne

Igennem årene har ADAC ændret på, hvordan de tester autostole. Nogle områder har fået mere fokus og for, at følge med udviklingen i bilerne og i autostol reglerne har man været nødt til, at ændre autostol testen. Derfor kan man ikke sammenligne årene 100%.

Du kan således kun sammenligne årene: 2007-2010 og 2011-2014 og 2015-2017.

Sammenligner du en autostol, der er blevet testet indenfor det samme årstal, kan de sammenlignes direkte. Mellem de tre grupper er det kun vejledning.

Det samlede test resultat kan dog godt bruges som en rettesnor. Men i de nyere tests (2015-2017) kan en stol med fx 64-66% godt være bedre end en af de gamle med 72%.

Derfor kan autostol testen ikke altid stå alene i søgningen efter den bedst testet autostol.

Underliggende test resultater

For at du kan danne dig et overblik over, hvor grundig autostol testen er, kan du her se, hvor mange punkter/områder, som testen kommer ind omkring:

 

Sikkerhed (50%) Brugervenlighed Rengøring/finish Skadelige kemikalier
Fronttalkollision 64 km/t (40%) Risiko for forkert montering Rtengøring PAH
Sidekollision 50 km/t (40%) Fastsspænde barnet Håndværksmæssig udførsel Betræk
Sele position og størrelses jurstering (10%) Installation i bilen Ftalater
Stabilitet på bilsædet (10%) Justering af størrelse Flammehæmmere
Brugermanual Phenolforbindelser
Plads i autostolen Organisk tin
Hovedstøtte Farvestoffer
Nødvendig plads i bilen Formaldehyd
Siddeposition Bromerede flammehæmmere
Komfort for barnet Tungmetaller
Benstøtte
Polstring
Barnets udsyn

 

Hvis du vil se de underliggende test resultater for de enkelte autostole, er TÆNK’s test oversigt pt. den eneste mulighed og jeg har dem desværre ikke med i min autostol test oversigt.

Hvordan foregår den fysiske test

Autostolene bliver i dag fastspændt i et råt karrosseri af en Opel Astra H 5-dørs. Karrosseri er fastspændt på en stor stålslæde, der sendes af sted og nedbremses brat fra 64 km/t, hvilket svarer til en front kollision direkte mod en barriere. Det samme gør man med side kollisioner, men her er hastigheden 50 km/t.

Test resultaterne forudsætter, at autostolen er korrekt monteret og gælder for lige netop DEN stol, i DEN bil og med DET barn og derfor kan man ikke overfører testresultaterne 100% til ens egen bil. Dog kan test resultaterne sagtens bruges som en rettesnor, da der ikke er de store afvigelser.

Det er Tyske ADAC der står for den ovenstående test, hvilket også er den dynamiske test af autostole.

Den praktiske test med, at sætte rigtige børn i autostolene og se, hvordan barnet siddet mv. foretages af den østrigske automobilklub sammen med den schweiziske automobilklub.

Producenterne tester også selv autostole

Inden en autostol kommer på markedet har den været igennem mange 100vis – endda 1000vis af tests af producenten, så de er sikre på, at stolen kan holde. Maxi Cosi viser fx. i denne video, hvordan en stol ved dem kommer igennem en laaang række tests inden den kommer på markedet. Dette er bla. en af årsagerne til, at stolene fra Maxi cosi altid klarer sig godt i autostol testen.

Test af bagudvendte autostole

De bagudvendte autostole klarer sig altid dårligt i de store tests fra ADAC og ICRT, og det skyldes, at de tester stolene fremadvendt selvom de også kan anvendes bagudvendt og derfor kan man ikke direkte sammenligne dem med de fremadvendte austole.

(Området vil ikke blive behandlet yderligere her, men kommer med i fokus serien omkring bagudvendte autostole, som er under udarbejdelse af vores danske ekspert på området.)

Hvis du har spørgsmål til ovenstående eller spørgsmål omkring den praktiske del omkring test af autostole, er du mere end velkommen til at skrive nedenfor.

Kan også være, at der er områder du hellere vil have uddybet end ovenstående og så vil jeg meget gerne gøre det.

Tredje og sidste indlæg om test af autostol finder du her:

Derfor er “test vindere” ikke altid bedst!

——————– Update ——————–

Lena skrev indlægget på hendes blog og kan læses her:
http://www.sikkerautostol.dk/2010/09/testresultater/

Her går hun lidt mere i dybten med testen og den mere tekniske del + hun har set nærmere på testen af de bagudvendte autostole