Derfor er autostol ”Test vinderne” ikke altid bedst!

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

I det tredje og sidste indlæg om test af autostole (for denne gang) vil jeg se på, hvorfor test vinderne ikke altid er det bedste valg, hvorfor test resultaterne skal ses samlet.

Fik du ikke læst de to andre indlæg, kan du læse dem her:

Hvordan testen er opbygget, hvad testes der for og hvordan udføres den.

Test af autostole i praksis.

Ikke alle autostole testes

Det er ikke alle autostole, der testes hvert år – det er kun de nye modeller eller nye udgaver af gamle modeller og kun de modeller som producenterne vælger.

Derfor kan det sagtens være, at der det ene år kun testes dårlige modeller og derved kan en dårlig model blive udråbt til ”Test vinder”.

TÆNK og Autostol.dk sætter kun ”Test vinder”/ ”Bedst i test” på de autostole, der faktisk er de bedste. Autostol.dk sætter f.eks. kun ”Test vinder” på de autostole, der samlet set har fået bedst bedømmelse i hver vægtklasse. Altså er ”Test vinderen” hos os, den autostol i en bestemt vægtklasse, som har fået de bedste testresultater.

Producenterne går MEGET op i ”Test Vinder”

Producenterne gør ikke som TÆNK og Autostol.dk – de bruger resultaterne fra de enkelte år. Når der hvert år tilføjes nye testvindere, er der jo mange flere testvindende stole samlet set. Altså mange flere stole, at sætte testvinder-klistermærket på.

Men på den måde, Autostol.dk gør det, er der kun én testvinder i hver kategori: Den stol, som har scoret bedst blandt alle tests i løbet af de seneste år.

Lige så snart ADAC og Stiftung Warentest er færdig med deres test og resultaterne bliver offentliggjort, er producenterne hurtige til, at vise, at lige netop deres stol(e) blev bedst testet i år.

F.eks. blev Cybex Solution X-Fix bedst testet i efteråret 2011 og det har Cybex været gode til at gøre opmærksom på. Cybex har indsat nedenstående ”Test vinder” resultater på deres produktsider og i diverse kataloger mv.

Du kan ikke bruge testresultaterne for et enkelt år til noget

Hvis du blot ser på test vinderne det enkelt år, kan du ende med, at købe en dårlig stol. Oplever du, at en sælger i en babybutik udelukkende fokuserer på det seneste års testresultat, skal du huske, at du ved bedre. Du finder den sikreste stol ved, at se på vinderen af samtlige års tests – ikke ved kun at fokusere på de få stole som er testede i seneste runde.

Som det ses i nedenstående oversigt, kan der være stor forskel i, hvor mange procent de enkelte stole har fået – de er alle test vindere!

Procenten er et udtryk for det samlet test resultat, som Autostol.dk og TÆNK har valgt at vise som et procent tal. Dette for at gøre det nemmere at sammenligne autostolene. Der gives f.eks. 4 stjerner i intervallet 60-78% og derfor synes jeg det er mere relevant, at vise en procentsats, så man kan se, om det er en stol med 4 stjerner i den gode eller dårlige ende.

 

Vægtklasse
År
0-13 kg. 0-18 kg. 9-18 kg. 9-36 kg. 15-36 kg.
(0-15 mdr.) (0- 4 år) (9 mdr. til 4 år) (9 mdr. til 12 år) (4 til 12 år)
2014 84% 70% 72% 54% 70%
2013 74% 70% 82% 74% 76%
2012 78% 2% 78% 70% 74%
2011 82% 64% 60% 74% 76%
2010 78% 78% 70% 74%
2009 78% 70% 70% 52% 70%
2008 80% 70% 70% 68% 74%
2007 82% 52% 78% 56% 76%
Der gives fra 0-100%, (ingen autostol har fået mere end 84%)Markeret med fed = Recaro Young Sport
– = ingen autostole i vægtklassen er testet

Som det ses i skemaet, er der altså stor forskel på, hvor godt de enkelte ”Test vindere” har klaret sig. I vægtklasserne 0-13 kg. og 15-36 kg. er der ikke så stor forskel, hvorfor en test vinder i disse klasse er = en god og sikker stol. 

Men i de andre vægtklasser, er det ikke nok bare at købe en ”Test vinder”.

Det er derfor, det er så vigtigt, at se på en samlet test oversigt – Se en fuld autostol test oversigt her.

Recaro Young Sport – et godt eksempel på en dårlig ”Test vinder”

Recaro Young Sport fik med deres ”Test vinder” stempel, rigtig mange forældre til at købe den. Da Recaro Young Sport som sådan ikke fejler noget, har det betydet, at forældrene anbefaler den til alle – for det er jo en ”Test vinder”.

Da det først var i 2010, at mavepudesystemet fra Cybex og Kiddy kom frem, har Recaro Young Sport haft et forspring på flere år, hvilket har betydet, at det er den mest populære autostol i vægtklasen 9-36 kg.

Men test resultat lyver ikke. Selvom Recaro Young Sport er en ”Test Vinder”, er den stadig testet betydelig dårligere end de nye stole med mavepudesystem.

Når mavepudesystemet begynder, at vinde mere indpas herhjemme, vil jeg tro, at Recaro Young Sport går en svær tid i møde og Recaro bliver nødt til at komme op med en ny model af deres mest populære model.

Kan du så bruge testet resultaterne?

Som det ses af ovenstående og ud af eksemplet med Recaro Young Sport, er det altså nødvendigt, at se på en samlet oversigt af test resultater, for at være sikker på, at du faktisk vælger en god og sikker autostol. Både TÆNK og Autostol.dk viser en samlet test oversigt.

Derudover forudsætter test resultaterne, at autostolen er monteret korrekt og gælder faktisk kun for lige netop DEN stol, i DEN bil og med DET barn og derfor kan du ikke overfører testresultaterne 100% til ens egen bil. Men du kan alligevel godt bruge test resultaterne.

– De kan nemlig bruges som en rettesnor, da der ikke er de helt store afvigelser.

Hvor vigtige er test resultater for dig – ser du på test resultaterne inden du køber autostol eller stoler du mere på anbefalinger fra venner og butikspersonale – eller er det en blanding?

– Lad og få en debat i gang omkring test resultaterne.