Autostol.dk

Autostol i taxi, bus og fly

I taxi

Når det gælder taxi, er der ikke lovkrav om fastspænding af børn under 3 år i autostol. Men hvis udstyret findes i taxien, skal det bruges. Dantaxi har den service, at man kan forudbestille sin vogn + autostol, og betale et gebyr på 175 kr. oveni. Har man selv autostol med, tilbyder chaufføren at montere den.

Problemet er også det forsikringsmæssige. Hvis der sker noget med barnet ved en kollision, dækker taxiselskabets forsikring ikke, med mindre barnet er fastspændt i autostol.

I bussen

Hvis der er barnestol eller selepude til rådighed i bussen, skal børn fra tre år og op til 135 cm bruge det. Når børnehaven eller vuggestuen skal på bustur, skal børn fra tre år spændes fast, hvis der er sikkerhedsseler i bussen.

Børnene kan både bruge trepunktsele og hoftesele. Hvis der er trepunktseler, må skråselen ikke sættes under armen, men skal sidde over skulderen. Børn under tre år kan spændes fast med sele, men det behøver de ikke. Det kan f.eks. være svært at spænde barnet fast, hvis det ikke kan sidde selv.

Det anbefales, at institutioner eller kommuner, der skal på tur, bestiller busser med seler. Endnu bedre er det at tage selepude eller autostol med selv. Børnene sikres endnu bedre, hvis I selv tager udstyret med. Stort set intet sikkerhedsudstyr kan monteres i hofteseler, så undersøg på forhånd, om der er trepunktseler i bussen.

I fly

Det er ikke alle flyselskaber, der har velegnede sæder til din autostol til barnet på 1-2 år. Så det er en god ide at høre dit flyselskab, om I kan spænde autostolen fast til sædet, før I bestiller rejsen. Det er nemlig meget mere komfortabelt og praktisk, når barnet skal sidde, og forhåbentligt sove flere timer i en flykabine. Hos nogle flyselskaber kan autostolene spændes fast på sædet, så børnene kan sidde i deres egen autostol under hele turen- dette anbefales dog ikke til børn under 12 mdr.

Til børnene op til 10-12 kg. kan man typisk få en “baby cut” ved første sæde række. Det er en kasse, der ligner en lift, som kan spændes fast på fly væggen. Barnet kan så ligge heri (og være spændt fast) og kan således få en bedre søvn. Vi brugte selv sådan en, da vi skulle flyve til Thailand og vores søn sov fantastisk :O)

Hvis ikke du kan få fat i flyselskabet, så ring til handlingsselskabet – dem der tager sig af bagagen. Typisk er det Novia, men det kan du se på lufthavnens hjemmeside. Der er en liste over de selskaber, der flyver derfra, og en liste over hvilke selskaber, der tager sig af deres bagage.

Skal du køre i udlandet, kan du med fordel læse denne oversigt med autostol reglerne i udlandet.

Autostolen skal have denne godkendelse, før den må bruges i fly:

Autostol godkendt til fly
Detter indlæg er udarbejdet med støtte fra https://www.gratis-babypakke.dk/ – skal du snart være mor eller far, så kan du på siden se, hvor du kan få gratis babypakker 🙂

13 kommentarer

 1. Kanon…
  Jeg har fundet diverse debatter, hvor folk diskuterer det. Fordi autostolene jo tit er lidt uhandy og store i det. Så er der nogle lufthavne, blandt andet Dublin der, hvis de ikke kan komme igennem deres xray. Så er reglen, at de skal tjekke dem manuelt. Interessant hvilken forskel der er. Flere skriver nemlig de har haft problemer med, at autostolen fyldte for meget til deres xray.
  Så det er altså ikke nok med Flygodkendt. Størrelsen skal også være i orden. I hvert fald i CPH og Billund.
  Men rart at vide, at der ikke er aldersbegrænsning. Som jeg fik at vide i Security. Tak fordi du undersøger det.
  Hilsen Katrina.

 2. Tak for det. Til yderligere kommentar har jeg læst, at hvis man sender sine autolstole med ned med bagagen. Så bortfalder garantien. Og stolene kan være ødelagte indeni, uden man ved det… Ja. Man ved jo heller ikke, hvordan en autostol behandles af bagagefolkene.

  Jeg har læst, at der kun er garanti på en autostol, hvis man sender den med bagagen i den emballage, man købte stolene i. Men hvem gemmer på dem…

  Endnu destro mere grund til at tage dem med op. Selvom jeg godt ved man kan leje tasker til dem. Men hvor meget beskytter de mon.. En stol der bagefter måske skal kunne klare et uheld. Det er jo ikke “bare” en klapvogn, der måske bliver medtaget, men som ikke er en sikkerhedsgenstane.

  Desuden finder jeg det skørt at sende dem ned. Da jeg egentligt har den holdning, at børn burde sidde i autostole i alle kørende maskiner.

  God jagt på noget mere viden om det.

  Venlig hilsen Katrina ☺️

  1. Hej Katrina,

   Helt enig – det er ikke smart at sende stolene som “alm” bagage. For det kan de ikke holde til. De bliver kastet rundt og ikke behandlet særlig pænt.

   Vi har selv haft en større klapvogn med flyet engang. Hvis vores autostol havde fået samme tur ville jeg ikke ture bruge den igen.

   Jeg har skrevet til lufthavene i Danmark og indtilvidere har kun Billund og København svaret og her må man godt have dem med, hvis de kan gå igennem deres x-rey maskiner. Jeg opdatere indlægget når jeg har fået svar fra alle.

   Mvh

 3. Vi havde 2 kiddy autostole med til vores børn på 2 år og 6 år. I flyet var det så dejligt. For de sov så godt i deres stole. ( de var TÜV godkendte)
  Der var ingen problemer med Norwegian. Og børnene sad perfekt i dem. Egentligt havde vi dem bare med til at kunne bruge fordi vi skulle leje bil, når vi ankom.

  Men jeg fandt ud af, hvor meget mere sikkert og godt de egentligt sad i flyet. Ja. Jeg er klar over, hvis flyet styrter, så er ikke så meget at gøre. Men ved den hårde opbremsning og turbulens, så fløj de ikke frem osv… Og de sov så godt!

  Men altså i cph sikkerhedskontrol havde vi et værre vrøvl med at få dem igennem. De mente ikke det var lovligt at tage dem med igennem sikkerhedskontrol.Det var kun til handikappede og små spædbørn, det var lovligt. Jeg diskuterede virkelig med hende, der stod der. For jeg havde det sådan, hvorfor skulle der være en aldersgrænse på, hvor længe man måtte sikre sine børn. Og jeg har læst om, hvordan selen i fly faktisk er en voksensele. Og slet ikke egnet til børn. Og hvorfor må kun handikappede beskyttes?

  Stolene jeg har er de der kiddy Guardian Pro. Og der er en helt brochure med til anvendelse i fly. Også til større børn. Og de er godkendte til fly! Og de passede og fint i flysædet og det hele..

  Hun sagde så også, at hvis de havde været for brede for at ryge igennem gemmenlysning. Så havde hun nægtet os dem med! Heldigvis smuttede de lige præcis igennem. Men på vej hjem fra Grækenland. Der var de lige præcis 2 cm for brede til deres maskine. De sagde dog ikke noget. Og lod mig bare gå igennem med dem en efter en via de der scannere, man selv går i gennem. Ingen problemer der.

  Nå, men mit spørgsmål er.. Hvad er reglerne? Kender du dem? For jeg kan intet finde mht at få lov at tage autostole med igennem sikkerhedskontroller. Kun om at de er lovlige oppe i flyet. Og damen i cph lufthavn i sikkerhedskontrollen, sagde hun var ligeglad med, at det var lovligt for os at tage dem med for flyselskabet. ( Norwegian) For hun var ikke flyselskabet. Hun reprænsenterede lufthavnen!

  Hvis du kunne finde nogle regler om det. Så ville det være top. For vil så gerne have dem med fremover. De var så gode oppe i flyet…

  Mvh Katrina.

  1. Hej Katrina,

   Super relevant og interessant kommentar – jeg kender ikke reglerne ej heller hørt, at der skulle være problemer som i oplevedet.

   Jeg vil straks finde ud af yderligere information.

   Mvh

 4. Tak for en god og informativ hjemmeside.

  Jeg skal købe en autostol til en nyfødt, og vil gerne have én der er godkendt til brug i fly. Vi skal rejse dels når den lille er et par uger gammel (Bruxelles), dels når den lille er en ca 8 måneder gammel (USA, Californien).

  Har du et godt råd, hvad vi skal være opmærksomme på, eller om der gælder en særlig sikkerhedsstandard-ISO-kode eller lignende, de fleste flyselskaber (og lande) godkender?

  Venlige hilsner
  Eva

  1. Hej Eva,

   Jeg synes ikke der er grund til, at i køber en autostol, som er godkendt til fly. Barnet har ikke godt af, at ligge i autostolen i så mange timer og i de fleste fly, kan du få en “baby cut” på de første sæder, hvor barnet kan ligge spændt fast og i har hænderne frie.

   I skal bare sørge for, at komme i lufthavnen når check in starter og så vil i med garanti få de pladser. Sådan gjorde vi selv, da vi skulle til Thailand. Vores søn lå perfekt og sov i den og kunne ligge helt ned, som lå han i en lift.

   Men der findes en “TÜV” godkendelse, som autostolen skal have. Har lige indsat et billede af det oppe i artiklen. De fleste Kiddy stole har denne godkendelse.

   Mvh

   1. Interessant, men i bør ikke kalde en ‘baby cot’ for en ‘baby cut’; nogle kunne tro barnet ville skære sig..

 5. Hej. Vi skal på bustur til BERLIN i december og vil høre hvordan min datter på 9 måneder skal spændes fast. Der er kun hofteseler i bussen. Hun vejer 9,5 kg nu. Vi har en cybex Juno-fix/ Juno autostol.
  Med venlig hilsen sandie

  1. Hej Sandie,

   Ved godt du ikke spørge om det, men vil lige tilføje, at jeg slet ikke synes jeres datter er stor nok til en Juno-fix stol. Kom hende hurtigst muligt tilbage i babystolen og lad hende sidde i den de næste 2-3 mdr.

   Det er desværre svært med SÅ små børn i bussen, men hvis i har en selebase til jeres babystol, så vil det nok godt kunne fungere, da man vil kunne spænde basen en smugle fast med hofteselen. Det er ikke optimalt, men bedre end hun sidder uden eller i en juno-fix stol.

   mvh

 6. Hej

  Vi er en familie på 2 voksne og 2 børn og vi skal på en tur med bus til kroatien til sommer, der har vi fået af vide at børn under 3 skal side i autostol, men at det skal være en der kan monteres i hoftesele, men sådan nogen kan man vel ikke få mere? Og gider ærligt talt ikke købe en stol mere. Skal han side i autostol?
  Mvh Christian

  1. Hej Christian,

   Jeg er ikke 100% inde i reglerne i Kroatien, men jeg ved at børn under 12 år skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, som passer til barnets størrelse og vægt. Børn fra 2-12 år må heller ikke sidde på forsædet og fra 0-2 må man kun hvis airbaggen er slået fra.

   Det er sådan reglerne er ved bilen og i bussen er de sikkert lidt anderledes. Fx. er reglerne i bussen jo også anderledes herhjemme, så det kan sagtens tænkes, at de også er det i Kroatien.

   Hoftesele monteret autostole sælges ikke mere, da de ikke kan leve op til sikkerhedskravene. Der er dog enkelte 9-18 kg. stole, der kan monteres i hofteselen, så måske i kan låne sådan en?
   – men jeg ved ikke om de er lovlige i landet.

   FDM kan måske hjælpe dig med et mere præcis svar eller også det selskab i skal rejse med. Jeg kan desværre ikke :O(

   Mvh
   Kristian.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.