Sikkerhed ved sidekollisioner i autostole

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

Mange forældre spørger om beskyttelsen mod sidekollisioner i bagudvendte autostole. Alle mulige fine slogans er brugt til, at promovere beskyttelse mod sidekollisioner for forskellige mærker i hele verden. Specielt for stole, der vender forud.

Svenske børn blev først placeret siddende bagudvendt i 1965 og gennem alle disse år har svenskerne lært en ting eller to om, hvordan man holder børn sikre i biler. Sidekollisioner er heldigvis ikke det mest almindelige, men desværre den mest dødelige ulykke.

Kollisioner

Hvis vi ser på alle kollisioner, kan vi se at frontalkollisioner udgør ca. 70%, sidekollisioner 25% og kollisioner bagfra de sidste 5%. Det er derfor, bil sikkerhed er optimeret på forsædet, og derfor et barn er ligeså eller mere sikkert på forsædet, så længe airbaggen i passagersædet er slået fra. Dette er ikke hvad de fleste forældre har læst, mere omkring dette kan findes her.

Beskyttelse mod sidekollisioner er blevet forbedret meget gennem årene, takket være stort arbejde fra bilproducenter, men sidekollisioner er stadig de mest dødelige ulykker.

Forsiden af vores biler kan modstå forfærdelige sammenstød, hvor selv ulykker i lav fart fra siden kan være dødelige. Når vi ser på test resultater og videoer af kollisioner, kan man let tro, at sæder vendt forud giver fremragende beskyttelse mod sidekollisioner for vores små.

Opbremsning før kollisoner (præ sammenstødsbremsning)

Ting er desværre meget anderledes i det virkelig liv på grund af ”præ sammenstødsbremsning”. 

Præ sammenstødsbremsning sker i en høj andel af ulykker fra siden og betyder dybest set, at en fører bremser lige før sammenstødet. Dette gør en stor forskel på, hvordan vores børns skrøbelige hoved- og nakkeområde er beskyttet.

I en typisk sidekollision, vil et fremadvendt barns hoved blive kastet forud lige før kollisioner pga. præ sammenstødsbremsning. Dette fører til dårlig beskyttelse på trods af dybe ”side vinger” uanset om det er en fastspændt stol eller en selepude med høj ryg.

Et barn der sidder bagudvendt er langt heldigere. I en ulykke vil et barn, der vender bagud skubbes længere ind i stolen lige før kollisionen pga. bremsningen, hvilket fører til fremragende beskyttelse for det svage nakke- og hovedområde.

Lægen siger

Som enhver læge vil sige: ”Vi kan ordne arme, ben og mange andre ting. Vi kan ikke ordne hoved og nakke”. 

Vi burde fokusere mest på de mere almindelige frontalkollisioner, men at lade vores børn sidde bagudvendt i lang tid er også en god måde at holde det sårbare hoved- og nakkeområde godt beskyttet i sidekollisioner.