Sikkerhed og benplads

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

Et meget normalt spørgsmål fra forældre, der lærer om bagudvendte autostole drejer sig om benplads.

–     Hvor skal benene være?

–     Min 6-årige har trang benplads, hvordan kan mit barn sidde bagudvendt?

–     Er det farligt at vende bagud i et sammenstød bagfra?

Læs mere om myter her

Sikkerhed – er børn, der vender bagud, udsat for risiko i kollisioner bagfra?

Research og oplevelser fra virkeligheden viser, at børn der vender bagud også er ekstremt sikre i kollisioner bagfra. Det sædvanlige udsagn er: ”børn, der vender bagud er sikre eller sikrere end børn, der vender forud i kollisioner bagfra.” Disse kollisioner er normalt meget mindre alvorlige en kollisioner forfra på grund af sammenstødsdynamik. Kollisioner bagfra udgør også kun omkring 5% af alle sammenstød.

Børn, der vender bagud, kan blive skadet i disse kollisioner, men det er sjældent. Vi ved også fra erfaring, at vi kan reparere skader på ben, hvilket vi ofte ikke kan med skader på hoved og nakke. Børn, der vender forud er heller ikke fritaget fra skader. Research viser, at skader i den nedre ekstremitet på fremadvendte børn er ret almindelige.

Læs mere om kollisioner her

Benplads – er der plads til barnets ben?

Børn i bagudvendte autostole sidder med benene bøjet, hvilket er både sikkert og komfortabelt. Se på dit barn, når det leger. Benene er altid bøjet. Børn er meget mere fleksible end os voksne og nyder at sidde med benene bøjet eller krydsede. 

I Sverige, beholder de fleste forældre deres børn vendende bagud indtil en alder af 4 år eller længere og det er sjælden forældre i Sverige høre, at et barn klager over trang plads eller ubehag. Børn er glade for, at vende bagud i en alder af 4-5, og det er også almindeligt i Sverige, som har været førende i hele verden indenfor barnestolssikkerhed siden 1960.