Grundlæggende principper om at sidde bagudvendt

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

Børn som sidder bagudvendt i en autostol har drastisk mindre risiko for dødsfald eller kvæstelser. Men hvorfor er det så meget bedre at sidde bagudvendt, og hvor kom ideen fra?

Det er tre hovedgrunde til, hvorfor det er så meget bedre at sidde bagudvendt.

– Den første er den fremragende beskyttelse af barnets hoved, nakke og rygsøjle i en frontalkollision, hvilket udgør ca. 80% af ulykker.

– Den anden er overlegen beskyttelse i sidekollisioner. Et bagudvendt barn skubbes længere ind i barnestolen, hvor det er beskyttet.

– Den tredje er en social grund, da bagudvendte barnestole ofte virker bedre siden føreren/passageren lettere kan kommunikere med barnet.

Sverige er foran

Du vil opdage at Sverige ofte er nævnt, når der tales om autostol sikkerhed, specielt i diskussioner om at vende bagud. Svenskerne begyndte at vende stolene bagud længe før andre lande og har ført researchen indenfor dette område de sidste 40+ år. Svenske autostole er også anderledes og lader børn op til 25 kg sidde bagudvendt, den højeste vægtgrænse i verden.

Hvem opfandt bagudvendte autostole

At sidde bagudvendt efter en alder af 12 måneder er uhørt for mange forældre, andre lærer lige nu om de store sikkerhedsfordele. Bagudvendte barnestole er en svensk opfindelse og de svenske børn har siddet i disse siden midten af 1960erne. Det var en svensk professor, den nu legendariske Bertil Aldman, som kom op med ideen om bagudvendte barnestole i starten af 1960erne.

Professor Aldman fandt sin inspiration i de stole, astronauterne i Gemini missionen brugte til take-off og landing, specielt støbt til at fordele kraften over hele ryggen.

Han så et tv-program med astronauter i Gemini rumkapslen og lagde mærke til, hvordan de lå på deres ryg i modsat retning af accelerationen. Ingen kunne dengang forestille sig, hvor revolutionær mr. Aldmans research ville blive. Han er kendt internationalt og krediteret for at have reddet tusindvis af børns liv.

Er bagudvendte sikre end fremadvendte autostole

Mange spørger om fordelene ved at sidde bagudvendt – er det virkelig så meget sikrere? Er fordelene reelle, bliver liv faktisk reddet?

Fra 1992 indtil juni 1997, døde kun 9 børn, der var bagudvendt og korrekt fastspændt i trafikulykker i Sverige, og alle disse involverede katastrofale sammenstød med alvorlig indtrængen og få andre overlevende.

Ser man på statistikker i Sverige, hvor anbefalingen er, at børn sidder bagudvendt indtil en alder af 4, er det tydeligt at se, hvilken stor en forskel det simple koncept af at sidde bagudvendt virkelig gør.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA[/youtube]

Professor Aldman er legendarisk for sin research, men det er Thomas Turbell, der kaldes ”faderen af at sidde bagudvendt” for sit arbejde på den højt respekterede kollisionstest facilitet VTI i Sverige.

Hvem bruger bagudvendte autostole

Over en million bagudvendte stole er i brug i Sverige, og vi kender ikke til nogen tilfælde, hvor et barn i en bagudvendt stol er blevet alvorligt kvæstet i en frontalkollision.

Svensk ulykkesresearch har vist, at bagudvendte barnestole i biler reducerer alvorlige skader med 92%, mens fremadvendte stole kun reducerer skader med 60%. I de sidste par år er resten af Europa (samt resten af verden) også blevet opmærksom på dette. Et antal tilfælde kendes, hvor børn er blevet totalt lammet som resultat af nakkeskade, mens fremadvendte stole er blevet brugt.

Ideen med at vende bagud er meget enkel. Børn, ikke kun babyer, har svage nakke- og knoglemuskler, som er godt beskyttet, når de vender bagud. Volvo forklarer dette godt i en sætning:

Når en frontalkollision sker, tager hele barnets ryg belastningen fra slaget, og ikke kun den mere skrøbelige nakke.