Myter om bagudvendte autostole

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

Der er en del grunde til, at folk ikke lader deres børn sidde bagudvendt længere. Mange forældre ved ikke, hvor meget sikrere det er, men nogle af dem stoler også på myter og vender deres barn fremad.

Jeg vil derfor i dette indlæg prøve, at aflive nogle af disse myter.

Nogle af de almindelige er:

 • Mit barns ben rør køretøjets sæde, hvilket er farligt:
  Research har vist, at dette ikke er tilfældet. Det er ikke farligt at have lange ben eller lade dem hænge ud over sædets kant. Fremadvendte børn er heller ikke fritaget fra skader af den nedre ekstremitet. ”Den nedre ekstremitet er blandt de oftest skadede kropsdele for børn, der er fastspændt af fremadvendte fastspændingssystemer (FFCRS), og udgør 28% af deres kliniske betydelige skader, der er defineret som AIS 2 og større skader undtagen hjernerystelser.” Læs mere om ben plads.
 • Børn hader at sidde bagudvendt:
  Ikke sandt. Et barn, som har vendt fremad i flere år og så pludselig bagudvendes, vil måske klage. Et barn, som har siddet bagudvendt fra starten af begynder sjældent at klage.
 • Alle der sidder bagudvendt bliver køresyge:
  Ikke sandt. Der er tilfælde, hvor børn bliver køresyge, når de sidder bagudvendt, men det er utrolig sjældent.
 • Jeg skal vende mit barn fremad, når det bliver 9 måneder, sådan er loven:
  Der er love, der fortæller hvor længe børn skal sidde bagudvendt, men ingen der regulerer at vende fremad. Et barn bør sidde bagudvendt så længe som muligt. Det er retningslinjerne, som flere lande begynder at følge.
 • Min 9 måneder gamle har en stærk nakke, jeg kan lade hende vende fremad:
  Ikke en god ide. Et bagudvendt barn er 500% sikrere end et fremadvendt. Det virker måske som om, nakken er stærk, men en kollision med et fremadvendt barn udsætter barnets hoved, nakke og rygsøjle for enorm kraft.
 • Min stol siger, jeg kan vende barnet fremad, når det når vejer 9 kg, så det gør jeg:
  Ikke en god ide. Research har vist, det er langt sikrere at vende bagud. Forskellen i sikkerhed er størst de første 24 måneder.
 • Bagudvendte børn er udsat for øget risiko for kollisionen bagfra:
  Research har vist, at dette ikke er tilfældet. Kollisioner bagfra er sjældne, ca. 5% af ulykker, og er normalt også mindre alvorlige end frontalkollisioner. Guidelinen er, at bagudvendte børn er ligeså sikre eller sikrere i kollisioner bagfra. Læs mere her.
 • Mit barn kan ikke se ud af vinduet når det vender bagud:
  Børn kan sagtens se ud af vinduet når det vender bagud.
 • At sidde bagudvendt er en ny ting med research, der først nu er tilgængelig:
  Ikke sandt. Sverige har ladet børn sidde bagudvendt siden 1965 og de store fordele har været kendt længe.
 • At sidde bagudvendt er ubehageligt for mit barn:
  Ældre bagudvendte børn sidder ofte med bøjede ben, hvilket ikke er ubehageligt. Læg mærke til hvordan børn sidder, når de leger; næsten aldrig med strakte ben. Det er meget sjældent at høre et barn klage over ben problemer, når de sidder bagudvendt.