Autostol.dk

Autostol eller selepude

I takt med at barnet vokser, bliver det også nødvendigt at skifte autostol. Autostolen er et lovkrav for de små børn, så den kommer man ikke udenom.  De 2 første autostole er for de flestes vedkommende rimeligt tvungen, det vil sige 0-13 kg og 9-18 kg autostole. Men når barnet når de 15-18 kg, og det er tid til at rykke op i kategori 3, er der pludselig flere muligheder – selepuden eller autostol.

Der er nemlig lovligt at anvende en såkaldt selepude, når barnet når denne størrelse, og så er det ikke længere nødvendigvis en autostol, der skal bruges, men er selepuden en god og sikker løsning?

Lovgivningen

Lovgivningen om autostole siger, at alle børn skal bruge en godkendt autostol eller selepude, når de sidder i bilen, indtil de når en højde på minimum 135 cm.

Eftersom det er de færreste børn, der kan bruge en kategori 2 autostol, indtil de har nået en højde på 135 cm, er der altså brug for en løsning. Valget står mellem en autostol og en selepude.

Med den nyeste ændring af ECE 44-04 her i januar 2017, må producenterne ikke længere lave nye selepuder til børn under 125 cm. og ingen længe ryger de nuværende stole ud af markedet eller bliver gjort ulovlige for børn under 125 cm. (Dette går dog nok først i løbet af de kommende år)

Sikkerheden

Hvis det udelukkende er sikkerheden, man fokuserer på, er autostolen det oplagte valg. Selepuden yder ingen form for beskyttelse, som det er tilfældet med autostolen. Den brugs kun til at hæve barnet, så bilens 3-punkt sele sidder korrekt og ikke i nærheden af barnets hals.

Det skyldes blandt andet, at autostolen giver en meget bedre beskyttelse til hoved og nakke. Selepuden giver overhovedet ingen beskyttelse til disse to udsatte områder på kroppen.  Autostolen har beskyttelsespuder, som skåner hoved og nakke ved sammenstød, hvilket ses i denne video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0cH5WaYpCfg[/youtube]

For de fleste forældre vil det være afgørende, at sikkerheden er i top. For at dette skal kunne lade sig gøre, er man nødt til at vælge en autostol. Det betyder dog ikke, at selepuden er ligegyldig.

Økonomien

En af grundene til at flere alligevel vælger en selepude frem for en autostol, er økonomien. Det er nemlig noget dyrere at købe en autostol end en selepude.

Autostole i gruppen 15-36 kg koster dog ikke så meget, som de første størrelser. De fleste modeller koster omkring 1.000-1750 kr. – alt efter om den skal have isofix eller ej.

Står man og skal købe stol nr. 2, kan det være en fordel at se nærmere på modellerne fra 9-36 kg, da de kan bruges resten af barnets tid i autostol.

Hvad skal du vælge – selepude eller autostol med ryglæn?

Der er ingen tvivl om, at autostolen er at foretrække. Det er den, der giver den bedste beskyttelse, og for de fleste forældre vil dette være af afgørende betydning.

Derudover bør ændringen af ECE 44-04 og de nye R129-2 (i-size regler), som siger, at selepuder til børn under 125 cm ikke vil være lovligt fremover, været en ret god indikation på, at du bør vælge en autostol.

Se modeller og priser på autostole 15-36 kilo.

Erfaringer – har du erfaring med selepuder?

Bruger du selepude uden ryglæn og har du således erfaringer med dem, vil jeg meget gerne høre dem og høre om du bruger selepuden til hverdag eller det kun er i nødsituationer.

61 kommentarer

 1. Hej Kristian

  Vi har en søn på 8 måneder der allerede vejer 12 kg. Vi har derfor lige købt en ny autostol 9-18 kg. Men vi er nu blevet i tvivl om det bedre kunne betale sig at købe en autostol fra 9-36 kg. Er der forskel på disse i forhold til sikkerhed når vores søn ikke er ældre. Umiddelbart tænkte vi, at autostolen 9-18 kg. var den sikreste. Men nu er vi blevet i tvivl. Rent økonomisk er det også lidt dyrt da vi så kan ende op i 3 autostole når han vokser ud af den nye vi har købt. Men er det normalt at man har 3 autostole?

  Tak 🙂

 2. Vi har en Opel Astra stationcar som vi er rigtig glade for. Efter familieforøgelsen med nu tre børn har vi et spørgsmål mht autostole/selepude.

  Vil du anbefale at vi køber en større bil med plads til tre autostole/selepuder med ryglæn på bagsædet?
  Eller vil det være forsvarligt at sætte vores dreng på 5 år på en selepude uden ryglæn i midten mellem de to autostole? I så fald er vi nok nødt til at tage de to autostole ud af isofix, da der ellers ikke vil være nok plads i midten.

  Vores børns højde, vægt, alder:
  – Dreng som blev 5 år i februar,
  115 cm høj,
  18,5 kg.
  – Pige som blev 3 år i juni,
  92 cm høj,
  14,5 kg.
  – Dreng på 4 mdr. – lige nu knap 70 cm lang

  Vi har lige nu følgende autostole til børnene:
  – Rømer kidfix SL SICHT (dreng 5 år)
  – cybex pallas 2-fix med mavepude (pige 3 år)
  – Autostol til baby

  Lige nu sidder den lille selvfølgelig i en autostol til baby men når han er mindst 9 mdr tænker vi at han kan komme over i cybex pallas to fix med mavepude, og vores datter på 3 år kan så komme over i Rømer kidfix
  SL SICHT når hun vejer 15 kg.

  Hvis det er muligt vil vi selvfølgelig meget gerne undgå at skulle ud at købe en ny bil – som i så fald vil være noget dyrere.
  Det skal dog også være forsvarligt at køre med alle tre børn på den måde!?
  Hvis du tænker at det vil være forsvarligt med en selepude uden ryglæn til ham på 5 år er der så nogle bestemte du vil anbefale?

 3. Hej.
  Jeg vil gerne høre, hvilken selepude uden ryg, der er bedst/mest sikker? Den skal bruges når der skal kammerater med hjem. Der er jo alligevel noget forskel på priserne på de forskellige selepuder ?
  På forhånd tak for hjælpen!
  Mvh. Line

 4. Hej

  Jeg har en pige på næsten 5, som er meget spinkel og derfor kun vejer 13kg. Må hun ikke sidde i en selepude med ryg? Jeg kan jo på ingen måde få hende ned i en autostol. Hun er ca. 105 cm høj.
  Mvh. Cecilie

 5. Hej
  Vi har to drenge, den store på 2 år og 7 måneder og den lille på 1 år. Den lille er ved at vokse ud af sin babystol og skal derfor have nye autostole (vi har 2 biler, derfor 2 autostole til hver). Vi har kigge på at flytte den store op i næste klasse autostole, selepude med ryglæn for 15-36 kg, og lade den lille overtage de to 9-18 kg stole. Vi har dog fået meget forskellig vejledning og er nu forvirret.
  Må den store på 2 år pg 7 måneder, kun lige 15 kg, sidde i en Kid Fix 2 fra Brittax Rømer? De siger den er fra 4 år, men er der alderskrav til barnet i disse autostole/selepude? Vi fik af vide det ene sted vi kiggede, at han skulle være 4 år for at bruge stolen pga. knoglerne ellers var for bløde i tilfælde af uheld.
  Hvad er din anbefaling på autostole i vores tilfælde. Hvilke kombination af autostole vil du anbefale os?

  På forhånd tak
  Anne

  PS. Vi fik også af vide at den lille skulle (læs lovkrav) sidde i I-Size bagudvendt autostol indtil han er 15 måneder, i den af vores biler der er indregistreret i 2017. Er dette korrekt, vi har ikke kunne finde noget om det?

  1. Hej Anne,

   Du har da godt nok ikke været for heldig i den rådgivning du har fået.

   De 4 år er kun en vejledning og ikke noget man går efter. Det er vægten og at barnet kan forstå, at det skal sidde korrekt i stolen med bilens sele. Jeg vil dog sige, at han er lige lille nok til næste størrelse. Det kræver en del af barnet og tror ikke han er klar til det endnu. Men vægtmæssigt må han godt sidde i den.

   Hvis den lille sidder i en i-size stol, så skal han sidde bagudvendt til han er 15 mdr. Sidder han i en ece44-03 eller 04 godkendt stol, så må han vendes fremad omkring de 12 mdr og 9-12 kg.

   Det med bilen passer ikke. Der må også være autostole godkendt efter den gamle standard.

   Mvh

   1. Hej hej. Jeg er også i vildrede. Min datter er kun 2 år og 4 mdr men 102cm. Vejer 16 kg. Hun er for stor til maxicosy toby’en og jeg skal finde et alternativ. Har fået anvist recaro Young hero. Fik at vide at hun skal være 3 år før hun knoglemæssigt kan side i en 15-36 kg stol. Hvad vil du mene?

    1. Hej Anette,

     Arr.. Det er nu ikke helt pga. knoglerne – det er faktisk mere pga. de ikke forstå, at de skal sidde korrekt med 3-punktselen og så bliver det pudselig meget farligt, hvis ikke selen sidder korrekt.

     Jeg vil nok vælge en med 5-punktsele indtil fx. 25 kg, som Römer Advansafix 2 og efter de 25 kg. kan ud bruge bilens 3-punktsele. Det er nok den optimale løsning.

     Mvh

 6. Hej.
  Vi har 3 børn.
  K er 8 år, 128 cm, 32 kg. Sidder i selepude med ryglæn/ stol til 3 punktssele.
  M er 5,5 år, 115 cm, 17,5 kg. Sidder i selepude med ryglæn/ stol til 3 punktssele.
  J er 4 år, 99 cm, 15,5 kg. Er netop gået over til selepude med ryglæn/ stol til 3 punktssele. Er det ok?
  Mit spørgsmål går på hvor på bagsædet de er bedst placeret?
  Jeg har netop læst en artikel, hvor der står at børn er bedst sikret i midten, da de så sidder længere væk ved en sidekollision, men hvad så ved frontal kollision? Der er de jo ikke beskyttet af airbag i midten.
  Af praktiske årsager, er vores tanke at placere de to yngste i siderne, og den store i midten, da hun selv kan spænde sin sele. Igen af praktiske årsager overvejer vi at sætte den ældste på alm selepude, da hendes ryglæn forstyrrer i bakspejlet, men er hun så sikret godt nok? F.eks fra de to andre stole/ selepuder.
  Hvordan ville du selv placere børnene, hvis det var dig?
  Mvh.
  Susanne

  1. Hej Susanne,

   De sidder i helt korrekte autostole.

   Det er rigtigt nok med side kollisioner, men som du selv er inde på, er der et problem med frontal kollisionerne. Så jeg vil gøre som du selv skriver.
   Den store i midten og de to mindste på siderne.

   Den store inde i midten vil jeg sætte på selepude uden ryglæn, hvis det er sådan det kan lade sig gøre. For så er der stolene på siderne til, at beskytte hende lidt. ikke det samme som en autostol, men heller ikke helt dumt.

   Mvh

 7. Hej . Vi skal en tur til Kroatien, skal igennem Tyskland. Har en datter på 131 cm høj og 30 kg . Er det nok med kun en selepude. Kun en hund sidder på uden ryg støtte . Hilsen nick

 8. Hej
  Vi står og skal købe en kategori 3 autostol til vores mellemste. Findes der allerede nu noget på markedet, der opfylder i-size bestemmelserne?
  Han er en lang, næsten 5-årig fyr, der er ved at vokse ud af sin Britax Römer two way elite.
  Storebror har en Cybex solution x-2 fix, som vi aldrig har været rigtig glade for. Sædet virker ikke særlig dybt, så han har altid siddet meget yderligt på det, så det er en stol vi ikke vil købe igen. Det ville jo være dejligt at købe noget der opfylder de nye sikkerhedsbestemmelser, nu vi alligevel skal ud at investere.
  Tak 🙂

  1. Hej Marie,

   Der er ikke nogle stole i den vægtklasse, der opfylder de nye i-size bestemmelser. Så det kan i desværre ikke. Der vil heller ikke være det store i det. For når han er færdig med, at bruge stolen, er den for gammel til, at den må gives videre.

   Men Maxi Cosi Rodifix AP har rigtig god hvileposition, godt resultat og ungerne sidder i godt i den.

   Mvh

 9. Hej og tak for dette indlæg, synes det er lidt en jungle med de overgange. Min søn er knap to år og vejer 13 kg. Er det rigtigt forstået at det eneste lovlige er at han sidder i passende autostol m 5 punktssele? Er det mon lovligt at køre med ham i selepude m bilens sele, hvis der er tale om lejlighedskørsel? Jeg har forstået det sådan at det først er lovligt fra 15 kg. Tak! Har noget familie som vist synes jeg er hysterisk med det stoleshow.

  1. Hej Marie,

   Ja han skal veje over 15 kg. før han må sidde med bilens 3-punktsele. Der er ingen undtagelser.

   Lejlighedskørsel gælder ikke her og vil aldrig være når du selv køre med ham. Det kan være, hvis du har behov for naboen pudselig henter dit barn – altså ikke noget der er planlagt, for så er det ikke ok.

   Mvh

 10. Hej Kristian

  Vi skal på ferie i Mellemamerika, hvor vi kommer til at køre en del i forskellige biler. Vi kan ikke selv tage en autostol med og forventer heller ikke, at diverse chauffører har en autostol til vores søn, der er ca. 120 cm. og vejer ca. 20 kg. Vi overvejer derfor selv at medbringe i selepude (uden ryg- og sidestykke) i mangel af bedre.

  Vi har kigget på den oppustelige Bubblebum-selepude. Har du nogen erfaring med denne? Er der nogen synderlig forskel på denne og almindelige (ikke-oppustelige) selepuder?

  Da vores søn jo kun er 120 cm., tænker vi, at selv med en selepude, sidder han lidt for lavt i forhold til bilens sele. Kender du til nogle ekstra høje selepuder? Eller kan et produkt som dette måske være brugbart? https://www.aliexpress.com/item/1-Pcs-Child-Car-safety-seat-belt-adjuster-harness-regulator-device-for-baby-kids-children-black/32809568255.html?spm=2114.40010508.4.12.3rSpha

  Vi ved, at en selepude på ingen måde er en optimal løsning, men det er trods alt bedre end alternativet, hvor han sidder enten uden sele, eller blot med bilens almindelige sele.

  På forhånd tak hjælpen

  1. Hej Britt,

   De er oppustelige er ubrugelig – så det vil jeg slet ikke overveje.
   Med 120 cm vil han være høj nok til en selepude – det er også lovligt i DK, så det er der ikke noget problem ved.

   Så jeg vil finde en selepude, der er lovlig i Mellemamerika og så brude den. Den brude ikke koste meget mere end 150-200 kr.

   Kan ikke lige se, at den “ting” du henviser til vil kunne bruges eller gør noget godt for jeres søn.

   Mvh

    1. Hej Ditte,

     Nej det gør jeg faktisk ikke – det er ikke lige et område jeg holder øje med. Har bare set det et par gange når sønnik er til fodbold og de andre forældre kommer kørende.

     Mvh

 11. Hej “Autostol.dk”
  Min søn er 5 år, men vejer allerede 33 kg og er over 125 cm høj. Jeg købte i sin tid en autostol der går op til 36 kg og vejledende til de er 12 år! Men hans skuldre støder på den øverste del af stolen og det varer ikke længe inden han vejer de 36 kg med den fart han har på. Jeg ville ønske at han kunne forblive i en autostol mange år endnu af hensyn til sikkerheden, men ser ingen alternativer ud over en almindelig selepude uden ryglæn. Har du nogle alternative forslag eller må jeg gå på kompromis med sikkerheden på grund af hans størrelse?
  Mvh. Marie

  1. Hej Marie,

   Når han bliver for stor til autostolen og er højere end 135 cm, så vil han være beskyttet med bilens sele og airbag – præcis som en voksen.

   Der findes desværre ikke stole udover den størrelse.

   Mvh

 12. Hej
  Min datter er 6 år og fylder 7 til juni måned. Hun vejer 22 kg. Og er 120cm høj. Må hun sidde på en selepude uden ryglæn?

 13. Hvis et barn er 3 år, må det da sidde på en selepude uden ryglæn i midten med kun mavesele?

 14. Hej min søn er 5 bliver 6 her til sommer må han godt sidde i en selepude uden ryglæn? Han er 108 cm og vejer 17kg

 15. Er der forskel på kvaliteten af selepuder?

  Gør det en forskel om jeg bruger bunden af Cybex stolen, køber et billigt i supermarkedet eller et dyrt i specialbutikken?

  Med ryglæn er ikke en mulighed, da han selv skal bære stol og taske fra parkeringspladsen.

  Mvh Anja

  1. Hej Anja,

   Der er ikke den store forskel. Så når det kommer til selepuder uden ryglæn skal du bare være sikker på, at det har godkendelsen – men det vil det have ved køb i EU.

   Mvh

 16. Hej Kristian
  Min datter er 9 år og netop målt og vejet til 143 cm. høj og vejer 35 kilo.
  Det lovmæssige er jeg med på…at hun er “voksen” og må sidde på sædet blot med sele på.
  MEN hvad med det sikkerhedsmæssige, hvis moderen stadig syntes at selen sidder tæt ved halsen?
  Hun kører med sin far til Italien i næste uge, og jeg skal være HELT sikker på, at vi sikkerhedsmæssigt har spændt hende bedst muligt.
  Tak for svar på forhånd ??

 17. Hej.
  Jeg har en søn på 2 år, må han godt sidde på en selepude og bruge bilens sele?
  Hilsen Jannie

 18. Hej
  Har et spørgsmål 🙂
  Jeg har forstået at børn under 15 kg ikke må sidde med bilens sele? Ej heller hvis de sidder i en stol
  Men i vores dagpleje sidder de alle i disse stole og de siger de er udleveret af dagplejen og de er godkendte og de siger af FDM siger de gerne må?
  Jeg er meget forvirret ?
  Håber du kan hjælpe 🙂

  1. Hej Rikke,

   Det er korrekt forstået. De skal veje 15 kg. før de må sidde i en 15-36 kg. stol, hvor barnet sidder fast med bilens 3-punktsele.

   Men de må godt sidde i en autostol (med egne sele), der er monteret med bilens 3-punktsele – er det sådan ungerne sidder?

   Mvh

   1. Nej de sidder med den alm sele , de siger at det har FDM oplyst de gerne må og de har fået udleveret stolene af komunen der står godkendt 9-36 kg jeg forstår det ikke
    Og mange tak for svar
    Har du forresten modtaget billeder og anmeldelse af maxi cosi fra mig ?

    1. Hej Rikke,

     Hvis der står 9-36 kg. Så skal børnene enten sidde fast med en mavepude eller en 5-punktsele, som er inde i selve stolen. Fra 15-36 kg. må børnene så sidde fast med kun bilens 3-punktsele – men ikke før!

     Kan du evt. finde ud af, hvilke stole de sidder i?

     Hmm. Synes jeg ikke – vil du prøve at sende igen?

     Mvh

 19. Min datter er ca 120 cm høj (vægt 19 kg) og hendes hovede stikker lidt op over kanten på hendes Cybex Solution selepude med ryglæn. Hvilke selepuder med ryglæn findes der hvor siddehøjden er højere…? Hendes skuldre støder også imod underkanten på hovedstøtten, og det bliver jo kun værre nu til vinter hvor flyverdragten kommer på.

 20. Min søn vejer 27 kg, men er næsten 130 cm. høj. Nakkestøtten på den Recaro Young Sport autostol han har, kan ikke eleveres yderligere, så dvs at nakkestøtte-underkanten hviler på hans skuldre.

  Hvor kan man købe selepuder med ryglæn og kan de nakkestøtter eleveres yderligere end traditionelle autostole?

  Jeg er nemlig i tvivl om hvorvidt han skal nøjes med en alm. selepude, men jeg vil jo gerne have den optimale sikkerhed.

  Hvornår må han sidde på forsædet? Og må han sidde på forsædet med selepude?

  MVH Marianne

  1. Hej Marianne,

   Den stol han sidder i nu – Recaro Young Sport med bilens tre punktsele, er en selepude med ryglæn. Ellers kan du se dem her https://autostol.dk/autostole-ca-4-12-ar-eller-op-til-36-kg/ – der er forskel i, hvor meget man kan hæve dem, så måske en af de andre modeller passer bedre til ham.

   Han skal sidde i den eller på en selepude 5 cm endnu.

   Han kan sagtens nøjes med en alm. selepude, men sikkerheden er ikke optimal. Han må godt sidde på forsædet nu – både i en autostol og på en alm. selepude.

   Mvh

 21. Hej 🙂

  Jeg skal købe ny bil, da vi pludselig er blevet tre børn i familien 😉 Jeg vil gerne have en med skydedøre, men det virker ikke umiddelbart til at være muligt at få med tre isofix-beslag. De stole jeg skal have monteret er 2 autostole str 9-18 kg og en selepude ned ryglæn. Mit spørgsmål lyder så: er det ligemeget om selepuden med ryglæn sidder i isofix eller i trepunktssele? (Her tænker jeg selvfølgelig på, at det jo er selen der yder beskyttelsen), eller bliver jeg nødt til at give køb på mit ønske om skydedøre og god plads til tvillingevognen til fordel for sikkerheden i fastspændingen?

  Mvh Dorthe

 22. Hej – Mit barn er 9 år og er så godt som vokset ud af sin autostol (højde og vægt). Jeg er bekendt med at han lovligt kan sidde uden autostol, men er der en stol eller pude til én på hans størrelse således, at han fortsat er bedst mulig beskyttet/sikret – også ved sidekollision?
  MVH Karina

 23. Hej
  Min søn er 3 år 92 cm og 17 kg, han har en 9-36 kg stol (recaro) lige nu bruger han autostolens sele når han sidder i stolen, men jeg kan ikke helt finde ud af om det nu er den sikreste løsning når han vejer over 15 kg eller om jeg skal lave den om til pude med ryglæn (15-36kg) eller om det først er efter 18kg?

 24. Hej

  jeg har en søn på 7 1/2 år som er 134 cm men vejer 37 kg han køre i skolebus/ handikapbus til og fra skole hver dag. behøver han stadig at side på en selepude i bussen?? han sidder altid på selepuden i vores personbil. men det er tit et problem med at slæbe den frem og tilbage i skolen.
  håber du kan hjælpe.
  Hilsen Malene

  1. Hej Malene,

   Jf. lovgivningen skal han sidde på selepude/i autostol til han er 135 cm. Men de gælder faktisk ikke når man køre i bus. Så det er faktisk ikke lovpligtigt, at han sidder på selepuden.

   Mvh

 25. Hej, vi står i den situation at vi skal skifte den ene af vores biler, jeg er selvstændig og har brug for en mindre varebil, samtidig venter vi barn nr to, barn nr 1 er 3 år og vejer 15 kg. Vi har prøvet med to autostole i den varebil vi ønsker men pladsen kniber for ikke at sige der er for lidt plads. Er der stole du kan anbefale som er smallere/bedre cocktail end andre?

  Mvh

  Lisbet jensen

 26. Hej Kristian

  Tak for svar 🙂

  Men jeg skal lige høre om det er ok at han sidder i en nu eller er det forkert? Jeg syntes jo stadig han er lidt skrøbelig hvis vi skulle komme i et uheld.

  Vh Julie

  1. Hej igen,

   Det kommer lidt an på, hvordan selen sidder på ham. Den skal sidde korrekt og det kan godt være, at han er blevet for høj til, at den sidder som den skal, når han stadig er i autostolen.

   Hvis selen kan sættes som, hvis han sidder uden autostol, så vil han kunne sidde i den indtil han vejer for meget eller selen sidder forkert.

   Mvh

 27. Ja til den lille men er stadig i tvivl om min store dreng på næsten 8 år skal bruge autostol lige pt sidder
  Han i en rømer 15-36 kg vejer 32 kg og er 139 cm høj. Skal han sidde i autostol eller ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.