Autostol eller selepude

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

I takt med at barnet vokser, bliver det også nødvendigt at skifte autostol. Autostolen er et lovkrav for de små børn, så den kommer man ikke udenom.  De 2 første autostole er for de flestes vedkommende rimeligt tvungen, det vil sige 0-13 kg og 9-18 kg autostole. Men når barnet når de 15-18 kg, og det er tid til at rykke op i kategori 3, er der pludselig flere muligheder – selepuden eller autostol.

Der er nemlig lovligt at anvende en såkaldt selepude, når barnet når denne størrelse, og så er det ikke længere nødvendigvis en autostol, der skal bruges, men er selepuden en god og sikker løsning?

Lovgivningen

Lovgivningen om autostole siger, at alle børn skal bruge en godkendt autostol eller selepude, når de sidder i bilen, indtil de når en højde på minimum 135 cm.

Eftersom det er de færreste børn, der kan bruge en kategori 2 autostol, indtil de har nået en højde på 135 cm, er der altså brug for en løsning. Valget står mellem en autostol og en selepude.

Med den nyeste ændring af ECE 44-04 her i januar 2017, må producenterne ikke længere lave nye selepuder til børn under 125 cm. og ingen længe ryger de nuværende stole ud af markedet eller bliver gjort ulovlige for børn under 125 cm. (Dette går dog nok først i løbet af de kommende år)

Sikkerheden

Hvis det udelukkende er sikkerheden, man fokuserer på, er autostolen det oplagte valg. Selepuden yder ingen form for beskyttelse, som det er tilfældet med autostolen. Den brugs kun til at hæve barnet, så bilens 3-punkt sele sidder korrekt og ikke i nærheden af barnets hals.

Det skyldes blandt andet, at autostolen giver en meget bedre beskyttelse til hoved og nakke. Selepuden giver overhovedet ingen beskyttelse til disse to udsatte områder på kroppen.  Autostolen har beskyttelsespuder, som skåner hoved og nakke ved sammenstød, hvilket ses i denne video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0cH5WaYpCfg[/youtube]

For de fleste forældre vil det være afgørende, at sikkerheden er i top. For at dette skal kunne lade sig gøre, er man nødt til at vælge en autostol. Det betyder dog ikke, at selepuden er ligegyldig.

Økonomien

En af grundene til at flere alligevel vælger en selepude frem for en autostol, er økonomien. Det er nemlig noget dyrere at købe en autostol end en selepude.

Autostole i gruppen 15-36 kg koster dog ikke så meget, som de første størrelser. De fleste modeller koster omkring 1.000-1750 kr. – alt efter om den skal have isofix eller ej.

Står man og skal købe stol nr. 2, kan det være en fordel at se nærmere på modellerne fra 9-36 kg, da de kan bruges resten af barnets tid i autostol.

Hvad skal du vælge – selepude eller autostol med ryglæn?

Der er ingen tvivl om, at autostolen er at foretrække. Det er den, der giver den bedste beskyttelse, og for de fleste forældre vil dette være af afgørende betydning.

Derudover bør ændringen af ECE 44-04 og de nye R129-2 (i-size regler), som siger, at selepuder til børn under 125 cm ikke vil være lovligt fremover, været en ret god indikation på, at du bør vælge en autostol.

Se modeller og priser på autostole 15-36 kilo.

Erfaringer – har du erfaring med selepuder?

Bruger du selepude uden ryglæn og har du således erfaringer med dem, vil jeg meget gerne høre dem og høre om du bruger selepuden til hverdag eller det kun er i nødsituationer.