Autostol.dk

Hvad er en seleforlænger og er den lovlig?

Du er endt her, da du har købt en autostol, hvor selerne i din bil ikke er lange nok og du undersøger nu dine muligheder.

Dette indlæg forklare, hvad en seleforlænger er, hvorfor du ikke skal købe den og hvorfor den nok er ulovlig.

 

Hvad er en seleforlænger?

Seleforlænger er et ekstra stykke sele – på typisk 20, 40 eller 60 cm – som du montere i forlængelse af bilen eksisterende seler. På den måde bliver selerne lange nok til f.eks., at nå rundt om autostolen, men det er ikke en god løsning, hvilket du kan læse nedenfor.

 

Er seleforlængere lovlige?

En seleforlænger er kun lovlig, hvis den lever op til kravene i ”vejledning for syn af køretøjer” afsnit 10.02, hvilket seleforlængerne på det danske markedet ikke gør (undersøgt igen d. 16/1-2016).

Derudover skal seleforlængeren også være godkendt efter reglerne i ECE regulativerne eller i-size reglerne før de må anvendes til autostole – det er ikke nok, at den blot er E-godkendt jf. Trafikstyrelsen.

Det er dog nemt, at ”google” sig frem til en seleforlængere fra danske forhandlere, men i produktteksten står ofte, at ”produktet ikke er godkendt til køretøjer, der benyttes på offentlig vej”.

 

Seleforlænger til autostole

Selvom du skulle finde en seleforlænger, der lever op til vejledningen og er ECE godkendelsen, vil jeg ikke anbefale dig, at benytte en seleforlænger til autostolen.

Autostolene bliver ikke testet med seleforlængere og du har således ingen ide om, hvordan autostolen vil reagere i en kollision og det er ikke sikkert, at autostolen virker korrekt, hvilket kan få fatale følger for dig og dit barn.

 

Kan give klip i kortet

Hvis du alligevel går på kompromis med dit barns sikkerhed og montere en autostol ved hjælp af en seleforlænger, skal du være opmærksom på, at det kan give bøde og klip i kortet, at anvende en ikke godkendt seleforlænger.

 

Enkelte undtagelser

I lovgivningen er der dog givet enkelte undtagelse sådan, at personer med et handicap kan få en særlig tilladelse til, at montere en seleforlænger i bilen. Men tilladelsen gælder kun personen og dennes bil.

Du kan således ikke få en tilladelse til, at montere en autostol med en seleforlænger.

 

Hvad kan jeg så gøre?

Hvis du endnu ikke har kørt autostolen, er det vigtigt, at du teste om autostolen passer i bilen inden du køber den. Det kan du gøre ved, at sætte stolen fysik i bilen eller du kan tjekke om autostolen er godkendt til din bil.

Hvis du allerede har købt autostolen, er der desværre kun to muligheder – skift seler eller køb en ny autostol.

Du kan se om det er muligt, at skifte selerne i din bil. Det kan lade sig gøre i nogle bil modeller, men det er langt fra alle. Så du skal ikke satse på denne mulighed. Derudover er det en bekostelig affærer at skifte selerne ud og det vil ofte være billigere, at sælge autostolen og købe en ny autostol, som passer i din bil.

 

Så lad mig lige slå det fast

Seleforlængere er ikke egnet til monteringen af autostole og de er typisk ulovlige, at benytte i bilen på offentlig vej – hvis ikke de har godkendelserne.

TÆNK har f.eks. testet rummeligheden af familiebiler og selv i de helt store biler, finder du seler, der ikke er lange nok. Så en stor bil er ikke lig med, at autostolen kan monteres korrekt – undersøg derfor altid om autostolen er godkendt til bilen.

Eller med en linje:

Bilens seler skal passe til autostolen!

Læs mere i vejledning for syn af køretøjer

7 kommentarer

 1. Hej!
  Har med stor fornøjelse læst ovenstående artikel og spørgsmål/svar.

  Vi har en lidt anden problematik.
  Vi har en Honda crv 2016, hvor der er 5 isofix beslag på bagsædet.
  Vi har 2 store børn, som ikke sidder i autostol, og skal nu have en lille, hvor vi påtænker at montere autostolen “i midten”(beslag nr 2+3). Det fungerer fint. MEN så sidder spændet(den til at klikke i) til selen i bilens venstre side inde under autostolen.
  Mit spørgsmål er så – vil man lovligt kunne bruge en “seleforlænger” til klikdelen? Det er jo ikke til fastgørelse af autostol.

  Hilsen Trine

 2. Hej Autostol DK
  Jeg har et spørgsmål ang. seleforlænger.
  Vi har 3 børn bag i bilen, alle autostole er fastgjorte med ISOFIX. De 2 små, bliver fastspændt med seler i autostolen, hvorimod vores dreng på 4, skal fastspændes med almindelig sele. Der er ikke problemer med længden af selve selen, men det er utrolig svært at komme ned og få fastgjort selen mellem autostolene. derfor kunne det være fint med en lille seleforlænger, således at man slipper for at vride arme og hænder af led, for at få spændt fast!
  Men hvordan er reglerne omkring seleforlængere i dette tilfælde? Her bruges selen ikke til fastspændelse af autostol.

  1. Hej Kenneth,

   Jeg har faktisk lidt i tvivl, men min vurdering vil være, at det stadig er ulovligt, da den brugs i forbindelse fastmontering af barn i autostolen.

   Så jeg tror desværre ikke at den går.

   Men har i mulighed for, at udskifte spændet i bilen, så den bliver lidt længere, så vil jeg ikke mene, at det så er ulovligt, at bruge det.

   Mvh

 3. Der er en ting der undrer mig gevaldigt i den ellers fine artikel. Hvordan kan i skrive at en seleforlænger skal være EF-typegodkendt? Det eneste man kan få EF-typegodkendt i vores lille land er et køretøj. Ikke dele monteret i eller på et køretøj. Ret mig endelig hvis jeg tager fejl.

  Seler skal være ECE godkendt som ikke har det fjerneste med en EF-typegodkendelse at gøre.

  Hvis man læser “Detaliforskrifter for køretøjer” afsnit 10, så er der ingen steder skrevet at seleforlængere ikke er tilladte at montere og bruge på offentlig vej.

  Ser frem til at høre jeres kommentar til dette.

  1. Hej Jan,

   Det er mig, der har læst vejledningen forkert og læst det sådan, at alle seler skal være EF-typegodkendt. Har lige været den igennem igen og har nu rettet ovenstående til.

   Mht. om seleforlængere ikke er godkendt til offentlig vej, er det noget jeg har set i min research til artiklen. Det er således noget forhandlerne selv skriver i deres produkttekst.

   Jeg går ud fra, at de skriver det, da selerne ikke har de nødvendige godkendelser – men jeg har ikke lige spurgt til det før (men har netop sendt en mail afsted og spurgt hvorfor de skriver det).

   Håber det var svar nok og tak for rettelserne.

   Mvh
   Kristian.

   1. Hej Kristian

    fik du nogensinde et svar fra nogle af forhandlerne af seleforlængere?

    mvh. Peter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.