Autostol.dk

Top Tether, topstrop, topforankring eller TT – hvad er det?

Top tether og tt - hvad er det?

Kært barn har mange navne og sådan er det også med Top Tether. For det bliver både kaldt for Top Tether eller TT (som jeg bruger her på Autostol.dk), men også topstrop eller topforankring. Men det dækker altså alt sammen over det samme.

.

Hvad er Top Tether?

Top Tether er en ekstra forankring, som bruges i stedet for ”støttebenet” og sidder oftest allerede på autostolen når du køber den (hvis den kræver Top Tether montering, som Maxi Cosi Axissfix). Der er dog enkelte undtagelser, hvor Top Tether er noget man køber som ekstra udstyr, som fx til Römer Duo Plus.

Top Tether bruges sammen med isofix montering og kan må aldrig bruges alene.

.

Hvordan ser Top Tether ud?

Top Tether i bagagerummet
Top Tether i bagagerummet

Det ligner lidt isofix forankringspunkterne imellem sæderne – de er blot placeret bag i bilens bagagerum. Se billede.

 

Hvor sidder Top Tether forankringspunkterne

I bagagerummet kan forankringspunkterne være på i loftet, på bagsiden af bagsædet eller i gulvet. Det er forskelligt fra bil til bil.

.

Top Tether logo og kendetegn

Top tether logo
Top Tether logoet, som du skal se efter i din bil eller på autostolen.

Top Tether vises oftest som et anker forbundet til en autostol med et barn i – som du kan se på billedet her. Det er også det logo, som de fleste bil producenter anvender, så det er nemt, at finde forankringspunkterne når man kommer over i en ny bil.

.

Hvad gør Top Tether godt for?

Top Tether sørge for, at autostolen ikke ryger fremad ved kollisioner og på den måde nedsætter den belastning, som barnet bliver udsat for. Derved øger Top Tether sikkerheden for barnet.

.

Video – autostol monteret med Top Tether vs. Autostol uden Top Tether

I denne video kan du se, hvor meget Top Tether stopper autostolen ved en kollision. Barnet i autostolen tættest på sidder i en stol med Top Tether, mens barnet længst væk sidder i samme autostole uden Top Tether. Det ses tydeligt, hvor meget Top Tether betyder.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=doJilX2Jo5A[/youtube]

.

Har bilen Top Tether

Top Tether er ikke så gammel en opfindelse som isofix, men først i 2011 kom der Top Tether i bilerne. Det er således kun i de nyere biler, at du finder Top Tether forankringspunkter. Du kan typisk nemt se det i bilens bagagerum, men hvis du er i tvivl, kan du finde hjælp i bilens manual.

Det er dog vigtigt, at du ikke tager fejl af Top Tether forankringspunkterne og andre fastspændingspunkter til når du spænder bagage fast.

De grønne pile vise Top Tether forankringspunkterne og de røde viser fastspændingspunkter til bagage (sådan ser det ud i en Skoda Octivia)

Top Tether bagagerum

4 kommentarer

 1. Hej autostol.dk

  Jeg har lige købt en ny bil (Hyundai i30 stationcar), som har både ISOFIX og top-tether. Min datter er 6 år og vejer ca. 21 kg. Bør jeg vælge en selestol med top-tether for at få optimal sikkerhed, eller er der andre selestole uden TT, som samlet set giver større sikkerhed?Jeg kan ikke finde ud af hvilke selestole, som har top-tether. Kan I anbefale en specifik selestol med TT?

  Mvh. Emil

  1. Hej Emil,

   TT er kun til stolene i 0-18 eller 9-18 kg klassen. De bruges i stedet for støtteben.

   Der er ikke en stol i hendes klasse, der bruger TT. Eller – der er en fra Römer, men den bruger man typisk kun til børn, der ikke er store nok til at komme i en rigtig 15-36 kg stol.

   Så til hendes størrelse vil jeg blot vælge en alm 15-36 autostol – som Maxi Cosi Rodifix.

   Mvh

 2. Skal man benytte top tehter eller er det nok med isofix?
  Vi har en ældre bil som ikke har det nye top tehter punkt i bagagerummet.

  1. Hej Maja,

   Det kommer an på, hvilken autostol du køber.

   Nogle stole kræver Top tether og der er stolen ikke lovlig, hvis ikke man har anvendt det.

   Pt. er der ikke så mange stole på markedet med Top tether, da de fleste vælger at alve stole med støtteben.

   Mvh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.