Nye autostolregler fra 1/1-2013 – bagudvendt de første 15 måneder? (udsat!)

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

Tilbage i 2011 blev der truffet en beslutning på EU niveau om, at der skulle gøres noget mere for, at fremme sikkerheden for børn i bilen.

I de fleste lande i EU, var man godt klar over, at bagudvendte autostole var det sikreste og derfor blev der diskuteret frem og tilbage om, hvad der kunne gøre og det blev bestemt, at børn skulle sidde i bagudvendte autostole i længere tid end hidtil.

Den sydlige del af Europa trak aldersgrænsen nedad, mens den nordlige del af Europa trak op ad – det endte med bagudvendt i de første 15 måneder.

Reglerne skulle træde i kraft 1/1-2012, men de enkelte lande i EU kunne ikke nå, at få tilrettet reglerne og derfor blev de udskudt til 1/1-2013 – det er lige om hjørnet, men de er stadig ikke færdig nede i EU!

Nyt indlæg om reglerne er online – læs om i-size her!

Hvad er så de nye regler og hvordan påvirker de dig?

Der er i 2012 skrevet meget om de nye/kommende regler og nogle har skrevet, at når de kommer, så er alle babystolene forbudte! – Men det er ikke tilfældet – bare rolig.

Som udkastet er til reglerne nu, så kommer der en ny godkendelses standard, som man kender det fra ECE 44-03 og 44-04, som kommer til, at gælde sideløbende med de nuværende ECE 44-04 regler. Det betyder, at producenterne ikke kan få godkendt nye 0-13 kg stole medmindre de kan anvendes bagudvendt indtil 15 måneder – de stole, som allerede er godkendt efter ECE 44-03/44-04 vil altså ikke blive ulovlige at bruge – ihvertfald ikke lige med det samme – det er hvad jeg får ud af nedenstående svar fra Trafikstyrelsen.

Fra Trafikstyrelsen har jeg fået følgende:

“Såfremt et forbud mod anvendelse af autostole godkendt efter ECE 44.03 skulle træde i kraft, samtidigt med indførelsen af det kommende regulativ, vil det skulle medføre, at “anvendelsesdirektivet” ændres, eller at der indføres nationale krav om anvendelse af autostole godkendt efter det nye regulativ. Trafikstyrelsen er ikke bekendt med, at en ændring er ved, at blive foretaget. Det er sandsynligt at ændringen vil blive foretaget på et tidspunkt.”

Så når reglerne blive indført, vil de gamle autostole sandsynligvis stadig gælde, men de vil langsomt komme ud af market og på den måde vil vi se et overlap over til at bruge 0-15 mdr. baguvendte autostole. Den nyeste information er, at man forventer, at de gamle stole godkendt efter ECE 44-03 gælder frem til udgangen af 2018.

Hvad er status på reglerne og hvornår kommer de?

Status er, at i midt i november 2012 blev forslaget vedtaget og der kommer yderligere informationer på et senere tidspunkt. Reglerne er derfor endnu engang udskudt og det nyeste, jeg har fået af vide, fra Trafikstyrelsen er, at reglerne ikke træder i kræft pr. 1/1-2013 og at der pt. ikke er en dato for indførelsen.

Når de så kommer, ja så “rammer” de faktisk mest producenterne (til at starte med), da de ikke kan få godkendt nye stole medmindre de kan bruges bagudvendt i 15 måneder, mens du, som forældre, ikke bliver ramt, da de nuværende babystole stadig vil være lovlige (ihvertfald i en overgangsperiode)

Når der kommer yderligere information om, hvornår og hvordan reglerne træder i kraft og det ligger HELT fast, hvordan overgangsperioden bliver, kommer der et nyt indlæg her på bloggen – men indtilvidere kan du godt regne med, at de nuværende stole er lovlige.

 

Nyt indlæg online – læs om i-Size her 

Hjælp med, at dele den nyeste information om reglerne – mange forældre tør ikke købe autostol pga. uvishenden – så fjern deres uvished og del indlægget.

Har du spørgsmål til reglerne – så skriv dem nedenfor.