Autostol.dk

Overtøj i autostolen – hvad skal barnet have på?

Overtøj i autostolen

Vi er nu kommet ind i perioden med kold og omskifteligt vejr – børnene har fået deres flyverdragter med i dagpleje/børnehave og vi har selv fundet vanterne frem.

–     Men hvor meget tøj er det lige, at barnet skal have på i autostolen?

Som forældre vil man jo ikke have, at barnet skal fryse og derfor får barnet ofte masser af tøj på i autostolen– flyverdragt, dunjakke og overtræksbukser eller andet stor og fyldigt tøj, da man først skal ud i det kolde vejr.

Barnet har det også varmet – måske endda alt for varmt? Men det største problem er, at autostolens seler ikke kan sikre barnet godt nok.

Stort overtøj kan være farligt
Billede er fra nedenstående video og viser, hvor farligt det kan være.

Video: Se hvor farligt stort overtøj er:

Undersøgelse

Jeg har haft gang i en lille undersøgelse for, at finde ud af, hvad forældrene gav deres barn på i autostolen. Resultatet viste desværre, at over 38% giver barnet flyverdragt, dunjakke eller andet stort overtøj på.

Overtøj i bilen spørgeskema

Er du blandt de 38% – så læs nedenstående og bliv klogere på risikoen ved stort overtøj i autostolen.

Sikkerheden mindskes med stort overtøj i autostolen

Giver du barnet stort overtøj på i autostolen, kan du ikke stramme selerne godt nok. Selvom du strammer dem, så meget som du overhoved kan, vil de stadig bare stramme ind til overtøjet. Der kan således være op til 5 cm. fra selen og ind til barnets krop.

Ved en kollision bliver tøjet presset sammen og barnet kan derfor ryge 5 cm. frem i selen, hvilket påvirker nakken endnu mere og trykket fra barnets krop og ind i selen, kan ødelægge livsvigtige organer inde i barnet.

Derudover er der også risiko for, at selerne sidder så langt ude på barnet skuldre, at de ved en kollision eller bare en hård opbremsning, ryger ned og barnet så ryge ud af autostolen eller slå hoved ind i sæddet foran.

Stort overtøj

Disse 2 piger sidder ikke sikkert – se bl.a. selerne på skuldrene

Lena fra Sikkerautostol.dk har lavet denne video, hvor hun har sat hendes søn i autostolen med en dunjakke og bagefter uden jakken – der kan man virkelig se, hvordan selen ikke har siddet særlig stram.

Hvad kan man gøre

Barnet skal jo heller ikke fryse i autostolen og derfor er der et par ting man kan gøre:

 1. Start bilen og sæt varme på inden barnet skal ud og køre (overholder ikke tomgangsregulativet, så kan ikke anvendes, hvis reglerne skal overholdes)
 2. Lad barnet have en alm jakke/termojakke/fleecetrøje på og put så et tæppe over barnet i bilen
 3. Du kan købe en kørepose, som er special lavet til børn i autostole og som er god varm. Se stort udvalg af køreposer her.
 4. Du kan give barnet jakken omvendt på, så barnet er spændt fast under jakken og har jakken ude på.
 5. Få en bilvarmer i bilen, så den er dejlig var når i skal afsted.

>> Se vores store test af køreposer – klik her <<

Vi bruger selv løsningen med, at have et tæppe med ned i bilen eller jakken omvendt på. Vi har tæppet til, at ligge indenfor, så det ikke er lige så koldt som bilen.

Jakke omvendt på

Jakken er omvendt på – pigerne sidder mere sikkert end før.

Hvis man mere er til, at have en kørepose til barnet, kan man få flere forskellige modeller. Jeg har netop lavet en test af køreposerne, som du finder her: Test af køreposer. Det er alle gode alternativer til stort overtøj og holder dit barn dejlig varm, mens der ikke er risiko for, at selerne monteres forkert.

Lena har også lavet en video om modellen ”Sitbag”, hvor hun igen sætter hendes søn i autostolen og man kan se forskellen på dunjakken og ”Sitbaggen” – der er igen stor forskel.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qU4tcTYJTVA&feature=relmfu[/youtube]

Så husk at undgå

For lige at summerer op på indlægget, er det altså:

–     Flyverdrager
–     Dunjakker
–     Andet stort overtøj

Som barnet ikke skal have på i autostolen.
Selen kan ikke strammes godt nok og der er risiko for, at selen sidder hele ude på/ved siden af barnets små skuldre.

Udover sikkerheden mindskes betydeligt, er der også risiko for, at barnet får det alt for varm og blive køresyg – for vi har jo ikke selv så meget tøj på og derfor sætter vi varme på i bilen :O)

>> Se vores store test af køreposer – klik her <<

25 kommentarer

 1. Rigtig god gennem gang og forklaring. Tak. Jeg har nu lavet et tæppe til autostolen til vores lille guldklump. Nemt og behageligt. mvh signe

 2. Hvad hvis barnet nu er så stort at det må bruge en selepude og dermed bilens almindelige seler. Vil problemet også forekomme dér, hvis man bruger tykt overtøj (eller for voksnes vedkommende for den sags skyld)?

  1. Hej Belinda,

   Det er samme problem og det er faktisk også et problem for voksne.

   Måske er det lidt mindre farligt end i stolene med egne seler, men risikoen er der stadig og overtøjet kan skubbe selen udover skuldrene på de små.

   Mvh

 3. Spørgsmål andre stiller mig, når jeg advarer mod overtøj i autostole.
  Hvorfor har der ingen kampagner været fra trafikstyrelsen eller FDM?
  Synes også selv, at det er virkelig underligt, når det har så stor betydning for børns sikkerhed i bilen.

  Mvh Katrina Borgelin

  1. Hej Katrina,

   Ja det kan undre mange.

   Jeg har selv forsøgt, at råbe op omkring det flere gange, men det hjælper desværre ikke.

   Så det er en kamp jeg selv må tage og få så mange til at hjælpe mg – som overhoved muligt.

   Mvh

 4. Vildt god pointe -har en dreng på 10 år og til trods for at jeg går meget op i trafiksikkerhed, har det aldrig slået mig! Så mange tak for god information.
  Jeg må også lige sige tak til Lena for at lave en rigtig god demonstrationsvideo -ret underholdende at se drengens frække udtryk, da han scorer en kiks ;D

  1. PS Ham på 10 år sidder selvfølgelig ikke ikke i autostol, men vi har en ny lille, som vi skal købe autostol til -og hertil har vi brugt jeres info meget, tak for god hjemmeside 🙂

 5. Hej Sara,

  Nej det er ikke altid nemt. Jeg ville give dem flyverdragt på og gå hen til bilen.

  Herefter starte bilen og fjerne is mens børnene enten står ved siden af eller er sat ind i bilen. Når så i skal køre, vil jeg tage overdelen ned om deres ben og et tæppe/jakke på. Når så de skal ud, så kan man lige rykke flyverdragten op på plads.

  Det er altsammen bøvlet og ikke det man har tid til om morgenen, men det er nu engang det bedste.

  Mvh

 6. Hej

  Tak for en god artikel.

  Jeg bor i lejlighed og har 2 børn som bruger autostole i gr. 9-15/9-36. De skal jo snart til at have flyverdragter på, så jeg vil høre om du har nogle forslag til hvordan jeg får dem spændt fast sikkert.

  Jeg bor i lejlighed, så kan ikke altid parkerer så tæt, at børnene kan gå ned til bilen i fleecejakker. Skal de så have deres flyverdragter på hen til bilen – have dragterne af imens de står på gaden (i kulden) og så ind i bilen med et tæppe? Det er jeg nu ikke så meget for… Er der andet smartere/tidssparende?

  1. Hej Sarah

   Noget af tiden det tager at hive flyverdragten op og ned, indhentes helt eller delvist ved at det bliver nemmere at spænde barnet Korrekt fast i autostolen. Chancen for at gøre dette med tykt overtøj på er nul.

   Man kan give barnet en vinterjakke på, som man så bare giver omvendt på når barnet spændt fast i bilen. Den kan ikke lynes, men sættes ned i siderne.

   En ting er værd at have med i denne forbindelse er ADACs tests af autostole. Testdukketne har stort set ikke noget på. Dvs at hvis din autostol er blevet testet og har fået et godt resultat osv. Så gælder testresultater ikke for lige netop jer,.

 7. Hej Kristian og Lena.

  Er det samme retningslinier for de bagudvendte stole? (Synes at have læst et sted at det var knap så vigtigt med selen der, da det jo er barnet ryg der får belastning?) Vi har en Cybex Sirona og vil naturligvis det allersikreste for vores datter, men hun har flyverdragt på nu, – vi har ikke tænkt over det, men det er da logisk nok.. (hun er forresten 1 år og 4 mdr, vejer omkring 10 kg. hvis det har betydning

  Mvh Pernille

  1. Hej Pernille

   det er knap så vigtigt med en bagudvendt stol, fordi stolryggen fanger barnet i den meget farlige frontal kollision som iøvrigt også er langt den hyppigste. Barnet smides ikke ind i selen, men væk fra den

   Men, selen skal dog stadig stoppe barnets opadgående rotation i stolen. den stopper barnet senere end den ellers ville.

   der ud over er der en øget risiko for for tidligt skift af autotol, hvilket kan være risikabelt for børn, idet de så sættes over i en stol som ser ud som om den passer i højden, men i virkeligheden er for stor og slet ikke passende for barnets størrelse og alder. det er derfor vi tit læser om at børnene er “klemte” i deres autostole. Overtøjet fylder.

   der ud over sidder selen i autostolen heller ikke som den skal. Den skal sidde på skuldrene og ikke ud over skuldrene. Faktisk helt tæt på halsen. Noget der er næsten umuligt at opnå med flyverdragt inden under.

   Du kan løse problemet på flere måder. Sitbag (feks)og en jakke omvendt på (armene igennem foran) er en af løsningerne i denne kolde tid – om muligt kombineret med en for-opvarmet bil. Så holder Sironaen også i længere tid og du får dermed mere for pengene du har betalt for den.

 8. Hvad så med fleeceflyverdragter? Går det under betgentelse fleecejakke eller flyverdragt?

  Mvh Tine Mølgaard

  1. Hej Tine,

   Det er en fleecejakke – og det samme er en uld dragt, hvis man bruger sådan en.

   Det er mere de store flyverdragter og dunjakker, hvor det kan være meget svært, at få selerne helt ind på plads.

   Mvh

  1. Hej Ea,

   Det kan i sagtens gøre. Den er slet ikke så tyk som en flyverdragt/dunjakke og derfor vil der ikke være problemer med den.

   I skal dog stadig være sikre på, at i spænder selerne stramt.

   Mvh

 9. Pkt. 1 bør fjernes da det strider mod tomgangsregulativet, kan erstattes med forslag om indkøb af en kabinevarmer

  1. start bilen og sæt varme på inden barnet skal ud og køre

 10. Vil lige tilføje, at der var faktisk rimelig forskel i og med, at jeg nemt kunne trække selerne af sønnens skuldre. Jeg strammede selen meget mens han havde sin vinterjakke på – mere end langt de fleste uheldigvis. Hvis jeg kan få selen af ham uden frakken på selvom den blev strammet så meget, så er tanken om, hvad der kan ske med rigtig mange børn derude skræmmende – specielt taget i betragtning af, at børn i min søns aldersgruppe sættes i en fremadvendt autostol.

  Brugen af tykt overtøj går under betegnelsen MISUSE. et udtryk som producenterne af autostole anvender når autostolene ikke anvendes korrekt.

 11. gælder det også hvis de bliver spændt fast i stolen med 3 punkt selen??? altså den magen til den jeg som fører bruger???
  Mine børn er 4 og 5 år sidder stadig på sæde med ryg men bruger i sagens natur ikke H-selen men bilens sele, må de så heller ikke have overtøj på, for så må jeg vel heller ikke???

  1. Hej Betina,

   Jeg har lige tilføjet 5-punktsele/H-sele i teksten, da det er de autostole jeg hentyder til.

   For ved den alm. 3-punktsele, er børnene jo udsat på samme måde som os voksne, så der ville gælde samme regler for børn/voksne.

   Så indlægget går mest på de små autostole 0-13 kg og 9-18 kg.

   Mvh

  2. Hej Betina

   Det gælder også for stole hvor barnet spændes fast med sikkerhedsselen. Desto tykkere laget af tøj sikkerhedsselen skal igennem for, at nå ind til barnet, jo senere bliver barnet stoppet af selen, med mindre den ligefrem også ryger af. En anden stor synder er, at hofteselen ikke kan strammes ordenligt samt sidde rigtigt på barnet. Således kan barnet glide under hofteselen og svære skader på indre organer kan opstå – nogle er sågar blevet kvalt.

   Det kan godt lade sig gøre, at få selen helt tæt på kroppen for både børn og voksne. Åben frakken og hiv den ud over selen træk selen til og du kan lukke frakken igen. Her sidder vi med åbne frakker i bilen for bilen bliver jo varmet op.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.