Overtøj i autostolen – hvad skal barnet have på?

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

Vi er nu kommet ind i perioden med kold og omskifteligt vejr – børnene har fået deres flyverdragter med i dagpleje/børnehave og vi har selv fundet vanterne frem.

–     Men hvor meget tøj er det lige, at barnet skal have på i autostolen?

Som forældre vil man jo ikke have, at barnet skal fryse og derfor får barnet ofte masser af tøj på i autostolen– flyverdragt, dunjakke og overtræksbukser eller andet stor og fyldigt tøj, da man først skal ud i det kolde vejr.

Barnet har det også varmet – måske endda alt for varmt? Men det største problem er, at autostolens seler ikke kan sikre barnet godt nok.

Stort overtøj kan være farligt
Billede er fra nedenstående video og viser, hvor farligt det kan være.

Video: Se hvor farligt stort overtøj er:

Undersøgelse

Jeg har haft gang i en lille undersøgelse for, at finde ud af, hvad forældrene gav deres barn på i autostolen. Resultatet viste desværre, at over 38% giver barnet flyverdragt, dunjakke eller andet stort overtøj på.

Overtøj i bilen spørgeskema

Er du blandt de 38% – så læs nedenstående og bliv klogere på risikoen ved stort overtøj i autostolen.

Sikkerheden mindskes med stort overtøj i autostolen

Giver du barnet stort overtøj på i autostolen, kan du ikke stramme selerne godt nok. Selvom du strammer dem, så meget som du overhoved kan, vil de stadig bare stramme ind til overtøjet. Der kan således være op til 5 cm. fra selen og ind til barnets krop.

Ved en kollision bliver tøjet presset sammen og barnet kan derfor ryge 5 cm. frem i selen, hvilket påvirker nakken endnu mere og trykket fra barnets krop og ind i selen, kan ødelægge livsvigtige organer inde i barnet.

Derudover er der også risiko for, at selerne sidder så langt ude på barnet skuldre, at de ved en kollision eller bare en hård opbremsning, ryger ned og barnet så ryge ud af autostolen eller slå hoved ind i sæddet foran.

Stort overtøj

Disse 2 piger sidder ikke sikkert – se bl.a. selerne på skuldrene

Lena fra Sikkerautostol.dk har lavet denne video, hvor hun har sat hendes søn i autostolen med en dunjakke og bagefter uden jakken – der kan man virkelig se, hvordan selen ikke har siddet særlig stram.

Hvad kan man gøre

Barnet skal jo heller ikke fryse i autostolen og derfor er der et par ting man kan gøre:

  1. Start bilen og sæt varme på inden barnet skal ud og køre (overholder ikke tomgangsregulativet, så kan ikke anvendes, hvis reglerne skal overholdes)
  2. Lad barnet have en alm jakke/termojakke/fleecetrøje på og put så et tæppe over barnet i bilen
  3. Du kan købe en kørepose, som er special lavet til børn i autostole og som er god varm. Se stort udvalg af køreposer her.
  4. Du kan give barnet jakken omvendt på, så barnet er spændt fast under jakken og har jakken ude på.
  5. Få en bilvarmer i bilen, så den er dejlig var når i skal afsted.

>> Se vores store test af køreposer – klik her <<

Vi bruger selv løsningen med, at have et tæppe med ned i bilen eller jakken omvendt på. Vi har tæppet til, at ligge indenfor, så det ikke er lige så koldt som bilen.

Jakke omvendt på

Jakken er omvendt på – pigerne sidder mere sikkert end før.

Hvis man mere er til, at have en kørepose til barnet, kan man få flere forskellige modeller. Jeg har netop lavet en test af køreposerne, som du finder her: Test af køreposer. Det er alle gode alternativer til stort overtøj og holder dit barn dejlig varm, mens der ikke er risiko for, at selerne monteres forkert.

Lena har også lavet en video om modellen ”Sitbag”, hvor hun igen sætter hendes søn i autostolen og man kan se forskellen på dunjakken og ”Sitbaggen” – der er igen stor forskel.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qU4tcTYJTVA&feature=relmfu[/youtube]

Så husk at undgå

For lige at summerer op på indlægget, er det altså:

–     Flyverdrager
–     Dunjakker
–     Andet stort overtøj

Som barnet ikke skal have på i autostolen.
Selen kan ikke strammes godt nok og der er risiko for, at selen sidder hele ude på/ved siden af barnets små skuldre.

Udover sikkerheden mindskes betydeligt, er der også risiko for, at barnet får det alt for varm og blive køresyg – for vi har jo ikke selv så meget tøj på og derfor sætter vi varme på i bilen :O)

>> Se vores store test af køreposer – klik her <<