Autostol regler og lovgivning 2024 – Se godkendte autostole

Generelle regler

Lovkravene i Danmark omkring autostole er ret klare og logiske, og vi har dem samlet nedenfor.

Autostol regler 2024 er:

Autostol reglerne: Børn skal spændes fast i en godkendt autostol eller selepude i bilen. Autostolen eller selepuden skal passe til alder, højde og vægt. Derudover skal autostolen eller selepuden være monteret korrekt efter producentens anbefalinger (manualen) jf. Bekendtgørelse om krav til sikkerhedsudstyr til børn i biler.

Såfremt autostolen ikke er monteret korrekt eller autostolen ikke passer til barnet, vil det være en overtrædelse af reglerne, hvilket straffes med bøde.

Godkendte autostole 

Godkendt autostol 0-19 kg

Godkendt autostol 9-36 kg

Hvornår er autostolen godkendt? – ECE 44-03 og ECE 44-04 og iSize R129 (R129-1 og R129-2)

Eksempel ECE godkendelse

Sikkerhedsudstyret skal være godkendt med ECE 44-03 eller 44-04. Det betyder, at der skal være et E-mærke på autostolen, og at talrækken under eller efter E-mærket starter med enten 03 eller 04. Er autostolen fastmonteret hedder godkendelsen ECE (R) 44-05, og i dette tilfælde skal E-mærket efterfølges af 05. Hvis din autostol ikke er mærket med et E-mærke, er den ulovlig. Hvis bilen er udstyret med Isofixbeslag, er det sikres, at bruge autostole, der kan fastgøres i disse beslag.

Din autostol kan også have iSize mærket og være godkendt efter R129-00 (R129-1 eller R129-2) – det er den helt nye standard og autostole med denne mærkning er også lovlige. Du kan læse mere om iSize her.

Forklaring af ECE-Mærkaten

Universal = Erklæring om, i hvilken kategori autostolen er godkendt
9 – 18 kg Y =Godkendt til kropsvægt og “Y” betyder, at denne autostol har en 5-punkts-sele med skridtsele
E1 =Europæisk kontrolmærke og et tallet fortæller i hvilket land stolen er produceret
04301133 = Godkendelsesnummer. De to første cifre viser, efter hvilken version i ECE R44 autostolen er godkendt (i dette tilfælde ECE R 44/04)

Alle passagerer skal fastspændes i bilen. Indtil børnene er 135 cm høje, skal de bruge godkendt autostol eller selepude. Alt efter barnets alder og størrelse, er der forskellige lovkrav og gode råd til den mest sikre placering. Det er føreren af bilen, der har ansvaret og pligt til at sørge for, at børn er forsvarligt sikret i bilen ellers kan det give bøde og klip i kørekortet.

Idet den samme autostol ikke kan yde optimal sikkerhed og komfort igennem hele barnets opvækst, er autostolene typisk inddelt i 3 grupper, der er dog også en 4. gruppe, som kan anvendes fra 9 mdr. til 135 cm, men jeg har valgt, at se på inddelingen af de 3 mest alm. Gruppe.


Fra 0-15 mdr eller op til 13 kg.

Babystolen 0-13 kg

Det nyfødte barn transporteres i en bagudvendt autostol eller mens de er helt små en Boxette (Sleeper). Boxetten er velegnet til for tidlig fødte, da de kan have svært ved, at sidde i en alm. baby autostol og de nyeste klare sig rigtig godt i tests og får 4/5 stjerner.

I babyautostolen er barnet beskyttet bedst muligt idet den vender bagud og skåner således hoved, halsen og ryggen i forbindelse med et uheld. Barnet er for stort til stolen, når hoved stikker op over kanten eller barnet vejer mere end autostolen er godkendt til.

Mange forældre har problemer med, at babystolen hurtigt bliver for lille og derfor vil have barnet over i stol nr. 2. Det anbefales, at man først skifter stol når barnet kan sidde selv, da det ellers er alt for hårdt, at sidde i stol nr. 2, da den ikke på samme måde som babystolen ligger ned. Læs mere om skift til næste størrelse her.

Har man f.eks. allerede problemer fra 5-6 mdr. alderen, kan det typisk skyldes to ting.

  1. Barnet SER ud til at sidde mere klemt end det gjorde i starten, men det er typisk ikke et problem. Men for forældrene ser det ud til, at autostolen er blevet for lille og forældrene tror barnet bør have en ny stol. Hvis ikke barnet er længere end ca. 70-75 cm som de fleste babystole kan bruges til eller barnet vejer under 11 kg – så er stolen ikke for lille. Og det er ikke derfor barnet evt. græder i bilen.
  2. Barnet ER blevet for stort til stolen, højden eller vægten og i bør se på en i-size stol, der kan bruges bagudvendt indtil 15 mdr. og typisk længere tid.

Babystolen kan sættes enten på for- eller bagsædet, men benytter man forsædet skal airbaggen være slået fra, da det er direkte ulovligt ikke at gøre det og det kan få fatale følger for barnet ved et uheld.

Skal i ud på en længere tur, anbefales det, at man holder en pause eller to, så barnet kan komme ud af stolen.

Fra 9 mdr til 4 år eller 9-18 kg.

mellem-stolen-9-18-kg

Det anbefales at barnet sidder i en bagudvendt autostol så længe som muligt, da det mindsker dødsrisikoen med hele 90% i forhold til en alm. forudvendt autostol. I Danmark har der dog ikke været så meget fokus på bagudvendte autostole i denne aldersgruppe, men det har ændret sig de seneste pr. år og flere og flere vælger denne løsning, da der er kommet så mange i-size stole på markedet, hvilket gør det nemt, at have barnet sidde bagudvendt i længere tid.

I Danmark er der stadig mange, der anvender den forudvendte stol og de klare sig også godt i de forskellige autostoltest. Barnet sidder sikkert i en forudvendt autostol – nakken bliver belastet 5x mere i en fremadvendt stol ved et uheld, men tests viser, at barnet vil kunne overleve disse belastninger.

Autostolene i denne gruppe, kan ikke lægges så lang ned, som babystolen og derfor er det hårdere for barnet, at sidde i stolen, hvilket bl.a. er en af årsagerne til, at barnet skal være mindst 9 mdr. Har i valgt en bagudvendt model, er hvilepositionen typisk en del bedre.

Når barnet bliver 12-15 måneder vokser det ikke så hurtigt som tidligere, hvorfor der normalt ikke er problemer med, at barnet kan være i autostolen indtil det er 3½-4 år.

Barnet kan fortsat placeres på enten for- eller bagsæde. Hvis der er airbag på forsædet, må en fremadvendt autostol gerne placeres på forsædet – det er dog IKKE noget jeg anbefaler! Airbaggen er jo beregnet til, at redde voksen liv, og kan derfor skade et barn mere end den gavner. Er autostolen bagudvendt skal airbaggen være slået fra.

Fra ca. 4-12 år eller op til 36 kg (135 cm)

15-36-kg-stolene

Når barnet er omkring 3½-4 år skal det over i stol nr. 3. Stol nr. 3 kan være en selepude med eller uden rygstøtte – det anbefales kun at bruge selepuden (uden ryglæn) til kortere ture. Til daglig brug bør du vælge den bedste autostol /selepude med ryglæn. Selepuden monteres med bilens 3-punkt-sele og barnet skal veje over 15 kilo, da det ellers ikke kan udløse bremsen i bilens sele. Selepuden har nemlig ikke selv en 5-punkt-sele, som de andre størrelser, men benytter sig af den alm. sele i bilen.

Det er vigtigt, at man sørger for, at selen ikke kommer over barnets mave, da det ved et uheld kan ødelægge organerne. Vælger man en selepude med ryglæn, er der selestyr, der sørger for, at selen ikke er over maven. Det er ligeledes vigtigt, at selen ikke sidder for tæt på halsen.

Selepuden med rygstøtte søger også for beskyttelse for nakke og hals ved et uheld.

Når barnet er over 135 cm, må det bruge bilens sikkerhedsseler uden autostol eller selepude.

De enkelte stole beskytter op til forskellige kilo og det er således vigtigt, at man undersøger, hvor mange kilo ens autostol kan beskytte op til og så ikke benytte stolen når vægten er overskredet

Brug autostolene korrekt

Det er vigtigt, at du bruger autostolen korrekt, da det ellers kan skade dit barn og give dig en bøde/klip i kørekortet. Det betyder fx., at vejer dit barn mere 13 kg. må det ikke længere sidde i din godkendte babyautostol fra 0-13 – heller ikke selvom dit barn kun er 6 mdr.

Men det betyder også, at du f.eks. ved iSize reglerne ikke må vende stolen fremad før barnet er mindst 15 mdr. og over 87 cm. Gør du det allerede når barnet er 14 mdr. vil det være forkert brug af sikkerhedsudstyr.

Øvrige regler

Udover ovenstående, er der også en rækker regler, som er gældende i specielle situationer.

3 børn på bagsædet

Det kan være svært, at have 3 autostole på bagsædet i almindelige biler. Derfor er der en regel, som afhjælper problemet, dog er det ikke en særlig sikker løsning, men den kan bruges i nødsituationer.

Men skal du have 3 børn på bagsædet, er det tilladt, at lade et barn over 3 år sidde med bilens 3-punktsele (altså uden selepude eller autostol), hvis de andre 2 børn sidder i godkendt sikkerhedsudstyr og der ikke er plads i bilen til godkendt sikkerhedsudstyr.

Selvom ovenstående er beskrevet i Selebekendtgørelsen § 5 nr. 2.

Børn i Taxi

Når det gælder taxi, er der ikke lovkrav om fastspænding af børn under 3 år i autostol. Men hvis udstyret findes i taxien, skal det bruges. Dvs. det kun er børn over 3 år, der skal bruge godkendt sikkerhedsudstyr i taxi. Skal du derfor ud og køre med et barn under 3 år, anbefales det, at du selv har en autostol med, hvis ikke taxi selskabet kan stille en til rådighed. Se evt. Selebekendtgørelsen § 4

Problemet er også det forsikringsmæssige. Hvis der sker noget med barnet ved en kollision, dækker taxiselskabets forsikring ikke, med mindre barnet er fastspændt i autostol.

Børn i Busser

Regler for børn i busser og hvornår der skal bruges autostol, er en del anderledes end dem i bil og taxi.

Hovedet reglen er, at børn skal bruge selerne, hvis de findes i bussen – det gør de dog ikke altid og hvis mere end 20% af pladserne er stå pladser, er det ikke et lovkrav, at bussen har seler.

Men hvis der er seler i. Så skal alle børn over 3 år sidde i selen eller godkendt sikkerhedsudstyr (autostol) på pladsen.

Børn under 3 år skal ikke sidde i selen, da det ikke er forsvarligt og hvis der kun findes hoftesele/2-punktsele, så skal barnet heller ikke sidde i godkendt sikkerhedsudstyr. Dette skyldes, at der ikke findes autostole, der er godkendt til hofteselen.

En lille undtagelse. Hvis barnet er under 3, men kan sidde selv – så kan selen godt benyttes. Men det er ikke et krav. Men man må godt gøre det.

Undtagelse ved “korte afstande”

Skal dit barn over 3 år ud og køre med bedste forældre eller andre (over korte afstande!), som ikke har godkendt sikkerhedsudstyr i bilen, er det ikke et krav, at barnet sidder i autostol eller på selepude. “Korte afstande” er dog ikke defineret i reglerne, hvorfor det kommer an på en domsafgørelse – sag for sag (hvis man bliver stoppet). Selebekendtgørelsen § 5, nr. 1.

Det er dog ikke en særlig sikker og optimal løsning, hvorfor jeg anbefaler, at autostolen altid følger barnet og kun i yderste nødstilfælde (livstruende tilfælde) gør brug af undtagelses reglerne.

Biler uden seler

Selvom man ikke skulle tro det, er det faktisk lovligt, at have børnene med i biler, hvor der ikke er seler! Selvom det bestemt ikke er noget, der anbefales, er det desværre lovligt.
Det er dog kun lovligt for børn over 3 år, da børn under 3 år ikke være i bilen. Børn over 3 år og under 135 cm. skal sidde på bagsædet og er der en sele på forsædet, skal barnet sidde her i godkendt sikkerhedsudstyr (autostol).

Læs også vores guide til valg af autostol inden du tager ud og køber autostolen. Guiden indeholder bl.a 10 punkter, som man bør huske.

Regler i udlandet

Det er ikke kun i Danmark, at der er regler for brug af autostolen og reglerne i udlandet er ofte forskellige fra de danske. Det er således en god ide, at undersøge reglerne inden turen går sydpå. Læs mere om autostol regler i udlandet her.

Autostol regler og gode råd som grafik

Autostol regler - grafik

Hvis du vil linke direkte til grafikken – kan du finde den her.

Er du dagplejer – er der en speciel grafik til dagplejen her.

Read the Danish car seat rules here: Danish law on child safety seat