Selemontering – hvad er selemontering?

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

Isofix systemet er nemt, sikkert og hurtigt. Det er desværre ikke alle biler, der har mulighed for at få monteret et Isofix system. Det er de ældre biler, som ikke har systemet. De nyere biler har næsten alle et Isofix system, så det er meget nemmere.

Hvad er selemontering af autostole

Selemontering af autostole, er montering af autostolen ved hjælp af bilens alm. 3-punktsele. Det vil sige, at man monterer autostolen de steder, hvor der normalt sidder standard integrerede seler og autostolen monteres med disse seler.

Selemonteret autostole er special lavet til, at kunne monteres med bilens 3-punktsele og de monteres også på denne måde i autostol testen. Selemonteret autostole er sikre autostole, men kræver man er opmærksom på monteringen.

Der er dog mange ting man skal være opmærksom på, når man benytter selemontering. For det første, så er sikkerheden noget af det vigtigste. Enhver forælder vil gerne have at ens barn er sikkert, og har man en autostol der benytter selemontering, så ryger sikkerheden drastisk ned. En undersøgelse lavet af tyske forsikringsselskaber viser, at fejlmontering med en normal selemontering, er meget stor. Den er så stor, at det kun er 30% af autostolene med selemontering, der er monteret rigtigt. Det er et tankevækkende stort antal forældre, som monterer deres autostole forkert ved selemontering.

Hvis du vil se, hvordan en bestemt autostol monteres med sele, kan du se det under de enkelte modeller, hvor der er en installations film.

Autostol ca. 0-1 år eller op til 13 kg.

Autostol ca. 9 mdr til 4 år eller 9-18 kg.

Autostol ca. 4-10 år eller op til 36 kg.

Brugervenligheden er et andet meget vigtigt punkt, når det omhandler selemontering. Nogle autostole er meget nemme, at montere med sele – fx. cybex autostole, men der findes også mange, som er meget mere vanskelige. Det er således vigtigt, at du tager dig ekstra tid når du skal montere stolen og sikre, at du gør som manualen siger.

Derudover skal du ofte tjekke om autostolen er monteret korrekt og selerne stadig sidder stramt og korrekt. Dette skyldes, at selerne bliver løsere i takt med, at du anvender stolen og barnet kommer ind og ud af den.

En selemonteret stol vil aldrig komme til, at sidde lige så godt fast, som en isofix monteret stol, men du kan gøre det godt og sikkert for dit barn, hvis du er opmærksom under monteringen.

I værste fald kan en forkert montering betyde liv og død i en bilulykke.

Heldigvis er der flere og flere, der bruger Isofix systemet. Dette skyldes at mange af de nyere biler(fra 2002) har Isofix systemet indbygget. Det er derfor kun et spørgsmål om tid, før at selemontering bliver et levn fra fortiden.