Autostol.dk

Isofix – hvad er Isofix?

Isofix - hvad er isofix

Isofix er to beslag, der sidder imellem sæderne i din bil og som sidder fast i bilens karosseri. I Isofix-beslagene kan du montere en autostol og derved opnå højere sikkerhed for dit barn. Isofix er international standard indenfor sikkerhed af autostole.

Du har måske hørt forhandlere snakke om Isofix. Sætningen: ”Autostolen har Isofix, som sørger for dit barns sikkerhed”, lyder måske bekendt. Hvis du er i tvivl om hvad Isofix egentlig er, eller hvis du bare gerne vil lære mere om Isofix og autostole, så fortæller denne artikel om alle de praktiske oplysninger vedrørende Isofix og autostole.

Fordele ved Isofix

For at se på hvor vigtig et Isofix system er, så kan en liste over fordele være hjælpsom:

 • Hurtig og nem installation/afinstallering af autostolen.
 • Ingen grund til brug af standard seler i bilen.
 • Solid og permanent forbindelse imellem bil og autostol.
 • Sidder autostolen forkert, så kan man ikke undgå at se/høre det.
 • Tip top sikker autostol i test.
 • Hoved og nakken bliver beskyttet i omfattende grad.

Isofix er en international standard indenfor sikkerhed af autostole. Det er blandt andet i Europa, at man kalder systemet for Isofix, men i andre lande kan den have andre navne. Blandt andet LATCH(USA), LUAS/Canfix(Canada) og systemet er også blevet kaldt for UCSSS. Det er vigtigt at pointere, at alle disse navne dækker over det internationalt anerkendte, og standard system for sikkerhed af autostole, Isofix – dog er det ikke sikkert, at en EU autostol ned isofix passer i et LATCH beslag i USA.

Isofix dækker alle grupper af autostole. Altså lige fra autostole til spædbørn op til børn på 12 år.

Udfra autostol testen, er det dog i alders grupperne 0-4 år, hvor isofix har den største betydning for sikkerheden.

Højere sikkerhed

Isofix er med til, at øge sikkerheden for dit barn. Det skyldes bl.a. den nemmere montering, der sørge for, at autostolen bliver monteret korrekt. Ved sele monteret autostole, er det 70% af autostolene, der er monteret forkert, hvor det kun er 4% af dem med isofix.

Derudover sidder stolen bedre fast til bilen og rykker sig ikke løs ved en kollision. Som det ses i testen af autostole, er det de bedst testede autostole også dem, som er monteret med isofix.

Montering af autostole med isofix

En autostol med Isofix sikkerhedssystem ”klikkes” og forbindes til bilens sæde. På den måde, så er autostolen sikret, og ryger altså ingen vegne. Isofix systemet holder autostolen stabil, så der heller ikke er afvigelser, når man kører bilen.

På billede ses, hvordan en autostol med Isofix monteres i Isofix forankringspunktet i bilen.Hvad er Isofix?

1. Autostol med Isofix

2. Fangearmen klikkes fast på forankringspunktet i bilen (5)

3. Den røde knap bruges til, at løsne autostolen fra forankringspunktet i bilen

4. Indsættelseguide til, at føre fangearmen korrekt på plads

5. Isofix forankringspunkt i bilen

Film om IsoFix montering

Du kan også se denne film om IsoFIx – her høre du om fordele/ulemper og ser, hvordan det installeres (filmen er på engelsk)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qL3c3hs9who[/youtube]

Du kan også se på Römer BABY-SAFE ISOFIX base, hvor du kan se, hvordan f.eks en IsoFix base fra Römer indsættes. Der kan også være IsoFix direkte på autostolen, hvilket bl.a. ses på Römer Safefix Plus TT.

Alle nye biler, efter at Isofix blev en standard i starten af år 2000, har mulighed for autostol montering med Isofix systemet. Derved er både autostolen blevet mere sikker, men det betyder også at dit barn er i gode hænder med et Isofix system.

Når du skal ud og købe en ny autostol, så er det vigtigt, at du kigger efter en autostol med Isofix systemet. Det er simpelthen bare bedre og mere sikkert for dit barn, hvis autostolen er monteret med Isofix systemet. Fordelene taler for sig selv, og der er ikke nogen grund til at se bort fra dem.

Find autostole med Isofix

Autostol ca. 0-1 år eller op til 13 kg.

Autostol ca. 9 mdr til 4 år eller 9-18 kg.

Autostol ca. 4-10 år eller op til 36 kg.

51 kommentarer

 1. Jeg har en ny Ford focus 2017 og mit spørgsmål lyder på om recaro monza nova is passer til bilen da jeg har hørt at nogen kan have problemer med at selen ikke er lang nok

 2. Hej
  Vi har en super sød autostol vi har arvet. Den er med isofix base men den mangler. Kan vi bruge autostol en som almindelig autostol uden basen? Eller er det ulovligt? 0-13 kg.

 3. Hej Kristian .

  Vi har lige opdaget at vores Audi A4 fra 2010 ikk har ISO og først skal modificeres for at ha det ! Lidt fis i sådan en ny bil syntes jeg, men sådan er det nu.
  Men ville spørge dig om hva du så syntes vi skal gøre i forhold til stol. Vi skal starte med en babystol da det er til en nyfødt ( termin 29 dec)
  Har set man ka få en kombibase , så at til den næste bil og barn om et par år ville ku passe der til isofix også . Nogen mærker eller råd i forhold til fremadrettet også med stole i bil uden isofix ?

  Og vi har endda en gratis Rømer til låns fra et vennepar med isofix ??

  Men ka de hos lokale ønskebørn har en recaro stol med kombibase til 2500,- ?

  Håber du har et par råd
  Mvh Marc ( ikke fremtidig Audi ejer ) 🙂

  1. Hej Marc,

   Nej det er ikke standard. Vi købte en ny A3’er i 2010 og måtte give 2.000 kr. for, at få sat isofix i bilen. Kunne heller ikke forstå, at det ikke var standard, men det var det ikke.

   Skal lige være helt med.
   Er det en kombi base, der kan bruges til isofix OG selemontering eller er det en base, der kan bruges til babystolen og til næste størrelse stol?

   Mvh

 4. Hej.

  Min kæreste og jeg har overvejet, at købe en Recaro Privia eller en Römer Baby Safe 2 med isofix base, men vi har en gammel Toyata Yaris fra 2003. Vil isofix basen kunne blive brugt i den bil?

  Mvh
  Rasmus

 5. Jeg har købt en super fin Römer autostol med isofix base. På Römers hjemmeside kan man tjekke, om stolen passer i ens bil – vores BMW fra 2005 er ikke noget problem i følge listen. Nu kan vi ikke montere den – bøjlen foran går simpelthen imod sædet og derved kan klammerne ikke nå ind og få fat i sædet. Hvordan kan det være? Og kan man købe forlængere eller lignende? Hvad jeg kan læse mig frem til burde alle isofix baser som udgangspunkt passer i alle biler hvor der er isofix..

 6. Hej

  Jeg har lige købt en Britax Römer Advansafix II Sict. Ifølge vejledningen skal den monteres både vha. isofix, sele og top tether (ved brug af 5-punkts-sele). Jeg har en Fiat 500L, som er med på typelisten og altså burde stolen passe til bilen. Jeg har dog problemer med at få selen til at passe. Jeg kan ikke lukke den, da stolen går ind over lukke-mekanismen. Så, mit spørgsmål er om det er nødvendigt med selemonteringen eller jeg kan nøjes med isofix samt top tether?

  På forhånd tak!!

  Mvh Signe

  1. Hej Signe,

   Den kræver desværre både isofix, top tether og 3-punktsele før den er lovlig at anvende.

   Så det må du ikke.

   Kan du skubbe den mere ud på siden mens den stadig sidder i isofixen?

   Mvh

 7. Hej. Jeg overvejer kraftigt at købe en isofix base til vores 0 – 13 kg Rømer baby safe plus, men er det sikkert at købe en isofix base brugt? Jeg ved at hvis en autostol har været med i en ulykke, så skal den kasseres, selvom den ikke har synlige skader, men gælder det også basen?
  Mvh Lene

  1. Hej Lene,

   Ja det er det samme med basen. Der kan hængslerne inde i basen gå i stykker og der kan være andre skader.

   Dog er der rigtig langt imellem uheldene i Danmark, så det er meget begrænset, hvor mange autostole, der har været indblandet.

   Så jeg vil godt ture gå på jagt efter en brugt autostol. Bare du får spurgt ind til dens historie, har en godfornemmelse – og evt. køber igennem en du kender eller en tæt på dit netværk.

   Mvh

 8. Jeg har en en Nissan Almera Tino Van på gule plader så der er ikke nogle bagsæder og skal derfor have autostolen på passager forsædet. Der er ikke isofix i det sæde. Kan man eftermontere “bøjler” til isofix

  1. Hej Louise,

   I langt de fleste biler kan ikke lade sig gøre at eftermontere og det er heller ikke lovligt. I enkelte modeller har jeg dog hørt, at det godt kan lade sig gøre, men du skal omkring din lokale synshal for, at for et præcis svar.

   Mvh

 9. Hej,
  Jeg har købt en Recaro Monza Nova Seatfix til min datter, men opdagede efterfølgende at den klarer sig elendigt i tests. Derfor overvejer jeg at købe en Cybex solution x2 i stedet og give Recaroen til bedsteforældrene (ca. 10-20 km. kørsel om ugen)? De har muligvis ikke isofix. Kan Recaroen bruges uden isofix? Og er den så dårlig at jeg bør skifte den ud? (Alternativet er at købe en billig selemonteret stol til bedsteforældrenes bil.) Tak for svar!
  Mvh

  1. Hej Eline,

   Det den falder mest på, er de skadelige stoffer som der er fundet – som dog ikke er særlig mange og ikke nogle i bør bekymre jer om.

   Men det kunne være fornuftigt, at købe en anden i bruger hver dag og så bruge Recaro til bedsteforældrenes bil.

   Recaro kan sagtens bruges uden isofix.

   Mvh

 10. Hej.

  Findes der en autostol med “dreje base” som kan anvendes i en bil uden isofix? Iså fald, hvilken ?

  Mvh
  Heidi

 11. Hej.
  Vi har endelig fået bil og vil derfor udskifte vores to gamle stole (der dog er CE mærkede, som vi kun brugte ca. 3 x om året) med et par med isofix. Vi skal bruge en 15-36 kg og en 9-18 kg. Til 9-18 kg kan jeg se at nogle sælges med base og evt. støttefod som man kender fra 0-13 kg modellerne. Er der nogen fordel (sikkerhedsmæssige) ved at købe en 9-18 kg med base? Bør man i så fald vælge med støtteben? Vi vil købe brugt, er der nogle faldgrupper vi skal være opmærksomme på (ud over at købe anerkendte modeller og at de ikke har været indvolveret i uheld)?
  På forhånd tak.
  Mvh. Anne.

  1. Hej Anne,

   Mht. støtteben så kommer det an på, hvordan stolen er lavet. Nogle kræver det mens andre ikke gør.

   En stol som Duo Plus har fx. ikke støtteben og klare sig rigtig fint i testen. Den kan i nemt finde brugt.

   Så det har ikke det store, at sige om der er støtteben, TT eller ej. Samme effekt kan nemlig også laves i direkte i isofix beslagene.

   Så jeg synes i skal se på en Duo Plus i 9-18 kg. klassen og i 15-36 kg. klassen kan det næsten være lige meget, da de alle er meget gode og sikre. I skal blot være opmærksomme på, at stolene i 15-36 kg. klassen bruges i mange år (5-8 år) så det kan være meget gamle stole, men i kan også være heldige, at finde en rimelig ny model.

   Ellers er der en model som denne https://autostol.dk/model/cybex-solution-x-fix/ der klare sig godt og er utrolig billig i udlandet.

   Mvh

 12. Hej

  Jeg har lige købt en Ford Fokus st.car fra 2005, er det muligt at få efter monteret Isofix i den?

  Jesper

  1. Hej Jesper,

   Nogle modeller kan godt få det eftermonteret, men ikke alle. Så du er nødt til, at kontakte det lokale værksted.

   Jeg har ikke sat mig ind i alle bilmodellerne, så ved desværre ikke om det er muligt i din model.

   Mvh

 13. Hejsa.

  Jeg har en golf 4 fra 1998 5d, kan man bruge isofix med base i den?

  Har prøvet at google det, g finder modsvarende svar….

  Mvh
  Stine

  1. Hej Stine,

   Isofix kom først frem i år 2000 – så det har i ikke i jeres bil.

   Men selebaserne kan monteres næsten lige så godt og sikkert som en isofix base – så har i overvejet sådan en?

   Mvh

 14. Hej.
  Min datter skal have ny autostol. Og jeg overvejer at købe cybex solution x2. Så jeg vil hører om jeg kan købe den med iso-fix, selvom vores bil ikke har iso-fix? Vi skal have ny bil inden for to år.
  Mvh Anita

 15. Vi har ingen bil, så vi låner / lejer forskellige biler når vi skal rundt og på ferie. Nu står vi og skal købe autostol (9 mdr – 4 år) Hvad er det mest fleksible så man er sikker på at kunne bruge vores autostol i alle biler? Isofix / sele? Kan man altid selemontere en isofixstol?
  Desuden har vi en Bugaboo klapvogn som passer med Rømerstole, så en Rømermodel ville være smart. Hvilken Rømermodel vil være bedst når man tager som udgangspunkt at den skal monteres/afmonteres hver gang vi skal ud og køre i en ny bil?

  1. Hej Mikkel,

   Jeg mener ikke i kan få en 9-18 kg. stol, der kan være på sådan en klapvogn – det er kun babystolen.

   Men det ville være oplagt med en Römer Duo Plus, da den kan monteres med både sele og isofix, så den vil i altid kunne få monteret i bilen. Medmindre den ikke passer eller er godkendt til bilen.

   Men det er nok den stol jeg vil gå efter.

   Mvh

 16. Hej

  Vi skal pga. familieforøgelse have ny bil. Vi kigger på brugte biler og pga. hunde skal det være en meget stor stationwagon. Min kæreste har fundet en Honda Accord fra 2007, som opfylder alle krav pånær isofix. Det lyder dog som om, du mener, at det især handler om korrekt montering med sele og om at købe en autostol, som er let at montere? Er det rigtigt opfattet, eller skal man prioritere isofix beslag højt i køb af brugt bil? Eftermontering kan jeg desuden høre, du betragter som en dårlig ide, er det også korrekt?

  1. Hej Anne,

   Ja det er meget vigtigt, at man bruger tid på at monter en sele monteret stol korrekt og tjekker den et par gange om ugen om den er monteret korrekt.

   Så det kan sagtens lade sig gøre, at få en høj sikkerhed ved seler, man skal bare være lidt ekstra omhyggelig med monteringen.

   Mht. eftermontering af isofix, så er det ikke biler, hvor det kan lade sig gøre, da det er en del af bilens stel.

   Jeg ville se om jeg kunne finde en Honda med isofix, men er det ikke muligt, er det fint med seler – hvis blot i tager jer tiden.

   Mvh

 17. Hej

  Ville høre om nogen ved om det er muligt at købe de Indsætteleguide som i viser på jeres fine tegning ?

  Det er dem der har punkt 4. Indsættelesguide til, at føre fangearmen korrekt på plads. Vi har lånt en extra autostol fra Recrao og der var de med, men ikke til den Maxi Cosi vi selv har.

  Jeg kunde godt bruge nogle flere og kan stærkt andbefale dem hvis ikke jeres bile er født med dem.

  1. Hej Martin,

   Jeg ved faktisk ikke om man kan købe dem – men jeg tror sagtens du kan finde nogle, der har dem i overskud. Men ellers ville jeg høre i den lokale babybutik.

   Vores bil er “født” med dem, så vi har et par sæt i overskud. Men jeg har simpelthen ingen ide om, hvor de er blevet af. Hvis de dukker op, vil jeg gerne sende et sæt afsted til dig.

   Mvh

 18. Hej. Jeg har et spørgsmål ang isofix og sele. Hvad er bedst og sikkerhedsmæssigt? Jeg er til isofix. Men min veninde siger selen er sikkerhedsmæssigt bedst. Er program i tv hun har set. Nu bliver jeg i tvivl…

  Med venlig hilsen
  Cassandra

  1. Hej Cassandra,

   Hvis du ser på autostol testen er der næsten ingen forskel på isofix og selemonteret stole. Men det skyldes også, at de selemonteret stole er monteret korrekt!

   Hvis den ikke er det, ja så er isofix klart det sikreste. Isofix sørger også for, at man mindsker risikoen for, at stolen monteres forkert. Ved selemonteret stole er der fejl i mere end 70% af alle monteret stole, mens det kun er 4% af de isofix monteret stole.

   Så hvis man tager det med i sine overvejelser, så vil jeg klart sige, at isofix er det sikreste.

   Mvh

 19. Hej,

  Vi har aldrig haft brug for bil da vi bor i en storby i udlandet, og jeg aner derfor intet om dem. Men jeg skal snart besøge min familie i Danmark sammen med min søn som er 3,5 år, 105 cm høj og vejer 16,2 kg. Vi skal køre fra Billund lufthavn til Sydfyn, altså ikke nogen kort tur. Det er min far, som henter os. Hverken han eller jeg ved, om der er Isofix i hans bil. Det er en Ford Focus, model Ghia fra 2007. Jeg havde tænkt mig at investere i Cybex Solution X2-fix, men er det en god ide? Kan den bruges hvis det viser sig, at der ikke er Isofix i min fars bil? Vi kommer til Danmark så sjældent at jeg overvejer bare at tage toget og spare pengene på en autostol, for de er godt nok dyre i Danmark! Jeg håber du har et godt råd til, hvad der vil være den bedste løsning for os.

  Mange hilsner,
  Majken

  1. Hej Majken,

   Din far skulle gerne kunne læse i bilens instruktionsbog om der er isofix eller også skal han ind på bagsædet og se om der er beslag.

   Det er nemlig ikke standard i alle biler og derfor ved jeg ikke om i har det.

   Cybex Solution X2-fix kan bruges både med/uden isofix – så det vil være et godt valg.

   Men ellers lyder ideen med toget heller ikke så tosset – for stolene er ret dyre.

   Mvh

 20. Hej,
  Vi har bilen Polo VW TDI, 2003, som ikke har hængsler til Isofix. Jeg har læst på internet, at autostol Maxi-Cosi, Cabriofix, inkl. Easyfix base, er den bedste/mest sikkert på market. Kan autostolen med Isofix blive monteret i vores bil?
  På forhånd tak for svaret.
  Mvh. Katerina

  1. Hej Katerina,

   Hvis i ikke har isofix i bilen, kan autostole/baser med isofix ikke monteres. Det kræver, at bilen har det.

   Römer Baby safe plus 2 med selebase https://autostol.dk/model/romer-baby-safe-plus/ er det bedste i kan gøre for barnet, hvis ikke i har isofix.

   Det er dog vigtigt, at i afprøver den i bilen, da den model ikke står ret godt i alle biler. Så prøv den inden i køber den og hvis den ikke kan stå optimalt, så se nærmere på en Cybex Aton,

   Mvh

 21. heysa. jeg har et sprøgsmål. vi har fået lov at låne en recaro baby stol ( til 9 md) og en rømer stol fra 9md til 4 år. kan man få et universal isofix beslag der kan bruges til begge stole?????
  tak jane

  1. Hej Jane,

   Nej du kan kun bruge en base til samme autostol mærke. Men ved 9-18 kg. stolen skal du ikke bruge en base.

   Det er kun til babystolen, at man anvender basen. Næste størrelse stol kan selv sidde fast i bilen med isofix, da der er isofix i bunden af stolen (såfremt det er en isofix stol i kan låne).

   I skal være obs på, at Recaro baby stolen ikke er særlig stor og derfor kan i ikke bruge den ret lang tid. Hvis i har mulighed for, at låne en anden stol, så vil jeg anbefale jer at gøre det.

   Mvh

 22. Hej,
  jeg har to Rømer Safefix Plus stole, som i vores gamle bil er monteret med seler. Nu har vi været på udkig efter en ny bil og forventer at bruge isofix-montering, men..
  Vi var ude at prøvekøre en ny grand scenic og havde stolene monteret med isofix på 2. sæderække, og der var knapt med plads til ungernes ben – de er 2½ , og max 90 cm – fordi isofixmonteringen gør at der bliver et mellemrum mellem bilsæde og autostolens ryg på ca 10-15 cm. Er det normalt ved isofixmontering? Eller skyldes det at Safefix-stolene har isofix til at “folde ind” – jeg mener at det kun er låst rigtigt fast i yderpositionen.

  Mvh
  Grusjenka

  1. Hej Grusjenka,

   Isofix’en kan på de fleste stole trækkes ud og ind, så det passer med bilens sæde, så hvis i kan skubbe isofixen længere ind, så autostolen står tættere på sædet, så gør det.

   Men de kommer til, at fylde lidt mere når de bliver monteret med isofix frem for sele. I vores bil er der ikke meget plads til passageren, men sådan vil det oftest være.

   Mvh

 23. Hej 🙂

  Lidt samme spørgsmål som ovenstående. Vil gerne ha en Cybex Anton 2, og gerne med base. Den bil vi har når lillebror kommer har ikke isofix, men vi skal ha ny bil et par måneder efter, og den har isofix.

  Kan vi så godt købe en isofix base og bruge i den gamle bil, eller skal vi købe først en sele base og så senere en isofix base?

  Vh Simone

  1. Hej Simone,

   I vil ikke kunne bruge basen, hvis ikke bilen har isofix. Så skal i have base i begge biler, skal det være en selebase og en isofix base.

   Jeg ville dog vente med, at købe en base til i fik isofix og så blot sætte stolen godt fast med bilens 3-punktsele. Det kan sagtens lade sig gøre, hvis blot man er ekstra opmærksom på, at den bliver monteret korrekt.

   Mvh

  1. Hej Christine,

   Jeg var faktisk af den overbevisning, at det ikke var muligt/lovligt, at efter monter isofix. Men jeg læste fornyligt på et bil fora, at det var lovligt.

   Men jeg kan desværre ikke hjælpe med om det kan lade sig gøre i jeres eller ej.

   Hvis man gør det, skal man godt nok være sikker på, at det bliver lavet korrekt, da det virkelig kan gå galt.

   Jeg vil hellere anbefale jer, at bruge selebase til autostolen i stedet for og så være omhyggeligt med monteringen, da det altså også giver en rigtig god sikkerhed for barnet.

   Mvh

 24. Kan man bruge en autostol med isofix i biler uden isofix?
  Jeg spørger fordi vi har isofix i vores bil, men bedsteforældrene låner tit autostolene, og de har ikke isofix i deres biler…

  1. Hej Anette,

   Der findes modeller, som både kan anvendes med isofix og sele, så det er sådan en i skal se efter.

   Hvis det er babystolen, så skal der bruges en base til, at sætte den fast med isofix og den kan så sidde fast med 3-punktsele i en anden bil.

   Men hvis du lige fortæller, hvilken størrelse i skal bruge, så kan jeg lige finde lidt valg muligheder til jer?

   Mvh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.