Hvem tester autostole og hvor kan man se test resultater?

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

Området er noget som optager rigtig mange forældre og medierne er også gode til, at skrive om dem. TÆNK og FDM skriver at ”Vi har testet”, men har de nu også det og hvor kan du se test resultaterne?

Test af autostole, er det meget stort område, og jeg har derfor valgt, at dele området op i 3 blogindlæg, hvor det første er dette.

Så står du og skal købe en autostol og er test resultaterne vigtige for dig, ja så er dette og de kommende indlæg ikke til, at komme uden om – dem skal du simpelthen læse.

Hvad kan du forvente af de 3 indlæg?

Det første indlæg, som du kan læse nedenfor, handler om, hvem der tester autostolene, hvor du kan se dem og et lille spare tip.

Det andet indlæg, vil have lidt mere teknisk karakter, da der er fokus på selve testen – Hvordan testen er opbygget, hvad testes der for og hvordan udføres den.

Det tredje indlæg, hjælper dig til, at læse test resultaterne korrekt og beskriver, hvad du skal være opmærksom på og hvorfor ”Test vindere” ikke altid er bedst!

Læs det her og de kommende indlæg og du vil blive meget klogere på test af autostole.

Hvem tester autostolene?

Herhjemme tror de fleste, at det er TÆNK og FDM, der selv laver autostol tests, men det er det faktisk ikke i virkeligheden, de viser dem godt nok, men de laver dem ikke helt selv.

FDM er med i sammenslutningen af en række europæiske bilklubber og interesseorganisationer som i fællesskab står for autostol testen. Tyske ADAC foretager den dynamiske test, hvor man placere dukker med måleudstyr i autostolene, mens den østrigske automobilklub sammen med den schweiziske tager sig af de praktiske test med, at placere rigtige børn i stolene. Det tyske Stiftung Warentest er også med i udformningen af materialet.

TÆNK er tilknyttet noget, der hedder ICRT (”International Comsumer Research and Testing”) og det er derfra de får de fleste af deres tests fra. Der er Stiftung Warentest også en vigtig partner.

FDM og TÆNK er således med til at finansiere testen og har medbestemmelse i udformningen af testen og kan således komme med deres indput til, hvordan testen skal udføres.

(Der har dog været et par enkelte gange, hvor Norden selv har finansieret test af bagudvendte stole, da de ikke har samme interesse sydligere i Europa.)

 

Hvor kan jeg se test resultaterne og hvad viser de?

Hvis du gerne vil se test resultaterne på dansk, er der 3 muligheder, hvor af 2 er gratis.

TÆNK tager 70 kr. for, at du kan få adgang til den nyeste autostol test og en oversigt over alle tidligere testet autostole. TÆNK viser de korrekte antal stjerner fra test resultaterne og omregner de samlede test resultater til en procentsats, så man bedre kan sammenligne dem. Under hver autostol, kan du se de underliggende test resultater.

FDM viser test resultaterne helt gratis, men har fra 2011 valgt, at lave deres egen omregning fra 5-stjernesystemet til et 6-stjernesystem. Da det ikke er muligt, at omregne testresultaterne 100% kan der således være en afvigelse i forhold til den rigtige test. FDM viser ikke de underliggende test resultater.

Autostol.dk viser også gratis autostol test resultater og baserer dem på de samme data fra ADAC som FDM og TÆNK. Autostol.dk viser en samlet testoversigt med alle testede autostole (som TÆNK), hvor du kan sammenligne procenttallene. Derudover kan du også se test resultaterne fra de enkelte år og for de enkelte producenter. Senere bliver test oversigten udbygget med de underliggende test resultater, som du også ser på TÆNK.

Spare tip

Hvis du vil spare penge på den fulde testoversigt, med alle under resultaterne som TÆNK viser, kan du finde dem billigere i England eller Tyskland. Det er de samme resultater som TÆNK’s da de er medlemmer af samme forening ICRT. Test.de viser alle autostol test resultaterne for 5 Euro og Which.co.uk tager 1 pund (løbende abonnement så husk at afmelde!).

Kan man bruge autostol testen?

Autostol testen er et rigtig godt værktøj til, at få sporet sig ind på, hvilken stole man skal have – eller hvilke man IKKE skal have. Testen kan sagtens bruges i flere vægtklasser, hvor der ikke er den store forskel på stolene. Men fx. i 9-18 kg klassen er det ikke altid nok, at se på testen og vælge den bedst testet autostol. Her spiller komfort, bagudvendt, i-size og funktioner også ind.

Jeg har været ved, at se nærmere på det og er i dette indlæg, “Autostol: bedst i test” kommet frem til en række autostole du kan se nærmere på. Det er således her du kan se, hvilke autostole, der er “Mit Valg 2017”.