Autostol.dk

Køb af brugt autostol

Køb af brugt autostol

Autostole kan godt være en rimelig stor investering for en lille familie, og det kan derfor godt være fristende at købe en brugt autostol. At købe en brugt autostol er bare ikke som at købe en brugt trampolin – så selv om det virker rimeligt ligetil, er der alligevel et par overvejelser, du bør gøre dig, inden du køber en brugt autostol.

Ved køb af en brugt autostol er det nemlig vigtigt, at du stoler på sælgeren. Det er ikke nok, at du bare føler dig ret sikker, du skal stole 110 % på den, du vælger at købe en brugt autostol af. Ellers kan det meget vel ende med at gå grueligt galt.

Problemet er, at hvis du får fat i en autostol, der har været indblandet i en ulykke, kan det meget vel tænkes at den ikke fungerer ordentligt længere. Det er en dum risiko at løbe, da det i sidste ende kan handle om liv og død. Derfor bør du sikre dig, at din autostol ikke tidligere har været i en ulykke. Selv uden synlige skader kan der være sket skader inde i autostolen, og de kan vise sig at være særdeles farlige for dit barns sikkerhed.

Mange af de brugte modeller i 9-18 kg. eller 15-36 kg. klassen er gamle autostole, som har været brugt længe og derfor er selerne begyndt, at være godt slidte og sikkerheden er ikke som i de nye modeller. I de 2 vægtklasser, koster de helt gamle brugte stole mellem 500-700 kr. mens de nyere næsten er på niveau med prisen på HELT nye autostol.

Tjek selv prisen på autostolene her:

Autostol ca. 0-1 år eller op til 13 kg.

Autostol ca. 9 mdr til 4 år eller 9-18 kg.

Autostol ca. 9 mdr til 12 år eller 9-36 kg.

Autostol ca. 4-12 år eller op til 36 kg.

(U)sikkerheden følger med

Du bør derfor kun benytte en brugt autostol, hvis du køber den af en du kender og/eller kan have tillid til. Når de siger, at autostolen aldrig har været involveret i et uheld, så skal det være 110 % korrekt.

sikkerhed - brugt og ny autostol

Som du kan se i ovenstående, så stiger risikoen jo længere ned man kommer og man bør derfor gør op med sig selv om, hvor stor en usikkerhed man kan leve med.

 

30 kommentarer

 1. Jeg har fået en gammel Britax Rock-a-tot, som menes at være i hvert fald seks år gammel. Vi har brugt den nogle gange til vores nu 6 måneder gamle datter, og den virker OK. Men jeg blev pludselig usikker på, om den mon stadig er sikker og er en anbefalet model?

 2. Hej,

  Vi har fået mulighed for at låne en autostol (Recaro Privia Sort m. Recaro Isofix Base) fra juli 2016.
  Den har dog været indblandet i en ulykke i år, hvor bilen blev totalskadet – der var dog ikke et barn i autostolen. Efterfølgende er autostolen blevet tjekket og der er ingen skader, hvorfor vi umiddelbart tænker, at det er ok, at bruge den.

  Er der noget man skal være opmærksom på? Eller vil i fraråde, at man anvender en autostol, der har været indblandet i en ulykke?

  1. Hej Trine,

   Hvis bilen blev totalskadet vil jeg ikke bruge autostolen. Selvom der ikke sad et barn i den, så kan den sagtens ha taget skade indeni – og som man ikke kan se selv ved en undersøgelse.

   Eneste måde man kan teste det på er ved, at sætte den i en crash test, men så kan stolen ikke bruges igen.

   Så jeg vil ikke selv bruge sådan en stol.

   Mvh

 3. Okay, jeg tror nu alligevel at jeg skifter den ud, da den i mine øjne ikke er så sikker igen. Når vi fjerner babyindsatsen, er der ikke rigtig noget der beskytter hans hoved, altså der er ingen puder eller noget. Han vil kort sagt, i mine øjne nærmest få en knytnæve lige i hovedet.

 4. Hej Kristian.
  Jeg ville hører dig om jeg godt kan bruge min nuværende autostol til min søn, som er 7 uger. Stolen er købt i 2009 og er sidenhen blevet brugt til min 2 piger. Jeg ved ikke hvad mærke det er, men den lever op til EU’s krav.

  1. Hej Nadja,

   Ja det er nok ved, at være på grænsen, men da du selv har haft stolen hele tiden og ved, hvordan den er opbevaret og passet på – så vil jeg mene, at du godt kan bruge den til jeres søn, men så vil han også være den sidste, der bruger stolen.

   Mvh

 5. Hej

  Hvad tænker du om køb af brugt base og en ny stol.
  Hvordan er sikkerheden heri? Kan basen være lige så problematisk som selve autostole i forhold til sikkerhed?
  Min tanke er at den meste del af sikkerheden ligger i selve stolen, men har jeg ret i det?
  Vh
  Dennis

  1. Hej Dennis,

   Der kan være de samme problemer, da basen kan have skader du ikke kan se og derfor ikke holder godt nok fast på stolen. Så du skal stadig være meget opmærksom. Sikkerheden er i stolen, men det kræver, at den bliver holdt fast af basen – og gør den ikke det, så hjælper sikkerheden i stolen ikke meget.

   Mvh

 6. Hej
  ved køb af autostole ser man tit flamingoen er i stykker. Hvor stor en betydning har det og hvor må det ikke være i stykker? Kan man købe flamingoen og selv udskifte den?hilsen mc

  1. Hej Marie,

   Nogle dele kan udskiftes, men ikke mange af dem.

   Derudover er det typisk også et tegn på, at den har fået en hård behandling.

   Du bør undgå stole, hvor flamingoen er gået i stykker, da stolen så ikke længere er sikker.

   Mvh

 7. I forhold til alder på stolene hvad tænker du som om en römer baby safe fra 2009, vil den kunne bruges til endnu et barn? Den er brugt til 2 børn men da jeg ikke selv har haft bil er det ikke så meget den er brugt. Har altid stået inde oven på et skab når den ikke er brugt.
  Og brio zento fra 2005 og 2007 brugt af et barn, opbevaret i en frostfri tør garage. Vil de kunne bruges eller skal de bare smides ud. Mine tanker går på at aflevere dem i mødre hjælpen eller forære dem væk men kun hvis de er sikre.
  Og som det sidste en römer kidfix fra 2009 er den okay at bruge? Han er jo ikke vokset ud af den endnu? Hvad tænker du levetiden er på sådan en?

  1. Hej Charlotte,

   Typisk er levetiden ca. 7 år.

   Så jeres Römer Baby Safe vil i godt kunne bruge igen og det samme med Kidfix – Brio zento er måske lige på grænsen til, at den kan anvendes, men når den er opbevaret forsvarligt, kan den godt bruges et par år endnu.

   Mvh

 8. Vi har en gammel Römer King Quickfix.
  Den er brugt til vores to (nu store) børn, og spørgsmålet er om lillesøster kan bruge den, eller om den er for gammel?
  Den er vel fra 2003 eller 2004, så vidt jeg kan huske tilbage:-)
  Vh Louise

 9. Den store autostol hælder stort set ikke, som den er nu?
  Kan du forklare, hvad du mener med det, du skriver fra “Med mindre” og frem? Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår.

  1. I kan hælde den lidt mere, men ikke over maks 40 grader. Allerhelst skal den have en 30 graders hældning. Det plejer at være godt nok. For at få mere hældning skal I slå foden ind og vippe den op ad bilsædets ryglæn. Eller beholde foden slået ud og flytte stolen længeer tilbage så fødderne bagpp stolen kommer ud over bilsædets kant.

   Stolen skal selvfølgelig til enhver tid være presset op ad forsædet.

   MEN, I bør kun gøre det i en kort periode indtil hun vejer 13 kg. Så er det bedst den rejses mere op.

 10. Hvis Babyen ikke er vokset ud af babystolen endnu med vægt og toppen af hovedet ikke når op til kanten. Så ville jeg fortsætte lidt endnu med den. I risikerer at den får for meget hældning til den store hvis U hælder den mere. Med mindre den står helt ind til ryglænet i bilen. I så fald kan rykkes tilbage så fødderne bagpå kommer ud til kanten af det

 11. Vi har arvet en Brio Zento, som så vidt vides er fra 2007 eller 2008. Den er godkendt efter ECE R44/04. Vores datter på 9½ måned er barn nr. 3, der skal bruge den. Vi har lige installeret den bagudvendt i vores VW Passat fra 2004. Vores datter var ganske tilfreds med at sidder der på vores første tur med den. Hun faldt hurtigt i søvn, men hovedet faldt let frem og helt ned på skulderen – velsagtens fordi hun sad relativt oprejst. Nu bliver jeg i tvivl om, om det er et problem, og om autostolen er “for gammel”, eller om vi skal installere den mere liggende? Den er installeret med “foden” slået ud. Der er ikke nogen ekstra nakkestøtte/pude i.

  Mvh. Anne

 12. Hej,

  Vi har fået en maxi cosi cabrio fix med isofixbase, vi bruger den dog uden base da den ellers hælder for meget i vores bil.
  Den er fra vinter/forår 2009 og er brugt af 4 børn, vores nr. 2 er 5. Barn.
  Er den ved at være for gammel, eller ka vi roligt bruge den nogle år endnu?
  Hilsen Freja

  1. Hej Freja,

   Hvis i kender historien på den og er sikker på, at den ikke har været indblandet i et uheld, vil i godt kunne bruge den til jeres barn. Men jeg vil også mene, at det nok er det sidste barn, som bør anvende den stol.

   Mvh

 13. Jeg bor pt i usa og er netop blevet tilbudt en Chicco keyfit fra 2010.
  Der vides ikke noget om baggrunden af stolen, men det der bekymre mig mest er at den ikke har den korrekte talkode på sig – sandsynligvis fordi kravene er anderledes i usa.
  Dog ser det ud til at denne stol også sælges i dk.
  Hvad skal jeg gøre.

  1. Hej Jasmin,

   Ja kravene er anderledes i USA og derfor kan du ikke bruge de samme tal, som i Europa.

   Men stolen sælges i Danmark og er godkendt efter ECE, men den er testet rigtig dårligt – kun 42% i autostol testen og derfor vil jeg anbefale dig, at finde en anden stol.

   Derudover synes jeg ikke du skal købe en stol, hvor du ikke kender baggrunden. Der findes mange gode og billige stole i USA. Du kan evt. skrive til thecarseatlady.com og høre om de kan hjælpe dig. De er utrolig søde og flinke.

   Mvh

 14. Hvordan finder jeg du af hvor gammel min autostol er? Det er stol jeg fået af en veninde, men hun kan ikke huske hvornår den er købt. Jeg har hørt at man anbefaler at skifte stolen ud efter x antal år. Stolen jeg har fået hedder rømer King Quickfix

  1. Hej Hanne,

   Det kan du desværre ikke se på stolen/godkendelsen.

   Rømer King Quickfix er en ældre stol, men jeg har dog ikke kunne finde ud af, hvornår den er produceret.

   Det er dog ikke en af de helt gamle modeller, så mit bud er, at den er 5-7 år gammel.
   Kan du ikke ud fra hendes børn “beregne” hvor gammel den ca. er?

 15. Hvorfor kan producenterne ikke skrive hvornår stolen er produceret på den lille etikette? Det ville være en store hjælp til dem der vil købe brugt. Nu kan man umuligt afgøre hvornår stolen er lavet. Mvh Alex

  1. Hej Alex,

   Helt enig. Det ville gøre det SÅ meget nemmere, men tror det er fordi, at producenterne helst vil sælge nye autostole og derfor vil de ikke gøre det nemmere for dem som køber brugt.

   Det bedste du kan gøre er, at få kvitteringen fra dem du køber af. Så burde du jo kunne se, hvor gammel stolen er – selvom det jo ikke er en garanti for, at kvitteringen høre til autostolen.

 16. oGoddag!
  vil har fået en brugt autostol foræret til vores første barn.
  Nu hvor vi overvejer om vi stadiig kan bruge den til nummer 2, bliver vi ved med at finde folk og hjemmesidere der anbefaler at man kun bruger autostole i bestemt antal år, fordi ellers bliver plast-delen for skrøbelig?
  er dette rigtigt, og hvis så er, hvornår er den “for gammel”?

  1. Hej Eyglo,

   Hvornår en autostol bliver for gammel er svær at sige, da det kommer an på, hvilken behandling den har fået og hvor slidt/medtaget den er.

   Så det er meget svært, at sætte et bestemt antal år på.

   For at kunne hjælpe lidt mere og guide jer i retningen af, hvad i bør gøre, må du meget gerne lige skrive:

   – Hvilken autostol er det,
   – hvor gammel den er
   – hvor mange børn der har brugt den

   Mvh

 17. Meget meget vigtigt budskab! Det er der mange som ikke er klar over. Jeg har nævnt det for mange af mine veninder, som har overvejet at købe brugt. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Autostol.dk’s guide – lad mig udvælge din autostol!

Dit barn skal have en autostol, der passer til alder, højde og vægt. Ved at bruge Autostol.dk's guide får du mit bud på, hvilke(n) autostol, der vil være det optimale valg for lige netop dig og dit barn.