Der går nærmest ikke en dag, hvor jeg ikke får en mail om, hvilken autostol et barn skal have.
Selvom jeg har lavet denne autostol guide, hvor forældre kan indtaste faktiske oplysninger på barnet (højde, alder og vægt) og så kommer der de relevante stole frem samt de 4 stole jeg anbefaler – så modtager jeg igen og igen spørgsmål fra forældre om, hvilken autostol deres barn skal have.
Derfor har jeg lavet denne oversigt, hvor du kan se, hvilken autostol jeg anbefaler til forskellige aldre og jeg kommer med en begrundelse til, hvorfor lige netop den stol er valgt til den pågældende alder/vægtgruppe.
Dette indlæg er det første i rækken af sponseret indlæg. Forskellige virksomheder har valgt, at støtte op omkring arbejdet med Autostol.dk og har betalt for driften af siden i juli måned. De 10 virksomheder er listet nedenfor.
Der udvælges typisk kun én stol i hver årgang medmindre jeg vurdere, at grunden til, at man søger efter nu stol, da den nuværende er blevet for lille og derfor kan det give mening, at anbefale to stole, men så vil forudsætningerne være nævnt.
Det skal desuden nævnes, at det ikke er sikkert, at den nævnte autostol vil passe til dit barn og derfor bør du altid tage autostol guiden og finde de rigtige muligheder.
Og nu til de forskellige aldersgrupper.
Hvilken autostol – til de forskellige årgange?
De forskellige årgange kræver typisk forskellige stole. Derfor har jeg set på, hvilken stol barnet skal have fra det bliver født og til 5+ år.
Hvilken autostol til nyfødt
I samarbejde med: Martin Hjort. Martin blogger om fodboldstøvler.
Til en nyfødt vil jeg vælge en alm babystol i vægtklassen 0-13 kg. De yder den bedste sikkerhed og komfort + de giver mulighed for montering i base (isofix eller sele), så du nemt kan tage barnet og autostolen ud og ind i bilen.
Der findes ikke mange dårlige autostole i denne vægtklassen og da barnet skal sidde bagudvendt, er det også godt beskyttet i babystolene.
Er barnet for tidlig født, er der specielle sleepere, hvor barnet kan ligge helt ned. Men de er kun nødvendige til fortidlig fødte. Børn født til normal tiden kan sagtens sidde i en babystol og komforten og sikkerheden er udviklet til den størrelse.
Bedste autostol til nyfødt: Mit valg falder på Maxi cosi Pebble Plus, som kan monteres i Maxi cosi 2way Fix basen. Den har en meget høj sikkerhed, kan bruges til barnet bliver 1 år (nogle gange til 14-15 mdr., da den er rimelig stor) og har mange fine detaljer, som fx solskærm, der nemt kan pakkes væk og sidder fast på stolen, så den ikke bliver væk.
Hvilken autostol til baby
I samarbejde med: Martin Windelborg. Martin blogger om tøj og mode.
Der er ikke den store forskel på, hvilken stol du bør vælge til en nyfødt og til en baby. Det er stadig de samme krav barnet har for sikkerhed, komfort og det giver ikke mening, at skifte stolen ud allerede nu. Derfor skal du have en 0-13 kg autostol til din baby, som kan bruges til barnet er ca. 1 år.
Bedste autostol til baby: Det er stadig Maxi cosi Pebble Plus, som du bør vælge til din baby. Du får en fantastisk stol og basen kan bruges til næste størrelse stol.
Hvilken autostol til 1 årige
I samarbejde med: Anton Hoelstad. Anton er Google Ads specialist.
Når barnet bliver omkring 1 år, er det ved at være tid til, at se nærmere på en ny stol. En 1 årige vejer typisk mellem 9-13 kg og du skal have fat i en 9-18 kg stol. Du kan få stole til både sele og isofix montering.
I denne vægtklasse kan du vælge mellem fremadvendte og bagudvendte stole, men det anbefales at barnet fortsætter med, at sidde bagudvendt. Det er langt det sikreste og der er kommet mange nye bagudvendte stole på markedet, så udvalget et blevet stort de seneste år.
Du skal huske, at hvis du køber en i-size stol, så skal barnet stadig sidde bagudvendt til det er 15 mdr.
I 9-18 kg. vægtklassen kan du få de nye i-size stole, som er testet hårde end de alm autostole og de kan typisk bruges både fremad- og bagudvendt. Dvs. du har barnet til at sidde bagudvendt til det er 2½-3 år og så kan du vende stolen om og lade barnet sidde fremad.
Udvalget er stort og der er mange gode stole i vægtklassen, men der er et par stykker der skiller sig ud.
Bedste autostol til 1 årige: Der er ingen tvivl om, at er de nye i-size stole er gode, men Besafe Modular og Maxi Cosi 2way Pearl er bare lige en tand bedre og har lidt bedre funktioner, hvilepositionen er god og de er store, så de kan bruges i lang tid.
Har du ikke isofix i bilen, er det de forskellige Römer King modeller du bør se nærmere på.
Hvilken autostol til 2 årige
I samarbejde med: Jacob Leander. Jacob har en webshop med børnetøj.
Det er sjældent nødvendigt, at købe ny autostol når barnet er blevet 2 år. Der skulle gerne være masser af plads i 9-18 kg stolen, men det kan være, at du skal vende den fremad. Næste størrelse stol må nemlig først bruges når barnet vejer 15 kg. Eller mere og det skal helst være 3+ år før en 15-36 kg. stol anbefales.
Men der kan jo være situationer, hvor man ikke har haft behov for en autostol og det således er den første autostol, der skal købes eller at ens barn er større end gennemsnittet.
Bedste autostol til 2 årige: Har du aldrig haft en autostol, er den bedste autostol til en 2 årige, den samme som til en 1 årige. Det er stadig Max cosi 2way pearl eller Besafe modular, der er de bedste valg i denne alder.
Har du haft autostol, men er barnet vokset ud af den, er det straks mere kritisk. Der findes nemlig ikke nogle rigtig gode løsninger. Der er dog den mulighed, hvis du kan finde modellen, Britax two-way elite, da det er en af de eneste stole, hvor barnet kan sidde med 5-punktsele indtil 25 kg.
En 15-36 kg stol bliver typisk for farligt for barnet, da en 2 årige endnu ikke kan finde ud af, at sidde korrekt med en 3-punktsele og så kan der hurtig opstå farlige situationer i bilen.
Hvilken autostol til 3 årige
I samarbejde med: Nicky Søgaard. Nicky blogger om babymode. Se mere her.
I 3 års alderen eller i perioden frem mod de 4 år, er typisk her de fleste børn vokser ud af 9-18 kg stolen og det er tid til, at se nærmere på næste størrelse stol. Den næste størrelse, 15-36 kg, må først bruges når barnet vejere mere end 15 kg., da barnet sidder fast med bilens alm. 3-punktsele.
Lad endelig dit barn sidde i den tidligere stol så længe som muligt. Det er sikre end en 15-36 kg. stol.
I 15-36 kg stolen forsvinder den gode hvileposition, som du kender fra 9-18 kg stolene og barnet sidder mere ret op. Der er dog enkelte modeller, der har lavet ok hvilepositioner og det er bl.a. den jeg anbefaler her.
Stolene kan igen fås med både isofix og sele montering, men tests viser, at der ikke er den store forskel i sikkerheden. Isofix er dog, at fortrække, da stolen så altid sidder fast og det er ikke farligt, at køre med stolen uden barn (hvis man fx glemmer at sætte den fast).
Når dit barn vejer mere end 15 kg. må det også sidde på en selepude. Det er dog ikke noget jeg anbefaler, da sikkerheden er markant lavere og der er ingen beskyttelse til hovedet. Det kan dog give mening, at have en selepude i bilen til når ungerne skal have kammarter med hjem og i blot skal køre en mindre tur – så du overholder autostol reglerne.
Bedste autostol til 3 årige: Testresultaterne for stolene i 15-36 kg klassen er næsten de samme og derfor er udvalget af gode stole stor. Jeg har derfor lagt vægt på, at stolen også skal have en god hvileposition (så god den nu kan være i denne vægtgruppe). Derfor er den bedste autostol til en 3 årige Maxi Cosi Rodifix AP.
Hvilken autostol til 4 årige
I samarbejde med: Martin Jørgensen. Martin blogger om auto/biler.
Der er ikke den store forskel fra anbefalingerne til en 3 årige og en 4 årige. For det er samme størrelse stol barnet skal over i. Det vil være en 15-36 kg stol og der gælder det samme som ovenfor.
Bedste autostol til 4 årige: Det vil stadig være en Maxi Cosi Rodifix AP som er det bedste valg og hvor i får en autostol med god hvileposition. Stolen kan vokse med barnet og kan bruges indtil i ikke længere behøver have en autostol.
Hvilken autostol til 5 årige
I samarbejde med: Morten Vadskær. Morten har en webshop med soltøj.
Igen vil anbefalingerne være de samme som ovenfor – altså samme autostol til en 3 årige, 4 årige og 5 årige. Barnet udviklet sig ikke så hurtigt og da autostolene kan tilpasses i størrelsen – gøres højere og bredere følger komforten med og det er ikke nødvendigt, at skifte.
På et tidspunkt kan dit barn blive så høj, at der ikke er plads i en alm 15-36 kg stol og skuldrene vil gå på hoved beskyttelsen. Det sker dog sjældent i 5 års alderen, men noget du måske vil støde på om 2-3-4-5 år.
En del børn sidder nemlig i autostolen til de er 9-10-11 år.
Bedste autostol til 5 årige: Igen vil det være Maxi Cosi Rodifix AP, som jeg anbefaler til et barn på 5 år.
Hvilken autostol 0-13 kg
I samarbejde med: Laust Kehlet. Laust blogger om kør selv ferie.
I denne vægtklasse er vi tilbage til anbefalingerne som til nyfødt og baby. Stolene til de helt små er nemlig i vægtklassen 0-13 kg. og må bruges fra barnet er født og til det vejer 13 kg – typisk omkring 1 års alderen.
Derfor vil der ikke være den store forskel i anbefalingerne.
Bedste autostol til 0-13 kg: Vil stadig være Maxi cosi Pebble Plus som jeg tidligere har nævnt. Det er også den stol jeg har haft til min datter og til vores søn havde jeg første udgave – den alm Maxi Cosi Pebble. Der er altså ingen tvivl om, at jeg syne denne stol er helt fantastisk til børnene i 0-13 kg. klassen.
Hvilken autostol 9-18 kg
I samarbejde med: Morten. Morten har en webshop med Argan olie.
Autostolene i 9-18 kg. klassen er dem børnene fra 1-3 (4) år typisk bruger og derfor vil mine anbefalinger kunne læses ovenfor. Til de forældre med kraftige børn under 1 år, skal i lige være opmærksomme på, at de fleste i-size stole først må bruges når barnet er blevet 61 eller 67 cm lang. Maxi cosi 2way Pearl må fx først bruges når barnet er 67 cm.
Bedste autostol til 9-18 kg: Da det er samme anbefalinger som tidligere, vil det stadig være Besafe Modular og Maxi Cosi 2way Pearl, der anbefales til børn i 9-18 kg. klassen.
Hvilken autostol 9-36 kg
I samarbejde med: Martin Jørgensen. Martin tester senge.
Denne vægtklasse springer mere i det end de andre og dækker faktisk over to stole størrelser. Derfor er det ikke muligt, at genbruge nogle af de tidligere anbefalinger. Det er i 9-36 kg. vægtklassen, at man typisk finder stolene med mavepude fra fx Cybex. De har nemlig satset benhårdt på denne vægtgruppe, som en af de eneste producenter.
Derfor er det næsten også kun muligt, at få stole med mavepude i vægtklassen. Der findes dog enkelte alternativer og derfor kommer jeg til, at anbefale to stole i denne 9-36 kg. klassen.
Bedste autostol til 9-36 kg: Du bør se på en af Cybex Pallas 2 modeller – alt efter om du har isofix eller ej skal du have en Pallas 2 eller Pallas 2 fix. Der er kommet nye modeller de sidste par år, men jf. testen er de ikke særlig meget bedre end de gamle modeller. Er budgettet til det, kan du med fordel købe en af de nye, men ellers er de ”gamle” Pallas 2 fix modeller rigtig gode. Pallas modellerne har mavepude.
Vil du have en stol uden mavepude, er det derimod Römer advansafix 3 du skal se nærmere på. Den har 5-punktsele fra 9-18 kg og bruger bilens 3-punktsele fra 15-36 kg. Her skal du bare være OBS på, at bilen skal have isofix og Top tether før stolen kan monteres.
Hvilken autostol 15-36 kg
I samarbejde med: Laust Kehlet. Laust blogger om mad.
Den sidste størrelse vi ser på er stolene i 15-36 kg klassen – eller stolen til de store børn. Det er nemlig den stol barnet sidder i fra 3/4 års alderen og den jeg har anbefalet til de 3-4-5+ årige.
Du skal huske, at barnet i denne vægtklasse godt må sidde på en selepude, men det er langt fra så sikkert som en autostol. Selepuden kan bruges til bedste forældre, når barnet bliver 7-8-9 år og der begynder at blive problemer med skuldrene og de støder på hovedet beskyttelsen på autostolen.
Men det er lovligt, at bruge en selepude, men ikke noget jeg anbefaler.
Bedste autostol til 15-36 kg: Som til de andre på 3+ år, er det Maxi Cosi Rodifix AP, jeg anbefaler igen. Hvilepositionen i stolen er bare en tand bedre end de andre og da sikkerheden er ens – ja så vinder den altså foran de andre.
Hvilken autostol – er du med nu?
Jeg håber ovenstående har været til hjælp og du nu kan finde ud af, hvilken autostol du bør se nærmere på i de enkelte aldersgrupper.
Hvis autostolen ikke passer i din bil, så husk, at du altid kan gå ind og bruge autostol guiden. Her får du 4 stole, der passer til dit barn og som alle er nøje udvalgt af mig ud fra min erfaringer, sikkerhed og autostol testen.