Autostol: Bedst i test – Hvilken autostol er den bedste i autostol testen?

Photo of author
Skrevet af Christian Soelberg Due
· Opdateret

Som forældre vil man helst købe den bedste og sikreste autostol til ens børn. Det vil jeg i hvertfald selv og sådan har du det sikkert også?

Derfor bruger vi mange timer på, at undersøge tingene inden vi køber – og med autostole bruger vi rigtig lang tid. For her vil vi ikke gå på kompromis med sikkerheden, komforten og prisen spiller også lidt ind.

Rigtig mange forældre ender her på Autostol.dk – du gjorde det selv – i deres søgning på svaret.

De fleste forældre har lært, at gå efter autostoltesten og ser på denne testoversigt med autostole, men rigtig mange spørger mig til råds – derfor vil jeg prøve, at komme med mine input til; Hvilken autostol, der er ”bedst i test”, hvordan du bør gribe din søgning an, hvad du ikke bør gøre og hvordan du kan bruge testoversigten.

Autostol testvindere 2018

Hvis du spørger mig, er det ikke en god ide, at se på, hvilken autostol, der er “testvinder 2018” eller i et andet bestemt år. For hvis der kun er testet dårlige stole, ja så vil du ende med, at købe en dårlig autostol.

F.eks. hvis ADAC tester 10 dårlige stole, vil alle 10 autostole alligevel få en karakter og én vil blive udråbt til ”Autostol testvinder 2018” – også selvom de alle er dårlige og de f.eks er dårligere end stole testet de andre år.

Jeg har skrevet meget mere om problemet med autostol testvindere 20xx i dette indlæg, ”Test vinderne er ikke altid bedst”.

Du skal være OBS på, at der først kommer nye test resultater for 2018 i slutningen af maj og oktober.

Autostol bedst i test 2018

Det du derimod kan gå efter er den autostol, der har det højeste testresultat i 2018 sammenlignet med alle de andre test år. Det giver nemlig mening og noget du ret hurtig kan.

I testskemaet vælger du blot, hvilke vægtklasser du vil se og så finder du den autostol, der ligger øverst – det vil være den bedste autostol i 2018 – hvis man udelukket set på testresultatet.

F.eks. hvis du vil finde ud af, hvilke autostol i 9-18 kg. klassen, der er bedst – laver du blot denne søgning og du ser, at Kiddy Phoenixfix 3 er den bedste autostol. Den er godt nok testet i 2016, men det er den bedste autostol i klassen og vil således være den stol man skulle vælge, hvis man gik efter den bedste autostol i 2018.

Men er bedst i test 2018 godt nok?

Spørgsmålet er så om det er nok, at gå efter testresultatet eller du skal have mere med i dine overvejelser. F.eks. er Kiddy Phoenixfix 3 en fremadvendt stol med mavepude. Måske det er bedre med en bagudvendt i-size autostol, som Maxi Cosi 2way Pearl selvom den ”kun” har fået 66%?

For autostol testen tager bl.a. ikke hensyn til, at nogle stole er bagudvendt og andre er fremadvendt idet f.eks. nakkebelastningerne ikke betyder ret meget i testen (desværre). Derudover kan du ikke sammenligne alle testårene med hinanden, da der er sket ændringer i testen igennem årene. Du kan således kun sammenligne årene: 2007-2010 og 2011-2014 og 2015-2018. Og så tager testen ikke hensyn til alle de smarte funktioner og egenskaber, som gør at en stol er lige et lidt bedre valg.

I vægtklassen 9-18 kan du ikke bare bruge autostol testen – her bør du tage andre parametre med i dine overvejelser. f.eks skal stolen være bagudvendt, i-size godkendt, skal den kunne dreje eller blot kunne vendes i begge retninger.

Ser du derimod på 0-13, 9-36 og 15-36 kg klasserne kan du faktisk godt bruge autostol testen og vælge den bedste i 2018. I disse tre vægtklasser er stolene meget ens og der er ikke de store egenskaber, som gør at en stol er bedre end andre. I 15-36 kg klassen er der lidt med hvilepositionen (se mere nedenfor).

Jeg har dog alligevel set nærmere på alle stole, alle testresultaterne og fundet, hvad jeg mener, er de bedste autostole i 2018 – i de forskellige vægtklasser – eller som de hedder her på autostol.dk:

Mit valg

Mit valg 2018 i 0-13 kg (Bedst i test autostol 0-13 kg)

I denne vægtgruppe er der rigtig mange gode stole og de klarer sig faktisk alle virkelig godt

Derfor vil du kunne gå ind og vælge den bedst testet stol og få en god stol.

Her skal du faktisk være mere OBS på, hvilken stol du efterfølgende kan bruge til din base. Se mere nedenfor.

Maxi Cosi Pebble Plus

maxi-cosi-pebble-plus

Maxi cosi Pebble Plus er en autostol jeg selv har haft til mine børn. Først den alm. Pebble og senere en Pebble Plus. Ungerne sidder godt i stolen, den kan bruges i lang tid og så har den et godt testresultat. Den får således 78% både med/uden isofix base. Altså den er lige så sikker ved selemontering som ved isofix montering.

Hvis du blot så på testresultatet vil du se, at den ligger nr. 8 og således ikke “bedst i test i 0-13 klassen”.

Men det er alligevel den autostol jeg vil anbefale i vægtklasse 0-13 kg.

Maxi Cosi Pebble Plus er således “Mit valg 2018” i denne vægtklasse.

OBS: Du bør købe en Maxi cosi 2way Fix base og få det optimale ud af babystolen

Du kan læse mere og se priser på Maxi Cosi Pebble Plus her

Andre autostole i 0-13 kg klasse.

Men selvom jeg har valgt én stol ud, så er der stadig en del gode stole i denne vægtklasse og jeg har svært ved, at sige, at du skal vælge den ene frem for den anden. Pebble har jeg selv været glad for og det er derfor jeg har valgt den.

Men stole som Cybex Aton 5, Cybex Aton M i-Size, Besafe Go Modular og Römer Baby safe Plus 2 – er også virkelig gode stole og alle sammen kunne sagtens få titlen ”bedst i test 0-13 kg”.

Kan basen bruges igenvigtigt!

Da flere og flere producenter laver baser, som kan bruges til 2 størrelser – først babystolen og senere 9-18 kg stol – er det faktisk lige før, at det har større betydning, hvilken stol du vil have efter babystolen end selve valget af babystol (hvis det skal være billigst muligt for dig). 

(Jeg er derfor igang med et indlæg om valg af babystol/base og 9-18 kg stol. Det er snart færdig og kommer på om et par uger.)

Mit valg 2018 i 9-18 kg. (Bedst i test autostol 9-18 kg)

I denne vægtklasse vil jeg ikke vælge en stol i toppen af autostol testen. For her finder du kun de fremadvendte stole – de klarer sig rigtig fint og de er udmærket, men jeg vil hellere have en i-size stol, der kan vendes både fremad og bagud.

Recaro Zero 1.

En sådan stol er Recaro Zero 1. Den kan bruges bagudvendt til barnet er 105 cm eller du må vende den fremad når barnet er over 15 mdr og 76cm.recaro-zero-1-bagudvendt

Den er således i-Size godkendt, den er fin stor i højde, god plads til barnet og god benplads. Derudover kan den dreje, som er noget mange efterspørger i dag.

Zero 1. klarer sig fint i autostol testen, igen ikke i toppen, men med et godt resultat på 64%.

Recaro zero 1 er således ikke den typiske “bedst i test autostol i 9-18 kg klassen”, da den hverken er bedst testet eller er den bedst testet i-Size. Men den har nogle egenskaber der gør, at jeg vælger den frem for de andre.

Recaro zero 1 er således “Mit valg 2018” i denne vægtklasse.

Du kan læse mere og se priser på Recaro Zero 1 her.

OBS: Eneste minus er, at den ikke står lige godt i alle biler og derfor er hvilepositionen ikke for god.

Hvis du har sådan en bil bør du se nærmere på Maxi Cosi 2way Pearl eller Besafe iZi modular. De står godt på sædet og er super gode stole. Eller hvis du ikke har brug for drejefunktionen.

Du kan læse mere om alle 3 stole i dette indlæg, hvor jeg sammenligner i-Size modellerne.

Mit valg 2018 i 9-36 kg. (Bedst i test autostol 9-36 kg)

I denne vægtklasse kan du gå ind i testen og vælge fra toppen og ned. Her vil man faktisk kunne vælge den autostol der er “bedst i test” og få den bedste stol på alle punkter.

Der er nemlig så lidt forskel på stolene – de har alle mavepude (5-punktselerne klarer sig ikke godt i denne klasse), kan bruges op til 36 kg og har nogenlunde samme (dårlige) hvilefunktion – at det er svært at skelne den fra hinanden og du ikke rigtig kan vælge forkert.

Recaro Monza Nova IS Seatfix

RECARO Monza Nova IS SeatfixMen hvis jeg skulle vælge en stol ud – så må det blive Recaro Monza Nova IS Seatfix. Den har de samme egenskaber som de andre stole, men den koster bare en del mindre. Og når de nu alle er så ens – hvorfor så betale mere for stolene?

Recaro Monza Nova IS Seatfix fik sig et rigtig godt resultat i testen, hele 74% – godt nok i 2013 og således ikke den nye hårdere test, men jeg mener stadig at den er mindst lige så god som de andre modeller i denne klasse.

Recaro Monza Nova IS Seatfix er således “Mit valg 2018” i denne vægtklasse.

Du kan læse mere og se priser på Recaro Monza Nova IS Seatfix her.

Hvis du selv vil se nærmere på alle mulighederne i 9-36 kg klasse, så kan du se denne oversigt.

Mit valg 2018 i 15-36 kg. (Bedst i test autostol 15-36 kg)

I 15-36 kg klassen kan du næsten ikke gå galt i byen og du vil faktisk kunne gå ind i test oversigten og vælge den bedst testet autostol.

De er nemlig rimelig ens stolene og du får høj sikkerhed både ved Isofix og selemontering.

Der er dog et punkt, hvor du skal være opmærksom og det er ved hvilepositionen og det er årsagen til denne stol alligevel skiller sig ud og bliver “Mit valg”.

Maxi Cosi Rodifix Air Protect

Maxi cosi rodifix APEndelig en vægtklasse, hvor det er “nemt” at vælge en autostol. I 15-36 kg klassen finder du nemlig Rodifix AP fra Maxi Cosi. Den er bare lige i en klasse for sig selv og derfor jeg har den til min søn.

Selvom den kommer nede på en 21. plads i autostol testen og således ikke den stol du vil vælge, hvis du gik efter “bedst i test 15-36 kg autostol” – så er den alligevel min klare favorit. Den får 72% i autostol testen og således kun 6% point fra nr 1 – og det er så lidt, at det ikke har en betydning.

Det der gør at Rodifix Air Protect er i en klasse for sig selv er, at den har en helt fantastisk hvileposition. Ikke sådan en som du kender fra de to mindre stole, men en hvileposition, som du ikke ser ved andre stole. Du kan nemlig vippe bunden lidt frem, så hele stolen bliver skrå og på den måde undgår du, at barnets hoved kommer til at “hænge på maven” hvis det falder i søvn.

Så den egenskab sammen med det gode testresultat, det smalle og åbne design, gør, at den bare er super og den stol jeg altid anbefaler i 15-36 kg klassen.

Maxi Cosi Rodifix Air Protect er således “Mit valg 2018” i denne vægtklasse.

Du kan læse mere og se priser på Maxi Cosi Rodifix Air Protect her

Ovenstående gælder også for Rodifix og Rodi AP – de har samme gode hvileposition og et godt testresultat.

Stadig i tvivl eller vil du blot se flere muligheder?

Hvis du ikke synes du kan bruge ovenstående stole – eller du godt vil have flere valgmuligheder, så kan du se nærmere på min autostol guide. Her har jeg fundet de 4 bedste autostol – ud fra dit barns alder, højde og vægt + om du har isofix eller ej i bilen. Du kan endda også se 4 billigere modeller, der passer til dit barn.

og alle 4 stole er specielt udvalg af mig udfra testresultater, egenskaber/komfort, pris og meget mere.

Du kan også vælge, at se alle stolene, der passer til dit barn. Så mulighederne er mange og det samme er søgefunktionerne.

Så tjek autostol guiden her.

Autostol, bedst i test ved ADAC, FDM og TÆNK

ADAC

ADAC er en af dem, der står for at teste autostolene og derfor er der mange, der søger efter autostole der er bedst i test hos ADAC.

ADAC står for en del af autostol testen (selve crash testen står ADAC for), men de har et par andre bilorganisationer til, at stå for afprøvningen, monteringen og brugervenligheden.

Du kan læse mere om hvem der tester autostolene her.

En ”bedst i test autostol” fra ADAC vil være den samme, som du finder i testoversigten på Autostol.dk og FDM, og det er derfor jeg ikke har listet nogle stole herunder. For, som jeg har skrevet øverst i indlægget, så giver det ikke meget mening blot, at se på den bedst testet autostol i en bestemt vægtklasse.

FDM

FDM gjorde tidligere en hel masse ud af, at skrive ”Testvinder 20xx” i deres pressemeddelelser og artikler rundt om på deres side. Det er de heldigvis holdt op med og nu går de ikke så meget om i testvindere som tidligere. Nu ser man det kun på deres webshop.

FDM får deres testresultater fra ADAC (som jeg også gør), men de omregner resultaterne til 6 stjerne i stedet for 5 stjerner – som alle vi andre bruger. (Derudover omregner Autostol.dk også til en procentsats, da det er mere præcis og gør det nemmere at sammenligne test resultaterne).

Da FDM har de samme test resultater som ADAC og autostol.dk, har jeg ikke listet nogle stole herunder. For det giver ikke mening at se på test resultatet alene.

Får nogle år siden skrev jeg dette indlæg om FDM’s test af autostole

TÆNK

For efterhånden en del år siden skrev om jeg TÆNK’s test af autostole og hvordan de tester osv. TÆNK har nemlig også deres TÆNK ”Bedst i test autostol” – men modsat FDM, så gør TÆNK faktisk det samme som mig her på Autostol.dk.

De ser på testresultaterne for alle årene og så giver de kun ”TÆNK: Bedst i test” til den stol, i hver vægtklasse, der faktisk har det bedste testresultat.

Jeg synes således det er en rigtig god måde TÆNK gør det på. TÆNK sælger adgang til deres testresultater og du kan få lidt mere info end her på Autostol.dk – men grundlæggende er det de samme resultater. TÆNK tester autostolene får lidt mere og du kan se de enkelte underresultater, hvis du vil gå i dybden med testen.

Af de samme årsager som FDM og ADAC, har jeg ikke listet nogle autostole herunder.

Du kan læse mere om TÆNK test af autostole her.

Både for FDM og TÆNK gælder, at de er en del af en sammenslutning, der tester autostolene og derfor vil du se de samme test resultater ved FDM og TÆNK, som du ser i udlandet ved tilsvarende bil- og forbrugerorganisationer som ADAC, Which mf. Se artikel oppe under ADAC.